Dependenţa de cafea: 7 trucuri ca să renunţi

Nu poţi să te trezeşti dimineaţa fără o cafea şi simţi că nu poţi rezista o zi întreagă fără câteva căni? În acest caz, faci parte dintre miile de persoane dependente de cafea.
Nu poţi să te trezeşti dimineaţa fără o cafea şi simţi că nu poţi rezista o zi întreagă fără câteva căni? În acest caz, faci parte dintre miile de persoane dependente de cafea.

Nu trebuie să uiţi că excesele, indiferent de natura lor, nu fac bine nimănui. Aşa se întâmplă şi în cazul cafelei. În cantităţi mari, cafeaua devine nocivă pentru organism. Statisticile arată că tot mai mulţi români beau cafea. Un studiu efectuat în 2003 de ISRA Center arată că 91% din populaţia urbană a României obişnuiesc să consume cafea.


Când este momentul să renunţi sau să reduci consumul de cafeină? În cazul în care experimentezi simptome precum iritabilitate, anxietate, tremor, nervozitate, insomnii, cefalee, tulburări de ritm cardiac. Acestea indică excesul (peste 400 mg de cafeina) care poate duce la intoxicaţie cofeinică (cofeinism).

Dependenţa de cafea: La ce să te aştepţi dacă renunţi la cafeina?


Potrivit specialiştilor, în primele 12-24 de ore de la momentul renunţării la cafeină, te poţi confrunta cu simptome precum:

  • dureri de cap;
  • stare de oboseală şi somnolenţă;
  • depresie şi iritabilitate;
  • dificultăţi în concentrare;
  • simptome asemănătoare gripei: vomă, greaţă, dureri musculare.

Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să scapi de dependenţa de cafea:

1. Începe uşor! Alege-ţi o zi în care nu munceşti sau nu eşti foarte ocupată şi renunţă la cafea. Astfel poţi sta în pat şi dormi o oră dacă lipsa cafeinei te lasă fără energie.
2.
Dacă simţi că nu poţi renunţa dintr-o dată la cafea, poţi începe prin reducerea cafeinei pe parcursul mai multor zile. De exemplu, în prima zi redu la jumătate numărul de cafele, iar în a doua zi evită să bei cafea după-amiaza.
3. Simţi nevoie unei băuturi energizante dimineaţa? Alege să bei o cană cu ceai verde. Are un conţinut scăzut de cafeină şi este bogat în antioxidanţi.  
4. Cum putem trata dependenţa de cafea? Ia un supliment de vitamine B sau optează pentru alimentele care le conţin, precum năut, spanac sau cereale integrale.
Acestea îţi vor asigura energia pe care o oferă şi cafeina.
5. Încearcă ceaiul rooibos (ceai roşu african). Nu conţine cafeină şi te scapă de starea de oboseală şi iritabilitate specifică renunţării la consumul de cafea.
6. Atenţie la sursele de cafeină! După cum cafeaua nu este singura sursă şi cafeina poate fi găsită în cantităţi mari şi în băuturile energizante sau ciocolată. Evită-le şi caută noi metode de a te energiza. Una dintre cele mai bune este exerciţiul fizic.
7. Măreşte consumul de apă! Ajută la detoxifiere şi te scapă de migrene şi constipaţie.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • voitoti pe 16 Nov 2023, 11:12
    Antioxidanti

    de ce sa renunti total la cafea când poți bea doar dimineata o ceașcă care e plina de antioxidanți.

    0
    0

  • Romeo pe 8 Apr 2020, 20:08
    Cafea

    De ce este greu să renunți la cafeaua

    0
    0

  • Ioana pe 29 Dec 2017, 00:16
    Studiu 2003 ISRA Cencer Research

    Unde ati gasit studiul de la ISRA Center, as dori sa il accesez si eu. Multumesc!

    0
    0

  • ioana dima pe 30 Oct 2011, 16:43
    ceai rooibos

    incercati ceaiurile de la sweetwood.ro; preturi ok si de calitate. au si ceiauri rosii si chiar si varianta bio. eu il beau cu lapte..foarte bun!

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod