Poti sa te lasi de fumat!

Fumezi de prea multi ani... Deja a renunta la fumat este una dintre cele mai mari provocari ce iti apar in cale... Iti lipseste vointa, in primul rand, si nu stii care este cea mai buna metoda pentru a "scapa" definitiv de acest viciu. Stii ca starea ta de sanatate are de suferit din aceasta cauza, insa nu te poti lasa. Poate te vor convinge datele de mai jos, care iti arata, negru pe alb, cat de nociv este pentru tine fumatul: acest obicei afecteaza aproape toate organele majore ale corpului, duce la foarte multe afectiuni medicale si deterioreaza starea generala de sanatate a fumatorilor.

Renuntarea la fumat are avantaje imediate, dar si pe termen lung, reducand riscul aparitiei bolilor cauzate de fumat si imbunatatind starea generala de sanatate. Si, in cazul in care sperai ca tigarile cu un continut mai scazut de nicotina te vor "salva" sau macar vor reduce din "pacatul" fumatului, studiile arata ca acest tip de tigarete nu aduce nici un fel de beneficiu sanatatii.

Lista bolilor cauzate de fumat s-a largit considerabil si aceasta include: anevrisme ale aortei abdominale, leucemie mieloida acuta, cataracta, cancer cervical, cancer al rinichilor, cancer pancreatic, pneumonie, periodontita si cancer al stomacului.
Acestea reprezinta afectiuni "suplimentare" cauzate de fumat, fata de cele deja cunoscute, care includeau: cancerul vezicii urinare, al esofagului, al laringelui, al plamanilor, cancerul oral si al gatului, bolile cronice de plamani, afectiunile inimii - cardiovasculare si coronare, precum si efecte asupra aparatului genital si asupra fertilitatii, dar si sindromul mortii subite la sugar.

Daca toate aceste informatii te-au pus deja pe ganduri si iti dai seama cat de mult risti prin fumat, atunci este cazul sa te pui serios pe treaba!... Lipsa vointei este cel mai mare obstacol aparut in calea fumatorului, dar el poate fi depasit!

1. Un prim pas pe care il face adesea un fumator este acela de a reduce numarul de tigari fumate zilnic si de a-l mentine apoi constant. Nu incerca acest lucru si nici nu apela la orice fel de marca de tigarete. Cele cateva tigari pe care le vei fuma zilnic tot vor face rau sanatatii tale. Daca incerci sa reduci numarul lor, dar tot nu te opresti definitiv, vei ajunge din nou, cat de curand, la acelasi numar de tigari pufaite pe zi...

Nici varianta tigarilor "mai slabe" si cu "mai putina nicotina" nu este una optima.
Nicotina creeaza o asa de mare dependenta, incat indreptarea spre marci sau tipuri de tigarete care "promoveaza" un continut scazut de nicotina inseamna doar ca un fumator "inrait" va trage si mai tare fumul in piept, il va retine mai mult timp si mult mai des la fiecare tigara, in "speranta" ca va simti cu adevarat drogul... Singura modalitate sigura de a scapa de acest viciu este sa te lasi complet si definitiv de fumat.

2. Noteaza-ti pe o foaie de hartie motivele pentru care vrei sa renunti la acest obicei nesanatos. Vrei...

sa detii din nou controlul asupra vietii tale?
sa ai o stare de sanatate mai buna?
sa oferi un exemplu pozitiv copiilor tai?
sa iti protejezi membrii familiei sa respire fumul de tigara al altora si, implicit, sa fumeze pasiv?

A-ti dori cu adevarat sa te lasi de fumat este foarte important pentru succesul acestei misiuni... Fumatorii care supravietuiesc unui infarct sau unei alte probleme grave de sanatate, cauzate de fumat, au cele mai multe sanse sa scape de acest viciu, pentru ca se simt motivati.

Inainte de a nu mai avea de ales, gaseste un motiv suficient de puternic de care sa tii seama in permanenta atunci cand renunti la fumat - acest motiv trebuie sa iti calauzeasca mereu pasii si trebuie sa iti ofere o perspectiva de ansamblu asupra importantei deciziei pe care ai luat-o, chiar si in conditiile in care vei trece prin perioade foarte dificile...


3. Trebuie sa stii si sa accepti ca renuntarea la fumat inseamna munca grea si efort sustinut. Dependenta de nicotina este un obicei care se formeaza in timp. Jumatate din lupta pe care o presupune renuntarea la acest viciu o reprezinta faptul ca stii ca trebuie si ai nevoie sa te lasi de fumat. Cunoasterea si intelegerea acestui fapt te va ajuta sa faci fata recidivelor si simptomelor de "sevraj" care pot aparea, cum ar fi toanele si dorinta disperata de a trage un fum...

Exista foarte multe modalitati prin care te poti lasa de fumat, inclusiv prin inlocuirea nevoii de nicotina cu produse "substitut" (guma de mestecat si plasturi), dar nici una dintre aceste modalitati nu este usoara... Aproape toti fumatorii trec prin episoade de sevraj si de recidiva in clipa in care se lasa de fumat.

Lasa-ti la dispozitie o luna pentru a face fata acestor sentimente. Gandeste-te in permanenta ca renuntarea la fumat inseamna o lupta cu pasi mici, unul in fata altuia. Limiteaza-te la a lua fiecare zi asa cum vine si chiar fiecare minut asa cum vine - orice ai nevoie, numai sa reusesti. In nici un caz insa nu iti propune standarde prea mari - ca orice fel de dependenta, este greu de depasit...


4. Jumatate dintre adultii fumatori au renuntat la acest obicei nesanatos, asa ca o poti face si tu! Asta este vestea buna. Exista milioane de oameni in viata astazi, in intreaga lume, care au invatat sa faca fata vietii fara o tigara in mana. Pentru a ramane sanatoasa, renuntarea la fumat reprezinta cel mai bun pas pe care il poti face.

5. Daca ai nevoie de ajutor, apeleaza la specialisti. Foarte multe grupuri anti-fumat pun la dispozitia fumatorilor materiale informative, programe si sfaturi care sa ii ajute sa scape definitiv de aceasta dependenta. Doctorul sau stomatologul tau reprezinta, de asemenea, o foarte buna sursa de sprijin si ajutor.
 

Comentariile 51-55 din 55

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ramona pe 22 Iun 2008, 14:30
    trebuie sa vrei

    sunt aproape sigura ca orice fumator se poate lasa de fumat daca asta isi doreste eu cu partenerul meu ne-am lasat intr-o zi dupa aproape 10 ani de fumat, mentionez ca el fuma cam 30-40 de tigari/ zi eu in jur de 10. cum am reusit??? simplu : intr-o duminica pe terasa cu amicii el a zic ca nu mai fumeaza eu am luat pachetul de tigari l-am pus in geanta si acolo a ramas vreo 2 saptamani apoi l-am aruncat, au trecut cam 4 luni si nu am resimtit lipsa tigarilor si cred ca nici nu o sa o simt vreodata...deci totul e sa vrei aaaa........si nici in greutate nu am luat deci se poate!!!!!!!!!

    0
    0

  • mirel pe 10 Mai 2008, 08:56
    nu ma pot lasa de fumat

    va rog frumos sa mi spuneti si mie cum pot sa ma las de fumat am inercat cu niste pastile dar nu am reusit nu am vointa am incercat si cu plasturi dar nu pot s ama las spunetim ce s a fac viata mea este un infern trebuie s ama las de fumat cunva

    0
    0

  • Adina pe 23 Apr 2008, 17:13
    nu am vointa.

    Am redus numarul de tigari de la aproape un pachet la 1 tigare pe zi.De aproximativ 2 luni fumez o tigare pe zi,reusesc sa supravietuiesc cateva zile dupa care simt nevoia de 1 tigare,si iarasi se produce inevitabilul.nu stiu ce sa mai fac,vreau sa scap definitiv de acest viciu.ajutati-ma va rog!

    0
    0

  • cornelia pe 20 Apr 2008, 22:20
    fumatul

    nu ma pot lasa de fumat , nu am suficienta ambitie, ce medicamente imi recomanda-ti? va multumesc

    0
    0

  • Marian pe 8 Mar 2008, 20:11
    Informatii

    Buna seara, am o intrebare, in legatura cu produsul revalid sampon impotriva caderii parului. Ma intereseaza costul acestui produs si cum pot face comanda. Multumesc!

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod