Dispozitivele intrauterine

Am 24 de ani si nu sunt pregatita sa am inca un copil. De aceea, asdori foarte mult sa stiu totul despre dispozitivele intrauterine. Cumactioneaza aceste dispozitive si cu ce eficienta? Prezinta dezavantajesi pericole de infectie? - Diana, Bucuresti

Dispozitivele intrauterine (steriletele) sunt obiecte produse dintr-unmaterial solid, care se introduc in cavitatea uterina in scopul preveniriiunei sarcini. La nivel mondial, in 1995, aproximativ 106 milioane defemei foloseau acest tip de contraceptie, respectiv 12% dintre femeilemaritate, de varsta reproductiva.
Aceste dispozitive intrauterine, DIU, pot fi de mai multe feluri:inerte (din plastic si din otel) sau bioactive, cele folositein prezent (cu cupru sau argint ori cu substante hormonale:progesteron, levonorgestrel).
In functie de modelul si tipul folosit, DIU odata inserat va fi folositpe o perioada de timp ce variaza intre unul si zece ani de zile.Cum actioneaza DIU?
In ciuda numeroaselor studii efectuate pentru a intelege modul in careactioneaza DIU, mecanismele prin care acestea impiedica aparitia sarciniinu sunt complet elucidate.
Se pare ca principalul mod de actiune este impiedicarea fecundariiovulului de catre spermatozoid. In cazul DIU cu cupru, acest efect esterealizat prin modificarea cantitatii si calitatii secretiilor uterinesi tubare.
DIU cu substante hormonale impiedica aparitia sarcinii in principalprin intermediul hormonilor continuti: ingrosarea mucusului cervical,impiedicarea ovulatiei, modificarea mucoasei uterine ce devine o gazdaimproprie pentru implantarea oului si afectarea motilitatii uterine situbare.

Care este eficienta acestor dispozitive?
Foarte mare.
Studiile efectuate in SUA pe utilizatoarele de DIU au aratatca, in functie de tipul de dispozitiv inserat, eficienta variaza intre 98%si 99,9%. Cu alte cuvinte, dintr-o mie de utilizatoare de DIU vor ramaneinsarcinate pe parcursul primului an de folosire, intre 1 si 20 de femei,in functie de tipul de dispozitiv inserat.
Cel mai sigur tip de DIU pare a fi LNg 20 (un tip de DIU culevonorgestrel), considerat in prezent cea mai eficienta metodareversibila de contraceptie existenta.

Avantaje si indicatii
- Eficienta foarte mare;
- Metoda contraceptiva comod de folosit si eficienta pe termen lung(in functie de tipul de DIU inserat, acesta poate fi mentinut pana la10 ani);
- Reversibilitate (poti avea copii dupa renuntarea la DIU);
- Raport cost/eficienta favorabil;
- Femeile care nu pot apela la metode contraceptive hormonale pot folosiDIU cu cupru;
- Nu prezinta efecte secundare sistemice.

Dezavantaje si precautii
- Risc de boala inflamatorie pelvina (afectiuni inflamatorii ale anexelor,uterului, ovarelor). Posibilitatea de a dezvolta o afectiune inflamatoriepelvina poate fi corelat cu inserarea dispozitivului (posibil risc decontaminare microbiana a cavitatii uterine) sau cu expunerea ulterioaraa femeii la infectii cu transmitere sexuala.
Exista ipoteza conformcareia DIU ar putea favoriza la o parte dintre utilizatoare o starepro-inflamatorie cronica, nebacteriana, la nivelul trompelor uterine,care scade rezistenta fata de germenii contactati ulterior pe calesexuala. Acesta este si unul dintre motivele pentru care aceasta metodacontraceptiva nu este recomandata ca prima alegere a femeilor care nuau nascut inca (boala inflamatorie pelvina poate duce la imposibilitateade a mai avea copii - infertilitate).
- Exista si unele efecte asupra menstruatiei. Poate creste duratasangerarii menstruale, precum si cantitatea de sange menstrual pierdut saupoate fi accentuat sindromul dismenoreic (durerile, starea de disconfortasociate menstruatiei).

Instructiuni pentru utilizarea DIU
Imediat dupa inserarea DIU, unele femei pot avea dureri sau greata. Acestesimptome pot fi mai accentuate in cazul femeilor care nu au avut niciodatacopii. Pentru a reduce starea de disconfort din timpul proceduriisi imediat dupa aceea, se poate apela la medicamente antialgice sauantiemetice (contra gretei).

In continuare, pentru evitarea problemelor, trebuie sa tii cont de catevalucruri:

1. Verifica regulat pozitia steriletului. Pe parcursul primei luni dupainserare verifica frecvent (macar o data pe saptamana) pozitia DIU,iar apoi dupa fiecare menstruatie sau de fiecare data cand ai avutdureri sau crampe abdominale joase anormale.
Desi corpul DIU este incavitatea uterina, doua fire foarte subtiri ies cam un centimetru princolul uterin in vagin. Daca introduci un deget sau doua in vagin pana lanivelul colului vei simti cele doua fire subtiri, acesta fiind semnalulca totul este in ordine. Daca nu poti simti cele doua firisoare, sau dacasimti partea de plastic a dispozitivului, este posibil ca ceva sa fie inneregula si steriletul sa nu iti mai ofere protectie contraceptiva. Deaceea, va trebui sa folosesti o a doua metoda contraceptiva (de exemplu,prezervativul) pana vei merge la control.
Femeile pot pierde sau "expulza" DIU montat fara sa isi dea seama. Intre2-10% dintre cele care utilizeaza steriletul il expulzeaza spontan peparcursul primului an de utilizare. Femeile care nu au avut niciodatacopii prezinta un risc mai mare de a pierde DIU. Alti factori favorizantipentru expulzarea steriletului sunt sangerarea abundenta si durerilesevere in timpul menstruatiei. Pierderea unui sterilet face ca pe viitorsansa de a pierde un altul, inserat ulterior, sa fie de aproximativ 30%.

2. Fii atenta la semnele de infectie. Infectiile asociate cu prezentaDIU pot fi foarte severe si chiar sa duca la extirparea uterului(histerectomie) sau deces. De aceea daca ai febra, dureri sausensibilitate in partea de jos a abdomenului/zona pelvina, crampe sausangerari vaginale anormale, mergi imediat la un cabinet medical.

3.
Urmareste caracteristicile menstruatiilor. Prezenta DIU se asociazade obicei cu dureri mai intense si cu pierderea unei cantitati mai maride sange in timpul menstruatiei, mai ales in primele 2-3 luni de lainserare. Daca nu poti tolera aceste modificari, aminteste-ti ca potirenunta oricand la aceasta metoda de contraceptie. Pe de alta parte,lipsa unei menstrautii poate insemna aparitia unei sarcini si in aceastasituatie trebuie sa te prezinti imediat la medic pentru control.

4. Nu incerca sa inlaturi (tu insati sau partenerul) steriletul montat.
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • iuliana pe 10 Apr 2013, 14:37
    doresc sa-mi pun sterilet

    buna, As dori sa-mi pun si eu sterilet si vreu sa stiu cat costa?

    0
    0

  • gcamelia pe 30 Iun 2011, 08:45
    steriletul

    buna, am 36 de ani, am un copil de 5 anisori si vreau sa mi montez un sterilet ca forma de contraceptie. as vrea sa stiu cate tipuri de sterilete exista si care ar fi cel mai potrivit, adica cu mai putine efecte secundare. sunt alergica la metale deci presupun ca cel cu cupru nu e potriv it. va multumesc.

    0
    0

  • beatrice pe 12 Aug 2010, 22:00
    steriletul

    miam pus un sterilet acum doa sapt........dar am o mica problema ....nu simt firele la palpare.ma simt bine cu el,nu am nici o durere dar nu simt firele oare sa deplasat de la locul lui?mie frica de gandul k as putea ramane insarcina?dak stie cn sami raspunda.....MULTUMESC

    5
    5

  • erika pe 16 Apr 2010, 20:49
    extrgere diu

    Am avut sterilet o perioada de 4 ani. Mi l-am scos acum 2 saptamani.Poate cineva sa ma ajute sa-mi spuna cit de repede pot sa am un copil,adica ce perioada de timp trebuie sa treaca? MULTUMESC!

    11
    0

  • dana pe 22 Nov 2009, 08:01
    sterilet

    Stie cineva daca steriletul se poate pune si dupa 7 zile de la ciclul menstrual? Eu am avut sterilet inainte sa am un copil, dupa 2 intreruperi de sarcina neplacute,m-am simtit f. bine cu el , iar cand mi-am dorit un copil l-am scos . Acum am un baietel de 6 ani si jumatate f. destept care la nastere a avut 4,200 kg si a fost f. sanatos.Asa ca steriletul mi separe cea mai buna alegere contraceptiva.

    0
    0

  • ada pe 8 Nov 2009, 23:59
    sterilet

    Eu am sterilet de 1 an si pot sa zic ca sunt foarte multumita de el, la inceput aveam dureri si sangerari abundente, dar acum parca incetul cu incetul dispar(am unu cu cupru) si curand ma duc la dr sa vad daca e totul ok, oricum eu cred ca am facut alegerea cea mai buna.

    0
    0

  • lorena_c pe 19 Oct 2009, 14:11
    steriletul

    in urma cu un aproape doi ani am nascut si apoi mi-am pus sterilet. Cand medicul meu ginecolog mi l-a pus m-a durut. Acum impreuna cu sotul meu mai vrem sa avem inca un copil,si mie frica sa merg la medic. Din pacate medicul meu ginecolog a murit,iar acum mie cam rusine sa merg la altul. Miesi frica pentru ca nu stiu cum decurge procedeul. Ma poate ajuta cineva? Astept mesaje pe adresa mea de e-mail.

    0
    0

  • marylena24 pe 30 Ian 2009, 12:17
    STERILET

    kcarmen70 sau otilia va rog sa ma sfatuiti si pe mine in legatura cu steriletul! am postat si o intrebare pe forum.. dar poate voi ma ajutati.. este adevarat ca daca nu au copii nu poti sa utilizezi sterilet? eu nu am copii, imi doresc dar nu acum, ca si Diana.. am avut insa o intrerupere de sarcina, din motive destul de grave si nu imi doresc s mai trec prin asa ceva niciodata.. de aceea steriletul ar fi cel mai indicat pentru ca am folosit anticonceptionale deja de 4 ani...

    0
    1

  • otilia pe 25 Ian 2009, 00:46
    steriletul

    am sterilet de aproximativ 5 ani si ma simnt bine cu el o sa merg in curand la medic sa vedem il pastrez sau il schimb imi este cam frica pt ca am inteles ca ar putea fi cam dureros stie cineva ce simntii in momentul ala? tare mult as vrea sa aflu ,cand lam pus a durat cam 3 min ,nu stiu la scoatere cat va dura! dar va spun ca merita multumesc pt,intelegere

    1
    2

  • kcarmen70 pe 5 Mar 2008, 14:50
    inelu vaginal

    folosesc inelul vaginal ca anticonceptional,in urma a dou operati diagnosticata cu endometrioza,precizez ca am scoasa o trompa uterina si un chist ovaric de 7mm.in urma unei ecografi acum 4 luni mi s_a spus ca am un mic fibron.Vreau sa stiu daca folosind inelul vaginal timp de 6 luni asa ,cum m-ia fost prescris fibronu dispare.Va multumesc

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod