Autoritatile romane recomanda evitarea calatoriilor in Mexic

Ministerul Afacerilor Externe ne recomanda sa evitam calatoriile in Mexic daca nu sunt de maxima urgenta, in urma aparitiei cazurilor de imbolnavire cu virusul febrei porcine care poate fi mortal si care se transmite de la om la om.
Au fost semnalate cazuri de imbolnavire in zonele Mexico City, Oaxaca, San Luis Potosi, Mexicali si Baja California.

In cazul in care cetatenii romani trebuie sa se deplaseze in Mexic sau se afla deja in aceasta tara se recomanda evitarea locurilor aglomerate, utilizarea de masti de protectie, respectarea igienei personale, precum si apelarea la medic la primele simptome ale bolii.

Pana in acest moment nu s-a inregistrat nici un caz de cetatean roman afectat de gripa porcina.

Gripa porcina este o maladie respiratorie specifica porcilor din crescatorii cauzata de un virus gripal de tip A.
In mod normal ea nu se transmite la om decat ocazional, in special la persoanele care intra in contact cu aceste animale. Calea de transmitere este aeriana, de aceea se raspandeste foarte repede de la om la om. Nu se transmite consumand carne de porc infectata!

Boala are simptome asemanatoare gripei comune: temperatura mare si cu debut brusc, dureri in gat, tuse, febra musculara. Dupa 2-3 zile, simptomele se accentueaza si se poate ajunge rapid la pneumonie. Insa, daca este tratata in faza incipienta, boala este vindecabila.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a precizat ca nu exista un vaccin adaptat la aceasta boala (decat pentru porcine), tratamentul pentru oameni fiind cu antibiotice, sub supraveghere medicala.

De asemenea, MAE recomanda cu insistenta incheierea asigurarii medicale si de calatorie in cazul deplasarii in Mexic. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod