Logopedul: doctorul copilului peltic

"Lica nu stia sa zica/ Lau latusca lamulica...". Ti se pare cunoscut? Sunt numai doua din versurile care strabat stangaci dincolo de cabinetul logopedului. Unii copii gasesc dificil sa pronunte anumite sunete sau cuvinte si tocmai in asta consta rolul doctorului logoped: in a trata si corecta defectele de pronuntie si de emisiune vocala.

Ce trateaza logopedul?

Problemele de articulare. Daca un copil intampina greutati in pronuntia anumitor sunete sau cuvinte, acest lucru se numeste o afectiune de articulare. "Rata" ar putea sa fie pronuntat "lata" sau "rac" sa semene cu "lac". Daca ai un copil sasait, se poate spune, la fel, ca are o problema de articulare.

Probleme cu fluenta. Daca micutul tau repeta anumite cuvinte, iar altele i se par greu de pronuntat, poate sa aiba o problema de fluenta. De exemplu, unui copil poate sa i se pare greu sa pronunte "sticlete" si va spune "st-st-st-sticlete". Denumirea populara a acestei afectiuni este "balbaiala".

Afectiuni de rezonanta.

S-ar putea ca micutul tau sa aiba o astfel de problema daca incepe o propozitie tare si clar, dar pe masura ce se apropie de sfarsitul ei, s-ar putea sa inceapa sa mormaie, parintilor fiindu-le greu sa inteleaga ce zice. Uneori, copiii cu astfel de afectiuni vorbesc ca si cum ar vorbi pe nas sau ca si cum ar fi raciti.

Probleme de limba. Un copil care intampina greutati in intelegerea spuselor celor mari sau nu poate sa puna cuvintele cap la cap poate suferi de o astfel de afectiune.


Cine are nevoie de logoped?

Multi dintre noi am fost macar o data la logoped in perioada copilariei. Nu este neaparat nevoie sa suferi de o anumita afectiune, ci este o modalitate excelenta de a invata sa pronunti mai clar cuvintele.
Insa, exista copii cu anumite afectiuni care ar trebui sa se prezinte la logoped:

  • copiii cu dificultati de auz;
  • copiii care prezinta muschi slabiti in jurul gurii;
  • copiii suferinzi de autism;
  • copiii cu afectiuni repiratorii;
  • copiii cu probleme in inghitire;
  • copiii suferinzi de boala numita popular "bot de iepure".


Cum e vizita la logoped?

La prima vizita, copilul va fi testat, ca doctorul sa vada ce problema are. Testul cuprinde anumite poezioare, cuvinte cheie alese de logoped in functie de ce problema a observat parintele ca are micutul.

Tratamentul consta in probe practice. Daca micutul are probleme cu articularea sau cu fluenta, terapistul ii va arata copilului cum se pronunta corect sunetele si apoi ii va cere sa il imite.
Acest lucru inseamna sa imite modul in care se misca buzele, gura si limba in timpul pronuntiei.

In cabinetul logopedului se afla oglinzi, pentru ca micutul sa se uite la propriile miscari. Pentru a face terapia mai placuta si in functie si de varsta copilului, logopedul va folosi diferite jocuri, imagini, forme, etc. De multe ori, pentru ca micutul sa invete mai repede si mai eficient cum sa-si miste buzele si limba in timpul pronuntiei, va fi ajutat cu creioane tinute in gura sau va fi invatat sa fac diferite exercitii cu limba. Iti aduci aminte cand erai mic si te jucai cu limba de-a jgheabul?


Cat dureaza terapia?

Depinde de cat de grava este problema.
Se prea poate ca micutul sa se duca la logoped o data pe saptamana sau chiar de mai multe ori. Tratamentul poate dura cateva saptamani, cateva luni sau chiar ani intregi.

Daca micutul are o problema de pronuntie, cel mai bun tratament este practica, practica si iar practica. Determina-l pe micut sa repete si acasa ce a invatat la logoped. Ar fi bine sa exersezi cu el in oglinda cateva minute inainte de culcare.

 

 

Comentariile 51-91 din 91

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • moise pe 19 Sep 2008, 19:19
    Ajutor

    Baietelul meu are 3.9 luni si nu vorbeste!

    0
    0

  • logopezi seriosi pe 24 Aug 2008, 13:34
    Logoped

    As dori sa imi spuneti niste cabienete serioase de logopezi pt ca va spun sincer ca mai sunt si unii care nu isi fac meseria sau nu stiu sa isi faca meseria. Vorbesc din proprie experienta. Sau daca e gratis nu isi dau silinta. Am sa le dau numele aici la toti logopezii care nu isi fac treba pentru ca lumea sa nu isi piarda timpul cu astfel de "doctori". Multumesc

    0
    0

  • nicoleta pe 17 Aug 2008, 12:24
    Am nevoie de logoped

    Buna sunt din Satu Mare, am cincispresece ani si am nevoie de un logoped (nu stiu sa il spun pe "r")... va rog raspunde careva... sper ca exista vreun doctor logoped din sm... multumesc

    6
    0

  • mihailescu steluta pe 17 Aug 2008, 02:27
    Steluta

    Coplasul meu are handicap de gradul 01, am nevoie de o adresa unde pot face recuperare si longopet. Va multumesc.

    0
    0

  • ungureanu simona pe 31 Iul 2008, 01:47
    Intarzierea vorbirii

    Am nevoie de logoped, dorim o clasa de garadinita cu logoped. Cred ca sunt putini la numar cum sa facem sa ne salvam copii? Va multumesc

    0
    0

  • marius pe 25 Iul 2008, 23:13
    Nu pot sal pronunt corect pe r

    Buna, am 10 ani si nu pronunt corect litera r. Am auzit de varianta cu creionul dar nu stiu cum se tine in gura?

    1
    0

  • Andrei Dinache pe 10 Iul 2008, 12:30
    Logopedie sau Psihologie pentru un copil cu sindromul London Down (genetic)

    Buna ziua, Andrei Dinache este numele meu si am si eu o problema, am un fratior de 11 ani care sufera de sindromul London Down (genetic), are dificultati majore in exprimare

    0
    0

  • fronoiu liliana pe 12 Iun 2008, 16:22
    logoped

    Asistenta mi-a spus sa-l tai sub limba adica friulce ma sfatuiti. Multumesc

    0
    0

  • fronoiu liliana pe 12 Iun 2008, 15:13
    logoped

    Am un baietel de 3 ani si jumatate nu leaga cuvintele. Sunt din Constanta si vreau sa contactez un logoped. Ajutati-ma.

    0
    0

  • mirela pe 11 Iun 2008, 18:06
    sfaturi logoped

    Un copil care pana la 6 ani nu-l pronunta pe sz are nevoie de un logoped. Mama cu fetita care nu-l pronunta pe c si g poate sa mai astepte, dar nu dupa varsta de 4 -4,5 ani.

    1
    0

  • balitulll pe 6 Iun 2008, 16:16
    balbaiala nu se vindeca

    Oricum balbaiala nu se vindeca si nici nu se va mai vindeca vreodata. Aceasta "boala " va ramane mereu si este iremediabila. Implinesc 19 si tot nu m-am putut vindeca de aceasta maladie a vorbiri singurul lucra care te poate ajuta este sa ai o minte foarte proasta si sa crezi exact in ceea ce reprezinta si efectul placebo. Balbaiala nu se vindeca.

    0
    1

  • edy pe 26 Mai 2008, 20:20
    un sfat?

    Buna. Am si eu nevoie de ajutor: am 16 ni si sunt r

    0
    0

  • larisa1985 pe 26 Mai 2008, 15:48

    Draga mea, cel mai bun sfat cred ca este acela sa citesti cu voca tare foarte mult. Eventual poti tine in gura un creion deorace te ajuta sa silabisesti cuvintele, astfel, le vei rosti in intregime. Multa sanatate!

    0
    0

  • Andreea pe 26 Mai 2008, 15:08
    Probleme de vorbire

    Buna. Ma numesc Andreea si vreau si eu un sfat. Am 13 ani si am o problema de vorbire. De la vasta de 2 ani nu pot sa vorbesc clar ca un om normal. Din aceasta cauza colegii mei s-au indepartat de mine. Vreau foarte mult sa ma vindec dar nu stiu cum. Va rog dati-mi si mie un sfat. Va multumesc.

    0
    0

  • ioana scorus pe 13 Mai 2008, 15:59
    Logoped

    Baietasul meu are 6 ani si nu pronunta in propozitie literele s de la sarpe si litera r. E nevoie de logoped?

    0
    0

  • larisa1985 pe 23 Apr 2008, 10:45

    Cu cat mai devreme cu atat mai repede. Este bine sa consultati un medic iar daca acesta crede de cuviinta ca este prea devreme pentru a face un tratament in aceasta privinta atunci mai asteptati. Dar sa nu fie prea tarziu, copilul deja sa se obisnuiasca sa pronunte cuvintele astfel si apoi sa ii vina foarte greu sa-si schimbe modul de vorbire. Multa sanatate.

    0
    0

  • vali pe 22 Apr 2008, 22:04
    Am nevoie de sfat

    Fetita mea de 2 ani si 10 luni nu pronunta consoanele c si g. Le pronunta t respectiv d. Trebui sa o duc la un logoped sau sa mai astept sa mai creasca? Va rog un raspuns. Multumesc.

    1
    0

  • VALY pe 11 Apr 2008, 15:22
    NU STIU SA VORBESC CORECT

    Am un baietel de cinci ani care nu pronunta corect. Este epileptic diagnosticat de trei ani si jumatate. La un an si jumatate cand a facut criza epileptica vorbea ca un copil de varsta lui, [mama tata, apa, caca, pisu, mamaie si tataie] dupa aceea nimic. Nu a mai vorbit de loc. Spunea pe limba lui silabe doar, ca bebelusi. A tinut-o asa pana la trei ani jumatate cand a inceput sa vorbeasca din nou cuvinte, dar le pocea. Acum la cinci ani spune poezi lungi de cinci strove, pronunta corect cuvinte ca: rata, rac, tare, mare s.a. Ce nu pronunta el sunt cuvinte care au doua consoane una dupa alta [fl.fr...] pronunta: fate in loc de frate, foare in loc de floare. Doctorita neuroloaga care il evalueaza mereu cum evolueaza boala spune mereu ca este in urma pt un copil de varsta lui pt ca nu vorbeste corect, nu stie care este patrat cerc sau triunghi, nu deseneaza oameni si mai ales ca nu stie cate picioare are cocosul sau catelul. Copii de cinci ani trebuie oare sa stie toate astea. El stie culorile toate, numara pana la douazeci, poezi, cantece etc. Eu nu stiam atatea la varsta lui. Ce parere aveti e normal. Cine ma poate ajuta cu un logoped sau cu o parere legate de copilasi scrieti la ANGHELAURELIAN2007@YAHOO.COM VA MULTUMESC

    0
    0

  • victoria pe 25 Mar 2008, 10:45
    Logoped

    Daca doriti logoped incercati la cabinetul logopedic din sectorul 3. Nr. de tel. de acolo este 324.02.82.

    0
    0

  • Monita pe 13 Mar 2008, 20:28
    Ce studii necesita un medic logoped?

    Sunt eleva ce se pregateste de facultate si sunt fascinata de acest subiect, mi-ar placea tare mult sa lucrez in acest domeniu, dar as vrea sa stiu ce studii sunt necesare. Va rog mult sa-mi scrieti pe adresa pussycatm3@yahoo.com Va multumesc

    0
    0

  • VX pe 13 Mar 2008, 10:39
    Se mai poate trata la vartsa mea?

    Buna ziua, am 17 ani si inca de cand eram mic, mama imi spunea ca sunt peltic. Inainte nu ti-am ce inseamna dar acum am aflat... eu am foarte mari probleme in a atricula consoana "sh" si grupul de cuvinte "ci", "ce", am probleme si la "j" si nu mai stiu ce sa fac! Chiar mi-am inregistrat vocea citind un test cu multe consoane la care am probleme si se aude foarte prost... mi-e teama ca o sa am probleme la un interviu... Se mai poate trata la varta mea ? Va rog foarte mult sa ma ajutati mail: raduvaly91@yahoo.com

    1
    0

  • Gina pe 11 Mar 2008, 11:54
    Logoped

    Eu am luat leg. cu un logoped prin email la cabinetlogopedic@yahoo.com, dar lucreaza doar cu copii. Daca stiti vreun logoped pentru adulti scriet-mi la ginam@yahoo.com

    2
    0

  • m pe 23 Feb 2008, 14:47
    Probleme de vorbire

    Am un copil de 5 ani recomantati-mi un logoped e-mail: gabi_mhl

    0
    0

  • bgd pe 3 Feb 2008, 13:50
    :((

    Sunt peltic si nu prea stiu ce sa fac... daca ati putea sa ma ajutati ar fi super... astept raspuns pe adresa mea de e-mail: little_big69@yahoo.com

    0
    0

  • Vadim pe 1 Feb 2008, 14:36
    Am probleme in vorbire clara

    An 17 ani si am o problema, de cand ma stiu vorbesc nu clar in asa fel ca unii din prietenii mei ma roaga sa repet si mai clar nu stiu ce sa fac. Va rog daca puteti sa ma ajutati. Astept raspuns pe E-mail:Rambo16@mail.md

    0
    0

  • ANDREI CIPRIAN pe 1 Feb 2008, 09:33
    Va rog ajutati-ma !!!

    Am 22 de ani si ma confrunt cu o problema. Cand sunt mai obosit sau cand sunt in situatii mai delicate nu pot sa ma controlez si incep sa ma balbai. Am observat ca in timp s-a accentuat si de aceea va rog din suflet sa ma ajutati cu sugestii si tratament. Va rog sa-mi raspundeti la adresa de mail: CIP_THOMAS@YAHOO.COM. Va multumesc mult.

    0
    0

  • natalia pe 17 Ian 2008, 21:49
    Am nevoie de un logoped

    Si baietelul meu are nevoie de logoped. Va rog sa-mi scrieti pe adresa mea de email nataliachelu@yahoo.com. Va multumesc.

    0
    0

  • stefan pe 13 Ian 2008, 22:50
    Sunt lalait

    Ce sa fac??? Ce exerciti sa fac???

    0
    0

  • Raluca pe 1 Dec 2007, 00:09
    Cum pot sa ajung Dr. Logoped?

    Ma roade rau aceasta idee si as vrea sa imi spuna si mie cineva care sunt pasii exactii. Daca presupune examen, care ar fi materia. Multumesc anticipat!

    0
    0

  • mihaela valcea pe 27 Nov 2007, 14:18
    Ticuri

    Am un baiat de 5 ani si sufera de boala ticurilor nervoase clipeste des din ochi, da din cap si multe altele. De mentionat, este un baiat inteligent cuminte nu este nervos deci un copil normal aparent. Am facut acupunctura am luat granule hemeopate cura cu drojdie de bere nimic nu a avut efect. Tatal lui a avut aceasta boala pe care o mai manifesta atunci cand e nervos. Ce pot sa fac pt. baiatul meu. Este greu sa vezi cum se manifesta. Ma tem sa nu fie marginalizat de colegi si prieteni lui.

    0
    0

  • cosmin manea pe 12 Nov 2007, 12:13
    balbaiala

    Am 29 de ani SI SUNT ECONOMIST ma cam balbai si de multe ori se mai pune un nod in gat.Va rog sa-mi raspunda si mie cineva din ce cauza, si cum pot sa o vindec? E-mail :cosmin.manea@yahoo.com

    0
    0

  • ce sa fac??? pe 10 Nov 2007, 20:56
    Rarait..ce sa fac?

    sunt rarait ..ce pot sa fac? am 15 ani

    0
    0

  • oana pe 6 Nov 2007, 17:29
    sasaita ce sa fac?

    am 16 ani si sunt sasaita ce sa fac? ce exercitii sa fac? va rog sa-mi explicati nu sunt ff acentuat dar atunci cand ma enervez sau vb tare se pune acest lucru in evidenta> va rog ajutati-ma

    0
    0

  • george laurentiu pe 2 Nov 2007, 00:33
    balbaiala

    am 27 ani si sufar de mic copil de acest handicap.iau niste pastile in fiecare zi de 7 ani si nu simt deloc efectul lor.am nevoie de ajutor pt ca nu imi pot incepe adevarata viata cu acest defect.

    0
    0

  • vanina coada pe 25 Oct 2007, 09:15
    intarzieri de vorbire

    copilul meu , un baietel de 3ani(implinim saptamana viitoare) nu vorbeste , spune foarte putine cuvinte : mama , tata , mimi , nina , ana , om , ... mi se par putine . am fost la un logoped o singura sedinta , si m-am cam speriat (de cum vorbeau alti copii , de sugestiile logopedului , ca ar avea polipi..) am sa continui sedintele , credeti ca il vor ajuta ? copilul memoreaza f multe cred ca stie peste 50-60 animalute si le deosebeste pe cele asemanatoare (emu, stut), sa mai am rabdare ? multumesc

    0
    0

  • adelaida pe 11 Oct 2007, 14:11
    balbaiala

    am 19 ani si sunt o persoana balbaita.sunt un elev sisitor si am dificultati in momentul in care profesorul ma examineaza.ajutati ma !acasa nu am probleme cand imi repet dar am momente sau mai spus perioda in care aceast handicap ma macina.sunt foarte dese aceste fenomene.ce trebuie sa fac dar as dori sa nu apelez la un specialist pt k nu am o situatie financira buna si tatal meu n stie k sufar de balbaism. ce tratament pot sa uemez sa mi anulez emotiile?va rog dati mi un raspuns.va multumesc!

    2
    0

  • dan pe 28 Iul 2007, 23:43
    probleme si cu ticurile nervoase ? www.ticuri.uv.ro

    daca tulburarile de ritm si fluenta ( asa cum este balbaiala) persista dupa perioada copilariei, mai insistente in starile emotionale puternice, se poate apela la o terapie cogntiv-comportamentala, care reduce semnificativ balbaiala ( logonevroza)

    0
    0

  • mihai pe 27 Apr 2007, 02:26
    ce sa fac?

    am 24 de aqni si ma balbai... ce sa fac?

    0
    0

  • mirele pe 2 Oct 2006, 19:59
    un articol pe care il cautam

    cautam de mult un articol ca acesta .pot spune ca fetita mea are o problema de genul asta ...se grabeste sa vorbeasca si atunci se balbaie....medicul de familie mi-a spus ca poate fii din cauza fratelui ei care nu o lasa niciodata sa vorbeasca ..tot timpul vrea sa fie el primul...dar vreau sa consult si un logoped....multumesc pt aces arcicol

    0
    0

  • anamel pe 2 Oct 2006, 18:12
    am nevoie de un logoped

    am nevoie pentru fetita mea de un logoped. ma puteti ajuta?daca da va rog sa-mi scrieti pe adresa mea de mail:anamel68@yahoo.com va multumesc din suflet

    0
    0

  • mihaiela pe 30 Sep 2006, 14:54
    logopedie

    Un articol foarte util pentru copii cu astfel de probleme. Va multumesc!

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod