Cate ceva despre sindromul picioarelor nelinistite...

Te foiesti in fiecare noapte, te sucesti de pe o parte pe alta si nu stii cum sa mai stai ca sa te prinda somnul... Sunt cuvintele care caracterizeaza, de regula, una dintre cele mai obisnuite si totusi putin cunoscute tulburari ale somnului, numita sindromul picioarelor nelinistite (engleza: restless legs syndrome)... Poate ca nu te gandeai ca este cu adevarat o problema, ci ca... asa esti tu. Ei bine, exista si explicatii pentru noptile tale lungi si chinuite...

Potrivit Institutului National de Sanatate din Statele Unite ale Americii, aproximativ 12 milioane de americani sufera din cauza sindromului picioarelor nelinistite. Desi in ultima perioada au inceput sa se faca studii pe seama acestei afectiuni, devenind cunoscuta in cercurile de specialitate, o mare parte dintre experti considera ca este o boala subdiagnosticata si, cel mai adesea, trecuta cu vederea. Aceasta si din cauza pacientilor, care simt ca simptomele lor nu vor fi luate in considerare sau care cred ca acestea nu pot fi tratate.

Sindromul picioarelor nelinistite reprezinta o afectiune neurologica motorie, caracterizata de anomalii senzitive si motorii distincte, insa in mod frecvent subdiagnosticate. Specialistii afirma ca impunerea unui diagnostic corect poate dura pana la doi ani din clipa in care pacientul a cautat pentru prima oara sfatul medicului...

Senzatiile sunt greu suportabile: somnul este o adevarata utopie, iar calatoriile indelungate, cu masina, un adevarat chin, din moment ce nu poti sta linistit pe locul tau... Pacientii se simt adesea frustrati de aceste simptome, pe care le considera mai degraba un inconvenient decat o boala in adevaratul inteles al cuvantului. Insa studiile efectuate indica faptul ca sindromul picioarelor nelinistite reprezinta o afectiune care, mai mult decat atat, poate fi tratata.

Simptomele clasice ale acestei boli sunt reprezentate de senzatii inconfortabile in special la nivelul membrelor inferioare, senzatii care devin din ce in ce mai suparatoare in timpul noptii, atunci cand persoana in cauza nu si-a miscat picioarele pentru o perioada indelungata de timp sau in perioadele de relaxare.

Singura modalitate de a "scapa" de aceste senzatii este sa iti misti picioarele, ceea ce face ca somnul de noapte sau activitatile care restrictioneaza miscarea, cum ar fi plimbarile lungi cu masina, calatoriile cu avionul, mersul la cinematograf sau evenimentele sportive, sa fie cu adevarat dificile...

Persoanele care sufera de aceasta afectiune au o calitate a vietii mult diminuata. Insa ceea ce este mai trist este faptul ca este foarte posibil sa nici nu fie constiente ca au simptomele clasice ale unei boli care poate fi diagnosticata si tratata. De asemenea, este important ca si doctorii sa fie constienti de acest sindrom, pentru a putea diagnostica in mod adecvat aceata boala si pentru a prescrie medicamentatia adecvata, daca este cazul.

Printre simptomele frecvente ale sindromului picioarelor nelinistite se numara:

Nevoia irezistibila de a misca membrele afectate (de obicei, picioarele). Neliniste motorie, ca raspuns la sau in incercarea de a te elibera de aceste senzatii si de disconfort. Aceasta nevoie poate merge pana intr-acolo incat bolnavul simte ca trebuie sa se miste neaparat, aceste miscari putand fi numite involuntare. Insa, atata vreme cat pacientul alege modalitatea de miscare, aceasta va fi voluntara.

Aceste miscari sunt adesea repetitive si pot include mersul cu pasi masurati, leganatul, scuturatul, agitatia de pe o parte pe alta in timpul noptii, in pat, intinsul, batutul pasului pe loc sau efectuarea unor exercitii repetitive, cum ar fi mersul pe o bicicleta medicinala sau plimbatul. Foarte multi pacienti isi dezvolta propria rutina a miscarilor stereotipe si tind sa repete aceleasi miscari, drept raspuns la senzatiile incomode resimtite.

Senzatii inconfortabile in picioare, de tipul piscaturilor sau asa-numitelor "ace". In unele cazuri, pot fi afectate si bratele. Aceste senzatii sunt descrise astfel: senzatia de arsura, de intepatura, de crampe, de vanataie sau chiar de febra musculara. Pacientii care au forme moderate ale acestei afectiuni caracterizeaza aceste senzatii ca fiind inconfortabile; pentru cea mai mare parte dintre acestia, simptomele nu sunt percepute ca fiind dureroase.

In cazuri mai grave, senzatiile neobisnuite se resimt in zona picioarelor. Iar in cazurile rare si severe, senzatiile pot fi prezente in zona genitala sau in tors. Aceste senzatii pot fi resimtite pe o parte a corpului, apoi pe cealalta sau pot fi asimetrice. Spre exemplu, poti simti intepaturi intr-un picior, fara ca celalalt sa fie afectat in vreun fel.

Simptomele se agraveaza in special cand persoana bolnava se odihneste (in perioadele lipsite de activitate sau in momentele de relaxare) si pot fi temporar atenuate de miscarea voluntara a membrelor afectate. Aceasta agitatie este adesea confundata cu "nervozitatea". Senzatiile neobisnuite si agitatia motorie asociate cu sindromul picioarelor nelinistite pot fi, de asemenea, provocate de perioade prelungi de inactivitate, care apar in mod frecvent in timpul calatoriilor (cu masina, avionul sau trenul).

Simptomele apar frecvent si se agraveaza seara si in prima parte a noptii, respectiv intre orele 18.00 si 4 dimineata. Persoanele aflate in stare grava reusesc sa obtina o oarecare alinare abia in primele ore ale diminetii, dupa o noapte chinuitoare... Agravarea simptomelor in perioada odihnei si a noptii reprezinta un model distinct, specific sindromului picioarelor nelinistite.

Printre simptomele asociate acestei boli se numara:

Miscarea periodica a membrelor, caracterizata de o miscare convulsiva a piciorului, fie in timpul somnului, fie in perioada in care persoana respectiva este treaza - o miscare repetitiva stereotipa a piciorului. Aceste miscari tipice constau in extensia si intinderea degetului mare de la picior, precum si in flexarea gleznei, a genunchiului sau a soldului. Se produc la fiecare 15-40 de secunde si dureaza de la o jumatate de secunda pana la 6 secunde, de regula in perioada somnului superficial.

Pacientii care experimenteaza cel putin cinci astfel de miscari periodice ale membrelor pe ora sunt diagnosticati si cu acest sindrom. Se pare ca numarul acestor miscari periodice creste proportional cu gravitatea afectiunii. Majoritatea persoanelor care sufera de sindromul picioarelor nelinistite sufera si de acest sindrom asociat. Insa, de regula, este necesar un studiu specializat pe durata somnului, pentru confirmarea sindromului miscarilor periodice ale membrelor. Miscarile periodice accentuate contribuie, intr-o oarecare masura, la trezirea repetitiva a pacientului.

Tulburari ale somnului si oboseala. Majoritatea pacientilor manifesta tulburari de somn, cum ar fi dificultatea de a adormi, precum si dificultatea de a dormi mai mult timp. Dificultatea mentinerii starii de somn poate fi datorata activarii simptomelor in perioada de relaxare. In plus, sindromul miscarilor periodice ale membrelor in timpul somnului poate contribui la aceste tulburari de somn nocturn.

Din aceasta cauza, 50% dintre pacienti nu reusesc sa aiba un somn odihnitor noaptea. Cei care sufera de forme grave ale bolii reusesc sa prinda doar cateva ore de somn nocturn, ceea ce inseamna ca sunt caracterizati de oboseala in timpul zilei. Aceste tulburari ale somnului sunt, de regula, asociate cu cele mai grave forme ale sindromului picioarelor nelinistite.

In perioada de odihna sau de relaxare, pacientii pot experimenta miscari necontrolate, sporadice ale picioarelor si, in unele cazuri, si ale bratelor. Aceste miscari, care se pot produce in timpul zilei sau al noptii, pot fi extrem de rapide, convulsive, sau prelungi si usoare. De regula, dispar dupa o actiune voluntara. Unii cercetatori considera ca aceste miscari pot reprezenta o forma a sindromului miscarilor periodice ale membrelor, in perioada cand pacientul este treaz. 50% dintre pacienti manifesta si acest simptom.

Aceste simptome progreseaza o data cu varsta. De obicei, pacientul apeleaza la sfatul medicului inainte de varsta a doua sau chiar mai tarziu. In plus, un istoric familial al acestei boli este adesea un factor mentionat in fisele pacientilor. In jur de 50% sau 60% dintre pacienti (procentele sunt si mai mari de atat in unele studii) au relatat cazuri ale acestei boli in familie.

Totusi nu trebuie sa disperi... Chiar daca studiile sunt inca la inceput, exista deja o sumedenie de resurse si de tratamente eficiente ale acestei afectiuni. In cazurile "blande", o simpla schimbare a stilului de viata, cum ar fi includerea in obiceiurile tale a masajului, a bailor cu apa calda, a unor exercitii de yoga sau alte exercitii de relaxare de acelasi tip, precum si renuntarea la cofeina si alcool pot duce la o ameliorare a simptomelor.

In cazurile severe, mai multe tipuri de medicamente, cum ar fi sedativele, medicamentele anti-convulsive si tranchilizantele, au ajutat la atenuarea simptomelor. Bineinteles insa, fiecare tip de medicament are avantajele si dezavantajele sale, astfel incat trebuie sa discuti cu doctorul tau despre efectele secundare pe care le resimti, pentru a putea gasi impreuna medicamentatia adecvata in cazul tau.
 

Comentariile 51-68 din 68

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • bogdan pe 19 Mar 2009, 03:06
    rls suport

    INCETATI imediat sa mai beti colca sau orice suc cu acid fosforic in el. nu mai consumati cafea iar daca trebuie sa o faceti nu folositi ness.seara inainte de culcare spalati-va picioarele cu apa rece.incercati sa va culcati mai devreme ca aveti sanse mai mari sa nu prindeti "criza de la ora 1:00".luati vitamax ca are fier.succes !

    0
    0

  • adrian pe 16 Mar 2009, 14:43
    am mai descoperit cate ceva, sper sa ne fie de folos

    http://www.i-medic.ro/boli/sindromul-picioarelor-nelinistite http://www.i-medic.ro/boli/sindromul-picioarelor-nelinistite http://www.i-medic.ro/boli/sindromul-picioarelor-nelinistite http://www.i-medic.ro/boli/sindromul-picioarelor-nelinistite

    4
    3

  • adrian pe 16 Mar 2009, 14:16
    intrati pe acest site, este f. important

    http://www.sfatulmedicului.ro/print_article.php?id=1705&catname=

    7
    3

  • adrian pe 13 Mar 2009, 15:42
    raspuns marian

    Trebuie sa mergi la un neurolog, in mod normal medicii din romania, cel putin cei din bucuresti nu prea stiu ce sa faca si se uita la tine si la ce explicatii le dai k la masini straine. Oricum trebuie sa mergi la neurolog k sa-ti prescrie un tratament (sunt 3-4 medicamente pentru aceasta problema) cu ce iti prescrie trebuie sa megi la medicul de familie sa-ti dea reteta compensata sa le cumperi pentru ca fara aceasta, de ex. pretul pentru 10 pastile de mirapexim este aprox. 60-80 lei

    1
    1

  • marian pe 7 Mar 2009, 12:12
    nu inteleg

    de ceva timp nu mai pot dormi noaptea,simt nevoia sa misc picioarele k sa ma linistesc,sa fie acestea simptome ale acestui sondrom?ajutati-ma

    0
    0

  • adrian pe 3 Mar 2009, 16:12
    cate ceva pentru ameliorare

    http://www.squidoo.com/restless-legs-syndrome-tips#module9372930

    0
    0

  • adrian pe 3 Mar 2009, 15:41
    raspuns raluca

    trebuie in mod normal sa mergi la un neurolog.Eu am fost, sa uitat la picioarele mele, a inceput sa zambeasca atunci cand am inceput sa-i spun ce fel de simptome am, nu mi-a facut niciun fel de analize nici macar fisa de control sau ceva. Asa ca in romania doctorii nostrii nu prea stiu ce sa faca , eu am problema aceasta de vreo 4-5 ani si iau mirapexim . Am incercat si cu ce am mai vazut pe net cu desfacerea degetelor de la picioare (asa cum am scris mai sus) si cred ca a fost doar pe psihic pentru ca a durat doar doua zile. Am inceput sa citesc si pe site-urile din america si am descoperit ca avem lipsa de dopamina din creier si de acolo porneste toata problema noastra. Totusi se pare k exista o clinica in anglia unde se injecteacteaza ceva in coloana si se pare ca la 90% din cei care au facut aceasta injectie a dat roade, o sa ma documentez si o sa revin. Daca vreti sa ne consultam si sa incercam sa ne documentam in legatura cu problema noastra nr. meu este :0722700005

    1
    0

  • raluca pe 19 Ian 2009, 21:57
    la ce fel de medic trebuie sa ma duc pentru control?

    Buna! am 22 de ani si din cate imi amintesc de la varsta de 14 ani sufar de acest sindrom, numai ca acum 2 ani am aflat intamplator vazand o reclama din afara ca este chiar o boala si nu doar inchipuirea mea ca as avea o problema. Vreau sa consult un medic pentru ca am observat ca incepe sa fie din ce in ce mai rau, insa nu stiu la ce fel de medic trebuie sa ma duc. ortopedic? generalist? va multumesc!

    2
    0

  • adrian pe 10 Nov 2008, 11:36
    dispare durerea in cateva secunde

    am incercat seara atunci cand am durerile mai puternice sa fac ceva cu picioarele. Cu picioarele intinse in pat am incercat sa-mi desfac degetele de la picioare si sa le tin asa cateva secunde. puteti incerca nu este greu si nici dureros, vreau sa spun ca functioneaza , cel putin la mine este ok (cel putin pot dormi noaptea)

    0
    2

  • aurel pe 19 Oct 2008, 15:28
    P.NELINISTITE

    aM 76 DE ANI si sufar de cca 2o ani.La citi medici am spus prin ce chinuri trec noaptea,au dat din cap si tacere.DE citiva ani am rezolvat cu succes crizele cere-mi apqreau exact cind incercam sa adorm, cu magneti de difuzor asezati cu partea de sud a magntuli inspre genunchi.Asta pntruca mereu am avut impresia ca simtoul de aici pleaca.MULTUMESC PT.ARTICOLELE$ DE MAI SUS.-

    1
    0

  • adrian pe 17 Oct 2008, 15:20
    nu mai am somn

    am 27 ani sunt din bucuresti si de vreo 3 ani ma confrunt cu aceasta problema"sindromul picioarelor nelinistite". am fost la medic , am facut toate analizele necesare si am fost diacnosticat cu aceasta "boala", am luat mirapexim aproximativ 8 luni dar am fost putin speriat pentru ca daca intarziam dimineata sa iau pastila, picioarele nu ma lasau in pace si ma anuntau ca trebuie sa iau pastila, fapt pentru care am crezut ca sunt dependent de ele ca un drogat si am renuntat. si de 4 luni nu am mai luat dar este foarte greu. nu stiu ce sa mai fac, pentru ca nu vreau sa mai iau pastile exista si alte tratamente fara pastile???in strainatate sau altceva multumesc astept cu nerabdare raspuns

    2
    0

  • Pop Petru pe 13 Aug 2008, 18:59
    Durerile mele

    Sunt diagnosticat cu Sindromul Picioarelor nelinistite fac tratament cu Mirapexin 0.7 mg si Tramadol de peste un an de zile in ultimul timp pe langa nelinistirea picioarelor am niste dureri in musculatura gambei cu tot Tramadolul si Mirapexinul durerile continua toata noaptea.Daca ar putea cineva sa ma ajute si pe mine as fi tare bucuros

    0
    2

  • aneta pe 9 Iun 2008, 11:37
    picioare nelinistite

    nu pot dormi noaptea de foarte mult timp, iar in ultima perioada ma confrunt si cu acesta boala sa-i zic asa, nustiu ce sa fac sunt foarte obosita si nu mai pot face fata cerintelor de la serviciu. Va rog ajutatima. Multumesc.

    1
    0

  • ilse turzai pe 4 Iun 2008, 12:10
    restless leggs syndrom

    reqip comprimate 1 miligram pe zi seara

    0
    0

  • gabi pe 13 Apr 2008, 19:25
    piccioare nelinistite

    de citiva ani sufar de acest sindrom dar abia de 6 luni am fost diagnosticat .In prezent iau mirapexim de 0,7 dar o jumatate dintr-o tableta seara si ma simt bine.sper ca nu va trebui sa marec doza .la inceput luam 1/4 dintro tableta de 0,7 mg

    0
    1

  • viki pe 11 Apr 2008, 00:33
    remediu homeopat

    Sufar si eu de multi ani de acest sindrom.Recent am consultat un medic homeopat care mi-a recomandat Zincum metalicum.A dat rezultate foarte bune.Concentratia acestuia trebuie insa stabilita de medic.Eu am luat Zincum metalicum CH 15.Va garantez ca merita sa incercati.

    0
    0

  • Adriana Mihalus pe 12 Mar 2008, 19:52
    Medicatie

    Exista in tara un preparat care ajuta. Se numeste MADOPAR. Este un preparat pentru bolnavii de Parkinson. Substanta pe care o contine este Levadopa, recomandata in literatura de specialitate pentru RLS. Eu traiesc in Germania, am o forma grava a bolii ( grad 3 invaliditate) si il folosesc de 10 ani. De atunci nu mai am probleme. Tableta trebue insa injumatatita pentru ca unicul dozaj care se gaseste e prea mare. Nu vindeca, pentru ca boala e incurabila, dar inbunatateste mult calitatea vietii. Sper ca v-am putut ajuta.

    1
    0

  • mircea pe 7 Mar 2008, 16:03
    picioare nelinistite vs insomnia ...

    am 72 de ani am facurt sport, inot, de performanta si simt afectele benefice ale acestuia... totusi sufar de insomnie, in scopul careia iua 'calmepan' sau xanax, alternativ cu perioade cand incerc sa nu le iau... infine insomnia mea m-a facut sa cosntat ca am 'piciaore nelinistite'... mai nou, am fost diag. si cu un inceput de arterita (oboseasc la mers mai vioi...) recent, am citit in formula as ds. aceste 'picioare nelimistie'...; o doamna amabila, dar de departe din canada, mi-a evocat numele unui medicament... care nu se gaseste in tara ns (restlegs relief) si asa m-am impotmolot.. aveti cumva o alta alternativa, conduita de urmat...? multuiri anticipate prof. M. Olaru, antrenor d einot...

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod