Urina involuntara si inconstienta la copil

Emisia de urina involuntara si inconstienta este desemnata in termeni medicali prin enurezis nocturn (pe timpul noptii) si enurezis diurn (pe timpul zilei). Enurezisul se intalneste in randul copiilor de pana la 8 ani si exista milioane de familii care se confrunta cu aceasta problema. Daca esti unul dintre parintii care trebuie sa infrunte aceasta problema, este bine sa oferi sprijin copilului si sa astepti ca enurezia sa treaca de la sine.
Doctorii nu stiu sigur care sunt cauzele care declanseaza enurezia si ce anume o determina sa dispara. Este considerata o parte normala in procesul dezvoltarii copilului si nu indica probleme de ordin emotional sau medical.

Enurezia sau enurezisul poate deveni un eveniment stresor atat pentru parinte, cat si pentru copil:

  • copilul se simte vinovat, rusinat si se teme sa ramana peste noapte in patul altcuiva (prietenului, parintelui);
  • parintii se simt de cele mai multe ori neajutorati pentru ca nu stiu ce anume sa faca pentru a gasi o solutie adecvata.


Cat de des intalnita este enurezia?

Enurezia primara desemneaza emisia de urina inconstienta in momentul in care copilul nu este capabil sa-si controleze vezica: intre 2-4 ani.
Enurezia secundara reprezinta emisia de urina inconstienta in momentul in care copilul isi poate controla vezica.

De multe ori enurezia se mosteneste. Daca unul dintre parinti sau o ruda apropiata s-a confruntat cu aceasta problema in timpul copilariei, este foarte probabil ca si copilul sa faca la fel.


Ce este de facut?

Enurezia de obicei dispare de la sine si nu necesita un tratament special. Pana cand dispare, enurezia ii poate provoca o stare de disconfort psihic copilului tau. Este foarte important sa-i acorzi sprijin si sa-l ajuti sa depaseasca aceasta perioada dificila fara sa se simta vinovat.


Este bine sa-i spui copilului tau ca enurezia este un proces cu care se intalnesc si alti copii si nu va dura toata viata. Este reconfortant pentru copil sa auda ca si alti mebri ai familiei din care face parte au trecut prin aceleasi probleme la varsta copilariei.

Asigura-te ca trimiti copilul la baie inainte de a-l culca. Exista multi parinti care recurg la trezirea copilului pe timpul noptii pentru a-l duce la baie, insa acest lucru nu accelereaza sfarsitul enureziei. Cand schimbi cearceaful, roaga-l pe copil sa te ajute.

Explica-i pe un ton calm ca acest lucru nu constituie o forma de pedepsire, ci face parte din procesul de rezolvare a problemei.
In multe cazuri, copiii se simt mai bine stiind ca ajuta pentru indreptarea "greselii".


Cand sa anunti medicul despre enurezie?

In cazuri destul de rar intalnite, atunci cand enurezia apare brusc si este insotita si de alte simptome, poate semnala probleme mai grave si este recomandat sa anunti medicul pediatru.

Doctorul trebuie sa verifice daca simptomele corespund unor afectiuni precum malformatii ale aparatului urinar, infectii urinare, constipatie, probleme ale vezicii urinare, diabetul sau tulbarari legate de un stres sever.

Trebuie sa consulti doctorul si in situatia in care copilul incepe sa-si ude pantalonii in timpul zilei, adopta un comportament ostil la scoala si acasa, sau daca acuza senzatia de arsura cand se duce la toaleta.


Articol scris in colaborare cu Dr.
Elena Oprea
, medic specialist medicina generala pediatrie


 

Comentarii (15)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • laur pe 15 Iul 2009, 17:58
    buna

    nu am o parere anume insa stiu ca am aceasta problema si incepe sa devina foarte stresant ca la 25 de ani sa iti fie frica sa dormi cu o fata in pat si sa eviti o relatie mai serioasa...as vrea daca se poate macar un sfat cu ce as putea sa fac pt a scapa de enurezie...adresa mea de mail este hottboy63@yahoo.com

    0
    0

  • ... pe 1 Ian 2009, 21:22
    greu cu boala

    propun ceva, pana una alta, haideti sa ne cunoastem...si asa nu suntem multi, eu personal asi vrea sa cunosc persoane ca mine...am mai lasat adresa ami jos pentru Mihaela, da nu am primit nici un raspuns, o mai las odata pt oricine vrea sa ne cunoastem: adresameadeemail81@yahoo.com

    0
    0

  • raducu pe 19 Nov 2008, 12:43
    enurezie

    am o problema foarte mare cu urinatul acesta inconstient...care este doar pe timp de noapte...problema mai mare la mine este ca am varsta de 20 de ani.am fost la un control si dupa probele de urina mi sa spus ca nu am nimica.ca sa nu mai vorbim prea multe despre dormitu la alte persoane care este pentru mine o frica.problema asta o am de cand ma stiu...am avut si cateva intreruperi de cateva saptamani dar am avut si cateodata zile la rand in care urinam in pat fara sami dau seama..la varsta mea este mult mai greu ptentru ca ies seara in oras cu prietenii mei si daca consum bauturi alcoolice cand ajung acasa aproximativ 90% din cazuri nu scap fara sa urinez inconstient.daca ati putea cumva sa ma ajutati va rog frumos ptnru ca ajung incet incet intru-un stadiu de disperare.multumesc anticipat..

    0
    0

  • mary pe 1 Oct 2008, 15:06
    Enurezie

    Si eu am avut aceasta boala, am fost la doctori pentru ca pana la varsta de 14 ani faceam in pat, imi era frica sa raman la prieteni ca poate fac pe mine. Eu faceam parte dintr-un ansamblu de dansuri populare si mergeam in turnee, am fost la Chisinau, in Franta, Germania si eram un copil si imi era frica sa nu fac in pat. Uneori cand mergeam in turnee nu dormeam noaptea de frica sa nu fac in pat imi era rusine sa nu afle nimeni ce patesc eu si dormeam cate doua fete in camera la hotel e ceva cumplit, ma rugam la Dumnezeu sa nu fac pe mine iar nu imi dadeam seama cand fac pe mine ma trezeam imediat uda dar slava domnului ca am scapat la 14 ani la 16 ani mi s-a intamplat sa mai fac o singura data dar de atunci nu mai am probleme.

    0
    0

  • mary pe 1 Oct 2008, 15:00
    Si eu am avut enruzie

    si eu am avut asa ceva pana la varsta de 14 ani a fost greu deoarce nu imi puteam controla corpul noaptea faceam pe mine fara sa imi dau seama ma trezeam uda imi era frica sa ma duc la bunici sau in tabere deobiocei cand ma duceam in excursi nu Dormeam noaptea mai ales era dificil pentru ca eu faceam parte dintr-o formatie de dansuri populare si plecam mereu in turnee. Am fost la chisinau, in Franta, Germania si ma rugam la Dumnezeu sa nu mi se intample sa fac pe mine.

    0
    0

  • nu conteaza pe 24 Ian 2008, 18:25
    Enurezis

    Adresa mea de emai l81@yahoo.com (pt Mihaela)

    0
    0

  • tot eu pe 17 Ian 2008, 01:11
    ...

    Adresa mea de email: 81@yhaoo.com CRED CA AM SCRIS-O GRESIT PRIMA OARA...

    0
    0

  • un oarecare pe 17 Ian 2008, 01:03
    Obisnuit cu boala

    Cand porti ani si ani o boala netratabila de genul celei in cauza incepi cu timpul sa te obisnuiesti cu ideea ca nu se poate trata, ca nu are rost sa mai dai pe la medici fiindca numai te plimba de coco-colo si singura "usurare" vizibila e doar la portofel... Sunt unul dintre cei care sufera de enurezis, unul dintre cei dezamagiti de sistemul medical mincinos, unul care mai mult involuntar spera ca maine sa fie ziua cea mare, ziua in care se va schimba ceva...(Mihaela as vrea sa te rog sa imi scri un emai la urmatoarea adresa: adresameadeemail@yahoo.com)

    0
    0

  • dana pe 7 Dec 2007, 20:02
    Enurezis

    Se scapa greu de enurezis. Trebuie gasita o cale mai usoara si repede.

    0
    0

  • Alex_I pe 29 Aug 2007, 15:06
    ceva de genul

    Am 22 de ani si uneori am si eu aceasta probleme. As vrea sa stiu daca exista vreo legatura intre asta si faptul ca in ziua precedenta am simtit frig la spate. Poate indica o afectiune a rinichilor?

    0
    0

  • sandina pe 25 Iul 2007, 23:15
    ajutati-mi fratele

    fratele meu are 26 de ani si aproape in fiecare seata urineaza in pat,mama fiind o femeie de la tara nu a stiut ca asta e o boala si sa-l ajute cuva, nu fecea nimic altceva decat sa-l jicneasca,mama crezand ca fratele meu urineaza pt. a se razbuna si de aici o intreaga poveste ......fratele meu si-a ales ca prieten, alcoolul. Are nevoie sigur de un Dr. Psihiatru si nu stiu cum sa-l conving....imi pute-ti da niste sfaturi? va rog mult de tot....

    0
    0

  • mihaela pe 22 Ian 2007, 14:40
    enurezie

    eu am doi baieti..de 15 si 6 ani.Cel mare mi-a facut in pat noaptea pana pe la vreo 13 ani...am incercat tot felul de tratamente..pana am ajuns la un endocrinolog,care dupa multe analize,a descoperit o problema la glanda hipofiza,ce ii incetinise procesul de crestere.Nu era ceva grav...doar ca se dezvolta un pic mai greu.Dupa cateva luni de tratament pe baza de hormoni,a disparut brusc si prblema care l-a chinuit atatia ani.Din pacate ma confrunt acum cu aceeasi problema cu cel mic...v-a trebui sa merg din nou la endocrinolog...poate e aceeasi problema.

    0
    0

  • mihaela pe 24 Nov 2006, 12:30
    ajutati-ma, va rog!

    Am uitat sa va spun ca nici unul din parintii mei nu a suferit de enurezis cand erau mici,insa un verisor de-al meu de gradul 1 a avut aceeasi problema (el are acum 12 ani) nu stiu sigur dc o mai are..tot asa probabil face in pat o data la 3-6 luni,cum mi se intampla si mie de altfel.nu stiu ce sa cred..care e cauza nu stiu..beau si 2 litri de apa pe zi.recunosc ca beau apa si dupa ora 18..as dori macar cateva sfaturi generale,pt o fata ca mine de 19 ani..cand am vazut pe site-uri ca aceasta boala are frecventa de 1% la adulti,m-am speriat un pic..va rog din suflet sa ma ajutati!multumesc!

    0
    0

  • mihaela pe 24 Nov 2006, 12:24
    ce sa fac?

    Buna ziua.Sunt Mihaela,am 19 ani si sufar de enurezis.Pana pe la 15 ani faceam in pat aproape in fiecare noapte,apoi am crezut ca mi-a trecut..a trecut un an chiar cand deodata iar a reaparut...apoi dupa vreo 6 luni la fel...si tot asa,pana am ajuns la varsta de 19 ani si nu stiu ce sa fac..nu am nimic cu urina.am facut in pat acum recent vreo 3 nopti la rand.vreau sa ma tratez,dar nu prea am incredere in medici..am mai fost si atat mi s-a spus:sa nu mai beau lichide dupa ora 6..dar nu cred ca este suficient.va rog frumos,puteti sa-mi dati niste sfaturi? va multumesc mult!

    1
    0

  • ionita monica pe 19 Ian 2006, 17:48
    enurezie

    Baietelul meu de la 2 ani, nu a mai facut pe el, iar noaptea tinea de la 12, pina la 8 dimineata. De cand l-am dus la gradinita, face de trei ori pe noapte, nu mai spune, si ziua tine pina i se uda pantalonii. Nu pot sa inteleg, ce s-a intimplat cu el.credeti ca trebuie sa consult un medic? Precizez ca sufera de ADHD, dar nu cred ca asta e cauza, deoarece si a avut o perioada foarte buna, iar acum, aproape ca nu mai spune deloc. Chiar si ziua, il trezesc, dupa 2 ore, caci altfel face pe el. Inainte, putea sa doarma si 5 ore, si nu facea. Ce credeti ca s-a intimplat cu el? Va multumesc.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod