Ion Bazac spune ca nu exista niciun caz de gripa porcina la noi

Ministrul Sanatatii si reprezentatii Ministerului de Externe au adoptat un plan de masuri care vizeaza circulatia cetatenilor romani in zonele endemice si monitorizarea acestora. Pana in momentul de fata nu exista la noi in tara niciun caz de gripa porcina, a anuntat astazi Ion Bazac, ministrul Sanatatii.
De asemenea, ministrul Sanatatii ne lamureste cu privire la modalitatea de transmitere a acestui virus care "se transmite de la om la om si nu de la porc la om. Pentru eventualele cazuri ce ar putea sa apara vor fi instituite masuri speciale la Institutul National Matei Bals", adauga Ion Bazac.

Potrivit Ministerului Sanatatii, gripa umana cu tulpina porcina nu se transmite prin consumul de carne de porc preparata termic. Simptomele sunt similare cu cele intalnite in cazul gripei obisnuite.
Orice persoana care prezinta semne de gripa – febra,  simptome respiratorii  - si care a calatorit, in ultima perioada, in zonele afectate din SUA (California, Texas, Kansas, Ontario si Mexic) - trebuie sa se prezinte la medic si sa evite automedicatia.

In data de 26.04.2009, Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor Transmisibile din SUA (US-CDC) a confirmat 20 cazuri de imbolnavire. In Mexic sunt suspectate 1149 de persoane care prezinta infectii asemanatoare gripei si s-au inregistrat 103 decese.



Mexic: 103 decese
Statele Unite ale Americii: 20 de cazuri cu gripa porcina confirmate
Canada: 6 cazuri cu gripa porcina confirmate
Spania: 1 caz cu gripa confirmat, 17 sunt investigate
Marea Britanie, Israel, Brazilia, Australia and Noua Zeelanda: cazuri suspecte care sunt in teste.

Franta: cazurile suspectate sunt negative

Pe aceeasi tema:
In Spania a fost confirmat primul caz de gripa porcina
MAE recomanda evitarea calatoriilor in Mexic
Pasagerii care ajung cu avionul la noi vor completa chestionare de sanatate
Mexic: zeci de decese provocate de gripa porcina
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod