200 de interventii chirurgicale robotice in Institutul Clinic Fundeni

Institutul Clinic Fundeni marcheaza in aceasta luna 200 de operatii chirurgicale asistate robotic utilizand sistemul chirurgical da Vinci.
Programul de chirurgie robotica din Institutul Clinic Fundeni constituie un program pilot pentru Romania si este rezultatul unei colaborari intre Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii. De aceea, scopurile programului au fost legate de introducerea acestei tehnici avansate in tara noastra si de instruirea chirurgilor romani in acest gen de tehnologie.

Din ianuarie 2008, cand s-au efectuat primele operatii robotice in Institutul Clinic Fundeni si pana in martie 2009 au fost efectuate 200 de interventii chirurgicale folosind platforma robotica da Vinci.

Din experienta celor 200 de cazuri s-au evidentiat avantaje.
precum:
  • In cazul timectomiilor, chirurgia robotica cu instrumentele de foarte mici dimensiuni, permite o exereza superioara in spatiul ingust al mediastinului anterior;
  • Chirurgia rectului, folosind platforma da Vinci, este superioara chirurgiei acum clasice laparoscopice prin scaderea incidentei complicatiilor sexuale si urinare si prin o rata mai scazuta a conversiei si fistulelor postoperatorii;
  • Hernii hiatale dificile si achalazia cardiei sunt indicatii de electie pentru chirurgia robotica;
  • Evidari limfoganglionare in chirurgia oncologica gastrica sau a aparatului genital feminin se executa mult mai bine folosind chirurgia robotica decat in chirurgia laparoscopica sau deschisa;
  • Abordul toracoscopic robotic al esofagului in stadiile incipiente poate sa devina standardul acestui tip de interventie, tinand cont de morbiditatea si rezultatele oncologice mult superioare.
 
In Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic exista 3 colective care efectueaza constant chirurgie robotica si in care sunt angrenati medici primari, specialisti si rezidenti.
Initial interventiile au fost executate de 3 chirurgi  experimentati in chirurgia laparoscopica avansata.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • DaVinci pe 31 Mar 2009, 10:14
    Numai doctorii frustrati nu vor sa evolueze

    Daca aceasta tehnologie exista si s-a investit in achizitionarea ei atunci foarte bine face Ministerul ca aloca bani si pentru asa ceva. Chirurgia viitorului asta inseamna si e bine ca rezidentii au pe ce invata si de la cine. [Citeste] Costurile nu sunt asa de mari avand in vedere recuperarea mai rapida a pacientului. Astfel, pacientul sta mai putin in spital, necesarul de medicamente fiind mai mic. Numai doctorii frustrati pot spune ca nu este nevoie de chirurgie robotica. Aceia care nu se pricep si nu vor sa evolueze. Nu e asa usor sa operezi cu un robot.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod