Medicamentele si sarcina

Multe femei gravide nu stiu ce sa faca atunci cand se afla intr-o situatiedificila: au o durere (de cap, de masea spre exemplu) si ar dori sa iaun medicament care sa le amelioreze aceasta stare, insa noul lor statut(sarcina) le interzice acest lucru.

Cititoarea noastra Amedeia, de 25 de ani, ne-a semnalat urmatorul aspect:"peste vreo 6-7 luni voi deveni mamica. Mai precis, sunt in a 11-asaptamana de sarcina (calculata de la data ultimului ciclu). Doresc sava cer parerea intr-o anumita problema, si anume: doctorita de familiemi-a prescris in urma cu 7 zile Maltofer Folic (1 tabl/zi), Supradyn(1 tabl/zi) si Iodura de potasiu (2 pastile/sapt), dupa ce i-am dusanalizele de sange. Mi-a spus ca analizele sunt bune, ca am o usoaraanemie caracteristica perioadei de sarcina si mi-a prescris medicamentelede mai sus. Le iau deja de o saptamana, dar am mai intrebat si eu peici pe colo cum sta treaba si am aflat de la o amica (absolventa demedicina...) ca e interzis sa iau fier in primul trimestru de sarcina,deoarece poate interveni in procesul de organogeneza al copilului.
Mediculmeu ginecolog, mi-a spus, de asemenea sa nu iau nimic pana in luna a 5-a(fara sa-mi fi vazut analizele). O alta cunostinta, tot doctorita, mi-arecomandat sa iau vitamine, dar a spus ca nu stie exact cum sta treabacu fierul. Va rog lamuriti-mi si mie aceasta problema. Pe prospectelemedicamentelor se mentioneaza ca sunt recomandate pentru perioadade sarcina, fara sa stabileasca vreao interdictie legata de varstasarcinii..."

Dr. Dan Tutunaru, specialist obstetrica-ginecologie, raspunde:

"Doctorita ta de familie ti-a dat sa iei Maltofer Folic (adica fierpolimaltozat cu acid folic), Supradyn (adica un complex de vitamineplus o serie de minerale printre care gasim iarasi fier) si iodura depotasiu (adica o sare a iodului cu potasiu). Surpriza! Nu fierul estecel interzis a fi luat in primele luni de sarcina... ci Supradyn-ul si,relativ, iodura de potasiu. Sa explic acum de ce lucrurile stau asa sinu cum ai fost tu informata...

Supradyn-ul este un amestec de vitamine printre care si vitamina A.
S-ademonstrat experimental ca dozele mari din aceasta vitamina au un efectteratogenic (adica pot induce malformatii) nu numai la animalele delaborator dar s-au comunicat cazuri de malformatii la fetii umani. Dozemari de vitamina A, precum cele continute in Supradyn, trebuie evitatein sarcina mica (doar daca exista un deficit dovedit de vitamina A,ea poate fi administrata). Pentru sarcina exista preparate speciale devitamine in doze nepericuloase pentru copil. Deci renunta la Supradynsi ia vitamine speciale pt sarcina.

Iodura de potasiu, datorita ionului de iod continut in doze farmacologice,poate sa inhibe dezvoltarea tiroidei fetale, cu aparitia unei gusehipotiroidiene. De aceea, pentru a se evita acest lucru si pentru a sesuplimenta totusi nevoile crescute de iod din sarcina, este suficientafolosirea sarii (marine sau nu) iodate la masa. Din fericire tiroidadevine functionala cam la sfarsitul celei de-a treia luni de sarcina, decidaca intrerupi iodura de potasiu, nu exista nici un pericol in viitor.

Fierul este un mineral folosit de catre hematii pentru sintezahemoglobinei (si nu numai, ci si pentru dezvoltarea celulelor sistemuluinervos).
Necesarul de fier in sarcina depaseste de departe rezervele defier materne. Ca pura informatie, in sarcina sunt necesare cam o mie demiligrame de fier, dintre care cam o treime se duce la fat si cca 200 mgse pierd pe diferite cai. Deci 500 mg fier sunt consumate obligatoriu,indiferent de rezervele materne! Cresterea volumului sanguin in timpulsarcinii cu aproximativ 450-500 ml necesita folosirea restului de 500mg fier despre care am vorbit. Practic toata aceasta cantitate de fiereste necesara in ultima jumatate a sarcinii, cand nevoile materne defier ating cam 7 mg/zi. Deci nu este logic a administra fier in primultrimestru pentru simplul motiv ca nu este inca nevoie de el! Aceastaeste ratiunea pentru care in aceasta perioada nu este necesara (deci nuinterzisa!) suplimentarea cu fier in doze farmacologice, si nicidecumfaptul ca ar avea vreo influenta nefasta in organogeneza! Embriogenezaeste un proces extraordinar de complex orchestrat de catre activareasecventiala a genomului embrionar, proces sensibil la diferiti factori(infectiosi, fizici, chimici, carentiali sau insasi genetici) darnicidecum la lipsa sau excesul unui mineral precum fierul!

In ceea ce priveste sfatul doctorului tau ginecolog de a nu lua nimicpana in luna a 5-a, ma vad silit sa-l contrazic: este foarte recomandat alua 0,4 mg de acid folic zilnic chiar cu o luna inainte de a fi gravida(bineinteles cine are o sarcina programata), si sa se continuie primeletrei luni de sarcina, pentru a preveni anumite malformatii in special detub neural, dintre care cea mai cunoscuta este spina bifida.
De asemeneasi vitaminele speciale pentru sarcina sunt bine a fi luate. Este binea nu lua nici un medicament in primele 4 luni, decat daca este absolutnecesar si numai dupa consultarea doctorului".

 

Comentarii (40)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andra pe 31 Aug 2014, 16:03
    buna

    dupa parereamea ar fi bn sa iei femibion

    0
    0

  • lana ramona pe 1 Apr 2013, 15:34
    sarcina

    sunt insarcinata in 5 luni si am crize de fiara ce medicamente pot lua

    5
    0

  • laryssa pe 9 Iun 2012, 17:38
    medikmente?

    buna sunt insarcinata in 28 de saptamani si doctorita nu mi-a recomandat niciun medikment pana in acest moment...credeti k e obligatoriu sa fie acid folic si ce se m da pe timpu sarcinii?

    6
    4

  • adriana pe 19 Mar 2012, 12:54
    puroi la masea

    buna sunt insarcinata am 5 luni si 2 sapt si am puroi la masea si mi sa umflat si nu stiu ce medicamente sa iau sa mi se desunfle.

    2
    0

  • alinusha v pe 26 Nov 2011, 23:41
    conceptie

    Buna sanu Mihaela si as avea si o intrebare pentru voi:care ar fi pauza dintre terminarea unui tratament (care a durat 5 zile)cu Indometacin supozitoare,Fastum gel unguent si conceperea unui copil?multumesc

    1
    0

  • adelina pe 28 Oct 2011, 20:10
    sarcina si madicamente in sarcina

    sunt insarcinata in 6 saptamani si am de vre-o saptamana niste crize de fiere care se manifesta cu dureri in capul pieptului, la nivelul coastelor si sunt balonata, am stari de greata si nu pot sa mananc nimic ca apoi sa nu vomit. mi-a dat dr sa iau patru zile anghirol si trei sa fac pauza dar vad ca nu imi trece si nu stiu ce sa fac.pot sa iau in continuare sau sunt periculoase pentru bebe. va rog sa-mi raspundeti si mie

    9
    3

  • catalina pe 19 Aug 2011, 14:55
    sarcina si durere de masea

    Buna ziua, Sunt insarcinata in 36 saptamani si am o durere groaznica de masea , cu tot cu ureche si cu cap. Ce medicament as putea lua?

    33
    9

  • Arsine Mihaela pe 17 Iul 2011, 23:58
    cu hipertensiune arteriala pot ramane insarcinata?

    Buna! Mihaela sunt si as avea si eu o nelamurire... Pfffff... Nici nu stiu cu ce sa incep! Am 28 de ani si ne-am hotarat ca ar fi frumos sa d-am rod iubirii noastre. Problema este: in urma cu 2 ani, am descoperit ca am hipertensiune arteriala, nu se stie cauza, din senin m-am trezit cu dureri mari de cap si imi curgea sange din nas , mi-am luat tensiunea si era mare 190 cu 140, am inceput un tratament, recomandat de un cardiolog... De atunci a inceput "distractia", am facut tot felul de investigatii, am uitat sa precizez ca am pietre la rinichi si le-am tot spart la Szeged... In urma cu un an sau mai putin am ajuns la un nefrolog si de atunci urmez tratamentul prescris de el ( Leridip 20 mg si Prestarium 5 mg)... Doctorii de aici din Romania nici nu vor sa auda de sarcina, vor sa imi fac biopsie iar cei din Szeged nu ma lasa sa imi fac biopsie, m-au pus sa fac un alt set de analize,.. care mi-au iesit bine...Nu m-ai stiu cine, ce si cum sa fac... In afara de albuminurie si proteinurie , toate analizele mi-au iesit o.k. , nu se stie din ce cauza am hipertensiune arteriala... Intrebarea care o pun aproape zi de zi este: pot ramane insarcinata??? Va multumesc anticipat pentru sfaturi... Doamne Ajuta!!!

    5
    9

  • garo pe 20 Iun 2011, 12:18
    avortul

    stai linistita si eu am avut 2 si exact la 31 ani am ramas gravida iar despre vitamine consulta doctoru va pup gravidutelor

    5
    2

  • daniela pe 16 Mai 2011, 15:24
    cum si cat eutirox, nexium, vitamine si acid folic in sarcina ? va rog sa ma ajutati

    Daca un medic de competenta are rabdare sa citeasca situatia mea si sa imi raspunda, raman profund recunoscatoare. Buna ziua, sunt Daniela, am 41 de ani si sunt insarcinata in 7 saptamani. Aceasta sarcina a venit ca un miracol cand nu mai speram, caci din 2007 am avut 2 avorturi spontane la 6 saptamani dupa 2 inseminari in vitro, iar ultima stimulare a fost fara rezultat: 0 foliculi. La distanta de un an, cand intre timp am descoperit ca am si tiroida autoimuna, si de atunci fac tratament cu eutirox, ciclurile mele dupa ultima stimulare au fost total nergulate, absente chiar, medicul ginecolog administrandu-mi in final Lutenyl ca sa-mi induca ciclul. Din decembrie anul trecut nu am mai luat nici un fel de medicamente( expectie nurofen ocazional), nici macar eutirox pt tiroida. din februarie 2011, am facut 6 sapt de acupunctura, ciclul s-a reglat fara nici o stimulare hormonala...si can tocmai ma intrebam de ce nu-mi mai vine ciclul, la 46 de zile, am descoperit in urma controlului ecografic ca sunt insarcinata si sarcina decurge normal. Intrebarea mea este, avand in vedere ca eu nu am luat eutrx in aceasta perioada si nici acid folic decat dupa ce am descoperit sarcina, poate avea efecte negative asupra fatului? Si care este cantitatea optimala de acid folic, avand in considerare varsta mea? cat eutirox trebuie sa iau? si ce vitamine sunt recomandate in timpul sarcinii. precizez ca am si ulcer duodenal si gastric...si in timpul asta, fara sa stiu am luat in continuu nexium 40mg pe zi . trebuie sa intrerup sau pot continua trata cu nexium( am dureri si aciditate mare). Va multumesc mult. daca un medic de competenta are rabdare sa citeasca situatia mea si sa imi raspunda, raman profund recunoscatoare

    13
    0

  • marinela cojoc pe 21 Apr 2011, 16:02
    dupa un avort spontan acum o noua sarcina

    eu sunt noua pe aici dar din experienta mea traita vreau sa asigur fetele cu un avort spontan sau ne,...,k pot ramane insarcinate din nou eu in ian anul acesta am avut necazul asta desi a fost o sarcina dorita acum in aprilie am deja o luna jum de sarcina am fost la ginec si mia dat sa iau utrogestan si pregnavita pt a putea tine sarcina si a evita aceeasi probl anterioara intradevar pe cale orala iau utrogestanul si da ameteli dar pt bebe fac orice cititi prospectul sa vedeti din ce este compus nui de speriat ajuta sarcina sunt racita dar nu am luat nimic vad k incep sa scap de raceala, eu ma rog sa imi mearga bine sa duc sarcina cu bine si va urez la toate mult noroc,o sarcina usoara si sanatoasa

    6
    2

  • Doina Marcu pe 15 Apr 2011, 16:29
    Un calciu nemaipomenit pentru viitoarele mamici

    Acest biocalciu contine o cantitate extrem de mica citrat de Ca - 170 mg completata cu extractul lemnului copacului de Toreya (pentru intensificarea proceselor de schimb si echilibrarea PH; micsoreaza pietrele din rinichi si vezica urinara). Apoi, citratul de calciu care imbunatateste activitatea pancreasului, activeaza sinteza proteinelor pe de o parte, si compusul care preintampina intrarea calciului intra in reactie cu acidul sucului gastric, ceea ce permite o asimilare completa a calciului si a produselor din compexul acestuia in intestinul subtire sustinut de D3. Utilizare: 1. Se recomanda in special pentru femeile gravide si mamele care alapteaza, deoarece in aceasta perioada femeile pierd o cantitate foarte mare de calciu 2. Profilaxia rahitismului la copii 3. Profilaxia osteoporozei la adulti 4. Actiune tonica generala 5. Sursa suplimentara de calciu 6. Reglarea biligenezei si colepoezei. Rezultatele sunt in cazul diatezei urice 7. Fracturarea oaselor 8. Guta Componente de baza: -Praf de calciu (170 mg/comprimat) -Acidul fructelor din copacul Toreya (dupa datele unor surse, apt pentru dizolvarea calculilor, pietrelor) -Citrat de calciu -Acid fosforic caseinpeptidin (CPP) -Vitamina D3 Contraindicatii: Nu sunt Mod de folosire: Femeile gravide si mame care alapteaza: 3 tablete/zi (La femeile gravide si mame care alapteaza, efectul apare deja din ziua a doua de la ingerarea produsului)

    4
    0

  • Laura pe 16 Feb 2011, 16:03
    Femibion

    Buna,ca vitamine prenatale eu iau femibion,sunt vitamine prenatale ,si sunt super ok,va recomand!o zi frumoasa

    6
    0

  • Laura pe 16 Feb 2011, 15:58
    Dureri de masea

    In dureri de masele din cauza curentului ce medicatie se poate lua,precizez ca am 10 saptamani de sarcina,si pur si simplu nu mai suport durerea,am luat no spa dar fara efect si algocalmin fiola la recomandarea medicului,pot lua in continuare 1 pe zi seara la culcare?va multumesc

    12
    0

  • boboc alexandra pe 26 Ian 2011, 22:25
    sarcina

    daca am avut o sarcina anterioara cu malformati ce analize trebuie sa fac?

    13
    0

  • irina pe 19 Dec 2010, 13:58
    Sunt insarcinata in 5 saptamani

    Sunt insarcinata in 5 saptamani si fara sa stiu ca sunt insarcinata am luat 2-3 saptamani yogaflex cara contine glucozamina clorhidrat si condroitin sulfat. Pe prospect scrie ca nu este indicat in sarcina dar eu as vrea totusi sa pastrez sarcina.Vreau si eu sa stiu daca exista posibilitatea si in ce masura sa am un copil cu malformatii? Trebuie neaparat sa avortez?

    11
    0

  • irina pe 19 Dec 2010, 13:56
    Sunt insarcinata in 5 saptamani

    Sunt insarcinata in 5 saptamani si fara sa stiu ca sunt insarcinata am luat 2-3 saptamani yogaflex cara contine glucozamina clorhidrat si condroitin sulfat. Pe prospect scrie ca nu este indicat in sarcina dar eu as vrea totusi sa pastrez sarcina.Vreau si eu sa stiu daca exista posibilitatea si in ce masura sa am un copil cu malformatii? Trebuie neaparat sa avortez?

    16
    0

  • alina 32 pe 7 Nov 2010, 18:13
    vreau sa raman gravida dar am trei avorturi

    buna am 32 de ani si am trei avorturi , mi sa zis ca daca iau vitamine o sa raman mai repede gravida asa e

    2
    4

  • mihaela pe 12 Oct 2010, 12:23
    acum 7 luni am avut o sarcina oprita in evolutie,am ramas insarcinata din nou,cum pot evita acest lucru,doctora mia dat tratament cu utrogestan,mai am vreun risc,imi este cam frica

    imi este frica sa mai trec odata prin acel cosmar,ce pot face ////////////////////////////////,

    6
    3

  • ronna pe 5 Oct 2010, 12:38
    fier in sarcina

    Buna ziua, Sunt insarcinata in 31 sapt si sunt la limita cu fierul. Dr gineco mi-a recomandat sa iau fier dar nu mi-a specificat ce pastile si in ce cantitate. Daca sunteti draguta, astept raspuns

    13
    0

  • monica pe 27 Aug 2010, 11:22
    este recomandat sa raman insarcinata in timpul tratamentului cu utrogestan

    Buna ziua, Incerc de sase luni sa raman insarcinata...in urma unor analize hormonale recomandate de endocrinolog a rezultat ca am deficit de progesteron...trebuie sa urmez trei luni tratament cu utrogestan, vitamina E si mastodynon. As dori sa stiu daca este recomandat sa raman insarcinata in timpul acestui tratament sau este preferabil sa ma protejez pana la finalizarea tratamentului? Va multumesc

    10
    0

  • alina pe 3 Iun 2010, 15:36
    rh negativ

    am AB IV rh negativ si17 sptamani de sarcina si pentru ca sotul meu are AII rh pozitiv medicul de familie mi-a dat trimitere sa-mi fac dozare cu anticorpi , vreau sa stiu in ce consta dozarea cu anticorpi si daca nu afecteaza copilul , sau cat de grav e ca eu am rh negativ. va multumesc

    13
    3

  • badea raluca pe 2 Ian 2010, 00:05
    instalarea sarcinii

    as dori sa stiu ce medicament pot lua pentru a ma ajuta sa raman mai repede insarcinata. avem contacte sexuale neprotejate de mai bine de trei luni, inainte ne-am facut toate analizele necesare inaintea conceptiei si au iesit ok, dar se pare ca ceva e in neregula.sper ca ma puteti ajuta. va multumesc

    12
    1

  • matache mariana pe 2 Nov 2009, 23:21
    sarcina

    sunt isarcinata in 14 saptamani si am facut ramas intepenita de spate in zona lombara cred ca este o contractura .......pot sa ma dau cu o crema pe baza de plante dr boicil cu spanz sau cu puterea ursului?multumesc astept cat mai urgent un raspuns

    13
    2

  • flory pe 28 Iun 2009, 15:23
    sarcina

    sunt insarcinata in 10 saptamani iar doctorul de familie mi'a dat sa i'au elevit si sorbifer durules... sunt bune ?astept un sfat

    5
    2

  • ana pe 19 Iun 2009, 11:14
    colica abdominala

    Buna ziua tuturor!!Am si eu o problema ...sunt insarcinata in luna a 7a si de vreo 3 zile am niste dureri abdominale f profunde, am fost chiar la urgenta si mi s-a zis ca am facut o colica abdominala din cauza mancarii, mi s-a dat o perfuzie cu no-spa si algocalmin, pe moment mi-a trecut dar vad ca noaptea ma ia aceeasi dureri , nu cu aceasi intensitate, dar totusi ma doare ......mi s-a dat 3 fiole de no-spa pt a le face numa in cazul durerilor profunde..intrebarea mea le pot face si daca nu am aceasi durere?multumesc frumos!

    1
    3

  • Ramona pe 26 Mai 2009, 23:30
    Elevit

    Buna,am si eu o nelamurire cu privire la administrarea medicamentelor atat pe timpul sarcinii ,cat si inainte de sarcina.Acum 2 saptamani am fost la o consultatie ,inca nu sunt insarcinata,va urma peste putin timp, i-am spus acest lucru domnului doctor ,insa mi-a recomandat sa iau ELEVIT,spunandu-mi ca pot sa-l iau chiar daca nu sunt insarcinata.Citind pe internet ,am observat ca acesta se administreaza doar pe timpul sarcinii.As vrea sa stiu daca se poate lua si inainte sa ramai insarcinata?Sunt mai multe tipuri de Elevit?

    8
    0

  • alina pe 4 Mar 2009, 18:10
    sarcina

    daca am avut un avort e posibil sa nu mai raman insarcinata?

    6
    0

  • catalina pe 25 Feb 2009, 21:19
    calciul

    sunt insarcinata in 12 saptamani si mar interesa sa stiu dak e permis sa iau calciu plus d3 sau altceva.si medicul mia dat duphaston si ma tem sa nui fca rau copilului.ii poate dauna?

    3
    0

  • simona pe 24 Feb 2009, 21:45
    sarcina

    Sunt insarcinata in 8 saptamani si dct mi-a recomandat utrogestan timp de 30 de zile.Nu ii poate cauza fatului?Va multumesc.

    0
    0

  • cotelea grumeza pe 11 Dec 2008, 16:29
    sarcina

    vreau sa raman insarcinata fara sa am raporturi sexuale cu sotul ptr ca el nu vrea vreau un medicament foatre tare sa raman insarcinatas va rog

    8
    1

  • katilena pe 17 Nov 2008, 14:43
    materna

    draga simona, e bine sa iei centru materna chiar toata perioada sarcinii - bineinteles la recomandarea medicului - (nu are contraindicatii).sa nu faci prostia de a lua suplimente alimentare de nici o natura ar fi ele-pot duce la malformatii ale fatului-un eventual tratament se putea face inainte de a ramane insarcinata cu calciu; oricum surplus de vitamine se gasesc in materna asa ca nu ai nevoie de altele.

    3
    0

  • katilena pe 17 Nov 2008, 14:35
    e bine de stiut

    Draga Ana, intru cat,dupa cum declari ai avut probleme cu o sarcina anterioara,pt.a impiedica un eventual avort, e necesar sa iei utrogestan chiar pana in luna a 7 a (mai consulti medicul- in functie de evolutie),cat despre elevit, e cel mai bun si se poate administra la fel de mult-datorita necesarului de vitamine lipsa si a calciului-daca esti mai anemica,...no-spa se administreaza pt. cazurile cand ai dureri abdominale, sau de alta natura - pt.calmare.deci,mergi inainte cu tratamentul...si are sa ti fie bine si tie si bebelu-lui.

    0
    0

  • ana pe 24 Oct 2008, 22:51
    sarcina

    Buna,sunt insarcinata in 7 saptamani am fost la medic si mi sa spus ca exista sac gestant ca embrionul este de 14 mm dar nu se vad bataile inimi fatului SI SA REVIN PT UN CONSULT PESTE O SAPTAMANA.LA CE POT SA MA ASTEPT DE LA ACEASTA SARCINA DESI IN URMA CU UN AN AM MAI AUT O SARCINA OPRITA IN EVOLUTIE.IAR KA MEDICAMENTE ACUM IAU UTROGESTAN ELEVIT SI NO-SPA

    0
    0

  • monykutza pe 23 Oct 2008, 12:51
    medicamente

    Buna, eu mi-am programa sarcina si vreau sa stiu: daca urmez un tratament inainte de a ramane insarcinata dar si cam o sapt doua sapt dupa ce raman are acest lucru vreo influenta asupra sarcinii? am probleme cu bila iar medicul de familie mi-a dat trat cu rowachol. pe prospect mentioneaza ca nu este indicat pe perioada sarcinii dar medicul a spus ca in primele sptamani de sarcina il pot lua. Nu stiu sunt cam in dubii. ce fac? mai iau medicamentele sau nu?

    1
    0

  • sician pe 30 Sep 2008, 10:43
    vitamine

    Buna , sunt Anda, am si eu o intrebare, pot sa i-au vitamine pilule daca vreau sa raman insarcinata, pana acuma la fiecare schimbare de anotimp trebuia sa i-au vitammine , sunt amenica, si ce as putea sa i-au sa nu afecteze.

    0
    1

  • cristina pe 7 Mai 2008, 07:21
    medicamentele

    mai am doar vreo 2 saptamani pana o sa nasc,dar din primele luni ale sarcinii ma confrunt cu dureri teribile de masele; nu am luat nici un tip de medicament pana acum de teama sa nu i se intample ceva copilului,dar simt ca nu mai rezist...ce sa fac ???

    0
    0

  • simona pe 12 Apr 2008, 22:19
    sarcina

    centru materna este recomandat pe tot timpul sarcinii?are contraindicatii?este rau ca nu am luat alte suplimente alimentare in timpul sarcinii?

    3
    0

  • rogobete amelia pe 5 Apr 2008, 17:09
    ce medicament pot lua in situatia mea

    sunt insarcinata in luna a 2-a si am probleme cu gatul care este inflamat si plin de puroi.(aceasta problema o am de copil si nu o puteam trata decat cu antibiotice) spuneti-mi si mie daca pot lua ceva medicamente pt. problema mea si mai exact ce medicamente sunt permise de luat pe toata perioada sarcinii si mai exact cum anume. sarcina mea este obtinuta in urma fertilizarii in vitro si mi-e foarte teama pentru mine(35 ani) si bebeii mei sa nu patim ceva. multumesc frumos

    13
    3

  • CIMPEAN PETRONELA pe 26 Mar 2008, 19:34
    sarcina

    sunt insarcinata in luna a sasea nu am luat vitamine pana acum astazi medicul de familie mi_a dat sa iau calciu+d2 si iodura depotasiu vreau sa stiu daca este ok.

    2
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod