Ciclul de creatie al celor cinci elemente

Asa cum am vazut din articolul precedent, Qi-ul (energia) are cinci formede manifestare. Taoistii au explicat aceasta transformare a Qi-ului cuajutorul elementelor. Prin ciclul de creatie al celor cinci elemente,ei arata cum fiecare element da nastere si sustine un alt element,la randul lui acesta fiind nascut si sustinut de alt element.

Elementul metal este reprezentat in viziunea taoista de catre munte,deoarece metalul este extras din minele aflate in munti. El da nastereelementului apa, intrucat toate raurile curg de la munte catre mare.

Elementul apa da nastere la randul sau elementului lemn, pentru ca lemnulare nevoie de apa pentru a creste. Se naste astfel relatia mama-fiu. Apaeste mama lemnului, dar in acelasi timp este si fiica metalului, intremetal si lemn aparand relatia bunic-nepot.

Lemnul la randul sau da nastere focului, deoarece fara lemn focul nus-ar putea manifesta.
In viziunea taoista, lemnul este reprezentat depadure. Lemnul devine astfel, mama focului, iar apa bunicul acestuia.Prin arderea lemnului se creeaza cenusa ce se transforma in pamant. Decifocul da nastere elementului pamant si astfel apare relatia mama (foc)-fiu(pamant) si bunic (lemn)-nepot (pamant).

Si, in sfarsit, pamantul, prin miscarile sale tectonice sau prineruptii vulcanice, creeaza la randul lui muntii care sunt reprezentereametalului. Dupa care ciclul se reia.

Legand aceste noi informatii de ceea ce stiam deja din celelalte articole,observam cum functioneaza organele si glandele noastre, cum se sustinunele pe altele si ne dam seama mai bine de efectele imbolnavirii unuiadintre ele.

Astfel, plamanii (metal) sustin rinichii (apa). Rinichii sustin ficatul(lemn). Ficatul, la randul lui, sustine inima (foc).
Inima sustinesplina-pancreasul (pamant). Splina-pancreasul la randul lor sustinplamanii (metal). In felul acesta, medicina traditionala chineza observaca, desi pe un om il doare un anumit organ sau are anumite probleme,cauza nu este in acel organ, ci in cu totul alta parte. Disfunctiaorganului respectiv este doar un efect si, daca vrem sa-l inlaturam,trebuie sa actionam asupra cauzei si nu asupra efectului.

Acum intelegem mai bine principiile de lucru in acupunctura, de ceterapeutii acupunctori ne inteapa in cu totul alte locuri decat celein care noi le spunem ca avem probleme. Ceea ce este interesant insa,este ca acest principiu se aplica si in afaceri, in relatii sociale saurelatii de cuplu. Despre modul cum putem folosii acest ciclu de creatieal celor cinci elemente in afaceri aflam in Tao al Managemetului, despremodul cum il putem folosi pentru a ne vindeca aflam in Tao Vindecator siasa mai departe.
Taoistii si-au dat seama ca acest principiu este valabilin toate domeniile deoarece respecta modul de transformare a Qi-ului.

Atunci cand noi folosim acest principiu in afaceri, avem succes, cand nu-lfolosim succesul se lasa asteptat. Cand ne grabim sa obtinem un anumitrezultat, sarim peste o anumita etapa, si in felul acesta intrerupemtransformarea benefica a energiei dintr-un element in altul, ca si canddupa toamna, noi am dori sa trecem direct in mijlocul primaverii sau alverii. Aceasta intrerupere a cursului transformarilor duce la eseculrespectiv. La fel si in relatiile personale, trebuie sa nu ne grabim,sa dam timp energiei sa treaca prin toate fazele sale de manifestare. Noitrecem direct la faza de radiere, faza pasionala care, nefiind sustinutade fazele premergatoare, va fi de scurta durata. De aceea relatiile carese aprind repede, se sting repede.
O relatie trebuie cultivata de ambiiparteneri. O afacere la randul ei trebuie cultivata, altfel seamana cuun tun financiar si atat, nu creeaza nimic, nu este o afacere, ci esteo speculatie.

Cand noi vom invata sa folosim principiul celor cinci elemente, incele doua cicluri ale sale, cel de creatie si cel de control, vom avearezultate in toate domeniile noastre de activitate, in toate planurile,fizic, emotional, mental si spiritual. Despre ciclul de control al celorcinci elemente, saptamana viitoare.

de Costin Vasile
Instructor de Taiji Quan si Qi Gong
Telefon: 0722-197874 sau 460.43.88
e-mail: costin.tao@k.ro

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod