Cunoaste-ti "inamicul" - totul despre herpes

In general, se considera ca herpesul nu este o afectiune prea grava si ca se poate trata foarte usor. O caracteristica importanta a virusului...

In general, se considera ca herpesul nu este o afectiune prea grava si ca se poate trata foarte usor. O caracteristica importanta a virusului herpetic este insa faptul ca, odata infectata, persoana ramane asa pentru toata viata.

Dupa infectia primara, virusul se instaleaza in ganglionii din apropierea locului de infectie, de unde este reactivat cu sau fara cauza favorizanta, de obicei insa in perioade de scadere a imunitatii organismului. Localizarea specifica pentru fiecare persoana explica si faptul ca leziunile apar in general in acelasi loc (sau, mai rar, locuri).

Cauza aparitiei este virusul herpes simplex (HSV). Din cele opt tipuri cunoscute, cele mai frecvent intalnite sunt HSV-1 si HSV-2, care se manifesta sub forma de umflaturi de culoare rosie presarate cu vezicule pline cu lichid, mici si dureroase, localizate la nivelul fetei, respectiv al organelor genitale.
Infectia se transmite prin contactul cu o leziune sau chiar prin contact piele pe piele, deoarece virusul are perioade in care este transmisibil fara ca pe piele sa existe semne.

Herpesul labial


Este produs de infectia cu HSV-1. Exista posibilitatea ca in momentul infectarii cu virusul herpes simplex sa nu apara si leziunea. Daca totusi apare, leziunea herpetica poate fi mai severa decat la urmatoarele recurente. Debuteaza ca o zona micuta de culoare rosie pe care se dezvolta veziculele de culoare galbuie, localizate la nivelul buzei, dar putandu-se extinde uneori si catre nari. Sunt insotite de o senzatie caracteristica de arsura si mancarime. Leziunea herpetica poate fi dureroasa. Veziculele se usuca in cateva zile, lasand in urma o crusta aderenta care se desprinde in una sau doua saptamani fara sa lase urme.

Dintre factorii care predispun la episoade de herpes amintim:

  • infectii
  • stari febrile
  • expunerea la soare (multe persoane vin dupa cateva zile de plaja cu leziuni importante)
  • perioada menstruala
  • sarcina
  • stresul
  • oboseala
  • proceduri estetice traumatice la nivelul buzelor (de exemplu tatuajul semipermanent, injectarea de fillere)

Herpesul genital


In general, infectia se dobandeste in cursul unui contact sexual neprotejat cu o persoana infectata cu HSV-2. Simptomele apar la circa 2 saptamani de la transmitere si au o durata de 2-4 saptamani.

Totusi, multe persoane infectate cu HSV-2 pot sa nu prezinte niciodata leziuni herpetice sau pot avea leziuni usoare, pe care le confunda cu muscaturi de insecte sau alta iritatie a pielii. In general, persoanele cu herpes genital au in medie 4-5 episoade eruptive pe an.

In timp, frecventa episoadelor de herpes (atat labial, cat si genital) scade.

Tratamentul consta in aplicarea locala de crema antivirala (Aciclovir, Zovirax) si de antiseptice in leziunile mai extinse pentru a preveni suprainfectia. In caz de episoade mai severe, tratamentul antiviral poate fi si oral, in doza si pe perioada strict recomandate de medic. Este important de retinut ca tratamentul poate scurta durata si ameliora simptomele herpesului, dar nu previne aparitia unei noi eruptii.

Ce facem cand a aparut herpesul?

  • Aplicam crema antivirala de cateva ori pe zi la nivelul leziunii;
  • Compresele reci aplicate la acest nivel reduc inflamatia (scad roseata si tumefactia );
  • Ibuprofenul si paracetamolul amelioreaza durerea;
  • Evitam alimentele acide (de exemplu citricele sau tomatele).

Cum prevenim eruptiile herpetice?

  • Evitand expunerea prelungita a buzelor la soare (folosind o palarie sau aplicand pe buze un stick sau crema cu filtru UV);
  • Evitand contactul intim (de exemplu sarutul) cu persoane care au herpes labial sau genital;
  • Evitind folosirea in comun a prosoapelor, veselei sau a altor obiecte cu o persoana care are herpes.
 

Comentariile 101-106 din 106

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • thaly pe 27 Aug 2008, 14:31
    Am un herpes extragenital

    Mi-a aparut intr-o singura luna 3 herpesuri, doua pe fese si unul pe spate. Problema e ca sunt foarte mari si foarte dureroase incat nu pot sta nici pe scaun. De unde le am? De ce imi apar asa de des? Se pot lua prin contact sexual ? am citit fel si fel de articole si nu mai inteleg nimic. Astept parerile dvs.

    0
    0

  • Lolitaa pe 24 Aug 2008, 10:37
    pt Uruma

    Din pacate chestia cu imunitatea nu se verifica. Mama mea a avut o explozie de herpes labial in luna a treia, iar produsul final, adica eu :D , n-am nici un fel de imunitate la aceasta nenorocire.

    0
    0

  • Uruma pe 19 Aug 2008, 19:30
    truc empiric pentru herpes!

    Dragelor, pot sa va impartasesc unul din trucurile pe care le folosesc pentru combaterea herpesului, dupa ce am testat nenumarate produse alopate. Chiar in perioada de debut a herpesului, atunci cand apar primele usoare mancarimi, incalzesc la flacara coada unei linguri de lemn pe care, asa fierbinte cat pot eu suporta, o aplic pe zona care incepe sa fie afectata. In acest fel, veziculele cu lichid nu se mai formeaza, dispare si senzatia de macarime, va ramane doar o usoara urma rosie, ce va dispare intr-o zi-doua. Ce-i drept, este o metoda empirica, insa in cazul meu a avut rezultatele scontate. As mai vrea sa precizez ca tipul de herpes cu care ma confrunt este cel labial, l-am dobandit de cand aveam 12 ani, nu stiu in ce imprejurari, insa apare de 2-3 ori pe an, acum avand in jur de 40 de ani. Chestia cea mai interesanta, de aceasta data avand informatia de la un doctor, este faptul ca femeile insarcinate, purtatoare de virus herpetic, vor naste un copil cu imunitate la acest nenorocit de virus, daca vor face herpes in timpul sarcinii - lucru verificat pe propria-mi piele!

    0
    0

  • Nicoleta pe 19 Aug 2008, 13:09
    Raspuns pt Sandra

    Medicamentul costa in jur de 150 RON pt o luna, 1 plic/zi. Eu la inceput am luat 2 plicuri pe zi. Acum iau doar 1. L-am cumparat de la o farmacie naturista din Deva. Nu as putea sa-ti spun daca in alte farmacii exista, ca eu mi-am luat doar din Deva. Poti cauta pe net, sa vezi daca poti comanda. Trebuie sa fie. :)

    2
    0

  • sandra pe 19 Aug 2008, 12:27
    Viusid

    Cat costa medicamentul si de unde il pot cumpara? Merci!

    8
    0

  • Nicoleta pe 19 Aug 2008, 12:00
    Despre herpes

    Eu am avut o eruptie de herpes genital in anul 2007. De-atunci n-am mai avut probleme pentru ca am luat Viusid, acesta intarindu-mi sistemul imunitar. Am si uitat ca am acest virus. Viusidul (sub forma de praf) il iau periodic si stau linistita.

    3
    1
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod