Maseaua de minte

Desi traditia spune ca aparitia maselei de minte coincide cu o varstaa maturitatii in gandire, nu intotdeauna acest eveniment este un motivde bucurie!

Maseaua de minte (molarul 3) este ultimul dinte din seria celor permanenticare apare pe arcadele dentare; momentul eruptiei lui este variabil dela individ la individ, de obicei intre 13 si 25 de ani.

Sa incepem cu situatia cea mai fericita, adica aceea cand molarul 3lipseste! Nu este cazul sa va ingrijorati; statisticile spun ca mugureleacestui dinte lipseste la aproximativ 20-25 % din populatie, situatienumita stiintific anodontie.
Se pare ca acest fenomen se inscrie inevolutia filogenetica a rasei umane si a fost observat pentru prima datala omul de Cro-Magnon. Oamenii de stiinta anticipeaza ca omul viitoruluiva avea un numar redus de dinti, maxilare mici si o calota cranianafoarte mare, iar molarii de minte vor disparea.

Pana atunci insa, maseaua de minte ne poate da o multime de necazuri. Savedem care ar putea fi acestea:
1. Cea mai frecventa situatie este cea in care molarul 3 nu a strapunscomplet gingia, fiind doar pe jumatate iesit si deseori exista dureriin acea zona, iradiata spre ureche, deschiderea gurii devine un chin,gingia se inflameaza si doare la orice atingere.
Toate astea se intamplade obicei sambata seara sau in sesiune. E cazul sa va prezentati urgentla stomatolog, deoarece aceasta inflamatie se poate complica cu un abces,mult mai dificil de tratat.
2. Pe locul doi ca frecventa sunt cariile molarului de minte. De ce aparatat de des? Din doua motive: acest dinte are o mineralizare deficitara sidatorita pozitiei pe arcada este mai putin acesibil curatarii cu periuta(foarte multi oameni au chiar reflex de voma la atingerea acestei zonecu periuta de dinti).
3. Maseaua de minte nu a aparut pe arcada, ci a ramas inclusa in os,fara sa strapunga gingia.
Si aici putem avea mai multe situatii:
- sa nu apara nici o problema niciodata (incluzie asimptomatica);
- sa aiba un ax oblic, impingandu-l pe vecinul lui, molarul 2, siprovocandu-i carii pe radacina.
4. Maseaua de minte a strapuns gingia, dar a iesit intr-o pozitieanormala: mult inclinat spre obraz sau spre limba, deoarece acesta pur sisimplu nu mai are spatiu pe arcada. Desi initial s-a crezut ca aparitiamolarului 3 este responsabila de "inghesuirea" celorlalti dinti, nu s-aputut demonstra o relatie cauza-efect intre aceste doua fenomene.

Daca te afli intr-una din aceste 4 situatii, prezinta-te urgent lastomatolog; el va lua decizia daca:
- se va extrage acest dinte pentru a preveni aparitia complicatiilor(nu va ingrijorati de varianta asta, se face sub anestezie! )
- se va pastra acest dinte tratandu-i caria sau aliniindu-l pe arcadaprin aparate ortodontice.
In acest caz, veti fi instruit despre importantaigienizarii acestei zone, cu periuta sau cu mijloace speciale de curatare(dusul bucal).
 

Comentariile 151-190 din 190

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andreea pe 28 Feb 2009, 23:01
    ma doare gingia

    salut,ma numesc andreea am 24ani si de vreo 2zile nu pot dormi noaptea.am o durere ingrozitoare in partea stanga din spatelele gurii.posibil sa fie maseaua de minte? farmacista mi a dat moment act,dar imi trece cateva ore si dupa aia apare iar..ce pot face nu mai suport durerea asta.nici sa inghit nu prea pot si nici sa deschid gura bn.multumesc

    0
    0

  • mihaela pe 18 Feb 2009, 23:29
    nu doare

    salut, tin si eu sa imi dau cu parerea despre maselel de minte, dar eu nu va sperii deloc. Am fost la doctorita mea pentru a-mi face o extractie la maseaua de minte. Depinde foarte mult de doctorul care face aceasta treaba, eu nu am avut nici un fel de problema, sosul a durat cam 30 de minute dar afost un chin pentru doamna doctor, dar nu si pentru mine. Singura neplacere a fost ca am stat pe scaun si ma plictisisem. Doamna doctor mi-a facut anestezie de 2 ori pt ca simteam dupa prima data, dar nu mai mult de o doza de anestezic. S-a chinuit pentru ca nu putea sa o scoata din prima maseaua rupandu-se cate putin si neavand pozitie cum sa o apuce. Dupa extractie nu am avut voie sa mananc 2 ore, si am tinut un pansament cu ceva medicament pe el, care dadea senzatia de salivat, dar dupa ce l-am scos a sangerat foarte putin, doctora spunandu-mi sa nu trag de pansament brusc, pentru a nu desprinde cheagul de sange format cred. A si dupa ce mi-a trecut anestezia nu am avut nevoie de nici un calmant, a fost foarte bine, mai ales ca eu nu am avut cusatura asa cum am mai auzit. Asa ca aveti grija la ce doctor mergeti, dar depinde si de organism. Curaj

    0
    0

  • Vic pe 11 Feb 2009, 08:23
    maseaua de minte

    mie mi-au iesit cam toate masele ede minte dar asa in etape, cate umpic si foarte dureroase, ei acuma imi iese ultima parte la maseaua de minte de jos din partea stanga, pe langa senzatia de durere si mancarime pe care o cumosc se intampla ca mi se umpla umpic obrazul pe interior in zona maselei. Nu stiu e grav? o fii din cauza maselei?

    0
    0

  • Ralu pe 9 Feb 2009, 09:40
    Maseaua de minte

    Am si eu o intrebare daca se poate, as vrea sa stiu ce rol are maseaua de minte si cu ce ajuta ea sau e o chestiune care e "in plus" de la idee pana la fapt. Multumesc si astept un raspuns cat mai curand

    0
    0

  • Simona pe 6 Feb 2009, 20:53
    maseaua de minte

    Am 19 ani si recent a inceput sa-mi creasca maseaua de minte in partea stanga jos ,si mai cred ca am si un abces.Ce imi recomandati?E normala aceasta afectiune?

    0
    0

  • aandreea pe 5 Feb 2009, 18:51
    maseaua de minte

    Dna doctor,spuneti-mi va rog daca dupa extractie masea de minte, este normal sa am si a doua zi seara barba si buza , maxilarul amortite si daca este e problema sau va trece .

    0
    0

  • laura pe 24 Ian 2009, 16:55
    masea de minte

    iei mi s-a facut o interventie chirurgicala orala,prin care mi s-a extras maseaua de minte-partea inferioara,stanga.am avut dureri mari,mi s-a umflat fata,asa ca am mers la un stomatolog pt un consult.am aflat ca maseaua de minte nu are loc ca sa iasa,asa ca urmarea a fost operatia. ce ma nelinisteste pe mine e ca doctorul a zis ca trebuie sa-mi scoata si celelalte masele de dinte,desi,dupa spusele lui(bazate pe un film panoramic)acestea au iesit.eu nu am avut nici o problema cu ele,nici o durere,nici nu am simtit cand au iesit.nu inteleg de ce trebuie sa le scot.poate sa ma lamureasca cineva?Nu mai am nevoie de o experienta ca cea de ieri

    0
    0

  • lacrimioara pe 18 Ian 2009, 17:05
    masea de minte

    de o sapt mi sa umflat an parte stanga jos dar umflatura seextinde pe obraz jos sa fie maseaua de minte sau afte bucale?

    0
    0

  • byfen pe 14 Ian 2009, 01:09
    Maseaua

    Buna...am 17 ani,de o saptamana imi curge sange de la masea ...am nervul scos dar am gaura in masea :-s ...imi putetzi spune ce am ?:-s Multzumesc frumos :*

    0
    0

  • Arina pe 10 Ian 2009, 00:44
    maseaua de minte

    Eu am 17 ani,acum 1 luna doua a inceput sa ma doara masaua rau..am avut multe nopti nedormite din cauza durerilor,zilele astea am vazut ca mi-a aparut un coltisor stanga sus,in spatele ultimei masele,am senzatii de voma cand ma spal pe dinti,si ma doare ingrozitor,in special noaptea.Imi creste maseaua de minte sau poate fii altceva.Va rog daca se poate sa-mi rspundeti.Va multumesc!

    0
    0

  • viiutza pe 17 Dec 2008, 20:25
    MASEAUA DE MINTE

    Acum 5 zile am scos una din maselele de minte.Ce-i drept nu am simtit nimic in timpul extractiei insa acum imi vine sa tip de durere.De fapt nici nu mai stiu care din toate ma doare.Am luat tot ce e posibil ca medicamente pt dureri insa nu vrea sa cedeze.Cat va mai dura oare?

    1
    0

  • Alex pe 13 Dec 2008, 09:34
    nu stiu exact daca e maseaua de minte

    Buna!...am 25 de ani si de vro 2 zile ma cam doare "maseau"...zic si eu asa ca defapt nu ma dor dintii de loc ...dar am observat ca pe ultimul rand de dinti d jos din partea dreapta incerca parca sa iese aceasta masea de dintii...ideea este ca mi-a cam julit patea inferiaoa o obrajului in partea aceea si acolo ma doare (curge si putin sange dar nu foarte mult)...si mi sa cam umflat acea zona (inflamat) si mai am o durere cand apas cu degetul sub barbie i spate de tot....ce medicamente rcomandati....astept un raspuns...Multumesc! pentru atentie...

    1
    0

  • mihaela pe 9 Dec 2008, 20:54
    maseaua de minte

    cate masele de mite avem?

    0
    0

  • barbu mirel pe 7 Dec 2008, 11:06
    maseaua de minte

    salut ,am 26 ani si aseara am vazut ca ma doare maseaua dar nu am dat importanta.azi-dimineata cand ma-m trezit am vazut ca am obrazul umflat si ma daore rau incat nu pot nici sa manac si aproape nici sa vorbesc.cred ca trebuie sa merg la farmacie sa ia-u antibiotic si cel tarziu maine sa merg la un medic stomatolog .mi-ati putea dea sfaturi sa nu ma mai doara sau sa nu mai fie umflata!

    0
    0

  • Diana pe 19 Nov 2008, 00:40
    maseaua de minte

    Sapt asta am fost la stomatolog cu o radiografie, s-a uitat si mi-a spus ca maseaua de minte tb scoasa. De vreo 2 sapt ma cam doare si cu ocazia radiografiei, am vazut si de ce: a crescut stramb si impinge intr-un dinte. Ideea e ca maseaua asta ma doare de aprox 2 ani, dar nu constant: reprize de 1-2 sapt urmate de pauza de 2-3 luni. Chiar o fi cazul sa scot maseaua???

    0
    0

  • adri pe 14 Nov 2008, 21:42
    ma doare

    acum doua saptamani mi s-a scos nervul la o masea de minte.aceasta urmeaza a fi tratata ptr a mi se face o legatura .de atunci ma indop cu calmante si nu imi trece.medicul mi-a zis ca enormal se sa manifeste asa.eu cred ca am vreo infectie ceva de nu reusesc sa scap de durere.ce sa fac?

    2
    1

  • violeta pe 2 Nov 2008, 11:00
    maseaua de minte

    am si eu o intrebare. am 14 ani si au inceput sa ii creasca , maselele de minte. Ma dor ce-i drept, dar dat fiind faptul ca deocamdata s-au dezvoltat normal, sper ca nu o sa am probleme. Intrebarea e: este posibil sa nu am probleme? pentru ca din cate am inteles, toata lumea are probleme cu ele. daca ma dor urechile si capul ingrozitor in acesta perioada are trebui sa ma ingrijorez?

    5
    1

  • flori pe 26 Oct 2008, 13:08
    sfaturi molarul de minte

    molarul de minte erupe incepand aproximativ cu varsta de 20 de ani. este foarte normal ca el sa erupa si la 40 de ani, iar eruptia poate sa dureze si 2-3 ani.

    0
    0

  • MSK82 pe 20 Oct 2008, 19:11
    maseaua de minte (la 26 1/2 ani)_partea_a_doua

    Dear all, Azi am avut extractie pt maseaua de minte din stanga jos. Operatia a decurs 45 minute si nu a aparut nici o complicatie. Maseaua a fost scoasa din pacate pe bucati si nu am putut sa o tin ca "trofeu". Durerile nu se compara cu cele pe care le-am avut in timpul extractie din 20.09.2008 care a durat 2h si 5 minute (atunci chinul a fost groaznic!!!). Acum la 5 ore dupa operatie pot sa spun ca ma doare tare dar totusi suportabil (inca nu am luat calmantul :) ). PS: am uitat sa spun ca la operatia din 20.09 mi s-a rupt freza in maseaua de minte! Daca vreti sa vedeti radiografia maxilarului si implicit asezare maselelor de minte in mandibula dati un mail pe adresa: bogdanmarc2002@yahoo.com cu subiectul maseaua de minte Hai pa ca v-am speriat destul...

    1
    0

  • andreea pe 21 Sep 2008, 11:14
    molarul 3

    am avut in vara o extractie la molarul de minte.e adevarat ca dupa a fost cam dureros dar in timpul ei nu a durut deloc,adica anestezia si-a facut efectul.e clar ca nu trebuie sa doara in timpul operatiei dar daca totusi simtiti durere mai cereti sa vi se faca inca putina anestezie.dupa operatie sa nu dormiti pe acae parte si nu stati tot timpul cu mana la falca.

    0
    0

  • MSK82 pe 20 Sep 2008, 23:18
    maseaua de minte (la 26 1/2 ani)

    dragi prieteni, dupa 2 ore si 5 minute de chin groaznic stomatologu' a reusit sa-mi scoata maseaua de minte. Molarul 3 era crescut orizontal si nu iesise de sub gingie. Intai m-a anesteziat dupa care a trecut la munca. A fost groaznic, prima data a taiat gingia si dupa acea cu bondarelu' a inceput sa desparta maseaua de minte de molaru' doi. Toti pe care ii cunosc mi-au spus ca extractie nu doare ci doar in zilele urmatoare se va simti un disconfort in acea zona a maxilarului. Acestea sunt doar povesti... Daca aveti maseaua de minte crescuta orizontal (si impingand ceilalalti molari) e treaba nasoala iar durerea cu anestezie cu tot e insuportabila mai ales cand incearca sa desprinda maseaua de pe maxilar si nu reuseste. Dupa prima jumatate de ora nu mai aveam deloc forta in maxilar sa tin contra iar gura abia o mai puteam tine deschisa. Asistenta a luat maxilaru' in mana si contra de cate ori doctorul impingea maseaua. A fost ca la nebuni. De durere lacrimile au inceput sa apara necontenit. Spre sfarsit (la disperare) am inceput sa rad cu ochii in lacrimi cu gura plina de aparate si sange cand stomatologu' spunea mai avem putin pt ca incepea sa se miste. Unu' impingea unu tinea contra iar alti doi stomatologi din cabinetele alaturate au venit sa vada si ei minunatia. La un moment dat tipu' care ma lucra a vrut sa renunte.... Asta chiar m-a seperiat. In cele din urma cu un ultim efort 80% cat mai era din masea a zburat din gura. Restu' de 20% s-a facut franjuri pe parcurs. A fost cea mai groaznica experienta pe care am avut-o la dentist. Dupa ce am fost cusut, am plecat traumatizat cu o punga de gheata la maxilar spre prima farmacie din drum. Am cumparat Augmentin (antibiotic anti inflamator, se ia de 2 ori pe zi timp de 6 zile) si Nurofen (nu mai mult de 6 pastile pe zi cand te apuca criza de masea; calmant). Durerea a fost foarte mare seara chiar si dupa ce am ajuns acasa. Astazi, a doua zi dupa extractie maxilaru este inca umflat si cand ma doare tare iau un Nurofen. Nurofenu' e foarte bun isi face efectu' destul de repede. MORALA: Daca nu va doare nu are sens sa scoateti masele de minte. Eu vreau sa-mi pun aparat dentar si din acest motiv trebuie sa imi scot 2 masele de minte (cele infipte in maximaru' de jos). De luni intr-o sapt imi scot atzele urmand sa fiu programat dupa inca o sapt la a doua extractie. O sa va tin la curent cu ce se intampla. Poate am mai mult noroc. Hai cius...

    1
    0

  • daniela pe 20 Sep 2008, 19:48
    maseaua de minte

    am 29 de ani si e posibil sa imi dea tocmai acum maseaua de minte? ma doare dar nu foarte tare si mi s-a si umflat.

    0
    0

  • catalin pe 11 Sep 2008, 13:27
    maseaua de minte

    tratamentul a mers ma simt mai bine si vineri o sa fac radiografie si o sa vada doaman doctor daca e nevoie sa imi scoata maseaua sau sa imi decupeze putin pe langa ea sa poata iesi maseaua fara probleme

    0
    0

  • catalin pe 10 Sep 2008, 10:20
    Maseaua de minte!!!

    am o problema am 3 masele de minte iesite iar cea de a 4 a imi face probleme gingii umflate dureri ce se intint la urechea dreapta (maseaua se afla in partea dreapta jos ) iar dupa trezi zile in care mi am menajat gura de la mancat sau alte eforturi ale maxilarului nu imi mai pot deschide gura in intregime :( distanta de deschidere intre dinti este de maxim 4 cm 3cm nus exact in oricecaz medicul stomatolog mi a zis ca o sa trebuiasca sa o scot :( imi e teama de posibilele urmari :( vreo pareza sau cine stie avand in vedere ca maseara e tanara si fara nici o carie .... sper sa scap cu bine o sa vin si cu rezultatul azi ma duc la control si o sa aflu poate o scot azi poate peste alte cateva zile momentan fac tratamen cu amoxacilina sa scap de umflatura si ketonal pt durerile ce nu ma lasa sa dorm

    0
    0

  • claudia pe 7 Sep 2008, 14:21
    extractie masea minte

    acum doua saptamani am avut o extractie(masea de minte)care a durat 6 ore.In urma extractiei am o gramada de probleme: dureri ,am facut infectie fiind nevoie sa mi se scoata firele pt. a putea fi curatat locul .Intrebarea mea este ca si acum (dupa doua saptamani)am barba ,buza ,si o parte din dantura amortite.Este normal? Medicul dentist spunindu-mi ca este normala aceasta amorteala.Totusi sunt 2 saptamani de la extractie si amorteala nu a cedat deloc.

    1
    0

  • florin pe 4 Sep 2008, 10:55
    maseaua de minte

    miau iesit 3 masele.cte mai au de gand sa-mi iasa la 21 de ani

    0
    0

  • nicoleta pe 1 Sep 2008, 11:49
    maseaua de minte

    de cateva zile mi s-a inflamat gingia maselei de minte care nu a iesit de tot si ma doare fff tare in acea zona spre ureche si in gat .Ce pot face in acest caz.Durerea nu trece decat daca iau cate un profenid

    0
    0

  • sorin pe 30 Aug 2008, 04:52
    maseaua de minte

    am si eu o intrebare cam cat dureaza sa iasa o masea de minte?si daca e normal sa doara ingrozitor? se pot lua calmante ceva pt durerea asta pacatoasa si decare?multumesc

    0
    0

  • S.IOANA.G pe 22 Aug 2008, 20:22
    molar de minte inclus

    am si eu mici neclaritati.de 9 luni am dureri de cap urmate de calduri in ureche si de 7 zile imi amorteste nasul si buza de sus ca si cum as fi facut anestezie.am facut radiografie si am descoperit un molar de minte crescut in sinus .credeti ca asta ar fii cauza durerilor mele si credeti ca operatia ar fii necesara si poate avea urmari.multumesc

    0
    0

  • adyna pe 17 Aug 2008, 18:51
    auuuuuuu ce ma doare

    am 11 ani si am o masea care. nici eu nu stiu e de lapte sau e de minte am avut dureri o sapt.si.. nu mam prezentat la medic am luat pastile. acu sa ma duc. dar am avut dintii schimbati si cand apas pe masea simt cum a se misca

    1
    0

  • PUIA FLORIN pe 11 Aug 2008, 16:48
    durere la maseaua de minte

    am inceput sa simt ceva miscari al maselei pe data 06.08.2008 am 26 de ani,am fost azi 11.08.2008 la doctor am facut filmul maseaua este in partea dreapta jos si nu e inca iesita.dar am gura inclestata nu o pot deschide prea mult,pot mesteca,am luat KETOROL,VIDAN.TADOR,AUGMENTIN,PIAFEN,cum imi pot da seama cand sa mai ma duc la doctor ?e vb de extractie ceva/ astept un rasp urgent pls la puya_82@yahoo.com va multumesc ajutati-ma mii frica

    0
    0

  • Iordache Bianca pe 23 Iul 2008, 12:42
    Masele de minte

    Am iesite toate cele 4 masele de minte, iar ultima imi provoaca dureri ale maxilarului fff mari incat nu mai pot manca! Pentru extractia acesteia trebuie sa astept ca durerea sa treaca? Si daca celelalte 2 de pe partea stanga nu dor trebuie neaparat scoase? Iau antibiotice si ketonal prescrise de medic dar durerea tot nu inceteaza! Se fac sub anestezie extractiile,nu? Multumesc!

    0
    0

  • Mircea pe 10 Iul 2008, 13:49
    Maseaua de minte

    Va salut. Am 17 ani, si de vreo 2 ani, in partea stanga, inferioara tot vedeam un colt de masea, si cred k este maseaua de minte. Problema este k de cateva ori pe an, tot imi creste, si odata cu el, o durere ingrozitoare, kre abia ma lasa as inghit. Multumesc!

    0
    0

  • ana pe 20 Iun 2008, 01:35
    ajutorrrrrrr

    de o saptamana am umflata gingia si ma doare si urechea. e sparta si gingia spre maseaua de langa.si imi curge si sange.ma gandeam ca poate am zgariat gingia cu periuta da chiar sa fie vb de maseaua de minte?

    0
    0

  • alexandra pe 13 Iun 2008, 19:27
    maseaua de minte

    am 19 ani si nu demult am avut un abces si nu intelegem de ce.Acum cateva zile mi-a ierupt se si vede.inrebarea e pote sa apara maseaua de minte si in partea de jos?Multumesc!!

    0
    0

  • alexandru pe 9 Iun 2008, 11:43
    maseaua de minte

    am o intrebare am 13 ani si am o durere ingrozitoare in partea dreapta in locul unde apare maseaua de minte .nu a strapuns complet gigia !Ma doar f.tare cand mananc ceva.in rest nu ma doare!e vre-o prob?

    0
    0

  • anca-diana pe 8 Iun 2008, 14:31
    maseaua de minte

    am 11ani si mi-a aparut maseaua de minte.sunt foarte dezvoltata..e normal ca la varsta aceasta sa imi apara maseaua de minte

    0
    0

  • chita pe 22 Mai 2008, 20:50
    maseaua de minte

    am tratat o carie la maseaua de minte fara sa-mi scoata nervul si madoare mereu de o luna de zile. Ce ma sfatuiti ?

    0
    0

  • cristina pe 24 Apr 2008, 13:46
    maseauan de minte

    am o intrebare:cate masele de minte avem?

    0
    0

  • oana pe 30 Mar 2008, 20:31
    maselele de minte

    am o intrebare am 13 ani shi am o durere ingrozitoare in parteadreapta in locul unde apare maseaua de minte o sa inceapa sa-mi creasca maseaua de minte asa de devreme ? e vreo probleme?

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod