Cât de periculoși sunt acarienii din pat

Acarienii din pat au început să dezvolte rezistență la două insecticide cunoscute, potrivit unui nou studiu publicat în Jurnalul Entomologiei Economice. Experții ne avertizează că multe infestări nu mai pot fi combătute doar cu substanțe chimice.

Cum pot fi combătuți acarienii din pat?


Acarienii din pat încadrați în tipologia Cimex lectularius prezintă o rezistență considerabilă la mai multe insecticide, în special la cele folosite cel mai frecvent, cum ar fi deltametrinul. Eficiența redusă a acestor substanțe chimice este considerată o cauză principală a renașterii acarienilor de pat din ultimul deceniu, mai ales în marile orașe. Pentru a afla mai multe despre rezistența acarienilor de pat la insecticidele comune, bifentrin și clorofenapir, cercetătorii de la Universitatea Purdue au realizat un studiu efectuat pe zece tipuri de acarieni, pe care i-au expus la substanțe chimice timp de șapte zile.
La cinci dintre acești acarieni a fost descoperită o sensibilitate redusă la bifentrin, ceea ce înseamnă că mai mult de 25% din acarieni au supraviețuit. Trei tipuri de acarieni au avut o sensibilitate redusă și la clorofenapir.

Preocupările cu privire la rezistența la insecticide nu sunt noi. Cu cât utilizezi mi mult un produs pentru controlul unui anumit dăunător, cu atât mai multe probleme legate de rezistență par să apară. Un studiu realizat de Universitatea din Kentucky în 2015 a constatat că 68% din profesioniștii care gestionează dăunătorii consideră că acarienii din pat sunt cel mai greu de controlat.

Bifentrina, precum deltametrinul, este un piretroid care atacă sistemul nervos al insectelor.
Clorofenapirul, pe de altă parte, este un produs chimic care vizează mitocondriile celulelor. În timp ce clorfenapirul este utilizat în principal de exterminatorii profesioniști, bifentrinul este folosit și în spray-urile regăsite în magazine.

Aceste produse funcționează în cazul anumitor acarieni de pat și sunt în continuare o componentă importantă în cadrul managementului dăunătorilor. Însă pentru a te asigura că acestea nu își pierd eficiența și mai mult, trebuie să le utilizezi cu moderație, alături de alte metode non-chimice, după spusele specialiștilor.
În general, ai mai multe șanse să scapi de acarienii din pat, inclusiv de cei care au dezvoltat rezistență, dacă folosești substanțele chimice împreună cu soluții alternative pe bază de căldură sau abur, de exemplu.

Cercetătorii au promovat utilizarea unor abordări integrative, însă costul metodelor non-chimice poate fi unul foarte ridicat, pe când tratarea cu pesticide este ușoară și ieftină.

Acarienii din pat nu sunt considerați periculoși, însă mușcăturile lor pot provoca mâncărimi, reacții alergice și nopți nedormite.
Infestările pot fi dificile, iar îndepărtarea lor poate consuma mult timp, rezultând în dificultăți financiare, anxietate și izolare socială.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod