Splina si pancreasul

In acest articol vom invata mai multe despre splina si pancreas. Inmedicina chineza ele sunt atat de complementare incat sunt consideratea fi un singur organ. Stomacul este organul asociat lor si impreunareprezinta elementul pamant; splina si pancreasul ca organ plin, Yangsi stomacul ca organ gol, Yin.

Culoarea elementului pamant este galben, anotimpul este vara indianasau vara tarzie (corespunzator lunilor august-septembrie), emotiilenegative sunt ingrijorarea, anxietatea, depresia, iar cele pozitivedeschidere, claritate, comunicare, stabilitate. Organul de simt alsplinei-pancreasului sunt buzele si, din punct de vedere energetic,ele controleaza sistemul nervos.

Binenteles ca apare de la sine intrebarea cum de controleaza sistemulnervos? Simplu, cand noi traim intens o emotie negativa, cum ar fiingrijorarea, simtim un gol in stomac.
Aceasta senzatie blocheazamai intai stomacul, splina si pancreasul, dupa care intregul plexsolar. Odata blocat plexul solar, puterea noastra de concentrare scade,echilibrul nostru energetic se pierde si, odata cu el, claritatea ingandire. Comunicarea cu cei din jurul nostru devine tot mai greoaie,creste anxietatea si sentimentul de insingurare; toate acestea culminandcu depresiile nervoase care pot fi de scurta durata sau se pot agrava,cand aceste stari se repeta la un interval mic de timp.

1. Pancreasul joaca un rol important in intregul sistem digestiv, ceea ceinseamna, printre altele, faptul ca acesta controleaza nivelului glucozeiin sange. De exemplu, daca pancreasul este slabit si incepe sa lase sascape secretii (insulina) in fluxul sanguin, el va neutraliza zaharul carese gaseste acolo si va provoca o afectiune numita hipoglicemie care estede fapt o insuficienta a nivelului glucozei in sange.
O persoana caresufera de hipoglicemie vrea sa manance mult si mai ales lucruri dulci;aceste substante patrund in fluxul sanguin si stimuleaza pancreasul,ceea ce provoaca o noua scadere a nivelului de glucoza in sange. Dupaaceasta prima etapa, diabetul (hiperglicemia) are toate sansele sa seinstaleze. Daca acest lucru se intampla, pancreasul se deterioreaza.

Diabetul face ca persoana bolnava sa devina dependenta de injectiilecu insulina; aceste injectii neutralizeaza glucoza din sange, dar nucontribuie in nici un fel la activarea sistemului digestiv. In plus,hiperglicemia ingroasa sangele si il ingreuneaza, ceea ce afecteazaputernic circulatia. Inima trebuie sa lucreze mai mult in acesteconditii, astfel incat oamenii care sufera de diabet au, in acelasitimp, si probleme cardiace. In sfarsit, cum cele sapte glande endocrinedepind unele de altele, o functionare proasta a pancreasului determina undezechilibru al glandelor suprarenale, iar acest dezechilibru afecteazala randul lui glandele sexuale (impreuna cu rinichii), bila, tiroida sichiar pineala si pituitara.

2.
Splina joaca de asemenea un important rol in sistemul imunitar prinparticiparea ei la procesul de hematopoeza (sau, mai simplu spus, defabricare) a sangelui. Sanatatea ei ne asigura o buna rezistenta laefort. Cu toti am simtit cateodata, cand am depus efort fizic intenssau am alergat mai mult decat eram obisnuiti, dureri care ne indicausuprasolicitarea splinei. Energia stabila a splinei da sistemului nostruenergetic putere si echilibru, o eventuala extirpare a splinei creandun dezechilibru major ce deschide o veritabila cutie a Pandorei din carese vor revarsa multe probleme.

De aceea, cel mai bine este avem grija de intregul nostru corp care,functionand in conditii optime, ne va da posibilitatea sa ne urmamvisurile in deplina sanatate. Ne vom bucura astfel de viata in fiecarezi, amintindu-ne mereu ca momentul prezent este cel mai important si caschimbarile din viata noastra au mereu loc acum si nu intr-un ipoteticviitor.
Incepeti sa va ingrijiti chiar de astazi sanatatea, iar ea vava lasa libertatea de a va trai viata asa cum doriti!

de Costin Vasile
Instructor de Taiji Quan si Qi Gong
Telefon: 0722-197874 sau 460.43.88
e-mail: costin.tao@k.ro

 

Comentariile 51-77 din 77

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • thwrbwrh pe 7 Oct 2008, 08:38
    2r1324t3

    Nu a specisicat nimeni nimic de o medicamentatie un regim sau ceva pt.o functionare buna a splinei si pancreasului.Daca stiti spuneti....

    9
    8

  • alyna pe 3 Oct 2008, 17:50
    am dureri in partea stanga

    de ceva timp ma doare in partea stanga sub coasta...cateodata nu ma pot misca.mi se face rau, ma schimb la fata, ametesc si nu mai vad bine...nu ma tine mult ameteala dar ma ia dintr-o data.Obosesc foarte repede...ce pot sa fac?

    17
    18

  • aly pe 28 Sep 2008, 13:03
    oparatie de splina

    am dureri in partea stinga sub coasta uneori nu pot respir asvrea sa stiu daca e de la splina sa-mi raspunda cineva

    19
    7

  • adyscraba pe 28 Sep 2008, 03:19
    DURERI IN PARTEA STANGA

    In urma cu doi ani am inceput si eu sa am acelesi simptome, dureri in partea stanga, greturi, varsaturi dupa ce nu ma odihneam macar 6 ore pe noapte (stateam la munca cate 48-72 ore, consum de cafea, stres ca nu terminam la timp, mancare: un hamburgher cand si cand ......) acum mi-am mai revenit incercand cu o viata echilibrata (mai ales emotional - privind nervii si stresul de la munca si acasa) dropsuri iti pot da si medicii dar cele mai importante sunt cele mentale pe care ti le dai singur- nu sunt un consumator de pastile daca iau 1-2-ua la doi-trei ani pt o durere de masea in cel mai rau caz..... in concluzie lasati tigarile, cafeaua de orice fel si STRESSUL CA NU-TI IA NIMENI CAPUL.

    10
    4

  • lucian pe 29 Aug 2008, 12:09
    dureri in partea stanga

    buna ziua. de vreo 2 zile am dureri in partea stanga a abdomenului care se manifesta sub forma unei dureri surde ce de multe ori pur si simplu nu ma lasa sa respir. durerile sunt localizate indeva la 10 15 cm sub ultima coasta si nu am mai avut asa ceva pana acum. am 1,85m inaltime si 127kg, sunt un om activ, fac miscare prin natura meseriei (sunt silvicultor) si imi place sa mananc bine si mult (orice). acum 2 zile m-am intors din germania unde am fost dupa o masina si am condus aproape o zi si o noapte incontinuu, consumand pe drum o sticla de pepsi de 1,5 l si un energizat. mai mentionez ca am avut hepatita c cand am fost de 10 ani, de atunci nu am mai fost bolnav niciodata. ce poate sa fie? splina sau pancreasul si ce sfaturi imi dati? va multumesc.

    9
    4

  • mihaela pe 21 Aug 2008, 01:58
    spina

    o am stangulata din nastere este vreo problema????

    16
    6

  • maria pe 19 Aug 2008, 16:46
    dureri in partea stanga

    va rog frumos daca pute ti sa ma ajutati la aceasta intrebere,si bine zis problema.eu de cateva zile simpt durere in partea stanga si intepaturi chiar sub coasta,si chiar nu pot sa dorm noaptea pe partea stanga,eu m am gandit ca splinasi deaia va intreb pe d-voastra ce mi puteti recomanda,ce medicamente si ce mancaruri nu am voie sa mananc...multumesc foarte mult

    13
    3

  • Violeta pe 28 Iul 2008, 14:12
    Dureri de splina

    In urma cu 5 luni am avut o operatie laparascopica de colicist, in urma careia am tinut un regim alimentar . Cam la o luna de zile in urma operatiei, au aparu dureri in partea stanga, sub coaste si deasemenea am senzatia de muschi care se contracta(aceeasi senzatie o am in locul unde a fost bila) .Am hepatita cronica tip B. Aceste aspecte pot aparea si pe fond de stres?. Multumesc

    5
    7

  • ioana pe 22 Iul 2008, 09:40
    splina

    de cateva zile am niste dureri in partea stanga sub coaste,mai ales noapte cand e ora somnului.are vreo legatura si faptul k de cateva saptamani tin cura dar tin sa mentionez k iau suplimente de vitamine si minerale?

    11
    3

  • mihaela pe 3 Iul 2008, 18:41
    ce-ti face?

    alexandra 15.04.2008 12:49 "splina eu am splina marita cu 10 cm ....am dureri groaznice in patea stanga si mi`e frica sa ma duc la doctor..." dar ce-ti face draga doctorul ala?

    8
    1

  • mihaela rotaru pe 2 Iul 2008, 17:39
    splina si hepatita C

    Tocmai am fost diagnosticata cu hepatita c. Ieri am facut o ecografie -ficat normal, splina marita 128mm. E posibil ca marirea splinei sa se datoreze doar virusului hepatic sau pot exista si alte cauze ? Nu am nici un fel de simtome, doar balonari in ultimele saptamani, analizele de sange sunt bune. ????

    7
    2

  • SOCA GICA pe 26 Iun 2008, 16:29
    DURERI IN PARTEA STANGA SUB COASTE

    de trei ani ma chinuie o durere in stanga sub coaste care incepe din capul pieptului si duce spre stanga.este permanenta si mi creaza disconfort greata si gust amar.simt in partea stanga unfel de curgere permanenta cum curge apa .mi e teama si intru in panica.teama imi este si de un diagnostic.ce ar putea fi?va multumesc

    6
    7

  • SOCA GICA pe 26 Iun 2008, 16:24
    DURERI IN PARTEA STANGA SUB COASTE

    de trei ani ma chinuie o durere in stanga sub coaste care incepe din capul pieptului si duce spre stanga.este permanenta si mi creaza disconfort greata si gust amar.simt in partea stanga unfel de curgere permanenta cum curge apa .mi e teama si intru in panica.teama imi este si de un diagnostic.ce ar putea fi?va multumesc

    10
    5

  • Violeta pe 24 Iun 2008, 01:25
    Micsorarea splinei

    De un an si jumatate fac teste si ecograf la splina gasind ca ea se micsoreaza de la an la an. Exista activitate dar micsorarea asta ma ingrijoreaza. Am facut re-imunizare si ecograf la abdomen si nu s-a constatat nimic anormal. Am facut si teste de sange pentru hepatita si sunt negative. Medicii nu stiu de ce se micsoreaza.

    8
    5

  • Daniel pe 23 Iun 2008, 17:45
    splina

    Am 41 ani si am facut analizele obligatorii si un ecograf,gasind splina marita 15,7\5,5cm Ce sa fac?La 19ani am avut hepatita virala.Am 1,82m/107kg

    3
    1

  • STEFAN CAMELIA pe 18 Iun 2008, 21:07
    splina

    vreau sa stiu daca din cauza splinei nu ma simt niciodata odihnita chiar daca dorm 11 ore pe noapte ma scol foarte obosita si nu sunt in stare sa fac nimic.am dureri mari in zona stomacului si a splinei

    0
    4

  • Alex pe 12 Iun 2008, 16:58
    Dureri in partea stanga sus

    Am probleme cu digestia.Atunci cand intervin aceste probleme,adica am diaree ma doare in partea stanga sub coaste.Sunt sportiv si folosesc suplimentele nutritive bazate pe proteine,carbohidrati etc.Au legetura?Va multumesc

    6
    5

  • florin pe 27 Mai 2008, 17:55
    splina

    Am piatra la splina si vreau sa stiu ce e de facut,cum si daca poate fi eliminata.

    12
    0

  • sorin pe 19 Mai 2008, 17:58
    dureri in partea stanga

    Salutari si mult respect. Am si eu o rugaminte daca se poate v sa ma ajute cineva sa inteleg ce se intampla cu mine; de vreo 4-5 luni de zile am probleme de sanatate. au inceput prin ameteli si oboseala iar medicul in urma analizelor mia diagnosticat lipsa de fier, deoarece era jumatate sub minim. Am facut tratament cu Ferograd timp de 80 de zile , dupa care am repetat analizele, au iesit bune, chiar f bune spune medicul. Chestia ciudata e ca eu tot rau ma simt. de cateva zile am dureri in partea stanga sub coaste si ma simt fara putere; poate cineva sami spuna daca fierul sau lipsa lui in sange are vreo legatura cu durerile in pareta stanga ? Multumesc anticipat pt ajutorul acordat .

    6
    7

  • cristina pe 3 Mai 2008, 01:01
    splina

    as dori sa stiu daca se poate trai normal fara splina.a fost scoasa in urma unui accident in care a fost rupta in 3 locuri.acum nu mai e.pot avea o viata normala sau trebuie sa ma feresc mereu d anumite chestii?va rog sa imi raspundeti

    8
    5

  • alexandra pe 15 Apr 2008, 12:49
    splina

    eu am splina marita cu 10 cm ....am dureri groaznice in patea stanga si mi`e frica sa ma duc la doctor...

    8
    2

  • COVACIU FLOARE pe 27 Mar 2008, 20:40
    APARAT DE MASURA

    DACA ESTI SUPARAT TE DOARE SPLINA LA FEL DACA FACI EFORT ATUNCI NU ASTEPTA FI ECHILIBRAT CACI SE SRICA SI ACEST APARAT NU STIM DECAT CAND E PREA TARZIU CACI DOCTORII NU SI FAC DATORIA NE INTOXICA CU INCOMPETENTA SI MEDICAMENTELE

    6
    1

  • cucu silvia pe 26 Mar 2008, 12:12
    splina

    am fost la ecograf si am o splina merita cu 2 cm peste limita superioara...am 140...Ce ma sfatuiti??ce regim?Ce remediu naturist?

    2
    3

  • MARIUS pe 19 Mar 2008, 14:19
    sanatate

    tatalui meu i-a iesit la ecograf o punga cu lichid la splina, ce imi recomandati sa se opereze sau se poate absoarbe lichidul prin tratament si din ce cauza se face aceasta punga cu lichid.acum o luna a fost internat cu acv dar la tomograf i-a iesit atrofiere cerebrala . sa fie oare din cauza tratamentului?

    5
    0

  • oana pe 14 Mar 2008, 11:51
    afectiuni ale splinei

    mi s-a spus ca am vena splenica marita. sunt 1,60 cu 63kg,alerg pt conditie fizica si sa tin departe kilogramele in plus care nu se despart de mine cu usurinta. imi place sa alerg dar am zile cand am o durere in stanga sau in dreapta care daca nu micsorez ritmul ma face sa ma opresc din alergare. altfel am o durere din cand in cand jumatate de palma sub coaste in parte a stanga si fara sa alerg. florin te superi daca te intreb cum ti-ai pierdut splina? ce pot face sa ajut splina sa revina lanormal?

    2
    0

  • florin pe 8 Mar 2008, 13:09
    lipsa splinei din corp

    as dori sa stiu ce efecte secundare poate avea lipsa splinei din corp si ce tratament ar trebui sa urmez an cazul meu care am pierdut splina,am un corp atletic 1,90h,90kg fost sportiv de performanta,iar an prezent component al trupelor speciale ale jro

    1
    0

  • iulia p pe 6 Mar 2008, 21:53
    splina

    nu-mi imaginam ca splina este atat de importanta in ce priveste stresul, anxietatea...

    1
    4
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod