Vindeca-te de timiditate!

Timiditatea este una dintre cele mai raspandite probleme de ordin psihologic. Se estimeaza ca 40% dintre occidentali sufera de aceasta afectiune. Timiditatea ii face pe oameni sa se simta nesiguri, stingheriti, nervosi, sau sa intampine o frica accentuata atunci cand vor sa-si expuna ideile in public. Oricare ar fi motivele care duc la acest comportament, vestea buna este ca timiditatea se poate educa!
Desi este posibil ca unii oameni sa vina pe lume cu o anumita inclinatie spre timiditate, de cele mai multe ori aceasta este dobandita in timpul vietii in mediul familial, prin educatie. "Daca in copilarie timiditatea era poate de multe ori confundata cu bunul simt, si astfel incurajata, acest lucru are efecte negative pe termen lung", explica Lena Rusti, psihoterapeut.


Ce este si de ce apare timiditatea?
 
Timiditatea este foarte complexa si foarte greu de definit pentru ca se manifesta diferit la fiecare caz in parte. In linii generale, se pot distinge trei tipologii de timizi:
1. timidul propriu-zis, in cazul caruia timiditatea este o caracteristica  permanenta a personalitatii;
2. timidul "temporar" - care sufera de "crize" periodice de timiditate, generate  doar de anumite situatii;
3. timidul excesiv sau persoana care sufera de o forma extrema de timiditate, asa-numitul "sociofob".

Pentru a putea fi tratata, este necesar sa se identifice factorii care au dus la acest comportament. "Vorbind despre timiditate la modul general putem spune ca este un comportament dobandit de-a lungul timpului in functie de experientele de viata prin care am trecut.
Astfel, o manifestare autoritara a parintilor fata de copil pe perioada cresterii si dezvoltarii acestuia poate sa conduca in timp la un viitor adult timid, retras, emotiv, cu dificultati in a relationa cu ceilalti colegi, prieteni, precum si la dificultati in a stabili relatii atat cu persoanele de acelasi sex, dar mai ales cu cele de sex opus"
, este de parere Stefania D. Nita, psihoterapeut.

In ceea ce priveste temerile pe care le resimtim in raport cu diferite obiecte, persoane sau situatii, un comportament de evitare a stimulilor ce ne produc teama ca atare nu face decat sa intretina si sa accentueze in timp frica respectiva.


Consecintele timiditatii

O persoana timida:

  • este tot timpul in alerta;
  • se teme ca va fi evaluata negativ, judecata sau criticata;
  • este foarte retrasa;
  • ii este dificil sa ia initiativa;
  • crede ca este neatractiva si ca nu poate fi iubita;
  • se simte frustrata, nelinistita, nefericita;
  • se inroseste, tremura, transpira excesiv atunci cand vrea sa isi expuna punctul de vedere.

Persoanele rusinoase au retineri in a se confesa prietenilor, astfel ca posibilitatea lor de a primi sfaturi si indrumari de la alte persoane este foarte redusa.
Cercetarile au aratat ca exprimarea directa a sentimentelor ne ajuta sa ne rezolvam problemele, iar cei timizi se pot exprima in scris, prin muzica sau prin alte activitati.


Timiditatea: cand devine o problema?

In anumite situatii, timiditatea este o stare nornala, resimtita ca un raspuns la o situatie noua, atunci cand o persoana a schimbat ceva in viata si incearca sa se adapteze la nou. Pe masura ce se obisnuieste cu schimbarea, cu noul mediu sau noii oameni, starea de timiditate dispare treptat. 

In alte situatii insa, pentru ca nu reusesc sa comunice si pentru ca se inchid in ei, timizii ajung in cele din urma sa se instraineze de ceilalti, raman singuri sau, in cazuri extreme, se refugiaza in diferite vicii precum alcool, droguri etc. Timiditatea se reflecta de asemenea si in viata intima a persoanelor. Acestea nu reusesc sa isi contruiasca relatii durabile, sa se apropie de cineva si se pot confrunta chiar cu disfunctii sexuale.


Timiditatea, o "boala" grea, dar care se trateaza

Oricare ar fi motivele care duc la timiditate, una dintre metodele de prelucrare si de invingere a temerilor pe care le resimtim consta in "confruntarea" cu obiectul fricii noastre. Iata un exercitiu care ti-ar putea fi util in depasirea timiditatii:

  • Fa-ti o lista cu 10 situatii care iti provoaca cel mai mult o stare de anxietate: de exemplu, sa dai telefon unei persoane pe care o cunosti foarte putin, sa returnezi la magazin un obiect recent cumparat, dar de care nu esti multumita, sa inviti un coleg in oras la o cafea etc.
  • Ordoneaza aceste situatii de la 1 la 10: de la cea mai usoara situatie, pe care sa o asezi la pozitia 1, la cea in care te-ai simti cel mai mult intimidata - la pozitia 10;
  • Incepi de la prima situatie: daca, de exemplu, pe prima pozitie a topului tau se afla dificultatea de a cere informatii unui trecator in legatura cu o adresa, "antreneaza-te" incercand sa ceri oamenilor informatii referitoare la adresa la care stai, desi o stii foarte bine.
    Cand vei putea sa intrebi cu calm si fiind sigura pe tine, esti gata sa treci la nivelul urmator. Procedeaza la fel in toate situatiile pe care le-ai notat. Cu putin exercitiu si confruntandu-ti complexele si temerile, ai sanse sa scapi de timiditate.    

"Pentru cineva care a hotarat ca timiditatea nu il ajuta, dimpotriva, e important sa inceapa prin a face schimbari mici, dar semnificative, in stilul sau de viata", este de parere Lena Rusti. In acest sens, specialistul iti ofera alte cateva recomandari:

1. Expune-te! Chiar daca iti este greu si simti ca ti-au transpirat palmele si ai un nod in gat, nu pierde ocazia de a interveni macar o data pe parcursul unei discutii. Nu judeca apoi care a fost performanta ta in raport cu a celorlalti, cat de bine te-ai exprimat sau daca te-ai balbait sau nu. Scopul tau a fost sa vorbesti si ai vorbit. Deci este un succes!

2. Fa o gafa mica intentionat! Pentru multe persoane timide, a face o greseala este ceva fatal. Un lucru mic, pe care ceilalti poate nici nu l-au observat, ii strica ziua si se gandeste in continuare obsesiv la cat de mult a putut sa greseasca. Ca atare, facand o greseala mica intentionat, o sa poti sa iti dai seama ca greselile tale nu sunt chiar asa catastrofale si ca lumea nu le da chiar atat de multa importanta.

3.
Cand ai facut o gafa, fii primul care rade!
Cu cat esti mai descurajat de greselile tale si te fastacesti mai mult, cu atat le faci mai evidente. Foloseste-le in continuare ca pe un pretext pentru a deschide conversatia si a face comunicarea mai usoara. Caci nu uita, toti facem gafe. Important e sa acceptam ca nu suntem perfecti!
 

Comentarii (15)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • eu pe 21 Mar 2014, 15:06
    sunt foarte timid doresc sfaturi

    Salut, am 21 de ani, fac 22 vara asta si nu am avut niciodata vreo prietena din motiv ca sunt timid. Efectiv nu pot privi o femeie in ochi cand vorbesc cu ea. Cand imi apare o femeie in fata ma pierd cu firea, las capul in pamant si merg mai departe. Va implor din suflet sa imi oferiti un sfat care sa ma ajute sa trec peste acest obstacol. Simt ca trece viata pe langa mine. Cum pot scapa de timiditate oare ?

    12
    1

  • Alex pe 26 Oct 2012, 18:58
    :)

    chiar m-ar putea ajuta sa scap de timiditate mersi mult

    4
    2

  • Dan Voiculet pe 14 Ian 2011, 00:09
    imi plac exercitiile propuse, cred ca sint eficiente

    foarte interesante

    3
    1

  • VICTOR pe 20 Sep 2009, 17:19
    SINT TIMID

    SI MIE MI SENTIMPLA SAMI FIE RUSINE SA DAU TELEFOANE UNOR PERSOANE .UNDE MAI GASESC ARTICOLE DIN ASTEA SINT FOARTE BUNE SI AJUTA FOARTE MULT DACA LE PUI IN PRACTICA CU STIMA

    1
    2

  • aylyn pe 12 Sep 2009, 21:32
    oare?

    oare? oare concentarea este raspunsul? am incercat de mii si mii de ori sa ma concentrez pe expresia celorlalti in loc sa ma gandesc clar la ceea ce spun eu,sau la cum apar eu in fata lor. sincer nu mi-a iesit. poate ca in fata oamenilor pe care ii cunosti si te cunosc mai bine, te simti mai in largul tau si te poti expune fara frica de a fi respins sau criticat in mod negativ. e greu, foarte greu sa treci peste o asemenea fobie! iti trebuie incurajare si sprijin din partea familiei...

    2
    0

  • Iulia pe 24 Iul 2009, 09:52
    parearea mea de om timid care incearca sa treaca peste

    timiditatea se datoreaza faptului ca nu exista concentrearea!!!!! la modul cel mai serios daca vrei sa nu iti mai vina prin minte adica creier toata valanasa de intrebari"daca nu ma place"etc...trebuie sa te concentrezi pe ce zice persoana , pe strazi pe ce trebuie sa te concentrezi la momentul respectiv. Trebuie doar sa fi atent la ce se intampla in jurul tau in loc sa fi atent pe tine. Nu zic ca e usor, dureaza...dar asta e raspunsul pt fobia de fobie, CONcentrarea!!!

    0
    3

  • alinbuzia pe 17 Mai 2009, 13:33
    sant o fire timida

    daca este veche aceasta boala se mai poate trata

    2
    1

  • Andra pe 26 Apr 2009, 14:03

    Foarte interesant articolul si ajutator

    1
    2

  • Anonim1 pe 25 Apr 2009, 18:48
    timiditatea

    in sfarsit un raspuns concret si un sfat cu un mic exercitiu! multumesc din suflet...! caut de cateva luni pe tot felu de forumuri despre acest subiect...si numai abureala....!in sfatsit am gasit! sper sa mearga exercitiu....!

    1
    0

  • samy pe 11 Apr 2009, 20:30
    mi-a placut

    Foarte interesant,util ar fi un serial pe subiectul asta.Sociofobia cred ca a luat amploare in societatea noasta.

    1
    0

  • sandra pe 11 Apr 2009, 20:21
    timiditate AM SI EU

    Mi-a atras atentia acest subiect si chiar m-am regasit in cateva exemple date, dar am nevoie de mai mult.Vreau sa aflu mai mult. Unde? Cind? Cum? Multumesc.

    3
    0

  • ioana pe 2 Apr 2009, 07:25
    mi-a atras atentia

    Subiectul este foarte interesant si extrem de important pentru unii dar cred ca este tratat cam general. Poate niste explicatii si indicatii mai profunde ajuta mai mult.Manifestarea timiditatii poate fi foarte de vasta si diferita de la context la contex. Cred ca aici s-a cam invartit doar in jurul sociofobiei. Poate ca pe unii i-ar interesa si alte tipuri de manifestare a timiditatii. Foarte frumos articolul dar vreau sa stiu mai multe.:)

    3
    0

  • razvab pe 1 Apr 2009, 21:59
    vindecarea e timidate

    imi place si est foarte util

    2
    1

  • XY pe 31 Mar 2009, 21:25
    :)

    intr-adevar util odata pus in practica..

    0
    1

  • Carmen pe 31 Mar 2009, 11:45
    Vindeca-te de timiditate!

    Excelent! Da, mi-a placut. Ceva practic si usor de facut.

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod