Aparatul dentar dupa 20 de ani

Ma numesc Dobra Paul, am 21 de ani si sunt student la Universitatea Politehinca Timisoara. Sufar de o anomalie a dintilor...


Ma numesc Dobra Paul, am 21 de ani si sunt student la Universitatea Politehinca Timisoara. Sufar de o anomalie a dintilor (dintii din fata sunt inclinati spre interior, am "muscatura" prea adanca si cativa dinti gresit orientati).

Mi-a fost recomandat un aparat dentar fix, pe care sa il port 2 ani, dupa care inca 2 ani un aparat de seara. Sunt in dilema pentru ca am auzit ca desi aparent se obtin rezultate (dupa tratamentul de 2 ani), dupa un timp dintii revin la forma (amplasarea) lor de dinainte de tratament, din cauza varstei.
Va rog sa-mi faceti o recomandare, daca la varsta pe care o am (21 de ani) mai are sau nu rost sa-mi pun aparat dentar (daca rezultatele obtinute dupa tratament vor dainui in timp). Va multumesc mult si astept nerabdator un raspuns din partea dumneavoastra. - Dobra Paul, Timisoara


Gabriel Cervatiuc, medic stomatolog, iti raspunde:

Astfel de probleme sunt uneori greu de rezolvat. Eu mi-as pune in primul rand problema de ce ai ajuns pana la 21 de ani in situatia asta: cineva din familie ar fi trebuit sa observe despre ce este vorba. Astfel de probleme pot si trebuie sa fie detectate mai din vreme.

Nu ai specificat daca problemele au aparut ca urmare a aparitiei molarului 3 (maselei de minte) sau asa au erupt dintii tai.

In principiu problema ta tine de o specialitate a stomatologiei numita ortodontie. Orice tratament ortodontic care presupune aparat fix sau mobil actioneaza pe baza proprietatilor osului de a se remodela in functie de fortele la care este supus.

Deci modificarile pe care un aparat dentar le produce sunt de obicei ireversibile atata vreme cat nu exista forte care sa determine revenirea dintilor in pozitia initiala. Bineinteles ca se pot practica tratamente adjuvante celui ortodontic pentru a se asigura reusita tratamentului in timp.

Sfatul meu este sa iei legatura cu un medic ortodont, care sa iti prezinte un plan de tratament. In ceea ce priveste varsta, aceasta este o decizie pe care numai medicul specialist ortodont o poate aprecia. In orice caz este posibil si la varste "mai inaintate" (vezi 21 de ani) sa se rezolve situatia, dar tratamentul va dura mai mult decat la copii de exemplu.

In principiu daca pacientul este consultat la timp (perioada aparitiei ultimilor dinti pe arcada) se intervine mai devreme, cu sanse foarte mari de succes ce pot genera schimbari fanatastice de aspect.
 

Comentariile 151-169 din 169

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Cristina pe 3 Aug 2008, 21:46
    Pt. Ciobanu Iulia

    cand ai aparat dentar, in fiecare luna trebuie sa te duci ca sa-ti stranga suruburile. Sunt uimita ca doctorul dentist nu v-a informat, pe tn si mai ales pe sora ta despre ceea ce trebuie sa intample. Mai informeaza-te si mai intreaba-ti doctorul, nu e cazul sa te panichezi degeaba.

    0
    0

  • Cristina pe 3 Aug 2008, 21:44
    Pt Alina.

    alina draga. suma de bani la care trebuie sa te astepti este in jur de 700 de euro. Aparatul poti sa il pui si la medicul tau dentist personal, plus ca este si mai ieftin, in centru costurile sunt foarte mari.

    0
    0

  • Cristina pe 3 Aug 2008, 21:41
    hellou!!

    ma ajuta si pe mine cineva? credeam ca e vorba de un site serios...macar poate sa-mi spuna si mie cineva unde ar trebui postate intrebarile si nelamuririle? dar sa li se acorde si un raspuns sau un sfat totusi.

    0
    0

  • Cristina pe 27 Iul 2008, 16:41
    Am nevoie de informatii pe aceasta tema.

    In primul rand as vrea sa stiu ca cineva imi va raspunde la nelamuririle care le am. Multumesc. Am 14 ani, si am o problema cu un canin(cel de sus), care sta suspendat peste ceilalti dinti ^^. Apoi dentista mea mi-a spus ca pe viitor se va agrava din ce in ce mai rau... Deci am decis ca peste vreo 2 luni incepand de acum sa incep pregatirile si sa-mi pun aparatul, mai intai trebuind sa-mi scot un premolar ca sa aibe loc caninul. Nu stiu foarte multe despre aparatele dentare, decat din ce am citit pe internet. In orice caz, am inteles ca cel fix este mult mai eficient decat cel mobil, si chiar daca este mai costisitor, macar stiu ca fac o treaba buna si ca mai tarziu voi avea rezultate foarte bune cel putin. Am auzit ca este dureros la inceput, pana te acomodezi, si desigur in fiecare luna trebuie sa te confrunti cu dureri. Dar sunt increzatoare ca voi trece peste ele cu bine, mai ales daca voi cere doctorei cateva calmante.:) Apoi am mai auzit ca tot la inceput iti creaza rani pe buza interioara si pe obraz. Asta nu prea mi-a placut. Dar ca sa trec la principalul subiect, as vrea sa intreb cum s-ar descrie aparatul dentar fix cel mai bun din toate punctele de vedere(aspect, performanta etc) la un pret in jurul sumei de 300 de euro(am nevoie de aparat numai pe dintii de sus) pentru ca nu-mi permit mai mult, avand in vedere si costurile vizitelor lunare si nu numai. Stiu ca depinde si de mine, de problema pe care o am dar cred ca deja v-am facut o descriere. Si cel mai important, rezultatele pot fi la fel de bune si rapide si cu un aparat nu atat de costisitor?? cum am auzit la unii..1500 de euro. In plus, lucrul de care ma tem nu este durerea, ci faptul ca aparatul meu dentar imi va stirbi din frumusete.Am auzit ca exista aparate din ceramica, sau din portelan..si mai stiu eu ce.Dar oare se incadreaza astfel de aparate "mai grozave cica decat cele din metal" in suma la care eu ma limitez? De asta mi-e teama. Nu vreau sa arat hidos si sa-mi fie rusine. Plus ca la varsta mea, mentalitatea celor din jur e inca proasta, au o gandire limitata si cred ca desi multi spun ca te simti mai special, va trebui sa ma pregatesc pentru rautatile venite din partea lor. Ma cam cuprinde groaza cand ma gandesc la aparatul dentar care urmeaza sa mi-l "administrez" :(. Dar in acelasi timp il astept si cu nerabdare, pentru ca stiu ca el e drumul meu spre o dantura cu care o sa ma mandresc mai tarziu. Si as mai avea doar cateva intrebari. Dupa aproximativ un an jumatate, cand aparatul ti-l da jos, am auzit ca iti pune ceva in loc pentru mentinerea rezultatelor. Cu ce mai exact inlocuieste aparatul? Si mai ales cat timp mai trebuie sa stai si cu acele "chestii" care te ajuta sa nu pierzi ce-ai castigat? Sper ca imi ve-ti putea raspunde la fiecare dintre intrebari intr-un timp cat mai scurt. Multumesc anticipat!

    0
    0

  • alina pe 25 Iul 2008, 21:28
    aparat dentar

    Buna!am 21 ani si ma confrunt cu aceeasi problema!am dintii din fata usor inclinati spre exterior!imi doresc f mult un aparat dentar!totusi a-si dori sa stiu cam la ce suma de bani se ajunge si o clinica f buna unde sa merg!ma puteti ajuta?

    0
    0

  • ciobanuiulia pe 22 Iul 2008, 22:51
    aparat, ok, dar doctorul?

    Buna, am citit articolul si chiar m-a interesat pentru ca sora mea mai mica chiar se confrunta cu aceasta problema, la 24 de ani. Dar eu nu-i inteleg doctorul, care o cheama o data pe luna, si de 6 luni tot " ii pune aparatul".As vrea atat de mult sa-mi spuneti si mie la ce cabinet sa o trimit, pentru ca problema ei e chiar urgenta, si nu spun doar ca urgenta medicala. Noi suntem in Bucuresti, sper sa-mi puteti da niste sfaturi.Multumesc mult.

    0
    0

  • FlorinTGV pe 22 Iul 2008, 22:28
    Aparat fix

    Am 23 de ani si port un aparat fix de 1 an.Rezultatul este extraordinar.Nu mai stati pe ganduri si nu va luati dupa gurile rele,vi-l recomand cu incredere.In maxim 1 luna o sa va obisnuiti cu el si nu o sa-i mai dati importanta.Nu am intimpinat nici o problema pana acum.

    0
    0

  • marius pe 20 Iul 2008, 19:29
    aparat fix

    am 18 ani si am aparat dentar fix cu braces..il am de o luna si ma gandesc incontinuu dak o sa revina la forma corecta..sunt deplasati 2 cm in fata..oare o sa mi se dea inpoi???o sa fie drepti???

    0
    0

  • Cleo pe 6 Iul 2008, 22:22
    CEA MAI TARE INVENTIE!!

    aparatul dentar ii sperie p unii copii sau tineri mai ales celor kre le e frik d dentist!! dar imediat dupa ce il puneti va simtiti cu adevarat tare! plus k poti schimba acele elastice in ce culoare vreti!!nu va sfiiti de pret, MERITA!!!eu recomand din propia experienta,ciao!!

    0
    0

  • Cleo pe 6 Iul 2008, 22:19
    aparatul fix

    eu port aparat dentar d aprox. 1 an si tre sal mai port km 2 ani si pot spune k e sooper!!!nu am avut absolut nici o problema!!mam obisnuit pt k mi lam dorit, atata tot (si normal am avut nevoie d el)!!!sa nu uitam d admirarea celorlalti prieteni ai mei!!e cool, tare, sic,sooper si t face s t simti in centrul atentiei, populare, si sigura p tn!!!

    0
    0

  • Anca pe 25 Apr 2008, 16:42
    Merita!

    Si eu am aparat dentar de aproape un an :D nu stiu cat o sa-l mai tin pt ca ortodontul meu a spus ca trebuia sa ma operez si dupa aia sa port aparat. Dar merge si asa...se vad rezultate :D...merita toti banii, toata durerea si toata ciocolata din lume :)

    0
    0

  • Maya pe 15 Apr 2008, 13:46
    aparat fix

    Am 28 de ani si port aparat fix de vreo 2 luni.La inceput mi-a fost foarte greu, dar m-am obisnuit.....inca mai am dureri sporadice , de regula, dupa ce merg la controlul lunar pt ajustment, dar sunt constienta ca fara aparat voi avea probleme si mai grave in viitor....Asa cum spunea si Madalina este destul de costisitor, dar mertita orice efort financiar....cel putin peste cativa ani nu imi voi reprosa ca nu am incercat macar si varianta aceasta de a-mi pastra dintii sanatosi! Am renuntat la multe lucruri pentru a-mi permite un astfel de aparat si sunt hotarata sa merg pana la capat. Multa bafta si voua!

    0
    0

  • madalina pe 31 Mar 2008, 18:28
    DINTI SANATOSI

    domnule doctor Gabriel Cervatiuc,cu tot respectul ptr meseria dvs dar nu asa se incepe raspunsul la intrebarea (cererea unui sfat) unei persoane care s-a adresat,poate,cu incredere acestui site.v-ati gandit,poate ca altele au fost motivele pentru care a ajuns la 21 de ani fara sa faca ceva pentru dintii lui?si vorbesc aici din proprie experienta.parintilor mei nu le-a pasat sau nu au avut cultura necesara,apoi eu am crescut si am realizat care e problema si cum se poate rezolva dar nu am avut banii pentru ca un astfel de tratament costa destul si nu e la indemana oricui,din pacate si uite asa pana m-am informat,pana am strans banii necesari am facut25 ani si abea atunci am reusi sa imi pun aparatul.vedeti dvs este usor sa critici dar trebuie sa te gandesti si la alte puncte de vedere.si da se poate,se obtin rezultate chiar si la 25 ani si nu numai dar trebuie in primul rand sa fiti foarte hotarati.bafta

    0
    0

  • andra pe 25 Mar 2008, 09:55
    aparat mobil

    am 14 ani si vreau sa imi pun un aparat mobil pentru ca am un dinte din fata peste altu..si se vede urat.Nush ce sa fac ptr k pararile sunt pro si contra...m'am dus la doctorul stomatolog si a zis ca merge...Oare o sa dea vrun rezultat?

    1
    0

  • rama pe 20 Mar 2008, 19:45
    aparatul fix

    sieu portaparatdentarde 1 ansi 3 luni, am 29 ani si sa stiti ca mi-afostdemareajutor. Intro luna il voi da josdeoarece problema s-a rezolvat. Este un pic mai incomod de purtatdarrezultatele sunt foarte bune.Eu am avut extractie de canini si spatiul s-a inchis foarte repede, acum nu mai observa nimeni ca de fapt lipsesc 2 dinti, nici nu se mai stie unde au fost.Ca si impresie generala sa stiti ca lumea priveste cu curiozitate acest tip de aparat si pot sa va spun ca eu nu am avut nicio problema sociala din cauza lui. Cat am purtat aparat am si nascut un bebe frumos, iar viata a decurs normal. Eu va sfatuiesc sa recurgeti la un astfel de aparat, daca aveti bani, deoarece si pretul este destul de mare. La fel sunt scumpe si consultatiile lunare .

    0
    0

  • Anna pe 16 Mar 2008, 14:35
    Sanatate inainte de toate

    Daca un doctor iti recomanda sa porti un aparat dentar, inseamna ca nu te mai poate ajuta altceva. E drept ca se castiga mult de pe aceste "accesorii", dar traim in anul 2008, si nu in 1900 cand traia bunica si nu o interesa daca zambetul ei exprima ceva sau nu. Plus ca este vorba si de sanatatea dintilor nostri. Multa incredere si succes!!

    0
    0

  • Anna pe 16 Mar 2008, 14:30
    Sanatate inainte de toate

    Aparatul dentar iti demonstreaza cat esti de matur si de constient ca ai niste probleme pe care trebuie sa ti le rezolvi SINGUR. Tot mai multe persoane isi pun aparate dentare dupa 19 ani(in ultima vreme numai la studenti din anul 1 am vazut). Mediul sau familia nu ii ajuta deloc pe cei care au astfel de probleme. Oare o mama nu isi mai iubeste copilul daca poarta ceva "stralucitor" in gura?Sau oare iubita isi paraseste iubitul pentru ca o deranjeaza "noul" look? Oamenii sufera de prea multa prostie si egoism. Comentam la tot pasul ce fac altii, dar nu stim sa ne ingrijim pe noi. E adevarat: in clasele primare sau de gimnaziu, copiii nu se stiu respecta intre ei si este greu sa nu ajungi de rasul colegilor daca porti un aparat dentar. Este de datoria invatatorilor si a profesorilor sa invete copiii ce inseamna sa-l respecti pe cel de langa tine. Asta cere viitorul: o lume civilizata, dar noi inca suntem departe de el. Asa ca: sfatul meu este sa porti aparat dentar, pentru ca nu il porti pentru altii, ci pentru tine,iar efortul pe care o sa-l depui timp de 2 ani o sa ti se intoarca cu varf si indesat!!P.S: eu nu port aparat dentar, dar multi prieteni de-ai mei poarta si au 20-23 de ani

    0
    0

  • sontica cristina pe 14 Mar 2008, 17:38
    ma numesc sontica cristina

    sunt eleva in cls a 11,am nevoie de un sfat.am un dinte crescut pe sub ceilalti,uni doctori mi.au recomandat un aparat dentar dar eu nu vreau sa port,doar dak as avea unul sa.l port doar seara.ce imi recomandati sa fac???? ast rasp

    0
    0

  • cristina pe 5 Mar 2008, 14:37
    am si yo aparat fix

    si yo am 21 de ani si port aparat de aproape un an(peste cateva zile fac un an) si mai am inca juma` de an dupa care il dau jos si port mentinatoarele de spatiu.nue asa grav ca il port de la 20 de ani,am cunoscut persoane de 30-40 de ani cu aparat fix.bine ca exista ca altfel ce ne faceam?:)

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod