Alzheimer

Cauze Potrivit, Dr. Popa "dementele sunt de mai multe tipuri si se clasifica dupa cauza producerii lor, insa toate au in comun distrugerea celulelor cerebrale".

"Cauzele pot fi multiple: acumularea de amiloid in dementa Alzheimer, boli cardiovasculare (hipertensiunea arteriala) in dementa vasculara, boli neurologice (boala Parkinson), boli infectioase (HIV/SIDA), dementa datorata unor substante toxice (ex. alcool), traumatisme cranio-cerebrale s.a.m.d).

"In prezent, nu sunt cunoscuti factorii cu rol decisiv in aparitia bolii.
La ora actuala sunt discutate 2 ipoteze, ce a unei afectiuni de natura predominant genetica, dar influentata de factorii de mediu, si cea a unei afectiuni la a carei producere functie hotaratoare o are mediul
", a declarat si Dr. neurolog Ioana Mandruta de la Spitalul Universitar.

Totodata, Dr. Ioana Mandruta sustine ca "in etiologia bolii Alzheimer sunt implicate 2 categorii principale de factori de risc: genetici si de mediu".
 
Factori de mediu:
  • familiala: este forma de afectiune in care factorii genetici au un rol important.
    Aceste cazuri sunt extrem de reduse, fiind considerate ca reprezinta mai putin de 5% din totalul pacientilor cu Alzheimer.
  • non-familiala: reprezinta mai mult de 95% din totalul cazurilor, si include acele situatii in care nu exista o trasmitere ereditara evidentiata.
 
Referitor la factorii de mediu, se pare ca alimentatia, aluminiul si infectiile virale contribuie la producerea dementei Alzheimer. Mai mult, nivelul scazut de educatie, statusul socio-economic redus si traumatismele cranio-cerebrale sunt asociate cu cresterea riscului de aparitie a Alzheimer.


Factori genetici:
Au fost deja identificate o serie de gene a caror implicare in etiologia bolii este bine determinata. Genele familiale caracterizate in cazul dementei Alzheimer provoaca o forma de boala, care debuteaza la varsta de 40-50 ani.
 
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • pasztayzoltan pe 3 Dec 2008, 08:14
    Sa Nu facem !

    Felicitari pentru acest articol, pentru informare si preventie este excelent. Sa Nu ajungem niciodata sa facem aceasta boala. Deci conformati-va sfaturilor. Zoltan P.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod