S-a lansat Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania

De Ziua Mondiala a Hepatitei, pe 19 mai s-a lansat Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).
Principalul obiectiv al asociatiei este cresterea accesului la tratament pentru bolnavii cu afectiuni hepatice cronice. De asemenea, asociatia isi propune sa lanseze o platforma nationala de dezbatere pentru pacientii a caror sanatate a fost afectata din cauza lipsei de coerenta a politicilor de sanatate si lipsa de transparenta a sistemului de asigurari de sanatate din Romania. In acest sens, asociatia anunta lansarea www.hepato.ro, singurul website care abordeaza deschis problema listelor de asteptare, a lipsei de tranparenta in selectarea dosarelor pacientilor si a alocarii fondurilor pe patologiile respective.


Estimarile arata ca peste 2 milioane de romani traiesc cu virusul hepatitei B sau C. In prezent, doar 1% dintre cei infectati cu virusul hepatitei B au acces la tratament si sub 1% in cazul celor infectati cu virusul hepatitei C.

Netratata, hepatita B evolueaza in ciroza hepatica la 30% din pacienti, iar virusul hepatitei B este responsabil de 70% din cancerele hepatice primitive. In cazul hepatitei virale C, aproximativ 80% din infectiile acute se cronicizeaza.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod