Top 6 cele mai frecvente boli care apar iarna. Sfaturi ca să le previi

Organismul este mai expus anumitor afecţiuni atunci când temperaturile sunt scăzute. Descoperă ce pericole te pândesc şi cum te poţi proteja de bolile de sezon!

Organismul este mai expus anumitor afecţiuni atunci când temperaturile sunt scăzute. Descoperă ce pericole te pândesc şi cum te poţi proteja de bolile de sezon!

 

Infecţiile respiratorii sunt printre cele mai răspândite în sezonul rece, însă ultimele rapoarte arată că numărul îmbolnăvirilor este în scădere. Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în săptămâna 26 noiembrie - 2 decembrie 2012, au fost înregistrate 73.868 cazuri de infecţii respiratorii la nivel naţional, un număr cu 9,7% mai mic decât cel înregistrat în săptămâna precedentă şi cu 8,4% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent.

În România, statisticile CNSCBT arată că peste 70% dintre cazurile de îmbolnăvire cu infecţii acute respiratorii şi gripă declarate din octombrie şi până în prezent s-au înregistrat în rândul copiilor cu vârste între 0-14 ani, 26% în rândul populaţiei adulte şi aproximativ 3% în rândul bătrânilor.

 

Iată care sunt cele mai frecvente boli din sezonul rece şi cum te poţi feri de ele:


1. Gripa
Gripa este o infecţie respiratorie contagioasă, cu potenţial mic de ameninţare dacă este tratată la timp. Simptomele gripei apar la aproximativ trei zile după expunerea la virus, şi includ: febră, frisoane, tuse, durere în gât, nas înfundat, durere de spate, braţe şi picioare.

Deşi manifestările sunt asemănătoare cu cele cauzate de răceală, în cazul gripei sunt totuşi mai severe şi durează mai mult timp.

Vaccinurile împotriva gripei, reduc severitatea simptomelor şi protejează împotriva complicaţiilor care ar putea să apară. În plus, adoptarea unui mod de viaţă igienic, asigurarea unui aport constant de vitamine şi minerale din fructe şi legume, hidratare şi somn suficient contribuie la ţinerea sub control a virusului. "Pentru a preveni acest fenomen, este important ca populaţia să ia în calcul ideea vaccinării antigripale. Aceasta este cea mai sigură metodă de protecţie împotriva gripei, eficientă pentru oameni din punct de vedere al costurilor şi în acelaşi timp cel mai bun mod de a-şi menţine calitatea vieţii la acelaşi nivel”, a declarat dr. Alexandru Rafila, Secretar de Stat, Ministerul Sănătăţii.

Până la data de 02.12.2012 au fost vaccinate antigripal 210.414 persoane, arată datele oferite de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.


2. Pneumonia
Se manifestă prin inflamaţia căilor pulmonare sau a ţesutului pulmonar. Cauzele sale pot fi virale, bacteriene, micotice sau toxice, agenţii patogeni responsabili de boala circulând fie pe calea aerului, fie pe cale limfatică sau transportaţi din alte focare infecţioase ale organismului. “Manifestările se pot recunoaşte prin febră, frisoare, tuse, respiraţie defectuoasă şi durere la nivelul cutiei toracice, iar pentru a preveni, sunt indicate următoarele acţiuni: vaccinuri antigripale, respectarea strictă a regulilor de igienă, evitarea contactului cu persoane care au deja afecţiuni ale tractului respirator, dar şi ocolirea aglomeraţiilor în perioade de apariţie a epidemiilor”, a explicat Dr.
Teofil Roşu, medic specialist Boli Interne în cadrul Centrului Medical Focus.


3. Laringita
Este o inflamaţie ce se produce la nivelul laringelui. Cauzele pot fi: infecţia virală a laringelui sau infectiile bacteriene, întâlnite, ce-i drept, în cazuri mai rare. Expunerea la praf, fum de ţigară şi alte substanţe iritante, boli de reflux gastro-esofagian, leziuni precanceroase, toate acestea pot provoca modificări ale structurii mucoasei, cauzând disconfort.

“Măsurile de prevenire a formelor de laringita sunt în general măsurile de prevenire a infecţiilor acute de căi respiratorii superioare, în cazul în care laringita survine pe un organism sănătos, însoţind una din formele de îmbolnăvire ale sezonului rece - răceală simplă, guturai, viroză respiratorie sau gripă. Ca măsuri generale de prevenire amintim: îmbrăcămintea şi încălţămintea adecvată pentru sezonul rece, şi evitarea băuturilor reci de la frigider.”, a adăugat Dr. Teofil Roşu.


4. Infecţia urinară
Infecţia urinară este o afecţiune a tractului urinar, prezentă la nivelul uretrei sau vezicii urinare, cu extindere spre rinichi. Aceasta este anunţată de o durere lombară unilaterală sau bilaterală, urinat des însoţit de durere, hematurie (urinarea cu sânge) şi miros particular al urinei.
Pentru a te feri de astfel de infecţii, prezente preponderant la femei, este recomandată urinarea cu regularitate, consumul frecvent de apă, purtarea lenjeriei din bumbac, evitarea băilor cu spumă şi consumarea vitaminei C.


5. Rotavirusul

Specialiştii pediatri atrag atenţia că rotavirusul este o boală foarte contagioasă, care afectează 95% dintre copii, până la vârsta de 5 ani. Boala se transmite pe cale fecal-orală, prin contact cu obiecte infectate, dar şi prin picături din secreţiile respiratorii, emanate în aerul inchis al unei camere. Infecţia cu rotavirus se manifestă prin numeroase episoade de diaree apoasă, însoţite frecvent de vărsături şi temperatură.

Societatea Română de Pediatrie recomandă ca măsuri de prevenţie pe timp de iarnă:

  • Vaccinarea copilului împotriva rotavirusului; vaccinul se administrează pe cale orală, de la vârsta de 6 săptămâni şi până la 6 luni;
  • Se recomandă dezinfectarea periodică a spaţiului de joacă şi a jucăriilor;
  • Izolarea cazurilor chiar şi în interiorul familiei;
  • Alăptarea joacă un rol important în prevenirea bolii;
  • Pentru copiii de peste 6 luni neimunizaţi se recomandă menţinerea unei igiene cât mai bune;
  • Se recomandă evitarea locurilor aglomerate.



6. Degerăturile
Sunt leziuni ale ţesuturilor, provocate de frig, în urma situaţiilor de expunere la temperaturi scăzute.

Părţile corpului cel mai des afectate de degerături sunt: zona feţei, urechile, încheieturile, mâinile, picioarele. Pielea degerată este albicioasă, rigidă şi mai degrabă se manifestă amorţeala decât durerea. “Lipsa de adăpost, oboseala, deshidratarea, îmbrăcămintea nepotrivită la mare altitudine sunt principalii factor de risc, care pot fi însă atenuaţi prin: purtarea hainelor adecvate, cu stratul exterior rezistent la apă, consumul mare de calorii, dar şi tratarea încă de la primele indicii ale degerăturii: roşeaţă, furnicături, amorţeală, înţepături şi durere”, recomandă Dr. Teofil Roşu.

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod