Cum îți poate schimba consumul de ceai genele

Consumul de ceai a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate, de la reducerea riscului apariției infarcturilor și hipertensiunii arteriale, la protecția împotriva anumitor forme de cancer. Însă iată cum îți poate schimba consumul de ceai genele!

Cum îți afectează consumul de ceai genele?


Un nou studiu sugerează faptul că efectele biologice ale ceaiului se pot extinde până la nivel genetic: consumul de ceai ar putea schimba modul în care arată ADN-ul, lucru care ar putea juca un rol în susceptibilitatea la anumite boli și starea generală de sănătate a organismului.

Comportamentul sau mediul înconjurător pot declanșa modificări chimice în organism, care activează sau deconectează anumite gene. Într-un nou studiu, publicat în revista Human Molecular Genetics, consumul de ceai în cazul femeilor a fost asociat cu modificări epigenetice în 28 de regiuni genetice diferite, care sunt cunoscute pentru faptul că interacționează cu metabolismul cancerului sau estrogenului.


Cafeaua, pe de altă parte, nu a fost asociată cu schimbări epigenetice, sugerând faptul că, deși ambele băuturi sunt bogate în antioxidanți și par să aibă beneficii pentru sănătate, acestea pot afecta organismul în moduri diferite. Aceste schimbări nu au fost observate și la bărbații care beau ceai. Acest lucru se datorează faptului că ceaiul afectează femeile în mod diferit sau pentru că au fost mai puțin băutori de ceai de sex masculin prezenți în studiu, ceea ce a făcut mai dificilă găsirea unei asocieri semnificative.


Studiul a analizat mostrele de ADN de la peste 3.000 de adulți, care au participat la mai multe studii din diferite părți ale Europei. Împreună cu alte comportamente privind dieta și stilul de viață, oamenii au raportat cât de des consumau cafea și ceai. Analiza a fost ajustată în funcție de vârstă, sex și statutul de fumător, iar efectele ceaiului și cafelei au fost ajustate în corelație. Nu au fost disponibile și informații cu privire la ce tip de ceai a fost consumat în mod regulat de către participanții la studiu.
Cu toate acestea, știm că, în fiecare țară inclusă în studiu, oamenii consumă mai ales ceai negru, după cum a afirmat autorul principal al studiului, Weronica Ek. De asemenea, nu se știe cât de des sau pentru cât timp ar trebui o persoană să bea ceai pentru a experimenta aceste schimbări epigenetice, dar este un subiect care va fi analizat în cercetările viitoare.

O serie de studii au arătat faptul că un consum regulat de ceai poate juca un rol important în suprimarea progresiei tumorilor, reducerea inflamațiilor și scăderea nivelului de estrogen la femei.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod