Sănătate. Ce analize trebuie să-ţi faci în funcţie de vârstă?



Recomandări pentru sănătatea sânilor


Este bine ca fiecare femeie cu vârsta până în 35 de ani să-şi autopalpeze circular sânii, iar dacă sesizează modificări de structură, adică noduli care nu existau, trebuie să se adreseze unui medic de specialitate. În urma consultului se stabileşte ce investigaţie senologică trebuie efectuată. De obicei, se începe cu ecografia mamară. Dacă la ecografie se vizualizează leziuni suspecte, în funcţie de aspectul leziunii şi de vârsta pacientei se recomandă investigaţii cu specificitate mai mare, respectiv sonoelastografie mamară sau RMN mamar femeilor până în 40 de ani şi mamografie celor peste 40 de ani.
Screeningul pentru cancerul mamar nu are limită de vârstă şi ar fi bine să se efectueze anual. În cazul femeilor cu antecedente familiale de neoplazii mamare, se recomandă ca screeningul să se facă mult mai devreme, pentru că leziunile neoplazice pot apărea la vârste foarte tinere.


Analize înainte de conceperea unui copil


Preconcepţional, este bine să se realizeze un consult care să evalueze starea de sănătate a viitoarei mame, pentru a evita unele probleme pe parcursul sarcinii. De obicei, evaluarea se realizează prin efectuarea analizelor uzuale și a analizelor specifice, în funcţie de antecedentele medicale familiale.

Orice infecţie genitală trebuie tratată înainte de sarcină. De asemenea, se recomandă efectuarea complexului TORCH (toxoplasmă, rubeolă, CMW, herpes genital, hepatite, HIV, VDRL).
Un rol important îl au examinarea sânilor şi efectuarea investigaţiilor imagistice ale sânilor, deoarece în timpul sarcinii şi după, în perioada de alăptare, modificarea sânilor poate să mascheze leziuni evolutive.

Articol realizat cu sprijinul:
Dr. Cristina Gavrilescu, medic specialist medicină de familie, Hyperclinica MedLife Griviţa.
Dr. Gheorghe Gica, medic specialist obstetrică-ginecologie, Hyperclinica MedLife Griviţa.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Adrian pe 24 Ian 2016, 12:42
    Sănătate. Ce analize trebuie să-ţi faci în funcţie de vârstă?

    Zicerile unui absolvent la dai banu, treci anu. A lăsat să se înțeleagă că după 60 de ani nu mai contează, nu mai este necesară nicio analiză. Noaptea minții!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod