Sarcina si drumul spre vacanta

V-ati obisnuit ca in fiecare an sa va faceti bagajele si sa popositiintr-o cabana romantica din creierii muntilor? Ei bine, anul acesta s-arputea sa fie putin altfel, din moment ce astepti un copil. Si totusi,fara vacanta de iarna la munte? Nici chiar asa dar citeste mai jos caresunt riscurile de care trebuie sa te feresti si micile placeri de lacare trebuie sa te abtii.

Dr. Monica Dunarintu, medic primar obstetrica-ginecologie la FundatiaMarie Stopes (str. Marasti, nr. 90, tel. 330 1536) considera ca gravideleau libertatea de a duce o viata normala (atunci cand sarcina se dezvoltaarmonios si nu exista contraindicatii).
Totusi, pe timp de iarna si laplecarea intr-o calatorie, ele trebuie sa tina cont de cateva precautiisi sa nu uite sa se consulte cu medicul care le tine sub observatieasupra riscurilor la care se expun.

In primul rand, sfatuieste doctorul, o femeie care asteapta un copiltrebuie scutita de orice disconfort. Nu trebuie sa uitam ca iarnaaduce cu sine frig, chiar ger, momente in care ea ar trebui sa eviteplimbarile si sa stea in caldura. De asemenea, trebuie sa se imbracegros, pe masura vremii de afara, dar nu in haine stramte, pentru ca acestlucru provoaca un disconfort fatului.
Este bine ca hainele purtate inaceasta perioada sa fie confectionate din lana sau bumbac, lucruri moicare sa nu zgarie. Incaltamintea trebuie sa aiba un toc jos si sa fiecat mai lejera. Atentie foarte mare la gheata - cazaturile pot aveaca urmari traumatisme atat mamei cat si copilului. Pe de alta parte,este foarte important ca pantalonii purtati in aceasta perioada sa nuaibe elastic in talie, iar aceasta sa fie, eventual, joasa. Din cauzafrigului, alimentatia trebuie sa contina mai multe calorii pe timp deiarna decat in alte perioade ale anului.

Iar daca medicul tau nu are nimic impotriva sa pleci in vacanta,asigura-te ca mijloacele de transport cu care urmeaza sa calatorestisunt confortabile si nu "scutura".
Ai ajuns deja la munte? Nu uita canu ai voie sa faci eforturi prea mari. Daca ai depasit luna a saseade sarcina, nu ai voie sa schiezi, sa te dai cu sania sau sa patinezi,din cauza ca exista pericolul sa cazi pe burta, accident care poate aveaurmari grave asupra copilului si chiar asupra ta.

Desi am mai mentionat aceste lucruri si cu ocazia altor articolescrise pe aceasta tema, tin sa va amintesc faptul ca perioada in carese poate intampla o pierdere de sarcina se invarte in jurul primelor 12saptamani. In aceasta situatie, este necesara uneori o mica interventiemedicala; e bine, deci, sa poti lua legatura cu doctorul tau.
Daca estiin primul semestru de sarcina, s-ar putea intampla si ca greturilematinale sa se inrautateasca in timpul calatoriei. In ultimele treiluni de graviditate, exista riscul unei nasteri premature. Ca urmare,trebuie sa te gasesti in apropierea unui spital care sa iti poata oferiserviciile unor profesionisti.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod