Igiena corecta = dinti frumosi si sanatosi

Toata lumea isi doreste dinti sanatosi, curati si o respiratie proaspata. Pentru a le obtine, nu trebuie depus un efort prea mare. Trebuie doar sa tii cont de simpla si obisnuita igiena dentara, la care se adauga un consult periodic la medicul stomatolog. Despre toate acestea vom vorbi pe larg, astfel incat sa fie pe intelesul tuturor cat de usor se mentine igiena dentara, o data ce stii sa o mentii corect si corespunzator.

Igiena dentara consta in trei pasi: periajul dentar, folosirea atei dentare si folosirea apei de gura. Nu te speria! In maximum 5-6 minute ai terminat toata treaba!

Pasul 1: Periajul dentar

De ce este asa de important periajul dentar? Dupa mese, resturile alimentare ramase pe dinti si intre dinti favorizeaza formarea si depunerea placii bacteriene (o pelicula de bacterii aderenta pe dinte) care, in timp, duce la demineralizarea dintelui si la aparitia cariei, a bolilor gingivale, a mirosului neplacut si la depunerea tartrului.

Nu este nevoie sa periem dintii dupa fiecare masa - de 2 ori pe zi este suficient, dimineata si, cel mai important, seara.
Periajul corect si riguros cu o periuta de dinti corespunzatoare si o pasta de dinti de calitate se realizeaza in cateva etape:

Etapa 1:

Pentru un periaj corect, periuta se asaza la 45 de grade de suprafata verticala a dintilor si se efectueaza miscari verticale dinspre gingie spre dinte (de la rosu la alb).

Etapa 2:

Nu apasa in mod excesiv, deoarece placa bacteriana este indepartata in special de catre varfurile perilor periutei de dinti.

Etapa 3:

Prin miscari repetate (minimum 5 pentru fiecare suprafata), se periaza fetele externe (situate spre obraz) si cele interne (spre limba). Cu miscari de dute-vino, se periaza numai suprafetele care efectueaza mestecarea alimentelor.

Etapa 4:

Periajul trebuie sa dureze minimum 3 minute. Este indicat sa aplici periajul atat limbii, cat si obrajilor, pentru a avea o respiratie proaspata.

Pasul 2: Folosirea atei dentare

De ce trebuie sa folosim ata dentara? Ata dentara ajuta la curatarea suprafetelor dintilor care nu au putut fi curatate in intregime de placa bacteriana, fiind inaccesibile periutei de dinti.
Din aceasta cauza, apar foarte des bolile parodontale (tesutul de langa dinte se imbolnaveste).

Ata dentara trebuie folosita insa cu grija, pentru a nu rani gingia. Nu este nevoie sa apelam la ajutorul ei de 2 ori pe zi, ca si periajul - o data pe zi este suficient si chiar ideal.

Ata dentara este disponibila cu si fara ceara si exista si sortimente impregnate cu menta si fluorizi. Ata dentara cu ceara aluneca mai bine si mai usor pe suprafetele dintilor.

Cum se foloseste ata dentara? Se iau aproximativ 20 cm de ata si se infasoara pe degetele mijlocii, lasand un segment de 1- 2 cm, pe care il putem manui usor cu degetul aratator de la fiecare mana. Usor, introducem segmentul de ata dentara intre dinti.

Nu te grabi, deoarece este posibil sa iti ranesti gingia. Dupa ce ata a trecut de punctul de contact dintre dinti, apropie usor capetele atei, dupa care trage cu blandete, pentru a curata toata suprafata. Procedeaza astfel pentru fiecare suprafata a dintilor, avand grija sa nu refolosesti portiunea deja utilizata.

Pasul 3: Folosirea apei de gura

Am lasat apa de gura pe ultimul plan, nu pentru ca este cea mai putin importanta, dar pentru ca acest produs se foloseste dupa ce am terminat periajul si curatarea cu ata dentara, respectiv de 2 ori pe zi, dimineata si seara.


Dupa folosirea apei de gura, o jumatate de ora nu consuma nici un aliment sau bautura, pentru ca actiunea acesteia sa fie completa. Apa de gura este foarte importanta si nu trebuie sa lipseasca din camera ta de baie, la fel ca si pasta si periuta de dinti.

Apa de gura are efect antibacterian, inhiba formarea placii bacteriene, are efect indelungat, protectie antiplaca pana la 8 ore dupa folosirea acesteia si confera o respiratie proaspata. Actioneaza atat asupra dintilor, cat, mai ales, asupra gingiilor si partilor moi din cavitatea bucala, datorita substantei sale active: clorhexidina si derivatii acesteia, la care se adauga alte substante componente, cum ar fi eucalipt, timol, mentol, alcool, sorbitol.

Aproape orice firma de pasta de dinti detine si apa de gura. Pe piata sunt disponibile atat apa de gura pentru dinti sensibili, cat si apa de gura pe care este recomandabil sa o folosesti seara, avand un interval de protectie antiplaca mai mare, de 12 ore.

Produsele destinate igienei dentare de pe piata sunt numeroase si variate, oferindu-ne posibilitatea de a alege.
Nu uita ca o igiena buna este completata de vizita periodica (din 6 in 6 luni) la medicul stomatolog, pentru un periaj profesional si detartraj. Cu 50-200 Ron, vei putea avea un zambet de invidiat si vei tine departe cariile si alte probleme dentare. Preturile sunt strict orientative si difera de la un cabinet la altul.

In articolul urmator, va voi oferi cateva sfaturi pentru alegerea pastei si a periutei de dinti, precum si pentru igiena lucrarilor dentare (puntilor dentare) si a aparatelor ortodontice.
 

Comentarii (21)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ima pe 22 Oct 2013, 15:04
    produse de igiena dentara

    Eu folosesc pentru igiena orala produsele cu xylitol (Spry - Xlear). Acestea sunt indulcite doar cu xylitol - fara alte adaosuri - acesta fiind un antibacterian si antifungic eficace. In plus toate aceste produse au un gust foarte bun - xylitolul nediferind la gust de zahar

    0
    1

  • Alexandra pe 22 Sep 2013, 15:54
    Si inca ceva...

    Sa nu uitam de curatarea limbii care este la fel de importanta ca si dintii,iar pt asta sunt periutele care au si parte pt curatarea limbii. Iar pentru Raul Pop: nu cred ca medicii recomanda o anume pasta de dinti,doar in cazul in care ai dintii sensibili,folosesti sensodyne sensitive,in rest tind sa cred ca aproape toate brand-urile fac acelasi lucru,mai mult sau mai putin,important este sa ne spalam!

    0
    1

  • Alexandra pe 22 Sep 2013, 15:44
    Despre dinti...

    Igiena orala este foarte importanta,dar din pacate/fericire depinde si de mostenirea genetica ( daca parintii au mari probl cu dintii,exista riscul sa mosteneasca si copiii). In mod normal dintii se spala dupa fiecare masa si asta cred ca stie toata lumea,dar sa nu uitam faptul ca si alegerea periutei de dinti conteaza. Trebuie sa alegem o periuta cu perii moi,maleabili medium/soft in functie de necesitate,ci nu una la intamplare. Pe dinti ne spalam intre 3-5 min fara a uda periuta inainte de folosirea pastei de dinti...si nu in cele din urma controlul stomatologic periodic,normal la 6 luni,dar pt cei care au fobie de a merge la dentist macar 1 data pe an (aici ma includ si pe mine:D)!

    0
    1

  • raul pop pe 11 Feb 2012, 18:33
    dinti

    ce pasta dde dinti recomanda medicii?

    1
    1

  • Didi pe 2 Oct 2011, 12:24
    desenati, desenati

    ca fara spalat ca lumea pe dinti, ca/n poze, scapi doar de halena. si puntina lume stie asta. dar ce te faci cand nu ai periuta la tine? adica mai zilnic....ca iar nu se stie dar adesea bauturile cu zahar ataca dintii mai rau decat o masa normala. fara apa de gura, un orbit sau macar fara un pahar de apa plata o sa simti destul de repede problema creata de bautura racoritoare

    1
    1

  • alexia pe 3 Iul 2011, 13:04
    Despre dinti

    Dintii trebuie sa fie ca si ochii din cap,si desi am probleme cu dintii aloc multa vreme lor,

    1
    0

  • Angy pe 27 Mai 2011, 16:53
    sfaturi simple pentru o dantura sanatoasa

    Apropo de igiena orala, am citit de curand intr-un studiu ca romanii nu stau prea bine la igiena orala si ca nu prea se spala pe dinti pentru ca nu au timp. Ideea este ca, oricum atunci cand nu poti sa te speli pe dinti, la munca de exemplu, poti sa mesteci guma, ca sa iti cureti dantura, deci solutii exista oricand

    2
    0

  • :) pe 11 Mar 2011, 16:19
    Nu pot sa cred

    Nu pot sa cred aceasta fata este desteapta foc aoleuu igienica e fata de treaba si desteapta si isi gaseste singura cuvintele!!!!!!!!!!!!!

    2
    4

  • vbvb pe 11 Mar 2011, 16:16
    Da si eu cred lafel

    Ai dreptat Igienica este desteapta foc cred ca are numai 10

    1
    3

  • :D:X pe 11 Mar 2011, 16:15
    E tare fata asta

    Eu cred ca ingienica este foarte desteapta!!!!!!!!

    2
    2

  • Igienica pe 11 Mar 2011, 16:13
    Dinti frumosi dinti sanatosi

    Dinti frumosi si sanatosi este si un concurs la care voi participa impreuna cu clasa mea.Ca sa participati trebuie sa aveti dintii cel putin spalati de 3 ori pe zi.Ca sa patricip asa am facut si i-am raportat doamnei invatatoare.Ea a zis ca pot castiga diploma de cei mai curati dinti. Acest concur este test grila.Cu cat avem dintii curati cu atata ne vin mai multe idei depre dinti :D

    4
    2

  • Ray pe 16 Nov 2010, 18:12
    Dinti frumosti si sanatosi

    Eu mă spăl de 2 ori pe yi chiar sşi cu săpun de marsilia dar tot galbeni îmi rămân ce sa fac stau chiar şi 10 minute dar tot aia e help please !!!

    3
    2

  • denisa pe 30 Aug 2010, 22:00
    sarea

    sarea este buna pentru albirea dintilor.

    4
    2

  • AristoCat pe 29 Apr 2010, 13:51
    Alcoolul

    Articolul este bine scris si e foarte informativ, totusi s-a strecurat o greseala (aici: "Actioneaza atat asupra dintilor, cat, mai ales, asupra gingiilor si partilor moi din cavitatea bucala, datorita substantei sale active: clorhexidina si derivatii acesteia, la care se adauga alte substante componente, cum ar fi eucalipt, timol, mentol, alcool, sorbitol") si trebuie sa atrag atentia tutror: apa de gura NU trebuie sa contina alcool. Nu am mult timp la dispozitie asa ca nu stau sa insir pericolele utilizarii unei ape de gura cu alcool, ma puteti crede pe cuvant sau puteti aprofunda subiectul cautand pe net. Multa sanatate tuturor!

    2
    2

  • pufulete pe 20 Ian 2010, 17:18
    :|

    eu am incercat de multe ori sa imi fac dintii albi dar nu stiu ce se intampla pt k tot galbeni sunt:((

    1
    2

  • MITROI pe 14 Dec 2009, 17:59
    DINTI CEI MURDARI

    DINTI MEI SUNT MURDARI CU ORI CE PASTA AR FI SPALATI PENTRU CA PASTA PE CARE O FOLOSESC ESTE DE PROASTA CALITAT CA CELELALTE PESTE DE DINTI

    1
    3

  • berni pe 26 Nov 2009, 16:50
    numi place...........

    am dinti foarte mari alea doua din fata si mie rusine de mine am dinti mai galbeni nimeni nu ma place ce as putea face??:(

    2
    2

  • pisy dulcik pe 22 Nov 2009, 15:57
    super bun

    foarte bun imi place

    2
    3

  • Bianca pe 8 Iul 2009, 20:48
    Fara ata dentara si/sau dus bucal nu se poate

    Eu m-am spalat pe dinti de trei ori pe zi timp indelungat dar tot faceam carii intre dinti si pana la urma mi-am pus si o punte. Insa pana sa-mi iau dus bucal (pe care l-am cumparat in strainatate pt. ca in Romania nu se gasea) si sa fi folosit ata interdentara nu am scapat. Acum e OK si am gasit dusuri bucale pe un magazin online de igiena bucala.

    2
    2

  • imrose pe 12 Mar 2009, 19:58
    dinti:D:D:D

    poi io ma spal de 3 ori pe zi ..tocmai pt k e indicat de minim 2 ori dar merge mai bn de 3 nu conteaza important e sa ai grija de ei ..;)

    2
    3

  • Diana pe 13 Mai 2008, 20:30
    Dinti frumosi si sanatosi

    Am auzit ca nu trebuie sa pui periuta cu paste de dinti pe ea in apa inainte sa speli dintii pentru ca acestia sa fie mai albi.....nush daca e adevarat dar asta am citit.....o sa urmez etapele spalarii pe dinti ptr ca eu am o dantura frumoasa spun eu si vreau sa o pastrez mereu asa.....:*:*:P

    3
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod