75% dintre românii diagnosticați cu o formă de cancer pulmonar ajung la medic în stadiu inoperabil

În fiecare oră, un român este diagnosticat cu o formă de cancer pulmonar, arată cele mai recente statistici.
Această afecțiune reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul bărbaților diagnosticați cu cancer și se situează pe locul 4 în rândul femeilor, după cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul colorectal, în țara noastră.  
 
La nivel mondial, cancerul pulmonar cauzează cel mai mare număr de decese – peste un milion de oameni pierd lupta cu această boală, în fiecare an, în timp ce, în Europa, această afecțiune reprezintă o cincime din totalul cazurilor de cancer înregistrate la nivelul continentului - peste 250.000 de oameni au decedat ca urmare a diagnosticării cu această boală, numai în anul 2014.
 
În prezent, cancerul pulmonar ocupă locul 1 între decesele cauzate de toate tipurile de neoplazii, la nivel global, fiind considerat o problemă majoră de sănătate publică.


Cancerul pulmonar, printre cele mai agresive forme de cancer 

Cancerul pulmonar sau cancerul bronhopulmonar este definit de înmulțirea necontrolată a celulelor din mucoasa care tapetează arborele traheo-bronșic. Cu timpul, aceste celule formează tumori care se pot dezvolta atât în interiorul bronhiilor, cât și în afara lor, spre țesutul pulmonar.
Cancerul pulmonar este recunoscut ca una dintre cele mai agresive forme de cancer, cu o evoluție foarte rapidă și cu una din cele mai mici rate de supraviețuire comparativ cu celelalte tipuri de cancer. De aceea, diagnosticarea la timp a cancerului pulmonar, în stadiu incipient, este fundamentală pentru șansele de supraviețuire a pacienților.
 
“Este important ca românii să fie informați cu privire la simptomele care indică un diagnostic precum cancerul pulmonar, afecțiune considerată de specialiști printre cele mai agresive forme de cancer, în contextul în care, în țara noastră, 75% dintre pacienții diagnosticați cu această boală ajung la medic în stadiu inoperabil.
Mai mult, este important ca aceștia să știe că există modalități terapeutice care le pot crește șansele de supraviețuire și care le pot îmbunătăți calitatea vieții, precum imunoterapiile. Medicina personalizată și imunoterapiile au înregistrat o evoluție remarcabilă în ultimul timp și, din punctul meu de vedere, reprezintă abordarea cea mai promițătoare, la acest moment, în tratamentul cancerului pulmonar avansat”,
a declarat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
 

Rata de supraviețuire la 5 ani pentru pacienții cu cancer pulmonar a crescut cu 48% 

Tratamentul cancerului pulmonar, în special al celui fără celule mici (NSCLC) care reprezintă aproximativ 85% din formele de cancer bronhopulmonare, a înregistrat progrese importante în ultimii ani, ca urmare a cercetării fundamentale ale cărei rezultate s-au reflectat în predicţia răspunsului la tratament şi în dezvoltarea imunoterapiilor și a terapiilor țintite. Rata de supraviețuire la 5 ani a crescut cu 48% pentru pacienții cu cancer pulmonar, față de acum 30 de ani, la acest rezultat contribuind atât descoperirea noilor terapii, cât și creșterea accesului pacienților la medicamente inovatoare, creșterea gradului de conștientizare asupra prevenției cancerului, a screening-ului și a diagnosticării precoce.
 
Spre deosebire de chimioterapie, care atacă atât celulele canceroase, cât și celulele normale ale organismului, și de tratamentele oncologice țintite (care acționează selectând numai celulele canceroase), medicamentele imuno-oncologice stimulează sistemul imunitar, pe care îl reactivează în lupta împotriva cancerului.
Imunoterapiile sunt tratamente cu un potențial extraordinar de a crește supraviețuirea pe termen lung și de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu cancer, comparativ cu tratamentele clasice.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod