Ce te motiveaza sa te lasi de fumat?

Daca ai incercat sa te lasi de fumat, stii cat de dificil este. Nicotina este unul dintre drogurile care iti creeaza cea mai mare dependenta. Pentru unii fumatori, dependenta de nicotina poate fi la fel de mare ca cea de heroina sau cocaina... A te lasa de fumat este un proces plin de obstacole si, de regula, fumatorii fac doua, trei sau chiar mai multe incercari pana reusesc cu adevarat sa renunte la acest obicei nesanatos. De fiecare data cand incerci sa te lasi de fumat, poti invata despre lucrurile care te pot ajuta sau cele care iti fac rau in acest proces.

Renuntarea la fumat presupune foarte multa munca si foarte mult efort, insa poti reusi! Este si o problema de vointa, care poate fi "ajutata" cu mici artificii, daca stii ce sa eviti si ce sa exploatezi mai bine.

Cele mai bune motive pentru care trebuie sa elimini fumatul din viata ta

Renuntarea la fumat este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta si o proba de vointa ce iti motiveaza intreaga existenta.

Dupa ce tigarile nu vor mai exista "in peisaj", vei trai mai mult si mai bine. Starea sanatatii tale se va imbunatati.

Reintoarcerea la conditia de nefumatoare iti va reduce "sansele" de a face un atac de cord, un atac cerebral sau cancer.


Daca esti insarcinata si renunti la fumat, vei avea si mai multe sanse de a aduce pe lume un copil sanatos.

Oamenii alaturi de care locuiesti si traiesti, in special copiii, vor fi mai sanatosi - prin faptul ca te-ai lasat de fumat, ai pus punct si fumatului pasiv, la care erau supusi nefumatorii din preajma ta.

Vei avea mai multi bani pe care sa ii cheltuiesti. Un considerent demn de luat in seama... Fa un calcul si vei vedea ce sume arunci saptamanal si lunar pentru intretinerea unui obicei care nu iti aduce nimic bun.

Intrebari la care sa te gandesti...

Inainte de a incerca sa te lasi de fumat, reflecteaza si raspunde-ti la intrebarile de mai jos. Fii sincera si, daca simti ca este necesar sa aprofundezi mai mult subiectul si raspunsurile pe care le-ai gasit tu, apeleaza la ajutorul doctorului tau de familie sau al unui specialist.

1. De ce vrei sa renunti la fumat?
2. In trecut, cand ai mai incercat sa te lasi de acest viciu, ce te-a ajutat si ce nu?
3. Care vor fi cele mai dificile situatii pentru tine, dupa ce vei renunta la tigari? Cum ai de gand sa le gestionezi si sa le faci fata?
4. Cine te va putea ajuta si cine iti va putea fi alaturi in perioadele grele prin care vei trece? Familia? Prietenii? Un specialist?
5. Ce placere iti ofera fumatul? Prin ce modalitati poti obtine aceeasi placere, daca te lasi de fumat?

Iata si cateva intrebari pe care le poti adresa medicului tau de familie sau unui specialist care te va ajuta pe durata procesului renuntarii la fumat.


1. Cum ma puteti ajuta sa renunt la fumat si aceasta misiune sa devina o reusita?
2. Va fi nevoie sa urmez un tratament medicamentos? Daca da, ce medicamentatie credeti ca va fi cea mai potrivita pentru mine si cum ar trebui sa procedez in acest sens?
3. Ce sa fac daca am nevoie de mai mult ajutor?
4. Ce inseamna "sevrajul" in cazul renuntarii la fumat? Cum se manifesta? De unde pot afla mai multe informatii despre acest lucru?

Daca esti hotarata sa mergi pe acest drum, nu trebuie sa eziti nici o secunda. Renuntarea la fumat este un pas radical - toate actiunile tale trebuie sa fie decise si sa nu iti lase posibilitatea de a recidiva... Ca atare, trebuie sa iei masuri stricte si sa fii cat mai transanta. Renuntarea la fumat "in etape", prin reducerea numarului de tigari, treptat, este o pacaleala ce nu te ajuta cu nimic. Singura ta sansa este sa elimini acest viciu total si definitiv din viata ta.

Astfel, in ziua in care te-ai lasat de fumat...:

Arunca-ti toate tigarile, brichetele si scrumierele.

Vei simti nevoia de a fuma, dar, de regula, aceasta "pofta" trece in 2-3 minute. Cand simti nevoia sa iti aprinzi o tigara, fa altceva, tine-te ocupata. Inspira adanc, profund si expira incet. Bea un pahar cu apa.

O solutie este sa ai mereu la indemana cate ceva de rontait, cum ar fi guma de mestecat, bomboane tari sau scobitori.


Gaseste-ti activitati care sa te tina ocupata: mergi la filme, mergi pe bicicleta, plimba cainele, joaca-te pe calculator sau un joc video, suna o prietena si invit-o la o plimbare.

Mergi in locuri in care fumatul este interzis, cum ar fi salile de cinematograf sau mall-ul.

Cum poti invinge fumatul...

1. Evita factorii declansatori. Toti fumatorii au "factori declansatori", respectiv anumite perioade de timp si anumite locuri care ii determina sa isi doreasca sa traga in piept cu nesat un fum de tigara... In ceea ce te priveste, poate sa fie vorba despre momentul in care pleci la scoala sau la serviciu, cafeaua de dimineata, imediat dupa masa sau in timp ce stai la un pahar de vorba cu prietenele. Descopera-ti acesti factori declansatori si incearca sa ii eviti. Sau invata cum poti sa faci fata acestor situatii fara sa fumezi.

2. Fa-ti un plan prin care sa faci fata stresului. In situatii tensionate, cand te stresezi sau te enervezi, adesea gestul reflex este de a te indrepta spre o tigara - este refugiul tau. Insa atunci cand stresul te ajunge din urma, gandeste-te la lucruri pe care le poti face in loc sa fumezi - cum ar fi sa inspiri profund sau sa mesteci guma.

3. Daca o dai in bara, incearca din nou! Tuturor fumatorilor le este greu sa renunte la acest obicei si multi dintre ei vor gresi si vor mai fuma din cand in cand.
Unele persoane care au mai incercat de cateva ori pana acum sa renunte la acest viciu vor scapa de fumat pentru totdeauna. Daca se intampla sa gresesti sau sa ai un moment de slabiciune, nu inseamna ca esti un esec total. Renunta din nou!

4. Lauda-te pentru succesele obtinute. Cand te lasi de fumat, faci ceva extraordinar si meriti un premiu! Recompenseaza-te cu un nou CD sau cu ceva care iti face cu adevarat placere - si cumpara-ti obiectul respectiv cu banii pe care obisnuiai sa ii arunci pe pachetele de tigari consumate intr-o saptamana...

Daca ai incercat toate sfaturile de mai sus si tot mai ai dificultati in ceea ce priveste renuntarea la fumat, vorbeste cu doctorul tau si intreaba-l daca este cazul sa apelezi la guma sau la plasturii cu nicotina.
 

Comentarii (28)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • fara nume pe 26 Iun 2013, 17:10
    fumatul?

    Am fost fumatoare. Am avut o enorma placere de a fuma cu toate ca nu suportam ideea de a fuma si eram constienta de faptul ca fiecare tigara imi distruge putin cate putin interiorul. Probabil citind acest articol si aceste comentarii, imi dau seama cat de puterinica sunt. "Azi" mi-am propus sa ma las de fumat, in secunda urmatoare am renuntat. Deci .. se poate! Din momentul in care mi-am propus acest lucru, tigarile faceau parte doar din trecutul meu. Un lucru este sigur, totul depinde de la o persoana la alta, numai ca ceea ce ar trebui voi sa intelegeti este ca totul vine din capul vostru. Cand in constient exista convingerea ca poti sa o faci iar inconstientul nu asculta. Ideea este sa te apreciezi si sa iti doresti sa traiesti, sa realizezi cat de important este sa fii sanatos. Tu detii puterea si totul depinde numai de tine, fara medicamente, fara guma de mestecat, bomboane sau sa mananci excesiv. Ajutorul il gasesti in propria gandire, trebuie doar sa il cauti. Renuntand la fumat facandu-ti alte vicii, nu faci decat sa te pacalesti. Asculta-te si intelege-te. Este pur si simplu :-)

    2
    0

  • iulia pe 23 Mai 2013, 21:05
    oare voi reusi??

    astazi este prima zi fara tigari( in afara de perioada sarcinilor si alaptatului).... am fumat jumatate din viata.. mi-am irosit timpul, banii, sanatatea mea si a celor din jur... sper sa am vointa sa renunt.

    0
    0

  • Lucian pe 2 Ian 2012, 04:15
    Fumatul!

    Nu mai fumez de 2 zile ,nu ma simt prea bine ,odata la o ora am acele 2-3 minute in care am pofta de ele dar mananc ceva si imi trece.Singurele inconveniente sunt ca ma dor genuchii,transpir si tremur.Pot sa ma laud ca am un psihc foarte tare.Evitati sa mergeti la magazin si evitati sa stati in fum de tigare,,,,mancati cand vi se face pofta de tigare iar mancarea sa nu fie sarata ;).

    1
    0

  • ana pe 15 Dec 2011, 14:30
    fumat

    Eu am 4 ani si un pic de cand fumez cel putin un pachet pe zi. Am incercat de mai multe ori sa ma las dar nu am avut ambitia necesara banuiesc. Ieri insa, ma plimbam printr-un magazin si am vazut o geaca de piele incredibil de frumoasa insa mi-am dat seama k nu mi-o permit....geaca costa 400 lei...mai putin decat dau pe tigari intr-o luna asa ca am inceput sa ma gandesc serios sa ma las... Astazi, 15 decembrie , m-am lasat de tigari. Au trecut doar 7 ore de cand m-am trezit insa pot spune k sunt pregatita sa indur urmaTOArele zile care sunt sigura ca vor fi mult mai grele. Am fost la piata si m-am aprovizionat cu multe fructe, mi-am descarcat si niste filme....mi-am pregatit cursurile pt ca acum acum vine sesiunea si sunt gata sa scap de tutun.... Stiu ca o sa pot pentru ca imi doresc cu adevarat...O sa revin cu comentarii. Succes tuturor

    2
    0

  • michelle pe 30 Nov 2011, 01:15
    Am reusit

    Si eu m-am lasat de fumat, in 16 nov 2011, dupa ce am mai avut aceasta tentativa in concediul din vara, cand nu am mai fumat 3 zile....evident ca imediat ce mi-a sarit "tzandara" ( pt ca iti sare f usor si abia asteptzi sa-ti sara ) am gasit cel mai BUN SI USOR MOTIV sa-mi aprind o tigara, fiind "indreptatita s-o fac ..."tocmai" ce ma enervasem! Asa ca...din acea zi, am decis sa le raresc si cum am facut-o?!....intai, am fumat mai tarziu decat imi venea s-o fac...amanam momentul....asa am ajuns sa fumez dupa ora 11 , apoi dupa ora 12....am continuat asa toate zilele in care mergeam la serviciu ....5 zile/sapt...pt ca la serviciu mergeam cu totii la o tigara....daaaar, acasa, sambata si duminica nu mai aveam colegii de tigara, asa ca amanam momentul pana la orele 14-15, ajungand sa fumez tarziu de tot, orele 18-19-20, depinde. Am constatat ca era f imp sa "stiu" ca nu este o restrictie, am acceptat-o ca fiind o decizie personala, neimpusa si ca am "voie" sa fumez oricand nu mai puteam sa aman , insa....faptul ca ii reprimam creierului si organismului substanta cu care se obisnuise, imi facea rau atunci cand fumam prima oara intr-o zi, atat de tarziu...si ma durea gatul. Asadar mi-am dorit sa renunt definitiv, dar nu stiam cand s-o fac...taraganarea asta ma zapacea, pt ca imi demonstra ca n-am vointa, sau ca ma complac...ceea ce iar nu-mi convenea si iata ca, imediat dupa ziua mea am hotarat ca este FIX ACEL MOMENT pt ca imi gasisem si motivatia perfecta pt a renunta definitiv.....MI-AM DORIT CA IN VARA 2012 SA ARAT CU 15 ANI MAI TANARA...... Asa ca, gasiti-va o motivatie si demonstrati-va ca puteti! E adevarat ca nu este usor, dar este o provocare sa va demonstrati ca nu sunteti victima nici-unui viciu. In fiecare zi simt ca sunt tot mai aproape de visul meu, si da...la varsta mea , sa arat cu 15 ani mai tanara chiar este ceva ce imi doresc. Va doresc sa reusiti ! Ne "auzim" in vara lui 2012

    0
    0

  • anda pe 7 Nov 2011, 22:33
    LIBER DIN NOU

    Am fumat 12 ani. Am inceput exact de ziua mea la 18 ani si m-am lasat exact de ziua mea la 30 de ani. Numai fumez de 5 saptamani. Ma simt alt om sunt fericita ca am scapat de blestemul vietii mele. SE POATE SI E MAI USOR DECAT CREDEAM.

    2
    0

  • cristina pe 19 Sep 2011, 19:37
    tigara electronica

    m-am lasat de tigari clasice de 2 saptamani. acum am tigara electronica, "aburesc" mult mai rar din ea, nu se compara cu pachetul pe care il ardeam in fiecare zi, si am facut asta 12 ani non-stop. insa e ciudat ca am inceput sa am senzatii de sufocare si "gheare" in piept. sper ca e doar ceva trecator. oricum viata se vede altfel cand nu te mai incarci cu fum:)

    4
    0

  • toto pe 8 Iul 2011, 21:50
    foarte simplu sa te lasi

    E foarte usor sa te lasi de tigari cand vezi pe cineva care este distrus ptr totdeauna si asta numai datorita fumatului va spun sincer ca arunci tot si juri ca nu mai fumezi toata viata. Problema e ca atunci cand aprindeam o tigara nu realizam cat rau puteam sa imi fac eram constient dar practic nu realizam ca totul este extrem de lent dar sigur MOARTEA si ptr ce ptr un pachet de tigari???

    2
    0

  • almeeda pe 25 Ian 2011, 10:06
    despre tigari

    nu inteleg lumea asta de ce nu gandeste si scoate pe piata ce e mai rau pentru om adica alcoolul,tigarile si multe alte produse care contin E-uri.sincer am impresia ca deja lumea o ia razna rau de tot.am inceput sa fim egoisti si sa nu ne mai gandim si la cei de laanga noi.vorbesc de noi romanii ca si eu sunt romanca dar nu o mai spun cu atata dragoste.noi tineretul am putea schimba ceva in tara noastra daca am fi uniti

    5
    1

  • Andrei pe 2 Nov 2010, 00:46
    Sper sa reusesc

    Nu fumez deja 6 zile si 5 ore :) Sper sa ma ajute dumnezeu sa ma las definitiv de tigara. Imi caut mereu de lucru. Daca simt nevoiea de a fuma, maninc ceva, de obicei fructe (lamie si greeifrut p/u a-mi acri gura) si-mi zic permanent "NUMAI AZI NU VOI FUMA" Evit sa ies la magazin, se duce sotia. Daca vad ca cineva fumeaza, plec din locul ala. Nu beau cafea si bauturi alcoolice. Cel mai greu este seara ( tentatia este mai puternica ) dar maninc doua trei bucati de lamie si imediat ma culc. Am uitat sa mentionez ca fumez din ~ 1999 pina marți 26.10.2010 (cu groaza vad ca iese 11 ani) Vad multa lume care zic ca au 1,2,3 saptamina sau o luna de cind nu fumeaza. Aceasta nu inseamna ca ai lasat fumatul. Dupa cite am citit eu pe net poti zice ca ai lasat fumatul dupa cel putin un an fara tigari. Parerea mea este ca chiar daca te-ai rupt intr-o zi si ai fumat o tigara, nu este nimic ai pierdut batalia dar nu si razboiul (Te scoli a doua zi si iarasi nu mai fumez). Pe mine m-a motivat sa las fumatul starea financiara in care ma aflu la moment. Dar sper ca dupa ce se va imbunatati starea financiara nu voi mai pune tigarile in gura. 9 lei moldovenesti un paket de winston 365 zile pe an, am fumat 11 ani cite ~ un paket pe zi 9*365*11= 36135 lei moldoveneshti 16.45 lei pentru un euro 36135/16.45= ~2200 euro am cheltuit pe tigari

    6
    1

  • teolinna pe 29 Oct 2010, 13:43
    Am reusit!

    Am fost fumatoare timp de 10 ani de aprox 20 tigari pe zi si am incercat toate metodele de a ma lasa: plasturi, guma, pana si cartea lui A. Carr. Nimic.. Am ajuns sa urasc tigarile, fumul lor, pana si fapul ca sunt o fumatoare. Imi era rusine de mine! Am spus STOP! Am 2 saptamani de cand am scapat de ele si simt ca am renascut.. nu e greu!!! Credeti`ma!

    4
    2

  • radu.. pe 28 Sep 2010, 21:47
    vreau sa ma las de fumat

    cum sa ma las de tigari? ? ?? ? ..daca stie cineva o metoda mai simpla va rog ziceti-mi si mie:)

    6
    1

  • nicoleta pe 4 Mai 2010, 13:02
    fara tigari

    am o saptamana de can nu mai fumez dupa 16 ani. ma simt super. slabisem foarte mult si ma simteam chiar f aiurea. dar gata.

    2
    1

  • mAo pe 17 Mar 2010, 02:39
    Sper sa reusesc

    am cam 1 sapt. si 2-3 zile de cand nu mai cumpar dar am mai tras cate 2-3 tig pe zi :( nu cred ca ma pot lasa ... nu am stare ,ma roade ceva din interior e ca si cu foamea daca iti este foame mananci , asa e si cu sentimentul asta trebuie sa iti potolesti "foamea"

    6
    2

  • sanduku pe 21 Ian 2010, 14:00
    oare?

    am fumat 15 ani...zi de zi cel putin un pachet...tigari tari,intro dimineata am decis de azi inainte fara tigari.....si asa a ramas nu am mai fumat..daca ai vointa e mai simplu decat pare..eu unu nu ma gandesc la tigari si daca ma gande-am o face-am in felu ca ..acum am stinso...seminte cateva zile si trece....nu exista nu pot sa ma las de tigari....cine zice asa ceva ori nu vrea si o foloseste drept scuza...ori nu are ambitie....bafta

    3
    2

  • andreea pe 12 Ian 2010, 22:27
    idem animis

    idem commentul de mai sus. de cand m-am lasat de fumat dupa 9 ani acuz dureri puternice in piept. nu sunt permanente, insa apar si cand dorm incat ma scol din cauza durerii. a mai patit cineva asta?

    4
    1

  • Georgiana Bordi Adriana pe 7 Ian 2010, 13:45
    Despre fumat ....................

    Ce poti sa ei sa nu mai fumezi????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Va rog datimi un raspuns!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1
    1

  • t ion pe 15 Oct 2009, 23:59
    nu mai fumez de 2 zile

    dupa cat timp nu mai simti nevoia sa iti aprinzi o tigara ? va multumesc

    2
    1

  • Leonard pe 18 Iul 2009, 09:33
    Traieste Liber

    De 15 ani am fumat , iar pe 28 iunie 2009 , dupa ce am citit "In sfarstit,nefumator" - Allen Carr ,am scapat de micul monstru , nu stiu cum am facut-o , dar am facut-o. Bagam in plamani 3 pachete de tigari zilnic, sa nu mai zic de 600 lei lunar , sanatate, neincredere,frica, s.a.m.d.Daca nu mai fumezi , nu te lasi de tigari ci scapi de tigari.Succes tuturor !

    4
    1

  • Alina pe 11 Iun 2009, 13:01
    nu te sinucide involuntar

    ... F mandra de mine, am 11 luni de cand nu mai fumez si e cea mai mare realizare din viata mea,am fumat de la 14 ani iar cand am spus STOP aveam 22... tot ce pot sa spun e ca fumatul te omoara incet si raul ti-l faci cu mana ta... pot sa spun ca si acum mai resimt in corpul meu dauna care a facut-o fumul de tigara, dar partea buna e ca merg spre bine.acum fac mult sport, alerg, etc si am renuntat la tot ce face rau organismului:de la dulciuri pana la sucuri gazoase, etc. MEsajul meu este:fratilor, avem o singura viata, merita s-o traim din plin, iar sanatatea si corpul nostru sunt mai importante ca orice, hai sa spunem NU fumatului pt ca MERITA!!!

    3
    1

  • animis pe 27 Ian 2009, 16:13
    renuntarea la fumat

    fumez de 6 ani si am trei zile de cand mam lasat... ma doare in piept, respir greu, tremur si ma simt rau de la stomac ( ma simt asa de cand mam lasat), este ceva normal atunci cand te lasi de fumat sau poate fi altceva?

    3
    1

  • adrian pe 10 Aug 2008, 16:29
    am lasat fumatul

    si eu am fumat 5 ani de o luna nu mai fumez ma simt bine si respir aerul pe care nu lam simtit cu adevarat 5 ani,pe cind fumam aveam dureri de inima ,stomac,ameteli,vomitari.... coshmar totul a disparut,sa stiti ca si viata sexuala se imbunatateste dupa asta dar si nu numai ... o multime de lucruri chiar arati si mai bine,eu am last fumatul cind am fost lasat de prietena mea nu mam lasat ca altii sa se vire in pamint ci din contra sa demonstrez pentru mine ca viata si sanatatea e mai presus ca tot iar fetele vor veni de la sine.

    4
    1

  • anca pe 27 Iul 2008, 20:54
    Nu mai fumez de 4 zile !!

    Vio are dreptate Plasturii cu nicotina sunt foarte scumpi,dar fara ei nu as fi rezista aceste prime 4 zile. Ma gindesc ca merita investitia pe termen lung. Nu mai vreu sa arunc banii in buzunarele acestor producatori de " droguri legalizate "

    3
    1

  • vio pe 2 Iul 2008, 20:08
    renuntarea la fumat

    oare de ce nu sintem mai mult ajutati de catre stat,in sensul ca medicamentele ar trebui sa fie mai accesibile ca pret???????e adevarat ca e nevoie si de vointa(multa) dar ar fi bine sa avem acces si la medicatie mai ieftina!!!!!(m-am referit la medicamentele antifumat!)

    2
    1

  • aba-Danemarca pe 26 Iun 2008, 12:43
    Vointa e cheia succesului de a te lasa de fumat.

    Daca n-ai vointa si nu esti pregatit, nu te lasa de fumat. Continua sa-ti distrugi viata si sanantatea, asa cum am facut-o eu 17 ani, si ajuta statul sa-si mai bage in buzunar si anul asta inca vreo 3 miliarde de euro de pe urma noastra. De ce nu? Dar eu gata nu mai sant clientul lor de 4 zile. M-am lasat pur si simplu. Am VOINTA.HEHEHE. Voi aveti???

    2
    1

  • EDUARD pe 10 Mai 2008, 17:39
    NU MAI VREAU? "TIGARII"

    NU MA LASAM DAR AM VAZUT CE INSEAMNA O TIGARE TE OMORI SINGUR MAI ALES DACA ESTI TANAR ? "JOS FUMATUL LUME "

    2
    1

  • adi super pe 19 Mar 2008, 10:00
    tutun

    da e greu sa te lasi de fumat :-@ .ma rog nicotina aia da dependenta am auzit akm ca nicotina este dupa heroina te face dependent fizik :-@ ;)

    2
    2

  • andreea pe 18 Mar 2008, 10:13
    si eu m-am lasat

    Am fumat timp de 7 ani si azi 18.03.08 am 2 saptamani de cand nu mai fumez. sunt f mandra!!!! recomand tuturor. te simti mia odihnita, sanatoasa si cu o mai mare pofta de viata. Succes

    2
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod