Ce este serotonina? Tot ce trebuie să știi despre „hormonul fericirii”

Serotonina este un neurotransmițător, o substanță care ajută la transmiterea impulsurilor dintr-o zonă a creierului în alta. Deși serotonina este produsă în creier, acolo unde desfășoară principalele funcții, aproape 90% din rezerva de serotonină a organismului se găsește în sistemul digestiv și în sânge.
Serotonina reglează starea de spirit și de aceea este numită și „hormonul fericirii”.

Cum este produsă serotonina


Serotonina este produsă în cadrul unui proces biochimic unic. Totul începe cu triptofan, un element ce intră în compoziția proteinelor. Celulele care produc serotonină folosesc triptofanul pentru a-l converti în serotonină, cu ajutorul unei alte substanțe.

Ce rol are serotonina în organism?


Fiind un neurotransmițător, serotonina ajută la transmiterea impulsurilor nervoase la nivelul creierului. Având în vedere că este o substanță răspândită în tot creierul, specialiștii consideră că serotonina influențează numeroase funcții psihologice și fiziologice. Majoritatea celor aproximativ 40 de milioane de celule din creier sunt influențate direct sau indirect de serotonină. Printre acestea se numără celule ale creierului responsabile pentru starea de spirit, funcțiile sexuale și libidoul, somnul, apetitul, învățarea, reglarea temperaturii și comportament social.
De asemenea, serotonina poate influența funcționarea sistemului cardiovascular, a mușchilor și sistemului endocrin.

Citește și: 7 semne ale excesului de zahăr în organism

Care este legătura dintre serotonină și depresie


Numeroase studii au arătat că un dezechilibru al nivelului de serotonină influențează starea de spirit și poate duce la depresie. Printre posibilele probleme care pot provoca astfel de dezechilibre se numără producția scăzută de serotonină la nivelul celulelor creierului, nivelul scăzut al receptorilor capabili să primească serotonina produsă sau un nivel scăzut al triptofanului, substanța din care este derivată serotonina în organism. Dacă apare oricare dintre aceaste situații, specialiștii sunt de părere că există riscul apriției depresiei, dar și a altor probleme precum tulburarea obsesiv-compulsivă, anxietate, panică și chiar excese de furie.

Un nivel scăzut al serotoninei poate duce la următoarele simptome:


- te confrunți cu anxietate, stări de spirit proaste sau depresie
- ești irascibilă, nervoasă sau agresivă
- ai tulburări de somn sau te simți obosită
- ești impulsivă
- ai un apetit scăzut
- te confrunți cu greață sau probleme digestive
- îți este poftă de dulciuri și alimente bogate în carbohidrați (pâine, paste)

Cum poți crește nivelul serotoninei din organism


De-a lungul anilor, studiile au arătat că unele obiceiuri pot duce la creșterea nivelului de serotoninei.
Iată care sunt acestea:

Alimentația


Serotonina nu există în alimente, dar pentru sintetizarea serotoninei în organism este necesar triptofan, un amino acid care se găsește în alimente bogate în proteine. Printre acestea se numără carnea de pasăre, peștele, ficatul, nucile etc.

Unele cercetări au arătat că atunci când consumi alimente bogate în proteine împreună cu alimente ce conțin carbohidrați, mai mult triptofan ajunge la nivelul creierului. Printre posibilele combinații pe care le poți face se numără: 

pâine integrală cu carne de curcan sau cu brânză; 
terci de ovăz cu nuci;
somon cu orez brun;
sticks-uri integrale cu unt de arahide și un pahar cu lapte.

Activitatea fizică


Exercițiile stimulează eliberarea triptofanului în sânge și duce la creșterea nivelului de serotonină. Activitățile cardio par să fie cel mai eficiente din acest punct de vedere.
Înotul, mersul pe bicicletă, mersul pe jos, jogging-ul sau drumețiile sunt câteva dintre activitățile care duc la eliberarea serotoninei și la îmbunătățirea stării de spirit.

Lumina soarelui


Studiile au arătat că nivelul serotoninei din sânge este mai mic la finalul iernii și mai ridicat vara și toamna. Efectul serotoninei asupra stării de spirit poate explica legătura dintre această descoperire și apariția depresiei sezoniere sau a asteniei de primăvară. Timpul petrecut la soare ajută la creșterea nivelului de serotonină, dar și la sintetizarea vitaminei D, care are de asemenea un rol major în reglarea stării de spirit. Petrece cel puțin 15 minute afară în fiecare zi sau fă exerciții în aer liber.

Probiotice


Potrivit healthline.com, un aport de probiotice în alimentație poate crește nivelul triptofanului din sânge, ceea ce duce la stimularea producției de serotonină. Poți lua suplimente de probiotice sau poți consuma alimente bogate în probiotice precum iaurt, kefir, varză murată, murături fermentate, borș, kimchi etc.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod