Riscurile Rh-ului negativ asupra sarcinii

As dori mai multe informatii despre riscurile unui Rh negativ asuprasarcinii. Mentionez ca sunt la a doua sarcina (3 luni) am avut un avortacum un an de zile. Care sunt procedurile medicale pentru a intampina osarcina cu probleme, sau pentru nasterea unui copil sanatos? Mediciide aici (Canada) m-au asigurat ca nu sunt probleme dar nu sunt preaincrezatoare in competenta lor. Multumesc anticipat, Andreea.

Dr. Dan Tutunaru, specialist obstetrica - ginecologie, raspunde:

In general cand se vorbeste de Rh nu poti sa nu remarci izul de misterce emana in jurul acestui termen. Din pacate lipsa de preocupare pentruinformatie atat a populatiei cat si a autoritatilor medicale a dus lasituatii care mai de care mai particulare, unele hilare, altele de-adreptul dramatice. Anecdotal pot sa spun ca o femeie cand a fost intrebatace tip de Rh are, pozitiv sau negativ, a dat dovada gradului de informarea unei bune parti a populatiei si a raspuns nonsalant: "Nu stiu. Celbun". De aceea sper ca prin articolul ce urmeaza sa arunc un graunte delumina in acest capitol major si totodata frumos al patologiei sarcinii.

Ce este Rh-ul? Toata lumea stie, la ora actuala, ce sunt grupele sanguinesi care este rolul lor in procedurile de transfuzie. Cu siguranta orcinestie ca exista 4 grupe de sange: A, B, AB si O. Ce inseamna asta? Peoricare dintre hematiile unei persoane exista niste lanturi proteicecare proiemina in exterior, un fel de antene, similar celor TV pe care levedem zi cu zi pe terasele blocurilor. Antenele acestea poarta numele deantigene. Simplist vorbind, hematiile unei persoane pot avea pe suprafatalor numai antigene de tipul A (individul avand astfel grupa sanguina A),numai B (grupa B), dar le poate avea simultan si pe amandoua (grupa AB)sau poate fi lipsita de prezenta ambelor (grupa O).

Nu multa lume stie insa ca pe langa aceste antigene "canonice" maiexista alte peste 50 de tipuri de antigene eritrocitare, deci implicitpeste 50 de grupe sanguine, dintre care cea mai mare notorietate o detinantigenele Rh. Denumirea de Rh vine de la numele unei specii de maimute(maccacus rhesus) folosite in cadrul unor experimente tinute in anii 40care au dus la descoperirea acestui factor. Interesant este faptul caaceasta descoperire a fost facuta de acelasi Karl Landsteiner, care adescoperit si existenta grupelor ABO cu aproape 40 de ani inainte! Existamai multi membrii ai acestei familii de antigene Rh, dintre care cel mai"recalcitrant" este tipul D. Daca hematiile unei persoane prezinta pesuprafata lor antigene tip D (luam acest exemplu) atunci ea va avea Rhpozitiv, lucru valabil la 85% din populatia lumii. Restul de 15% nu auaceste antigene prezente, fiind Rh negative.

La ora actuala nomenclatura grupei sanguine a unei persoane trebuiesa contina obligatoriu tipul de antigen ABO si prezenta sau absentafacorului Rh, de exemplu "grupa AB - Rh negativ".

Nu trebuie sa fii neaparat un laureat al unui important premiuinternational pentru medicina pentru a sti ca transfuzia uneicantitati de sange de la o persoana la alta trebuie facuta numai inconditiile potrivirii grupei sanguine a persoanei transfuzate cu cea adonatorului. Potrivirea acestor grupe poarta numele de compatibilitate,iar, logic, nepotrivirea este denumita incompatibilitate. Deci pentruca o transfuzie intre doua persoane sa fie reusita trebuie ca macar celemai importante dintre zecile de antigene existente simultan pe suprafataunei hematii sa fie similare. Daca aceasta similaritate nu apare, seproduce hemoliza.

Ce este hemoliza? Sub presiunea factorilor evolutionari, organismeleau trebuit sa-si dezvolte sisteme eficiente de aparare care sa le ofereprotectie impotriva atacurilor agentilor patogeni din mediu. Acestea suntgrupate sub denumirea de sistem imunitar, care, la modul profan vorbind,reprezinta "armata" oricarui organism. "Soldatii" acestei armate suntcelule speciale (leucocite) care au anumite atributiuni in strategiade aparare a organismului respectiv (fiind si ele impartite in familii:limfocite, neutrofile, eozinofile, macrofage, etc.).

Ele au rolul de a patrula si de a identifica si ulterior distruge oriceintrus care nu prezinta o "parola" sau un "insemn" pe care acesti soldatisa il recunoasca a fi "self", adica propriu organismului respectiv. Pefiecare dintre celule din componenta oricarui organism se afla acelasitip de antigene (antene), care sunt recunoscute de catre limfociteca fiind self, deci inofensive. Daca antigenele de pe suprafata uneicelule nu corespund celor recunoscute de catre leucocitele gazdei,celula va fi distrusa (acest fenomen sta la baza rejectiei organelortransplantate). Acelasi fenomen are loc si in cazul unei transfuziicu hematii care au pe suprafata lor antigene incompatibile, astfelca sistemul imunitar al organismului gazda va distruge hematiiledonatorului. Acest proces specific poarta numele de hemoliza.

Ce este incompatibilitatea Rh? Stricto sensu, incompatibilitatea de Rhapare in cazul unei transfuzii sanguine de la o persoana Rh pozitivala una Rh negativa. In aceste circumstante anticorpii organismuluitransfuzat va distruge hematiile donorului, care au la suprafatalor antigene Rh. In practica sintagma aceasta este folosita pentru adescrie o situatie potential patologica in care o mama Rh negativaeste insarcinata, fatul avand Rh pozitiv. De ce incompatibilitateafeto-materna este potential si nu franc patologica? Pentru ca, anatomicvorbind, circulatia sanguina fetala este strict separata de circulatiamaterna, astfel incat in mod normal hematiile fetale nu se intalnescniciodata cu sangele matern. Dar in anumite circumstante patologice sauprovocate (dezlipire de placenta, curetaje uterine, sarcina extrauterina,avorturi spontane, placenta adanc inserata (acreta), proceduri invaziveprecum amniocenteza, biopsia de vili chorionici, etc.) aceasta separareeste alterata, astfel incat sangele fetal, purtator de antigene Rh, seamesteca cu sangele matern. Cele doua tipuri de sange fiind incompatibile,sistemul imunitar al mamei va reactiona, nerecunoscand hematiile Rhpozitive ale fatului fiind self, astfel ca va fabrica anticorpi anti-Rh,distrugand hematiile incriminate. Din fericire, la primul conflict,anticorpii formati sunt de tip IgM, care sunt molecule voluminoase ce nupot traversa placenta, astfel incat nu pot afecta fatul. Aceasta esteocazia in care organismul matern devine sensibilizat la antigenele Rh,cu o exceptie. Exceptia apare atunci cand mama are grup O iar sangelefetal poarta oricare dintre antigenele de grup ABO (deci A, B sau AB),astfel incat hematiile fetale sunt distruse de anticorpii materni anti-ABO(care sunt deja prezenti in circulatie) inainte ca organismul matern sa"ordone" fabricarea de anticorpi anti-Rh. Cand mama este compatibilaABO cu fatul, apare izoimunizarea Rh feto-maternala.

Ce se intampla in cazul unei izoimunizari Rh? In momentul cand o mamadeja alloimunizata Rh ramane din nou insarcinata apare pericolul cafenomenul de transfuzie accidentala dintre circulatia fetala si ceamaterna sa se repete. Daca acest lucru se intampla, hematiile fetalepatrunse in circulatia materna vor declansa un raspuns imun foarte rapid(numit anamnestic deoarece sistemul imunitar "tine minte" ca a mai fostvizitat de intrusii respectivi) caracterizat prin fabricarea de noianticorpi anti Rh care au rolul de a distruge orice hematie intalnitapurtatoare de antigene Rh. Din nefericire pentru fat anticorpii dingeneratia aceasta sunt de tip IgG, care au molecula mica si pot traversaplacenta. Nu este nevoie de foarte multa imaginatie pentru a intui ceurmeaza: anticorpii materni patrund in circulatia fetala si distrugorice hematie intalnita. Amploarea "macelului" eritrocitar fetal esteproportionala cu concentratia (numarul) de anticorpi fabricati de catremama. In functie de aceasta, afectarea hematiilor fetale poate variade la alterare minima pana la distrugere masiva. Deci, ca o concluzie,avem de a face cu o anemie hemolitica a fatului.

Ce face fatul in aceste circumstante? In momentul cand hematiile fetaleincep sa fie distruse de catre anticorpii materni, transportul de oxigenla nivelul organelor fetale este diminuat, astfel incat fatul intrain hipoxie. Pentru a suplini pierderile, copilul incepe sa produca maimulte hematii prin hiperplazia (cresterea in volum) maduvei osoase undeare loc sinteza eritrocitara, fenomen ce duce la deformarea oaselorrespective (stern, oasele craniului). Pe masura ce tot mai multehematii sunt distruse, resursele maduvei sunt depasite astfel incatfatul este obligat sa recruteze alte organe hematoformatoare care sasuplineasca eritropoieza ineficienta. Acestea sunt splina, ficatul sirinichiul, cresterea in volum a acestora conducand la cresterea in voluma abdomenului fetal. Cum ficatul este si locul sintezei proteice, si cumacesta este acum "preocupat" cu sinteza de hematii, neglijand oarecumfunctia lui proteino-formatoare, cantitatea de proteine din sange scadedramatic, astfel incat acestea nu mai pot indeplini una dintre functiilelor, aceea de retinere a apei in interiorul vaselor de sange, rezultandextravazarea plasmei cu aparitia edemelor si a ascitei fetale.

De asemenea fatul incearca sa scape cat mai eficient de hemoglobinain exces, rezultata din hemoliza, formand bilirubina. Aceasta esteexcretata in lichidul amniotic dar se depune si in tesuturile fetale,rezultand icterul.

Tabloul descris mai sus face referire la cazul unei afectari masivea eritrocitelor fetale. Daca afectarea este dramatica, se poateproduce moartea intrauterina a fatului, situatie denumita anasarcafeto-placentara. Daca fatul reuseste sa supravietuiasca pana la termenel devzolta dupa nastere icter, situatie denumita icterul hemolitic alnou-nascutului. El poate fi minor, capacitatea naturala de eliminare abilirubinei depuse in tesuturi fiind eficienta, sau grav, circumstantain care bilirubina se depune in nucleii striati situati in creierulcopilului, determinand aparitia icterului nuclear, boala cu afectareneurologica deosebit de severa.

Strategia in cazul unei incompatibilitati Rh. In medicina este mai usora preveni decat a trata. In consecinta in cazul unei incompatibilitatiRh este imperios a preveni aparitia alloimunizarii feto-maternale, deciimplicit a consecintelor acesteia. Cu se poate face acest lucru? Nufoarte greu. Trebuie doar putina bunavointa si responsabilitatedin partea doctorului ginecolog. Fiecarei paciente trebuie sa i seidentifice de la prima vizita grupa sanguina ABO si Rh, si sa i se facaun screening pentru anticorpi daca se observa o incompatibilitate cupartenerul sau daca exista suspiciunea unei alloimunizari accidentalein antecedente. Pacientele gasite cu Rh negativ si cu rezultatelescreeningului negative sunt candidate pentru terapia profilacticacu imunoglobuline anti-D ( indreptate impotriva anticorpilor maternianit-Rh). Viata acestor anticorpi este de cca 12 saptamani, astfel incatin aceasta perioada orice transfuzie accidentala in sarcina curentanu se va finaliza cu alloimunizare intrucat anticorpii materni vor fidistrusi de catre imunoglobulina administrata. Este redundant a amintica profilaxia este inutila in cazul in care tatal sigur al copiluluieste si el Rh negativ. Imunoglobulina anti-D se administreaza standardodata in saptamana 28 de amenoree si apoi 72 ore postpartum (aceastaultima doza se face doar daca copilul este Rh pozitiv).

Alte situatii in care profilaxia cu Ig anti-D este indicata (dar dinpacate nu se face) sunt urmatoarele: sangerare in trimestrul I sauII, avort spontan sau la cerere (curetaj), inainte de o procedura deechografie interventionala (de ex. amniocenteza), cazuri documentateechografic de hematom decidual, in cazurile de moarte fetala. Intrucatantigenele Rh apar inca din a 30-a zi de la conceptie, este bine aadministra profilactic si mamelor Rh negative care au sarcina ectopica.

Aprecierea gradului de transfuzie de sange fetal in cel matern se faceprintr-un test special, numit Kleihauer-Betke, care deceleaza catehematii fetale sunt prezente in sangele matern. Rezultatul obtinuteste folosit in dozarea imunoglobulinei anti-D care este eficienta indoze de 10 mcg pentru fiecare mililitru de sange fetal apreciat a fi incirculatia materna prin testul sus-mentionat.

Strategia in cazul unei alloimunizari Rh. In cazul acesta trebuiescindeplinite doua deziderate: unul este aprecierea gradului anemiei fetaleiar cel de-al doilea este corectarea acesteia pana se atinge maturitateaplamanului fetal astfel incat nasterea sa fie posibila fara riscuri.

Confirmarea alloimunizarii se face prin decelarea prezentei de anticorpianti-Rh in sangele matern (se face un test special numit "Coombsindirect", titrurile de 1/8 sau chiar 1/16, in functie de laborator,insemnand ca mama este alloimunizata).

Pasul urmator este a determina daca fatul este supus riscului, cacidaca el este Rh negativ, este in afara oricarui pericol. In caz depaternitate sigura, daca tatal este homozigot pentru D, copilul va fisigur Rh pozitiv. In caz de paternitate incerta sau daca tatal esteheterozigot D, se face prelevare de celule fetale (amniocenteza sau CVS)si printr-o procedura genetica speciala denumita PCR (polymerase chainreaction) se poate determina daca fatul este sau nu Rh negativ. Dinpacate procedurile invazive mentionate se insotesc de un mic risc deavort si necesita interventionisti cu experienta, astfel incat se asteaptadezvoltarea unor tehnici de decelare a celulelor fetale in sangele matern(fara distrugerea acestora).

Determinarea gradului de afectare fetala se face in functie de titrulanticorpilor, care se determina si lunar daca este cazul. Daca titrurileating 1/16 sau mai mari, este indicata o procedura de diagnosticinvaziva, in speta amniocenteza. Am amintit mai sus ca bilirubina fetalaeste eliminata de fat in lichidul amniotic, astfel incat concentratiabilirubinei in acest lichid este folosita a determina gradul de afectarefetala (trebuie tinut cont totusi si de varsta sarcinii).

Daca titrurile anticorpilor sunt mici, este suficienta monitorizareafetala prin echografie, care poate sa arate afectarea fetala prindescoperirea edemului, a ascitei, a maririi de volum a abdomenului fetal,a ficatului si splinei fetale, etc.

Recent s-a pus la punct o metoda neinvaziva de determinare a afectariifetale care sa inlocuiasca amniocenteza, si care are la baza determinareaechografica Doppler a fluxului sanguin fetal (se foloseste arteracerebrala medie).

Toate aceste metode de determinare a gradului anemiei fetale suntindirecte. Singura metoda directa este punctia cordonului ombilicalsub control echografic si obtinerea de sange fetal care este studiatulterior.

Strategii terapeutice: In viata intrauterina exista in cazurile cuafectare serioasa doar doua optiuni: declansarea nasterii prematur, dacafatul are peste 32-34 de saptamani si terapie intensiva postpartum, sau,a doua optiune, trasnfuzie intrauterina, daca varsta gestationala estesub 32-34 saptamani. Este inutil a mentiona ca aceasta ultima proceduratrebuie facuta doar in unitati spitalicesti cu experienta in domeniu.

Postpartum, fatul afectat este preluat de catre serviciul de neonatologie,si tratat intr-un serviciu de terapie intensiva.

O vorba in final: Iata ce diferenta uriasa este intre atitudineaprofilactica (una sau doua simple injectii) si ce resurse de diagnosticsi de terapie fantastice sunt necesare in tratarea propriu-zisa aacestei afectiuni. Descoperirea Rh-ului, a imunoglobulinei anti-D,descrierea curbelor Lilley (bilirubina din lichidul amniotic) precumsi dezvoltarea tehnicilor de ecografie interventionala care au facutposibila transfuzia intrauterina a fatului, toate aceste minunate dovezide pricepere medicala au facut ca urmarile incompatibilitatii de Rh safie din ce in ce mai putin dramatice.

Inca o data: a preveni este mai simplu decat a trata. Daca aveti Rhnegativ si partenerul dumneavoastra are Rh pozitiv, daca ramanetiinsarcinata, sa nu va multumiti niciodata cu vorbe, venite din parteadoctorului, de genul: "Nu cred ca vor fi probleme", sau "Sunt sigur cao sa fie bine". Aveti dreptul sa fiti informata de ceea ce urmeaza a fifacut si, de ce nu?, chiar si dreptul de a schimba doctorul daca acestanu va inspira incredere.

 

Comentariile 51-100 din 294

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • catrinel pe 14 Sep 2011, 08:47
    iuncompatibilitate rh

    Buna ziua ,am 34 ani , RH negativ si doi copii minunati cu tata pozitiv.Articolul este foarte interesant dar pot spune ca ma aflu printre fericitele cazuri in care cu astfel de problema am nascut doi copii fara probleme iar acum sunt din nou insarcinata in 14 saptamani ,cu ajutorul lui Dumnezeu sper sa fie totul bine pana la capat.

    11
    8

  • Mihaela pe 12 Sep 2011, 15:36
    rh negativ

    Buna,am 32 de ani si am rh negativ am un baietel de 10 ani care are rh pozitiv,am divortat acum 7 ani de tatal baiatului,acum am cunoscut un alt barbat si ne-am dorit sa facem impreuna un copil,dar problema mea este ca el are rh pozitv,si eu am deja 3 luni de sarcina.Am consultat dr ginecolog si m-a sfatutit sa duc sarcina pina la capat daca intradevar in doresc sa am acest copil,va intreb pe voi daca doriti si aveti cunostita de riscurile ce pot aparea la fat dupa nastere.Multumesc de timpul acordat si anticipat pentru raspuns.Cu drag sarcina usoara la toate ce va doriti sa deveniti mamici.DOAMNE AJUTA.

    12
    7

  • nicoleta pe 7 Sep 2011, 22:43
    rh negativ

    si eu am rh negativ,am un baiat de 14ani,acum 11ani am nascut si o fetita dar mi-a murit dupa 10 zile dupa ce am nascut .Am avut un avort intre baiat si fata,analizele mi l-am facut cand eram insarcinata in luna a 6 cu fata.nu stiam ce inseamna am crezut ca este o boala. la cum te informeaza in romania si cat de binevoitori sunt medici,lasa de dorit.azi,fiecare informatie trebuie platita.imi pare rau ca s-a ajuns aici. am cerut o autopsie dupa ce mi-a murit fata si aveam:icter malinic datorita incompatibilitatii rh bronhomopatie acuta dataorita rh o malformatie la inima datorita incompatibilitatii rh etc. nu imi mai aduc aminte tot am trecut cu gru acel moment,dar viata merge inainte........

    6
    5

  • elena pe 26 Aug 2011, 17:54
    cu durere in suflet

    am 29 ani rh negativ iar sotul pozitiv.Acum 4 ani am nascut o fetita sanatoasa, ea a luat singele tatalui.Nu mi s=a pus vaccinul,La sarcina a doua medicii m=au asigurat ca va fi totul bine, dar nu a fost asa ....... simbata trecuta mi=am inmormintat baietelul. L=am nascut de 4 kg 150 gr , un bebelush foarte frumos si dulce.....a trait doar 2 zile....NU DORESC NIMANUI SA SIMTA CE SIMT EU!

    15
    1

  • ELENA pe 26 Aug 2011, 17:39
    CU DURERE IN SUFLET

    Sfatul meu este sa nu va lasati in grija medicilor, informati=va si dati mai des analiza la anticorpi......Eu am dat de kite ori mi=au zis s=o fac....dar trebuia mai des...la 35 de saptamini totul era bine,iar la 38 kind am mers sa dau iarasi ...deja ERA PREA TIRZIU.Daca as fi shtiut.....as fi dat in fiecare zi, dar nimeni nu m=a informat ci toti ma linishteau ca nu este RH NEG o problema.

    5
    0

  • elena pe 26 Aug 2011, 17:32
    cu durere in suflet

    am 29 ani rh negativ iar sotul pozitiv.Acum 4 ani am nascut o fetita sanatoasa, ea a luat singele tatalui.Nu mi s=a pus vaccinul,La sarcina a doua medicii m=au asigurat ca va fi totul bine, dar nu a fost asa ....... simbata trecuta mi=am inmormintat baietelul. L=am nascut de 4 kg 150 gr , un bebelush foarte frumos si dulce.....a trait doar 2 zile....NU DORESC NIMANUI SA SIMTA CE SIMT EU!

    4
    2

  • Raluca pe 4 Aug 2011, 17:08
    Ce trebuie facut?

    Am grupa A2 Rh negativ,viitorul sot are A2 Rh pozitiv.Ce analize sau investigatii ar trebui sa fac inainte de a ramane insarcinata?pt a fi sigura ca va fi bine pe viitor,si eu si copilul.

    10
    15

  • violeta pe 3 Iul 2011, 12:28
    rh negativ

    Buna ziua.Am 25 ani,am un copil de 5 ani si as mai vrea unul .Ce sanse am pt o a doua sarcina?am rh negativ si sotul pozitiv.

    44
    10

  • violeta pe 3 Iul 2011, 12:26
    rh negativ

    Buna ziua.Am 25 ani,am un copil de 5 ani si as mai vrea unul .Ce sanse am pt o a doua sarcina?am rh negativ si sotul pozitiv.

    21
    11

  • Gadei Simona pe 29 Iun 2011, 15:11
    problema rh-ului

    BUNA,am 32 de ani,am grupa B3 cu rh negativ,am o fetita de 6 ani cu grupa B3 rh pozitiv,dar nu asta e problema?sunt divortata si sunt cu cineva de 3-4 ani si care are grupa B3 cu tot rh negativ. Pot da nastere la alt copil?,si ce este de facut?

    16
    6

  • mari pe 17 Mai 2011, 15:49
    Rhophylac

    Buna ziua! Am nascut nu cu mult timp in urma. Avand Rh negativ, mi-am achizitionat de la farmacie vaccinul Rhophylac anti -D, dar nu am avut nevoie de injectie, de aceea il pot oferi la pretul la care l-am luat (470 lei). Mentionez ca a fost tinut in conditii corespunzatoare, la frigider si este valabil pana in noiembrie 2013. Pt. detalii - 0741617152

    21
    8

  • adriana pe 11 Mai 2011, 22:45
    RH negativ

    eu am grupa sanguina A 2 cu rh negativ, iar sotul are grupa sanguina 0 1 ,dar nu stiu ce rh are. sunt deja in saptamana 32 si vreau ca sa stiu care sunt riscurile. este primul copil si nici un avort pana acum.

    18
    3

  • Marcu Ionela Florentina pe 4 Apr 2011, 20:31
    despre rh

    am grupa 01 si rh negativ,sotul A2 pozitiv,iar fetita aluat rh-ul de la mine si grupa tatalui.....am citit ceva in legatura cu o injectie dupa nastere in cazul rh-ului negativ mie nu m-i s-a facut nici un fel de injectie insa m-i s-a spus ca la un al doilea copil ar exista riscul de a avea malformatii,intrebarea ar fi ce riscuri ar fi la un al doilea bebe.........va multumesc

    41
    13

  • faur ecaterina pe 27 Mar 2011, 15:30
    incompatibilitate in RH

    Buna,eu sunt Ecaterina si va rog mult daca se poate sa-mi raspunde-ti la o intrebare.Eu am grupa sanguina B 3 cu RH negativ si sotul meu are tot B 3 cu RH negativ,putem avea copii si daca da daca pot fi sanatosi?Multumesc mult!

    40
    12

  • mariana pe 21 Mar 2011, 14:38
    rh negativ

    Buna,am rh negativ as vrea sa stiu ce risc ar exista la a treia sarcina,am doi copii,primul are rh pozitiv ca tatal si al doilea rh negativ ca mine,ce rispuri sunt la o posibila sarcina????????????

    29
    7

  • elena pe 7 Feb 2011, 18:01
    rh negativ

    buna,am 30 de ani.am facut o antrerupere de sarcina voita acum 11 ani,am rh negativ,un bebe de 20 de luni cu rh pozitiv ca si tatal.dupa nastere am folost anticonceptionale pentru 6 luni,am renuntat la ele an dorinta de a face al 2 lea bebe.precizez ca imediat dupa nastere am primit vaccinul..semnul meu de antrebare este de ce nu raman ansarcinata.este posibil ca rh sa influenteze ,am calculat antotdeauna perioada fertila.va mutumesc anticipat.

    32
    19

  • muntean ancuta pe 11 Ian 2011, 16:25
    rh negativ a doua sarcina

    am rh negativ grupa 01 am facut un avort acum trei ani am o fetita de 1an si trei luni sanatoasa am primit injectia la nastere acum sant insarcinata iar si as vrea sa stiu ce riscuri am eu si copilul la aceasta sarcina va multumes

    23
    7

  • muntean ancuta pe 11 Ian 2011, 16:17
    rh negativ a doua sarcina

    am rh negativ grupa 01 am facut un avort acum trei ani am o fetita de 1an si trei luni sanatoasa am primit injectia la nastere acum sant insarcinata iar si as vrea sa stiu ce riscuri am eu si copilul la aceasta sarcina va multumes

    9
    13

  • andreea pe 10 Ian 2011, 18:03
    rh negativ la doua sarcina

    am 22 de ani si sunt la a doua sarcina avand rh negativ mentionez ca primul copli este perfect sanatos si dupa ce am nascut am facut acea injecti.ce riscuri sunt pt copil sunt insarcinata in 5 luni si sunt foarte necajita imi este teama pt copil.

    21
    4

  • alina t pe 27 Dec 2010, 14:32
    rh negativ-prima sarcina pierduta

    Buna ziua, am 28 ani,rh-ul negativ grupa AB4,sotul pozitiv si tocmai ce am pierdut o sarcina in 12 sapt fara o zi.Era prima mea sarcina,stiu ca totul ar fi trebuit sa fie bine.Nu se stie cauza pierderii sarcinii.Dupa operatie mi s-a administrat vaccinul cu imunoglobulina anti -d.Credeti ca va fi bine data viitoare?sunt tare ingrijorata.Sunt cazuri in care a decurs totul bine?Ce trebuie sa fac ca sa fie bine data viit?va multumesc!

    19
    4

  • mihaela pe 20 Dec 2010, 14:40
    rh negativ

    sarcina rh negativ buna ziua, am27 ani, am rh negativ grupa sanguina AB 4 am facut un avort acum 6 ani nu stiam ce rh am si nu am facut vreun tratament dupa, in septembrie 2009 am ramas insarcinata , la 3 luni am pierdut sarcina fara sa stiu din nou ca am rh negativ si sotul pozitiv, din nou nu am facut nici un tratament , nu stiam ca rh-ul poare aduce atatea probleme si nici doctorul nu m-a intrebat de rh. vreau un bebe sanatos, nu sunt insarcinata dar vreau sa stiu ce se poate face din timp inainte sa raman insarcinata . va rog sa ma ajutati pentru ca sunt foarte speriata . va multumesc

    15
    9

  • MIHAELA pe 16 Dec 2010, 16:28
    sarcina rh negativ

    buna ziua, am27 ani, am rh negativ grupa sanguina AB 4 am facut un avort acum 6 ani nu stiam ce rh am si nu am facut vreun tratament dupa, in septembrie 2009 am ramas insarcinata , la 3 luni am pierdut sarcina fara sa stiu din nou ca am rh negativ si sotul pozitiv, din nou nu am facut nici un tratament , nu stiam ca rh-ul poare aduce atatea probleme si nici doctorul nu m-a intrebat de rh. vreau un bebe sanatos, nu sunt insarcinata dar vreau sa stiu ce se poate face din timp inainte sa raman insarcinata . va rog sa ma ajutati pentru ca sunt foarte speriata . va multumesc

    12
    3

  • Cristina pe 14 Dec 2010, 23:44
    Am rh neg

    Buna...am rh negativ...am avut un avort cu aproximativ 3 ani in urma....pe atunci nu am stiut de vaccin.....prietenul meu nu stie de avort.....Noi la anu vrem bebe si eu nu stiu ce rh are....ce ma fac?:((((((( va rog ajutati ma!!!

    9
    9

  • ina pe 10 Dec 2010, 11:29
    rh negativ si ciroza biliara primitiva

    buna ziua...am 36 de ani cu grupa 0 si rh negativ, am aut 2 intreruperi de sarcina voite ...acum sunt casatorita si sotul meu are grupa A2 pozitiv....dar intre timp am fost diagnosticata si cu ciroza biliara primitiva ,dar in stadiul incipient.. adica ,sunt in faza de distrugere a cailor biliare secundare, inca nu s-a instalat ciroza propriu-zisa...tratamentul pe care il fac este cu ursofalk care se pare ca este toxic pentru embrion in primele 3 luni de sarcina...problema mea este ca as dori sa raman insarcinata....medicul meu internist curent nu prea este de acord din cauza ursofalkului...insa, mi-a sugerat sa consult si un medic ginecolog....am uitat sa precizez ca in urma tratamentului pe care il iau zilnic analizele sunt f bune....ce ma sfatuiti? va multumesc si astept un raspuns....

    10
    2

  • anna pe 24 Nov 2010, 12:24
    RH negativ insarcinata

    buna eu am RH negativ ,iar sotul pozitiv.am un intrerupe de sarcina ,o nastere acum 2 ani un copil cu RH negativ sarcina a decurs normal far nici o problema ..iar acum sunt dinou insarcinat in 6 saptamani am vrea sa pastrac copilul dar am vrea sa stim si care sunt riscurile.....va multumim

    6
    13

  • simona pe 15 Nov 2010, 20:13
    rh negativ

    buna seara.eu am rh-ul negativ iae sotul meu are pozitiv.eu.am avut un copil care sa nascut cu o malformatie din cauza caruia ulterior a murit.as vrea sa stiu ce putem face pentru a avea un copil sanatos.va rog mult sa ma ajutati cu niste sfaturi.va multumesc mult.

    18
    8

  • simona pe 15 Nov 2010, 20:12
    rh negativ

    buna seara.eu am rh-ul negativ iae sotul meu are pozitiv.eu.am avut un copil care sa nascut cu o malformatie din cauza caruia ulterior a murit.as vrea sa stiu ce putem face pentru a avea un copil sanatos.va rog mult sa ma ajutati cu niste sfaturi.va multumesc mult.

    3
    1

  • mihaela pe 26 Oct 2010, 20:00
    incompatibilitate rh

    Buna ziua. am nascut acum un an prin cezariana. eu am o1 negativ, sotul are b3 pozitiv iar fetita o1 pozitiv. nu am facut vaccinul dupa nastere deoarece ... nu mai exista asa ceva in tara ... vrem sa mai facem un bebe. daca raman insarcinata si fac dozarile de anticorpi este mare riscul ca fatul sa aiba probleme? sau ... care sunt sansele sa iasa sanatos? si ce trebuie sa fac inainte de a ramane insarcinata sau in timpul sarcinii pentru a fi sanatos bebe. multumesc

    18
    6

  • Lili pe 26 Oct 2010, 18:29
    incompatibilitate rh

    Buna ziua. Am un copil de cinci ani, un avort la cere si o sarcina molara. Eu am rh negativ si sotul pozitiv. Mai vreau un copil. Ce sanse mai am sa iasa sanatos?

    20
    7

  • Beatrice pe 14 Oct 2010, 17:08
    rhophylac

    Vand vaccin rhophylac inumoglobulina anti-D pentru RH negativ (valabil pana in septembrie 2011) si set injectie epidurala (valabil pana in 2013). pentru detalii, 0723.131.678

    6
    3

  • mihaela pe 7 Oct 2010, 11:26
    incompatibilitate rh

    am 2 avorturi voite si o sarcina dusa la termen,fara problema.fetita este sanatoasa si are rh negativ ca mine.sotul meu are rh pozitiv,iar eu sunt din nou insarcinata, sarcina dorita.dr meu mi-a zis ca nu ar fi nicio problema deoarece la detectare de anticorpi am ca rezultat absenti.sunt un pic confuza.ce sa fac?sa risc sa tin copilul,sau sa renunt la acesta,sa fac vaccinul si dupa sa incerc iar.am deja 11 saptamani.as dorii un raspuns,daca se pote.multumesc

    7
    2

  • lacramioarasecaci pe 5 Oct 2010, 11:54
    rh

    buna....am un copil de1 an si eu am rh negativ ,baiatul si sotul sunt pozitivi si as mai vre un copil ce sanse am ca sa iasa sanatos . ce trebuie sa fac? va multumesc

    7
    3

  • RAMONA pe 19 Sep 2010, 20:00
    RH NEG

    buna ziua . o rugaminte as avea... eu am grupa sanguina 01 rh negativ... iar sotul are 01 rh pozitiv. avem un copil de 6 ani si acum sunt insarcinata in 11 saptamani.inainte de nastere am avut un avort iar inte prima nastere si acum am avut si o pierdere de sarcina. exista ceva riscuri pt ca aceasta sarcina sa o duc la bun sfarsit? as vrea sa pastram copilul. va mutumesc mult.

    3
    0

  • cristina pe 17 Sep 2010, 16:27
    RH NEGATIV

    buna ziua ,am 23 ani si rh 01negativ ,iar sotul are A2 pozitiv.sunt insarcinata in 7 sapt si este prima sarcina.ce riscuri as putea avea eu sau bebelusul?ce tratament trebuie sa urmez?va multumesc

    11
    8

  • cristina pe 13 Sep 2010, 17:27
    rh negativ

    buna ziua, am 26 de ani si sunt casatorita, eu am grupa de sange A 2 RH negativ, sotul are A 2 RH negativ, avem o fetita de 2 ani si as vrea sa stiu daca la o a doua sarcina ce riscuri exista sau ce probleme ar putea avea bebelusul?

    19
    6

  • ana pe 13 Sep 2010, 15:41
    incompatibilitate rh

    buna ziua,am 38 de ani,rh pozitiv la fel si sotul meu.in urma unei proceduri FIV,cu donatoare de ovule al carui rh este negativ,am ramas insarcinata.Din nefericire am pierdut sarcina in saptamana a 7a,prin avort spontan.Credeti ca rh-ul negativ al donatoarei ar putea fi o cauza pentru care s-a declansat avortul spontan? Un alt motiv de ingrijorare ar fi un herpes genital pe care sotul meu il are de ceva vreme.Toate analizele cerute in cazul procedurii FIV au fost in regula.Ce parere aveti?Multumesc!

    11
    3

  • Catalina pe 11 Sep 2010, 14:24
    incompatibilitate

    Buna ziua, Am 24 ani si sunt casatorita, eu am grupa de sange A rh negativ si sotul AB rh pozitiv, recent ne-am hotarat ca ar fi momentul sa face un copil, insa eu ma tem de problemele aste cu incompatibilitatea. Nu am facut niciodata un chiuretaj si nici nu am avut vreu avort spontan, si ma intrebam daca exista tratament ce trebuie facut inainte sau se face doar in momentul in care raman insarcinata? Va multumesc!

    1
    1

  • cristina pe 9 Sep 2010, 14:58
    anticorpi prezenti titru 1 pe 2

    ce sanse am de a naste un copil sanatos

    1
    3

  • ramona pe 4 Sep 2010, 17:10
    incompatibiltate

    buna ziua, as dori sa stiu ce riscuri sunt la adoua sarcina ca copilul sa fie cu probleme, mentionez ca acum trei ani am nascut un baietel care are rh pozitiv, eu avand rh negativ si sotul rh pozitv.avem grupa de sange 0. multumesc

    0
    0

  • andreea pe 9 Aug 2010, 12:35
    incompabilitate Rh

    sunt insarcinata in 17 saptamani si am o.1 Rh negativ iar sotul 0.1 Rh pozitiv ,precizez ca am mai fost insarcinata dar din cauza problemei care o am de glanda(hipertiroidie) am facut intrerupere de sarcina .ne dorim tare mult acest copil si desi doctora precizeaza ca pana la ora actuala nu sunt probleme ,suntem foarte speriati ....astept raspunsul dumneavoastra.va multumesc numeroaselor cazuri care l

    1
    4

  • andreea pe 9 Aug 2010, 12:33
    incompabilitate Rh

    sunt insarcinata in 17 saptamani si am o.1 Rh negativ iar sotul 0.1 Rh pozitiv ,precizez ca am mai fost insarcinata dar din cauza problemei care o am de glanda(hipertiroidie) am facut intrerupere de sarcina .ne dorim tare mult acest copil si desi doctora precizeaza ca pana la ora actuala nu sunt probleme ,suntem foarte speriati ....astept raspunsul dumneavoastra.va multumesc numeroaselor cazuri care l

    0
    4

  • ioana pe 7 Aug 2010, 13:08
    incompatibilitate?

    buna ziua . o rugaminte as avea... eu am grupa sanguina a2 rh negativ... iar sotul are a2 rh pozitiv. avem un copil de 7 ani si acum sunt insarcinata in 5 saptamani. inte prima nastere si acum am avut un avort si o pierdere de sarcina. exista ceva riscuri pt ca aceasta sarcina sa o duc la bun sfarsit? as vrea sa pastram copilul. va mutumesc mult.

    3
    9

  • maria pe 29 Iul 2010, 19:12
    incompatibilitate

    spunetim va rog daca sunt probleme eu amgrupa sanguina A2hr pozitiv iar sotul meu 01hr pozitiv afecteaza la o viitoare sarcina

    12
    0

  • tirichita luminita pe 16 Iul 2010, 14:46
    incompatibilitatea

    Buna ziua,ma numesc Luminita am 35 ani,grupa RHnegativ si sotul pozitiv.am un copil de 14 ani si unul de 10ani.acum doua zile am aflat ca sunt insarcinata in 11 sapt.sa nu credeti ca nu am fost neinteresata de intarzierea menstruatiei dar pana acum doua zile nu s/a vazut nimic.am facut ecografe in fiecare sapt in interval de o luna jumatate.acum am o mare dilema ca nu stiu ce hotarare sa iau ,eu dorind sasa pastrez copilul.Multumesc

    5
    0

  • adriana pe 29 Iun 2010, 23:50
    RH negativ

    Buna ziua,ma numesc Adriana am 36 ani, am grpa A RH negariv iar sotul grupa A RH pozitiv,am 2 chiuretaje dupa care am un copil de 16 ani,care s-a nascut cu ceva probleme(epilepsie partiala,care s-a tratat,si mai am desoperit ca are si ADHD.)mai dorim un copil dar imi este tare frica sa nu am probleme si mai mari cu al 2 lea copil?sfatuiti-ma ce sa fac? va rog mult si daca la varsta mea mai pot avea un al 2 lea copil? va multumesc

    4
    1

  • catalina s. pe 22 Iun 2010, 19:37
    rh+ si rh+=rh- ??

    Am o mare dilema...am aflat de curand ca ambii mei parinti au rh-ul pozitiv,iar eu negativ,am un copil sanatos,mi s a facut injectia respectiva dupa nastere,am avut noroc,am beneficiat de gratuitatea ei,Cu toate ca am facut injectia,tot mi e frica la un al doilea bebe,..Dar nedumerirea mea este urmatoarea...se poate ca din doi parinti cu rh-ul pozitiv,eu sa l am negativ???

    6
    0

  • catalina pe 11 Iun 2010, 19:04
    A RH negativ

    sunt insarcinata in 29 saptamani,este prima sarcina si nu am nici un avort facut,am 22 ani. nu stiukre este rh-ul tatalui,si nici nu am cum sa-l aflu.vroiam sa stiu ce probleme as putea sa am si ce trebuie sa fac sa am un copil sanatos,imi doresc nespus de mult acest copil si mai ales sa fie sanatos.va multumesc.astept un raspuns.va rog k sunt foarte speriata de cand am aflat ce rh am.

    10
    1

  • veronezze pe 10 Iun 2010, 14:49
    rh negativ a doua sarcina

    sunt la a doua sarcina (19sapt.)sotul rh+ ,baietelul rh+,mentionez ca nu mi sa facut nici un vaccin dupa prima nastere.Acum am facut analiza pt. rh anti d si mi-a iesit titru >1/2 .interbarea mea este ce sanse am sa nasc un copil sanatos,cat de grav este titru >1/2???

    3
    0

  • Petruti Anamaria pe 6 Iun 2010, 13:01
    rh-negativ la barbati??

    am 27 ani,sunt casatorita de 7 ani si nu avem copii fiindca sotul meu are rh-ul negativ, si din pricina acesteui fapt mi-a fost frica sa raman insarcinata. ne dorim f-te mult sa avem un copil si am dori sa ne spuneti in ce masura,rh-ul negativ al sotului, poate afecta sarcina. (eu am rh-pozitiv). va multumesc.

    11
    0

  • Lera pe 28 Mai 2010, 16:37
    rh(-)

    Buna ziua, ma numesc Lera, am grupa doua de singe Rh(-) si sotul are grupa treia de singe Rh(+), am avut doua avorturi la cerere dupa care nu am primit nici o injectie,acuma sint insarcinata in 18 saptamini, am dat analize de singe si au depistat anti-D in singe. Ce pot face si ce pericol ma asteapta pe mine si pe fatul meu?

    3
    1
Pagina « 1 2 3 4 5 6 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod