Alzheimer

Informatii generale "Boala Alzheimer (dementa Alzheimer) este o afectiune prin excelenta a varstei a treia. Face parte dintr-o categorie mai larga a afectiunilor neuro-psihice caracteristice varstei peste 65 de ani, categorie numita demente. A nu se intelege din aceasta ca nu poate aparea si inaintea varstei de 65 de ani", a declarat Dr. Cristian Octavian Popa, medic specialist  psihiatru.

Dementele reprezinta o diminuare a capacitatilor cognitive ale unui subiect - alterarea memoriei, a capacitatii de concentrare si de a efectua rationamente, saracirea limbajului, pierderea simtului orientarii.  Aceasta stare persistenta mai mult de 6 luni, fara alterarea constientei si care afecteaza randamentul social si profesional al persoanei.

"
Alzheimer este o afectiune degenerativa, progresiva care implica diferite tipuri de modificari la nivelul creierului, determinand astfel pierderea capacitatilor intelectuale ale individului si a valorii sociale a persoanalitatii sale. Aceasta afectiune este sociata cu tulburarea de comportament, ceea ce determina starea cunoscuta sub denumirea de dementa", sustine si Ioana Mandruta, medic neurolog la Spitalul Universitar din Bucuresti.


Pentru tarile din Europa se estimeaza ca boala Alzheimer apare frecvent la persoanele cu varsta de peste 85 ani, 2-3% dintre cazuri apar la varsta de 60 ani, 2-3% la varsta de 70% si 6% la persoanele de 75 ani.

Potrivit statisticilor din Romania, incidenta tulburarilor mintale a crescut de la 605,2 persoane la 100.000 de locuitori in 1975, la 883,3 persoane/100.000 de locuitori in 1993, fara a avea date asupra cazurilor de dementa.

Alzheimer este cea mai frecventa forma de dementa: dintre toti pacientii cu dementa, 50-60% au dementa de tip Alzheimer.
A doua ca raspandire este dementa vasculara (10-30%). Conform statisticilor, cele doua forme majore de dementa sunt raspunzatoare pentru aproximativ 75% din totalul cazurilor.


Istoric


In 1907, in Germania, medicul Alois Alzheimer a fost primul care a descris aceasta conditie medicala, la o femeie de 51 de ani care suferea de 4 ani si jumatate de dementa. El a numit aceasta afectiune "boala uitarii".

La examinarea amanuntita a creierului, obtinut in urma autopsiei, a constatat modificari nedescrise pana atunci, sub forma reducerii masei creierului (atrofie), disparitiei unui mare numar de celule nervoase in aceste regiuni si aparitiei unor acumulari de substante proteice denumite amiloid, ca placi dispuse in intreaga scoarta cerebrala.


 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • pasztayzoltan pe 3 Dec 2008, 08:14
    Sa Nu facem !

    Felicitari pentru acest articol, pentru informare si preventie este excelent. Sa Nu ajungem niciodata sa facem aceasta boala. Deci conformati-va sfaturilor. Zoltan P.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod