Alimente sanatoase, dantura sanatoasa!

Alegerea alimentelor care iti compun dieta este extrem de importanta pentru mentinerea sanatatii danturii si a unei igiene orale adecvate. Obiceiurile alimentare sanatoase, insusite inca din perioada copilariei si a adolescentei, sunt deosebit de benefice, ducand la instalarea unor pattern-uri alimentare eficiente pe tot parcursul vietii.

Cum ne afecteaza nutritia sanatatea orala?

Alimentele pe care le mancam intra in contact cu germenii si bacteriile existente in cavitatea bucala. Astfel, in lipsa unui periaj dentar corespunzator, cu ajutorul pastei de dinti si al atei dentare, placa bacteriana gaseste un teren prielnic pentru depozitare.


O plaja larga de produse si alimente contin amidon si zaharuri, respectiv substantele datorita carora placa bacteriana "prospera". In momentul in care placa bacteriana intra in combinatie cu zaharurile si amidonul din alimente, rezulta un acid care ataca smaltul dintilor, cauzand, in timp, aparitia cariilor. Potrivit studiilor de specialitate, acest acid ataca dentitia timp de cel putin 20 de minute.

La prima vedere, alegerea unei diete sanatoase si echilibrate reprezinta o optiune usoara. Cu toate acestea, fructele, laptele, cerealele, painea si unele legume contin zaharuri si/sau amidon.
De asemenea, sucurile carbogazoase, bauturile dulci, din fructe, si snack-urile sau alimentele bogate in zahar trebuie consumate cu moderatie.

Nu evita in totalitate consumul de astfel de produse, deoarece excesele de orice natura dauneaza. Retine ca o dieta echilibrata este cheia succesului si a unei danturi perfecte, alaturi de periajul dintilor de doua ori pe zi si de folosirea zilnica a atei dentare.

Sfaturi:

Bea cat mai multa apa.
Consuma o varietate de alimente sanatoase, din toate cele cinci grupe alimentare majore.
Renunta la gustarile dintre mese.
Limiteaza consumul de produse si bauturi cu un continut ridicat de zahar.
Periaza-ti dintii de doua ori pe zi.
Foloseste ata dentara zilnic.
Mergi la medicul stomatolog pentru controale periodice.

Alegerea unor alimente sanatoase si evitarea gustarilor, a snack-urilor si a bauturilor carbogazoase bogate in zaharuri reprezinta modalitati excelente de prevenire a aparitiei cariilor.
De asemenea, un regim dentar corect este esential pentru sanatatea dentitiei si a gingiilor.

Placa bacteriana poate fi indepartata prin periaj zilnic si utilizare meticuloasa si corespunzatoare a atei dentare, iar medicul tau stomatolog poate depista primele semne de imbolnavire a gingiilor sau de aparitie a cariilor.

In cazul in care ai o adevarata pasiune pentru dulciuri, incearca sa le inlocuiesti treptat din dieta zilnica, optand pentru alternative mult mai sanatoase.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Laura pe 28 Iun 2009, 00:29
    M-ati luminat

    Nu va suparati, dar sfaturile sunt superflue.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod