Accidentările la schi: Cum le eviţi şi care sunt măsurile de prim ajutor

Care sunt principalele leziuni și cauzele lor?


Genunchii sunt cei mai expuși riscurilor în timpul practicării schiului. De altfel, potrivit SOFCOT, peste 30% dintre accidentele de pe pârtiile de schi sunt entorse de genunchi. Statisticile arată că femeile sunt de trei ori mai expuse decât bărbații la entorse de genunchi, mai ales la cele soldate cu ruptura ligamentului încrucișat anterior. De ce? Medicii ortopezi afirmă că femeile au ligamentele mai elastice decât bărbații, ca urmare a nivelului ridicat de estrogeni (hormoni feminini).
Totodată, la femei pot apărea mai frecvent accidente la schi din cauza sistemului muscular mai puțin dezvoltat decât al bărbaților.

Entorsa de genunchi apare fie din cauza unei mișcări greșite (genunchiul este forțat în rotație), fie din cauza unei căzături violente. În aceste cazuri poate fi afectat ligamentul lateral intern (entorsă simplă) sau ligamentele încrucișate anterioare (entorsă gravă). Cu cât durerea este mai intensă, umflătura mai mare și mai ales instabilitatea genunchiului (dislocarea) mai accentuată, cu atât crește gravitatea leziunii.
 


Care sunt măsurile de prim ajutor?


În cazul febrei musculare, contuziilor, întinderilor musculare sau ligamentare, precum și al entorselor simple, prima măsură recomandată de SOFCOT constă în aplicarea terapiei reci sau crioterapiei. Iată de ce plasturii de crioterapie sau spray-urile reci nu trebuie să lipsească din echipamentul oricărui schior. Unele dintre cele mai noi metode de crioterapie sunt spray-urile și plasturii pe bază de levomentol. Această substanță produce senzația de rece la nivelul zonei afectate, ceea ce reduce durerea și ajută la prevenirea inflamației.


Apoi, specialiștii recomandă consultarea celui mai apropiat medic ortoped pentru un diagnostic corect și prescrierea tratamentului. Traumatismele ușoare și medii necesită imobilizare cu ajutorul unui aparat gipsat sau orteză, tratament general cu antiinflamatoare non-steroidiene și local cu geluri antiinflamatoare.

În cazul unui traumatism grav, persoana accidentată trebuie transportată la cel mai apropiat spital pentru consult clinic de specialitate. Traumatismele grave necesită investigații ample și tratament minichirurgical sau chirurgical. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod