Toanele fumatorului...

Primele zile dupa ce ai hotarat sa te lasi de fumat sunt extrem de dificile. Dependenta de nicotina este puternica, iar fumatul este un obicei care se formeaza in timp. Nu te astepta ca lucrurile sa mearga de la sine, pentru ca nu va fi asa. Si, daca ai mai incercat pana acum sa te lasi de fumat, stii despre ce vorbesc... Recidivele pandesc la fiecare pas, poftele sunt uneori de neoprit, iar simptomele de "sevraj" pe care le experimentezi nu sunt foarte placute. Pentru nimeni!

In primele zile dupa ce te-ai lasat de fumat, incearca sa eviti cat poti de mult oamenii si locurile unde obisnuiai sa fumezi. Un anturaj de fumatori te poate da foarte mult inapoi, iar tentatia se poate dovedi uneori prea mare. Daca membrii familiei tale sau prietenii tai fumeaza, roaga-i:

sa nu fumeze langa tine;
sa nu iti ofere tigari;
sa nu iti lase tigari la indemana sau in locuri in care le-ai putea gasi;
sa nu te tachineze in legatura cu faptul ca nu mai fumezi.


Transforma camerele din apartament in "zone in care fumatul nu este permis", in special daca ceilalti membri ai familiei tale sunt fumatori.

Un lucru care ar putea sa te ajute este si petrecerea timpului, cat de mult posibil, in locuri in care fumatul este interzis.

Si, pentru ca trebuie sa fii atenta si la regimul tau alimentar, ia in considerare acest sfat: bea foarte multa apa si suc de fructe, dar ocoleste bauturile care contin cofeina, cum ar fi cafeaua, ceaiul sau cola.

Dupa ce ai renuntat la fumat, o perioada de timp va trebui sa suporti unele "toane" mai mult sau mai putin comportamentale, legate, inevitabil, de acest pas important pe care il faci pentru sanatatea ta - nervii si iritabilitatea se "instaleaza" ca prime reactii la lipsa de nicotina. Organismul tau tanjeste dupa nicotina de care a ajuns dependent si se va manifesta prin diferite simptome de "sevraj".


Cat de rau o sa fie?

Aceste "crize" dureaza, de regula, una sau doua saptamani dupa ce te-ai lasat de fumat. Dupa aceasta perioada, organismul incepe sa uite de nicotina si incepi, in sfarsit, sa te simti mai bine. Pentru unele persoane, cum ar fi fumatorii inraiti, reactiile vizavi de renuntarea la fumat pot fi mai dure si se pot manifesta mai mult timp.

Chiar si dupa ce aceste toane dispar, tot vor exista momente in care iti va fi pofta de o tigara si in care vei dori sa fumezi. Aceasta pentru ca nicotina este un drog puternic, ce te poate "agata" din nou, la fel de repede, chiar si dupa ce ai fumat doar cateva tigari. Singura cale sigura este sa devii nefumator - pentru totdeauna.

Cum faci fata poftelor si... toanelor?

Nervozitate, iritabilitate: Incepe un program de exercitii fizice. Iesi cu cainele la plimbare. Gaseste-ti in permanenta ceva de facut si care sa te tina ocupata.


Dureri de cap, ameteala: Respira profund. Exercitiile fizice te vor ajuta si ele.

Oboseala: Incearca sa dormi cateva ore si la pranz, daca este posibil. Daca nu, odihneste-te cat de mult poti. Ora de culcare, seara, devanseaz-o la cel tarziu ora 22.00, pentru a avea astfel la dispozitie, pe noapte, cel putin 8 ore de somn linistit.

Senzatie de gura uscata si gat "dureros": Bea apa rece sau suc. Guma de mestecat va ameliora si ea aceste reactii.

Depresie: Este posibil sa te simti cu adevarat deprimata si sa vrei sa plangi. Dar aceste stari vor trece. Pana atunci insa, suna o prietena sau pe altcineva care poate intelege prin ce treci.

Problema cresterii in greutate: Cand oamenii renunta la fumat, simt nevoia sa faca ceva, asa ca incep sa manance exagerat de mult si neregulat. Daca nu vrei sa sari peste greutatea ta normala si sa iti pastrezi silueta zvelta, incearca lucrurile de mai jos:

Mananca regulat.
Nu manca orice si de fiecare data cand ai chef.

Nu manca foarte multe bomboane si dulciuri. Schimba-ti obiceiurile alimentare si ai mai multa grija la dieta - cat mai multe fructe proaspete, legume, chiar si popcorn si guma de mestecat fara zahar.

Bea cat mai multa apa, in special la masa.

Fii activa! Mergi la plimbare, joaca baschet, mergi pe bicicleta.

"Toanele" reprezinta un chin, dar nu dureaza foarte mult. Asta este vestea buna pentru tine... Vestea proasta este ca vei avea mult de luptat pe drumul spre "recuperare"... Oricum ar fi, mai bine treci si prin aceasta etapa decat sa ai de suferit de pe urma unora dintre cele mai grave afectiuni pe care ti le poate provoca fumatul...
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ana pe 26 Nov 2013, 21:46
    Cand imi trec stariile astea?

    Buna. Am 25 de ani si fumez de 10 ani, de 4 zile sunt foarte hotarata sa ma las pentru todeauna, problema e ca am niste stari groaznice, de ameteala, si migrene. Astazi a 4-a zi am simitit o nevoie acuta sa fumez mai mare decat in primele zile....oare cand se vor termina stariile de sevraj? Va fi si mai rau de acum inainte?

    0
    0

  • GHERGHE IOAN DANIEL pe 10 Mar 2012, 21:42
    toanele fumatului

    Intradevar nu este usor sa te lasi(ESTE FT GREU)dar,cu ambitie mare mare o poti face.Eu mam lasat dupa 16 ani,si sunt ft mindru(bucuros)ma simt ft ft bn.LASATE SI TU!

    1
    1

  • ALEX pe 20 Iul 2011, 04:54
    ;)

    salut.. am fumat injur de 10 ani app 1 -2 pachete pe zi .. nu am avut nici un simptom precizat mai sus , atata ca a inceput sa imi placa mancarica..in rest totul e mai bine acum:) sper sa va lasati cu toti:D

    1
    0

  • Adi Iorgu pe 6 Dec 2010, 10:53
    Sunt deacord cu Bogdan Gavrus

    Salutare Sunt un fericit nefumator de cateva luni. Am fumat 8 ani de zile, 1 pachet pe zi. Motivul care m-a convins sa ma las de fumat este sanatatea. Am 24 de ani si imi doresc sa reusesc sa realizez in viata asta tot ce mi-am propus. :) Sunt deacord cu Bogdan, totul este o minciuna. Totul este in imagintia noastra. Tigara nu face nimic bun, nu ne calmeaza, nu ne tine de "urat". Ea ne provoaca toate aceste starim, nervozitati si toane. Va recomand o carte incredibila despre fumat: Allen Carr - In sfarsit nefumator BAFTA

    1
    1

  • Gavrus Bogdan pe 18 Oct 2010, 18:53
    CRIZE? !!!

    Singurele crize pe care le-am avut au fost atunci cand incercam sa ma las prin vointa. De ce ar avea un fumator o CRIZA atunci cand isi da seama ca nu va mai muri ??? Problema e ca primul pas pentru cineva care vrea sa se lase de tigari e ca abordeaza problema asa cum fac toti. Eu am incercat sa inteleg mai intai ca tot ce am invatat eu despre tigara este doar o inventie care te tine captiv in dependenta.

    2
    3

  • Bogdan Gavrus pe 18 Oct 2010, 18:48
    Numai prostii

    Am fost fumator 10 ani timp in care nu a trecut nici macar 1 zi fara sa pun tigara in gura si culmea am fost sigur ca niciodata nu ma voi putea lasa. Articolul asta e scris de un nefumator. Eu am reusit sa ma las foarte simplu si anume, mi-am schimbat felul in care privesc lucrurile. Am incercat in primul rand sa imi scot din cap toate prostiile scrise in acest articol...lasatul de fumat nu inseamna un sacrificiu ci o eliberare.

    1
    0

  • cristy pe 16 Oct 2010, 23:54
    totul e vointa

    am 33 de ani si am fumat 18 dintre ei.dar am zis stop intro buna zi si acum am 4 luni de cind m;am lasat si nu fumam decit 3 pachete pe zi.totul e sa te lasi de fimat brusc si sa crezi ca fumatul a fost ptr tine o pedeapsa cu inchisoare pe viata si doar ce ai reusit sa evadezi

    1
    0

  • Ancuta pe 24 Ian 2010, 14:54
    nu e usor sa te lasi de fumat

    daca ai fumat 20 de ani si probabil si multe tigari pe zi nu te astepta sa-ti treaca in 2 saptamani macar 1 zi pentru fiecare an in care ai fumat

    0
    0

  • loredana pe 24 Ian 2010, 11:41
    dependenta de tigari

    Buna! Am 38 de ani si fumez de la 16 ani. Intr-o seara pe cand fumam ultima tigare din pachet mi-am propus sa fie si ultima tigare pe care sa o fumez. SUNT 8 zile de atunci , nu am mai fumat dar ma simt groaznic. Simt o mare nevoie de tigari mai mult cu fiecare zi care trece si ma cert cu toti din casa. Norocul meu este ca ei ma inteleg si nu fumeaza nimeni din casa. Oare starea asta mai dureaza mult?

    0
    0

  • STEFANIA pe 2 Iul 2008, 10:38
    control medical la plamani

    Buna,va rog sa-mi spuneti unde pot sa fac un control mai riguros la plamani.Vreau sa vad daca sunt in ordine cu plamanii,sunt fumatoare si vreau sa ma las dar e f greu.Am unele stari de noduri care vin din spate si corespund cu capul pieptului simt ca trebuie sa beau apa ca sa se duca aceste noduri.Ma ingrijoreaza aceste stari,ce sfaturi imi puteti da,si ce ar trebui sa fac.Am 44 de ani si fumez de la 19 ani .Va rog sa ma contactati .multumesc

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod