Nici hipotensivii nu sunt mai fericiti

Cele mai multe dintre solutiile date publicului larg de catre specialisti se indreapta catre suferinzii de hipertensiune. Este drept ca hipertensivii, ca si aceia care trec des prin pusee de crestere a tensiunii arteriale, sunt cazurile cel mai frecvent intalnite.

Din acest motiv, se intampla, uneori, ca hipotensivii sa fie derutati de ceea ce citesc in diverse publicatii si sa aplice unele retete naturale in speranta ca le vor fi si lor de folos. De aceea, este bine sa facem aici niste precizari si sa va ofer si cateva solutii cu adevarat utile.

Atunci cand valorile tensiunii arteriale scad sub 90 mmHg (diastolica) si 60 mmHg (sistolica), putem vorbi despre o stare hipotensiva. Iar, daca aceasta persista mai multe zile consecutive, putem spune ca avem de a face cu un bolnav hipotensiv...
Mai sigur, se poate remarca starea de hipotensiune prin efectele sale: somnolenta pronuntata si permanenta, ameteli, insomnie, fatigabilitate crescuta (bolnavul oboseste foarte repede), cefalee, stare de slabiciune, lipsa de concentrare, dureri in zona toracala, senzatii de sufocare. Adesea, hipotensivii au stari de lipotimie (lesinuri) atunci cand se ridica brusc in picioare, au o paloare pronuntata, transpira abundent si au un ritm cardiac redus.

In conceptia medicinii traditionale chineze, hipotensiunea este datorata unei energii scazute a organismului (energia numita de chinezi qi - citita ci), precum si unei scaderi a Yang-ului din sistemul energetic al individului. In aceeasi viziune, o alta cauza ar putea fi aceea a unei "slabiri" a splinei si stomacului.
Fenomenul este mai frecvent la persoanele sedentare - cele cu munca exclusiv intelectuala - ca si la persoanele varstnice cu afectiuni cardiace.

In general, hipotensivilor li se recomanda sa manance bine si sa practice exercitii fizice de sanatate, adecvate acestei afectiuni. Dar, iata si cateva solutii simple care sa va ajute atunci cand medicamentele chimice nu va sunt pe plac, sau chiar si ca niste adjuvanti in tratamentul alopat unor forme mai severe de hipotensiune:
- Consumati carne de vita, in orice forma, dar, mai ales, tocanita;
- Mestecati zilnic cate o bucata de ghimbir proaspa, ca pe bomboane; puteti, chiar, sa adaugati cateva felii de ghimbir proaspat in supe, ciorbe sau mancarurile cu sosuri; consumati-le de 3-4 ori pe zi;
- Daca va place vinul, puneti 2 linguri de zahar intr-un pahar plin cu vin alb sec, si beti de 2 ori pe zi; de fapt, orice fel de vin (curat!) va poate ajuta, dar nu uitati: "consumul exagerat de alcool dauneaza grav sanatatii!";
- Pentru cei care nu suporta prea mult zahar si nici vinul, le pot recomanda o alta reteta: puneti la fiert 500 ml apa, iar cand da in clocot, adaugati o lingura de coji de mandarine taiate marunt, 4-5 mieji de nuca si o lingurita de lemn dulce; fierbeti, pe foc mic, timp de 15 minute si beti zeama calda rezultata in fiecare dimineata si seara.

Sa mai subliniem o data importanta exercitiului de sanatate.
In mod deosebit tehnicile de qigong pot fi foarte utile, eliminand - in timp - necesitatea oricarei medicatii. Un rol important, aici, il joaca exercitiile respiratorii, care pot fi de folos cardiacilor. Nu uitati ca Fundatia Romana Qitaky va poate oferi atat consultatii si tratamente de medicina traditionala chineza cat si sansa de a practica tehnici de qigong intr-un stil validat de Federatia Mondiala de Qigong (cu sediul in San Francisco, SUA) si care a adus primul roman si primul neasiatic in randul celor opt Mari Maestri ai acestei federatii. Va asteptam.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod