Avortul spontan - se poate face ceva?

Nu putine dintre dumneavoastra, cele care ati trait neplacuta experientaa pierderii unei sarcini, ati auzit in cabinetele doctorilor pe la carev-ati perindat expresii de genul: "ati avut ghinion, mai incercatipana reusiti", "nu se mai poate face nimic, sunteti prea in varsta","aveti un organism slabit, de aceea avortati mereu", "nu stiu/nu am timp,incercati la un endocrinolog", "asa a fost sa fie", "totul mergea atatde bine, nu imi explic ce s-a intamplat", etc.

Una dintre cele mai importante realizari in viata unui om este concepereaunui copil. Pentru indeplinirea acestui deziderat trebuie sa aiba loco succesiune de evenimente deosebit de importante: o maturare perfectaa ovulului cu un timing de ovulatie la fel de perfect, secondate deo fecundare reusita, realizata de catre un spermatozoid normal, totulurmat de o implantare ireprosabila a embrionului intr-o mucoasa uterinapregatita hormonal si structural in cel mai mic detaliu.
Punctele cheieale acestei adevarate aventuri il reprezinta o structura celulara si unmaterial genetic normal al celor doi gameti (ovulul si spermatozoidul),caile anatomice prin care cei doi gameti intra in contact sa fiepermeabile, mucoasa uterina in care se produce implantarea embrionului safie bine pregatita, sistemul imunitar matern sa fie capabil sa recunoascaembrionul ca fiind o structura "self", iar pe parcursul sarcinii sa nuapara probleme care sa interfere cu dezvoltarea normala a fatului.

Din pacate anumite persoane, din motive mai mult sau mai putin cunoscute,sunt private de dreptul fundamental al fiecarei fiinte vii, acelade a face copii si de a-si aduce astfel contributia la perpetuareaspeciei umane.
Aceste persoane se confrunta cu o problema denumitainfertilitate. Infertilitatea reprezinta, in sensul cel mai larg,incapacitatea unui cuplu de a concepe dupa un an de contact sexualneprotejat sau incapacitatea femeii de a duce la bun sfarsit o sarcinacare sa se finalizeze cu nasterea unui copil viu. In trecutul umanitatiifemeile incapabile de a ramane insarcinate erau privite cu o oarecarereticenta, fiind considerate singurele vinovate de acesta situatie. Inultimile decenii, odata cu avantul fara precedent luat de catre stiintefundamentale precum genetica, biologia celulara sau imunologia, conceptiaasupra cauzelor infertilitatii unui cuplu s-a schimbat radical.
Astazise vorbeste de infertilitatea cuplului si nu doar de a femeii sau abarbatului. Cea mai grava fateta a infertilitatii o reprezinta avortulspontan recurent: femeia este capabila sa ramana insarcinata dar nupoate tine sarcina si avorteaza.

In miniserialul care urmeaza pe parcursul mai multor saptamani voiincerca sa explic, intr-un limbaj cat mai putin academic, care suntcauzele avortului spontan si ce se poate face la ora actuala, atat pe planmondial cat mai ales la noi in tara, in gestionarea acestei afectiuni.

I: Cauze genetice
II: Cauze anatomice
III: Cauze imunologice
IV: Cauze infectioase
V: Cauze endocrine
VI: Cauze toxice

Cauzele genetice ale avortului spontan
Concluzii practice


Cauzele anatomice ale avortului spontan (II)

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ionela pe 23 Dec 2014, 16:38
    cum sa scap de durerea imensa ce imi apasa sufletul????

    nu doresc nici la dusmani daca as avea sa treaca prin asemenea durere :( sa ai o sarcina care decurge bine si la 24 de saptamani sa se opreasca din evolutie,la 28 miau indus nasterea.cea mai grea si dura experienta a vietii mele,nu stiu cum sa merg inainte,cum sa ma obisnuiesc cu ideea ca fetita mea e intr-un cimitir,cum sa merg eu la mormantul ei????tina de ce vrei sa avortezi,nu iti condamna sufletul,as da orice sa mai simt ca am o viata in burtica mea.sper ca dzeu sa ma ajute sa am un copilas pana la urma:( :( :(

    0
    0

  • ludmila pe 21 Feb 2013, 20:31
    avort spontan

    sint in 6 saptamini de sarcina as dori sa fac un avort spontan cum as pute sa fac va rog din suflet ras

    0
    0

  • ana pe 30 Aug 2011, 01:49
    trist

    acum o luna si un pic si eu am facut un avort spontan si acum doua zile am aflat ca sunt insarcinata iara si risc din nou sa traiesc aceasi experienta imi doresc din toata inima bebelusul acesta si nu doresc nimanui sa treaca prin ce am trecut eu (apropo sfat pt tn tina daca nu vrei un copil nu mai face nu il face si dupa atunci cand ajunge la o anumita luna sa nul mai vrei deoarece alti asi doresc si cu greu reusesc sal aibe)

    0
    0

  • oana pe 8 Sep 2010, 19:12
    trist

    Eu am trait o experienta traumatizanta akm 2 zile ,cand copilasul meu de 2 luni s-a oprit din evolutie , si am devenit astfel victima unui avort spontan.Nu pot sa descriu durerea pe care o am in suflet ,e totul inca proaspat imi trebuie timp sa trec peste asta.Sfatul meu este sa va protejati daca nu va doriti o sarcina ,iar daca sarcina este dorita,nu ezitati sa contactati cel mai bun docror pt copilas, va spun ca se merita.Toate cele bune.

    1
    1

  • tina pe 19 Dec 2008, 16:28
    vreau sa fac avort spontan

    sunt insarcinata in 4 luni si nu am posibilitatea sa il tin...cum as putea face un avort spontan?pls spunetimi

    8
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod