Relatia medic-parinte-copil

Doctorul copilului trebuie sa fie o sursa inepuizabila de raspunsuri privind intrebarile si grijile legate de cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Programul tau poate sa fie la fel de incarcat precum programul medicului pediatru asa ca este bine sa programezi consultatia pentru cel mic din timp. Care sunt cele mai bune metode pentru a comunica doctorului nelinistile si intrebarile tale legate de copil? Cum sa intaresti relatia cu medicul care joaca un rol extrem de important pentru sanatatea copilului?
Cum ar trebui sa recurga relatia doctor-parinte?

In zilele de astazi relatia doctor-pacient s-a schimbat drastic. Doctorii sunt obligati sa consulte pe zi un numar de pacienti din ce in ce mai mare, fiind constransi din aceasta cauza sa micsoreze timpul acordat fiecarui bolnav in parte.

Complexitatea sistemului medical determina multi parinti sa preia conducerea privind ingrijirea copilului. In trecut, parintii nu stiau atat de multe lucruri privind sanatatea, cresterea si dezvoltarea copiilor. In prezent, datorita accesului la informatie prin intermediul revistelor, cartilor, televiziunii, internetului, parintii par mai documentati ca niciodata.

Acest lucru este benefic penru ca un parinte implicat activ in cresterea sanatoasa si educatia copilului se poate asigura ca ofera cea mai buna ingrijire copilului. In unele cazuri, parintii care se instruiesc cu ajutorul mijloacelor mass media pot aplica anumite sfaturi incorecte sau inadecvate din punct de vedere medical.

Presat de timp, medicul nu poate combate fiecare sursa de informatie ce ofera indicatii eronate privind cresterea copilului. O alta problema comuna se poate ascunde in spatele asteptarilor parintilor de a primi un diagnostic si medicatie din partea doctorului.

De exemplu, multi parinti asteapta sa primeasca prescriptie medicala pentru diferite medicamente pentru raceli simple care nu necesita acest lucru.
Drept urmare, unii doctori se simt obligati sa ofere medicatie chiar daca sanatatea pacientului-copil nu necesita asa ceva.


Cum sa comunici cu doctorul copilului tau?

Secretul pentru a imbunatati relatia doctor-parinte consta in stabilirea unei comunicarii si a unor asteptari normale, si nu exagerate.

Medicul ar trebui:
  • Sa te ajute sa monitorizezi sanatatea copilului tau;
  • Sa-ti explice procesul cresterii si al dezvoltarii copilului;
  • Sa puna diagnosticul si sa ofere medicatie numai cand este necesar acest lucru pentru sanatatea copilului;
  • Sa-ti ofere recomandari si trimiteri medicale in cazul in care copilul tau are nevoie de un set de analize amanuntit sau de parerea unui medic specialist;
  • Medicul de familie sau medicul pediatru te poate ajuta si in alte probleme legate de sanatatea copilului tau: probleme legate de nutritie, greutate, exercitii, probleme comportamentale si emotionale.

Ca parinte poti ajuta comunicarea cu doctorul, asigurandu-l ca ai incredere in el si aplici sfaturile pe care ti le ofera. Asigura-l pe medic ca ai nevoie de diagnostice si de retete pentru sanatatea copilului tau, nu pentru a te simti impacata cu tine ca ti-ai dus copilul la consult.

De asemenea, ar fi bine sa fii pregatita cu detaliile cat mai bine cu putinta in timpul vizitei la medic. La o intrebare de tipul "Cum se mai simte copilul tau? Ce mai face?" fii gata sa-ti expui grijile sau sa pui intrebari.
Este bine sa fii explicita si concisa in momentul oferirii infromatiilor de care are nevoie doctorul pentru a stabili un diagnostic.

De exemplu - oferind detalii legate de simptomele copilului (a vomitat de trei ori azi noapte; a avut temperatura 38.5 grade Celsius; are diaree) il ajuti mai mult pe doctor sa-si formeze rapid o idee despre problema, decat in cazurile in care te rezumi sa spui "Copilul meu e bolnav. Nu se simte bine. Vreau o reteta!".

Tu poti fi subiectiv si lipsit de discernamantul necesar pentru interpretarea unor simptome. Inainte de a te prezenta la control, n-ar strica sa-ti intocmesti o lista cu intrebarile pe care vrei sa le adresezi medicului. Procedand astfel, eviti sa ajungi acasa si sa-ti dai seama ca mai vroiai sa-l intrebi ceva.

Daca esti ingrijorata in privinta simptomelor pe care le prezinta copilul tau, chiar daca doctorul nu te intreaba, este bine sa le mentionezi. Cu cat oferi mai multe informatii despre copil, cu atat ii va veni mai usor medicului sa puna un diagnostic.


6 sfaturi privind o buna relatie medic-parinte

1. Informeaza-te, dar nu exagera!
Internetul este o buna sursa pentru a te documenta in legatura cu etapele pe care trebuie sa le parcurga copilul tau pe parcursul unei cresteri si dezvoltari normale. Nu uita insa ca Internetul nu are cum sa ofere consultatii on-line si cel mai bine este sa apelezi de urgenta la medic cand observi ceva in neregula.
Informarea prin mijloacele mass media nu confera parintilor competenta necesara in stabilirea unui diagnistic.

2. Fii foarte atenta in timpul consultatiei!
Evita gandurile care-ti distrag atentia de la ceea ce spune medicul. Inchide-ti telefonul mobil si concentreaza-te sa urmaresti fiecare lucru pe care ti-l recomanda doctorul. In acest fel iti poti da seama pe loc ce intrebari mai vrei sa ii adresezi medicului.

3. Respecta regulile!
Respecta programul doctorului si asigura-te ca ajungi la consult exact la ora la care esti programata sau cu cateva minute mai devreme. Daca ti se modifica programul de lucru si-ti este imposibil sa mai ajungi la control, anunta medicul din timp pentru a-i permite stabilirea unei alte consultatii in perioada ramasa libera.

4. Fii atenta la sfaturile medicului!
Inainte de a parasi cabinetul de consultatie asigura-te ca ai inteles ce anume trebuie sa faci: cand sa administrezi medicamentul copilului, la ce laborator trebuie sa te prezinti pentru a face analize copilului etc. In cazul in care medicatia nu are efectele dorite sau se manifesta sever efectele adverse anunta de urgenta doctorul.

5. Precautia inlatura problemele viitoare!
In situatiile in care copilul prezinta tulburari comportamentale este recomandat sa ceri sfatul medicului. Anumite tulburari netratate la timp isi pot lasa amprenta in comportamentul viitorului adolescent si om matur.


6. Apeleaza la telefon! Cand intervine o situatie urgenta care nu necesita intarziere este indicat sa consulti medicul telefonic. Ai grija insa si nu abuza de acest privilegiu si in situatiile care nu sunt primordiale sanatatii copilului.


Nu uita!

Durerea de a-ti vedea copilul bolnav te poate determina sa te comporti impulsiv si irational in momentul in care te prezinti la un cabinet medical. Multor parinti li se intampla sa paraseasca dispensarul fara sa-si dea foarte bine seama ce au de facut sau omitand sa puna intrebari ce necesitau un raspuns urgent.

Cand esti fata in fata cu medicul nu ezita sa pui intrebarile care te macina chiar daca tu personal consideri ca nu au o relevanta prea mare in cresterea si dezvoltarea copilului. Un doctor bun va avea rabdare intotdeauna sa-ti raspunda la intrebari, sa-ti indeparteze indoielile si ingrijorarile si sa ofere cea mai buna ingrijire copilului tau, cele mai corecte sfaturi.


Articol scris in colaborare cu Dr. Elena Oprea,  medic specialist medicina generala pediatrie

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Olteanu Cristina pe 12 Iul 2007, 21:32

    Foarte bun articolul. Ar fii extaordinar daca parintii ar tine cont de aceste lucruri, dar din pacate le ignora total. Daca nu administreaza cel mai puternic antibiotic cand nu este necesar, nu este bine. Ideea de reteta gratuita ,,pt a avea in casa" ii face sa le administeze med.care sunt pt alte afectiuni. Acum am vazut foarte multi copii raciti din cauza aerului conditionat care se afla in masini, spatiile de joaca sau supermarketuri. As fii curioasa sa citesc mai multe detalii despre acest subiect.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod