Sarcina in vacanta de vara

Daca esti insarcinata, probabil ca simti o mai mare nevoie de o vacantaodihnitoare. Din pacate, caldura de 40 de grade iti poate afectaplanurile. Pentru a nu te expune unor riscuri inutile, citeste ghidulEva, ca sa afli ce trebuie si ce nu trebuie sa faci in aceasta vara,pentru sanatatea ta si a copilului tau!

Daca ai de gand sa pleci in vacanta, discuta cu medicul despreconditiile in care vei calatori si care este locatia unde vrei sa itipetreci cateva zile de relaxare. Dr. Dunarintu Monica, medic primar,obstetrica-ginecologie, la Fundatia Marie Stopes, nu recomanda femeilorinsarcinate sa calatoreasca pe timp de vara, deoarece riscurile la carese expun sunt serioase. Gravidele trebuie sa aiba mare grija in aceastaperioada a anului.

E bine sa te imbraci in tinute lejere din bumbac si pantaloni largi, cuo talie joasa. Pentru a te proteja de caldura insuportabila de afara,nu trebuie sa iesi din casa fara o palarie de soare. Si nu incercasa te incalti cu niste sandale prea inalte, daca nu vrei sa ti seumfle picioarele. Multumeste-te cu niste tocuri comode, de maxim 4-5centimetri.

Pentru ca te deshidratezi repede, consuma foarte multe lichide: sucuride fructe, lactate si apa minerala sau plata. Mananca fructe si legume,dar cu conditia sa fie proaspete. In caz contrar, exista riscul unortoxi-infectii alimentare.

Nu ai voie sa faci plaja sau sa stai la soare. In timpul orelorde varf ar fi bine sa stai in casa sau intr-un loc ferit de razeledaunatoare. Caldura foarte mare iti poate provoca lesinuri, iar in acestcaz, fa neaparat o vizita medicului.

Daca, totusi, ramai la hotararea de a pleca intr-o mica vacanta, e binesa stii ca, oricate luni ar avea sarcina ta, o calatorie pe timp de varaimpune riscuri serioase.

Perioada in care se poate intampla o pierdere de sarcina se invartein jurul primelor 12 saptamani. Or, in cazul avorturilor spontane,unele femei necesita o interventie medicala. Desi nu este o operatiefoarte complicata, nu e bine sa te afli tocmai atunci undeva la tara,fara posibilitatea de a fi consultata de medicul tau.

De asemenea, greturile matinale si varsaturile sunt foarte des intalnitein timpul primelor trei luni de sarcina. In timpul calatoriei, acestestari se pot accentua. Medicul tau iti poate prescrie medicamente contraraului pe mijloacele de transport, dar numai daca el considera ca suntsigure pentru starea in care te afli.

In ultimele trei luni de sarcina, exista riscul unei nasteri premature. Caurmare, trebuie sa te gasesti in apropierea unui spital care sa iti poataoferi serviciile unor profesionisti. Din nou gandul ca te afli la muntesau in Delta nu e prea linistitor.

E riscant sa bei apa din localitate in care te afli? Daca nu estisigura de puritatea apei, ar fi bine sa consumi apa plata. Daca gasesti,foloseste pastilele de purificare a apei, dar asta pe termen scurt. Sinu uita ca salatele, fructele si legumele care se servesc la restaurantau fost spalate in aceesi apa. Cat despre gheata, cu siguranta nu e binesa o folosesti, mai ales daca te afli intr-un loc in care igiena nu etocmai punctul forte.

Poti sa calatoresti cu avionul in timpul sarcinii? Compania TAROM impuneanumite restrictii. Pentru transporturile internationale, exista regulistricte care nu permit calatoria femeilor cu o sarcina de peste sapteluni. Dar restrictiile nu se aplica si pentru rutele interne. Nu teingrijora din cauza sistemelor de securitate din aeroporturi. Nu facnici un rau copilului tau.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod