Obiceiuri care afecteaza vederea

6 obiceiuri zilnice care îți afectează vederea

Deși nu poți influența sănătatea oculară din momentul nașterii și în mod inevitabil vor exista deteriorări pe măsură ce înaintezi în vârstă, există obiceiuri zilnice care îți afectează vederea. Evită complicațiile și disconfortul adoptând o strategie care te protejează pe termen lung.
„Chiar dacă nu realizezi, multe lucruri mărunte pe care le faci îți pot deteriora vederea. Ochii roșii, iritați, care te ustură sau te mănâncă semnalează infecții sau afecțiuni mai grave”, spune dr. Weslie Hamada, optometrist. Dacă înveți să eviți principalele obiceiuri zilnice care îți afectează vederea te vei concentra mai ușor, poți fi mereu alert și nu vei fi nevoit să iei pauze dese pentru că nu poți privi spre ecranul computerului, nu poți finaliza un tabel ori o prezentare importantă.
Principala problemă este că neglijarea ochilor nu va însemna numai un disconfort temporar, ci poate ajunge să aibă un efect dăunător permanent dacă persistă prea mult timp.

 
Iată care sunt principalele obiceiuri zilnice care îți afectează vederea:

 
1. Uiți să porți ochelari de soare

Expunerea excesivă la razele solare poate deteriora retina, crescând riscul de tumori și cataractă.
„Este foarte important să porți ochelari de soare care te protejează de razele ultraviolete pentru a evita problemele grave. În cazul în care porți lentile de contact poți opta pentru un strat suplimentar de protecție”, recomandă dr. Hamada.

 
2. Porți lentile de contact vechi

Deși poate ți se pare un lucru inofensiv să porți și a doua zi lentilele de contact de unică folosință, să știi că vei avea un risc mare de infecții dacă iei această decizie. „Majoritatea persoanelor poartă lentilele de contact mai mult decât trebuie, în special pe cele de unică folosință. Dacă vei adormi cu lentilele de contact, le folosești în comun cu alte persoane sau nu le schimbi caseta la câteva săptămâni poți avea parte de infecții care îți încețoșează vederea”, potrivit dr. Hamada.

 
3.
Te freci la ochi

Te simți mai bine temporar când te freci la ochi, mai ales dacă ești obosit, dar vei răspândi bacteriile și praful și le vei împinge spre ochi. „Transferul germenilor prin frecarea ochilor este cea mai frecventă cauză a conjunctivitei. În anumite cazuri acest gest poate cauza și deteriorarea permanentă a corneei sau poate sparge vasele de sânge localizate la nivelul ochilor. Dacă simți că ai ceva în ochi soluția nu este să freci ochiul pentru că vei împinge particula iritantă în adâncime, ci să încerci să clipești des și să favorizezi eliminarea factorului iritant cu ajutorul lacrimilor. Dacă nu funcționează poți folosi și picături speciale pentru ochi”, recomandă dr. Jessica Ciralsky, oftalmolog.

 
4. Porți lentile de contact la piscină sau când faci duș

„Purtarea lentilelor de contact în orice formă de apă, indiferent dacă este vorba despre mare, ocean, piscină sau duș, va permite bacteriilor să intre în ochi.
Pot apărea infecții grave, deteriorarea permanentă a retinei sau orbirea”
, avertizează dr. Hamada.

 
5. Folosești produse de machiaj pentru ochi expirate

Chiar dacă îți pare rău să arunci tubul de rimel când este pe jumătate plin este mai bine să respecți termenul de valabilitate decât să-ți pui în pericol vederea. Utilizarea produselor de machiaj expirate poate cauza iritații și infecții persistente. Academia Americană de Oftalmologie consideră că produsele pentru machiajul ochilor nu trebuie păstrate mai mult de 3 luni. Ca regulă generală de îndată ce vezi că se îngroașă compoziția produsului este momentul să renunți la el. Nici nu te gândi să adaugi apă pentru că vei favoriza proliferarea bacteriilor.

 
6. Te uiți toată ziua în ecranul telefonului 

Dacă îți forțezi ochii toată ziua pentru a te uita la ecranul telefonului și a tasta mesaje cu fonturi mici vei începe să clipești mult mai rar.
„În momentul în care se reduce frecvența clipitului și ritmul de producere a lacrimilor devine mai lent. Ochii vor fi uscați și tot mai obosiți, iar vederea va fi în ceață. Acest efect negativ poate dura câteva ore și este asociat cu durerile de cap. În cazuri mai rare se poate ajunge la deteriorarea ireversibilă a retinei sau creșterea riscului de miopie”, spune dr. Hamada.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod