Medicamentul folosit pentru tratarea cancerului de sân afectează funcția creierului și memoria

iulia-mirica
Un medicament frecvent administrat pacienților cu cancer de sân poate afecta funcția creierului și memoria acestora, sugerează cercetările.
Letrozol este utilizat în principal pentru a trata cancerul de sân. De exemplu, anul trecut a fost prescris de 755.866 de ori în Marea Britanie. Deși Cancer Research UK afirmă că până la 30% dintre pacienți prezintă efecte secundare cum ar fi bufeurile și oboseala, noile cercetări sugerează că aceste complicațiile provocate de medicament pot fi mult mai grave. Iată cum au testat oamenii de știință medicamentul folosit pentru tratarea cancerului de sân!

Cum afectează medicamentul folosit pentru tratarea cancerului de sân funcția creierului și memoria?


Atunci când a fost administrat maimuțelor, medicamentul a redus funcția celulelor creierului dintr-o regiune cunoscută sub numele de hipocamp și le-a înrăutățit performanțele la testele de memorie după doar patru săptămâni. Studiul a fost realizat de Universitatea din Massachusetts.
Rezultatele studiului sugerează că animalele cărora li s-a administrat letrozol au avut o activitate redusă a celulelor creierului în hipocampus și rezultate mai slabe în ceea ce privește memoria, ducând la o scădere a performanței cu 5-7%. Cu toate acestea, este dificil pentru autorii studiului să interpreteze cât de semnificativă este această schimbare. Aceleași animale au fost mai mult timp agitate și au avut o temperatură ridicată a feței, ceea ce presupune prezența bufeurilor. Deși legătura dintre aceste simptome, inclusiv efectele asupra creierului și utilizarea inhibitorilor de aromatază a fost făcută și înainte, este prima oară când aceasta este clară pentru oamenii de știință.

Unele tipuri de cancer mamar sunt stimulate de hormonul estrogen, care poate fi transformat din testosteron prin enzima aromataza.
Letrozolul, care este administrat sub formă de comprimat, inhibă aromataza. Letrozolul funcționează numai în cazul femeilor cu această formă de cancer de sân, care au trecut prin menopauză. Acest lucru este datorat faptului că aceste femei nu mai produc estrogen prin ovarele lor, hormonul fiind produs, prin urmare, numai prin intermediul aromatazei. 

Medicamentul este asociat cu dureri articulare și niveluri ridicate de colesterol la una din zece persoane, precum și pierderea apetitului, subțierea părului și uscarea mucoasei vaginale. Este adesea administrat după o intervenție chirurgicală sau chimioterapie pentru a preveni întoarcerea sau răspândirea cancerului. Letrozol poate induce depresie, pierderi de memorie și insomnii din cauza activării aromatazei în hipocampus, care este regiunea creierului ce controlează emoția, memoria și procesarea gândurilor. 

Femeile sunt, de asemenea, tratate cu chimioterapie, radiații și alte medicamente anti-estrogen cu efecte cunoscute asupra creierului.
Este o provocare să fie înlăturate contribuțiile unice ale inhibitorilor de aromatază în ceea ce privește efectele secundare raportate. Deși concluziile nu pot fi aplicate femeilor în general, acestea pot fi informate că tratamentul cu acest medicament presupune anumite efecte secundare. Aceste descoperiri ar putea fi de ajutor și pentru normalizarea unori experiențe pe care le au femeile atunci când iau medicamente. 

Deși descoperirile sunt îngrijorătoare, cercetătorii sunt de părere că sunt necesare mai multe studii, iar letrozolul s-a demonstrat că poate crește supraviețuirea în rândul pacienților cu cancer de sân.
Gradul de supraviețuire fără boală pe parcursul a cinci ani a fost mai mare în cadrul unui grup tratat cu letrozol, 95%, în comparație cu 91% dintr-un grup placebo. 

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer pentru femeile din întreaga lume, fiind aproximativ 1,7 milioane de cazuri noi diagnosticate în 2012. Afectează una din opt femei la un moment dat în viața lor, în Marea Britanie și în Statele Unite. 

De aceea, mamografia de rutină făcută de femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani poate diagnostica și trata într-un stadiu incipient mai multe tipuri de cancer mamar. Mergi în fiecare an la medic, pentru a evita complicațiile și avansarea bolii. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Descoperire șocantă: 3 oameni au murit de cancer după ce au primit organe de la același donator

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

6 greșeli care afectează strălucirea părului tău

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

9 idei ca să folosești mierea în tratamentele de înfrumusețare

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

9 alimente care au mai multă vitamina C decât portocalele

Cum să folosești oțetul de mere pentru piele frumoasă și păr strălucitor

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Ce să faci dacă îți cad genele. Trucuri care le stimulează creșterea

Olivia Newton-John, diagnosticată cu cancer pentru a treia oară: „Cred că voi învinge“

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

De ce ar trebui să mănânci cât mai des afine

Miso - Ce beneficii are pentru sănătate această pastă

Ananas - Ce beneficii are pentru sănătate?

Robbie Williams, din nou tătic: Are o fetiță născută de o mamă surogat

Nucile - Ce beneficii au pentru sănătate?

8 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea marocană

Când cancerul nu mai e un capăt de drum: Încă o vedetă vorbește despre boala care i-a schimbat viața

Murele - Ce beneficii au pentru sănătate?

Keanu Reeves strânge bani pentru spitalele de copii. De ce nu vorbește despre asta

Cum vor arăta Meghan Markle și Kate Middleton la 60 de ani: Cu riduri și părul alb, dar tot frumoase!

Alimentația în timpul examenelor - Ce trebuie să mănânci pentru concentrare

10 cauze ascunse ale acneei şi modalităţi de a scăpa de ea

Păpușa vie: Fetița cu părul strălucitor cucerește lumea

Ce se întâmplă dacă te tunzi scurt? 7 beneficii neașteptate

Ce se întamplă de fapt atunci când îți trosnești degetele?