1 din 12 oameni de pe glob traieste cu hepatita cronica B sau C

Hepatita B este cea mai raspandita infectite hepatica severa, insa majoritatea celor infectati nu stiu ca sunt bolnavi. Atentie! Netratate aceste virusuri potential cancerigene pot ucide.
Anul acesta in data de 19 mai, pentru a doua oara consecutiv, Romania marcheaza Ziua Mondiala a Hepatitei, alaturi de celelalte tari ale lumii. „Sunt eu numarul 12?” este mesajul Zilei Mondiale a Hepatitei, dar si intrebarea pe care toti trebuie sa ne-o punem. Alianta Mondiala pentru Hepatita a ales acest mesaj pentru a atrage atentia ca in lume, 1 persoana din 12 sufera de hepatita virala, iar multi dintre cei infectati nici macar nu stiu acest lucru, pentru ca, adesea, hepatita virala nu are simptome caracteristice.

Ziua Mondiala a Hepatitei este initiativa Aliantei Mondiale pentru Hepatita, o coalitie globala, cu sediul la Geneva, care reuneste peste 200 de grupuri reprezentative de pacienti din toate cele sapte regiuni ale lumii - Europa, zona Est Mediteraneana, Africa de Nord, America de Nord, America de Sud, Australia, Asia si Pacificul de Vest.
Toti acesti pacienti si-au luat angajamentul de a atrage atentia asupra pericolului raspandirii virusurilor hepatitice si de a schimba destinul oamenilor cu hepatita cronica virala. Proiectul este dezvoltat in primul rand pentru a-i ajuta pe oameni sa inteleaga ce inseamna hepatita virala cronica, dar si pentru a determina autoritatile medicale si politice sa sprijine programele nationale de educare a populatiei, de prevenire si tratare a bolii.


Despre hepatita virala

Hepatita este o inflamatie a ficatului, de cele mai multe ori cauzata de o infectie virala.
Virusurile hepatice B si C sunt doua dintre aceste virusuri si sunt responsabile pentru aproximativ 1 milion de decese pe an in intreaga lume, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
In jur de 500 milioane de oameni de pe glob – sau aproximativ 1 din 12 oameni – sunt infectati in prezent cu hepatita cronica B sau C si 1 din 3 oameni au fost expusi la unul dintre virusuri sau la amandoua.

Hepatita B este cea mai frecventa infectie virala si afecteaza mai multi oameni decat orice alta forma de hepatita.
Mai mult de 2 miliarde de oameni din lume prezinta dovezi ca au fost infectati la un moment dat cu virusul hepatitei B. Cei mai multi dintre pacienti dezvolta formele acute ale bolii si se vindeca complet, dar 350 de milioane de persoane care devin infectate cronic traiesc cu hepatita B toata viata. Netratata, hepatita B poate progresa catre ciroza si chiar cancer hepatic. De fapt, circa 80 la suta dintre toate cazurile de cancer hepatic primar pot fi atribuite hepatitei B. Nu exista tratament care vindeca, dar exista medicamente disponibile pentru a trata boala.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod