Cele cinci elemente

Principiul celor 5 elemente reprezinta un al doilea mare principiu delucru cu Qi-ul (energia) pe care l-au inteles maestrii taoisti. Acestprincipiu ne dezvaluie modul de transformare a Qi-ului (energiei) trecandprin fazele Yin si Yang. In fapt, acesta ar fi adevaratul inteles alcelor 5 elemente: forme ale energiei care se manifesta diferit in timp.

In studiul lor, taoistii au observat ca Qi-ul (energia) trece prin 5forme de manifestare si anume: contractarea (condensarea), conservarea,generarea, radierea si stabilizarea, dupa care ciclul se reia. Ei auobservat acest lucru urmarind ciclul anotimpurilor.

Toamna, natura incepe sa se contracte, animalele se pregatesc de iarna,copacii si plantele la fel, iar Qi-ul urmeza acelasi principiu Yin decontractie.
Aceasta este o faza in care Yin-ul se afla in crestere.

Iarna, natura intra in faza de conservare, noaptea este mai lunga,atat animalele cat si plantele cauta sa consume cat mai putina energie,fiind o faza in care Yin-ul atinge maximul.

Primavara, natura se trezeste la viata, plantele si animalele incep sagenereze la randul lor alte plante si animale, iar aceasta este o fazain care Yang-ul se afla in crestere.

Vara, natura radiaza, ziua este mai lunga, animalele si plantele se aflaintr-o permanenta activitate, atingandu-se o faza de Yang maxim.

Sfarsitul verii si inceputul toamnei (corespunzator luniloraugust-septembrie) se caracterizeaza printr-o perioada de stagnare,de echilibru si stabilitate, fiind faza in care Yin-ul si Yang-ul suntin armonie, dupa care ciclul se reia.

Observand toate acestea, taoistii au dat fiecarei faze denumirea unuielement din natura care se apropia cel mai bine de modul de manifestare alQi-ului din faza respectiva.
Ei au gasit astfel urmatoarele corespondente:
-toamna, datorita formei de contractie, a fost numita anotimpulmetalului.
-iarna, datorita formei de conservare, a fost numita anotimpulapei.
-primavara, datorita formei de crestere, a fost numita anotimpullemnului.
-vara, datorita formei de generare, a fost numita anotimpulfocului.
-vara tarzie (vara indiana), datorita formei de stabilitate siechilibru, a fost numita anotimpul pamantului.

Din articolele precedente am inteles cum influenteaza aceste anotimpuriorganele noastre si care sunt elementele lor corespondente, si anume:
-plamani (intestinul gros) - metal - toamna.
-rinichi (vezica urinara) - apa - iarna.
-ficat (vezica biliara) - lemn - primavara.
-inima (intestinul subtire) - foc - vara.
-splina-pancreas (stomac) - vara tarzie - pamant

Modurile in care aceste organe se sustin sau se controleaza intre eleau fost denumite ciclul de creatie (atunci cand se sustin) si ciclul decontrol (atunci cand se controleaza) al celor cinci elemente.
Dar desprecele doua cicluri vom discuta saptamana viitoare.

de Costin Vasile
Instructor de Taiji Quan si Qi Gong
Telefon: 0722-197874 sau 460.43.88
e-mail: costin.tao@k.ro

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod