Doar cu calculatorul?

Auzim parinti suparati, ingrijorati, care se plang ca adolescentul isi petrece tot timpul in fata calculatorului.

Iti reamintesc de intalnirea noastra pe Forum, in fiecare Luni intre 10 si 15.Click  AICI

 

Parintii se intreaba daca este “normal” ca atatea ore adolescentul sa fie doar cu calculatorul, sa renunte la alte activitati sau distractii. Daca este “bine” ca un interval de timp atat de mare sa fie ocupat de activitatile la calculator.


Pentru a gasi raspunsuri la aceste probleme este nevoie ca fiecare parinte sa se apropie de cuplul adolescent-calculator pentru a afla ce se intampla in el. Asta inseamna pe de o parte ca parintele sa fie interesat sa afle ce ii ofera calculatorul adolescentului (jocuri, distractie, suspans, sursa de informare, comunicare cu oameni din fata altor calculatoare, filme, muzica etc) si pe de alta parte, care sunt motivele pentru care adolescentul prefera drept “partener”calculatorul in locul cartilor, sporturilor, filmelor la cinema, intalnirilor “reale” cu prieteni etc.


Daca, dimpotriva, parintele nu incearca sa inteleaga ce se intampla, ci considera ca tot ce face adolescentul sunt “prostii” sau este in postura celui care cauta zadarnic o solutie, sansele de a afla cauzele, motivatiile, placerile si suferintele adolescentului sunt minime. In cele mai multe dintre situatii, parintii apeleaza fie la “autoritate”, interzicand accesul la calculator, fie se lamenteaza ca adolescentul nu le asculta sfaturile, nu-i respecta, nu-i iubeste, nu vrea sa comunice cu ei.


Sigur ca in cei 20-30 de ani, care il separa pe adolescent de parintii sai, s-au intamplat multe lucruri, au aparut noutati si este greu mai ales pentru cei a caror meserie nu este legata de calculator sa tina pasul cu tot ce apare, cu limbajul respectiv, cu posibilitatile pe care le ofera tehnica.

 

 

In ce consta tentatia?

 

Daca vorbim cu adolescentii, vom afla ca ei fac schimb de filme, de muzica, acceseaza diferite site-uri pe care cauta referate pentru la scoala, vorbesc intre ei si cu necunoscuti pe diferite forumuri, pun intrebari pentru afla toto felul de lucruri, se joaca, invata in masura in care sunt interesati de anumite domenii.

 

Suntem cu totii de acord ca timpul petrecut in fata calculatorului creste atat la adolescenti cat si la oamenii maturi. Activitatea pe internet se dezvolta cu o viteza ametitoare. Majoritatea oamenilor folosesc mailul pentru corespondenta, programele de chat pentru a vorbi cu cunoscutii, mai toate firmele au site-uri cu serviciile pe care le ofera, imagini, informatii, costuri, date de contact. Mai toti folosim, celebrele de acum, “motoare de cautare” pentru a afla tot felul de informatii, pentru a ne cauta medic sau restaurant, pentru a gasi o carte sau un film, textul unui cantec sau imagini dintr-un anumit loc.


Ne punem intrebarea acum, cand ne trebuie cateva secunde pentru a gasi o poezie sau o fotografie cu pinguini, cum faceam inainte ca motoarele de cautare sa lucreze pentru noi? Foloseam carti, rascoleam prin biblioteca, sunam prieteni, colegi, bantuiam prin librarii sau ne lasam pagubasi…De aici oare tentatia atat de mare pe care o simtim de a sta in fata calculatorului? Accesibilitatea, viteza si diversitatea pe care le ofera ii fac pe adolescenti sa renunte la dans, sport, citit, pescuit, teatru si atatea altele? Sa ajunga calculatorul sa ocupe tot timpul liber?


In aceste conditii cand calculatorul si internetul ofera atatea lucruri, ne satisfac curiozitatea, ne scutesc de cautari, de socoteli, de cumparaturi, cum sa facem sa mai acordam o sansa si activitatilor care nu presupun statul pe scaun cu ochii in monitor? Cum sa ii facem pe copiii si adolescentii nostri sa se implice si in alte activitati?

 

 

Ce putem face?


Un raspuns posibil ar fi sa le dam propriul exemplu, sa plecam la teatru, la bazin, la cumparaturi, la munte.

Daca le spunem doar cat este de bine sa patinezi dar nu o facem niciodata…slabe sanse sa ii tenteze!

O alta solutie ar fi sa facem ceva impreuna cu ei, ceva suficient de placut si de atragator incat pentru cateva ore sa fim implicati in cu totul altceva. Pentru asta insa este nevoie de o buna comunicare cu ei, de propria noastra capacitate de a fi spontani, de a ne putea “juca” (tenis, brige sau orice altceva), de a lasa deoparte grijile, supararile, reprosurile sau sfaturile, de a putea accepta idei care nu ne apartim ci sunt ale copiilor nostri.


Si voi veti gasi modalitati de a ne petrece timpul impreuna cu adolescentii nostri. De-abia asteptam sa ni le impartasiti!

Daca ai intrebari, click aici

Psiholog Anca Pietraru

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • CRISTINA pe 29 Ian 2007, 12:41
    internetul

    sunt o adolescenta de 19 ani.. parintii mei au aceleasi intrebari..de ce atata calculator??.....uite in momentul de fata tata a intrat in camera si a zis k iara sunt la calculator :)) pai da... asa e recunosc sunt dependenta de internet...incerc sa ma indepartez...e putin greu, dar incerc ..acum e sesiunea si nu am stat prea mult in fata calc....dar stiu k o sa vina zilele in care voi fi mereu in fata lui.... daca nu as avea internet nu as avea acelasi interes ptr el..ce fac eu pe internet?pai mi-ai facut prieteni de pe diferite forumuri..colegi,prieteni..e mult mai usor e ca un fel de telefon fix dar cu mai multe facilitati caut o carte, un cuvant,un film, o piesa,vreau o haina,comand sau caut pe internet..stiu si realizez k trebuie sa iesim sa citi...dar asta e realitatea..pana pe clasa a 8 a nici nu stiam cum arata un calc.cum se foloseste....si copii din ziua de astazi de 3-4 ani ..stiu mult mai multe..stau si ma agdnesc cau vor avea varsta mea..cum va fii??as putea sa scriu f mult despre aceasta tema... dar e oarecum plictisitor sa citesti atatea randuri....va doresc numai bine

    0
    0

  • mihaela pe 26 Ian 2007, 21:37
    calculatorul

    Poate ca ar fi mai bine sa nu ii acuzam pe copii pt. faptul ca stau prea mult la calculator....in fond este vina parintilor.Computerele pot fi parolate si atunci....le putem controla timpul petrecut in fata computerului fara nici o problema.Este doar o chestiune de vointa si de impunere a parintilor.Apoi, pot sa le faca un program pe care sa-l respecte pana ajung ei acasa.Parerea mea este ca nu sunt suficient de autoritari parintii, si nu stiu sa le explice ca de fapt le doresc doar binele.....

    0
    0

  • simona pe 24 Ian 2007, 18:55
    calculatorul

    eu sunt eleva in clasa a 6ea si sunt foarte atrasa de calculator.petrec 5-6 ore seara si 2-3 ore dimineata in fata lui atunci cand merg la scoala.stiu ca nu e delok bine dar la tv nu am ce face iar de citit nu imi place.parintii mei sunt ffff ocupati si nu pot erge niciodata cu ei undeva.

    0
    0

  • gabriela c. pe 23 Ian 2007, 09:11
    calculatorul

    si eu m-am confruntat cu aceeasi problema,dar am incercat sa ii propun fetitei mele si alte activitati pe care sa le facem impreuna cum ar fi mersul la patinoar,la film,la teatru si chiar am reusit.Nu i-am restrictionat timpul pe care si-l petrece in fata calculatorului dar oricum a inteles ca nu trebuie sa stea foarte mult.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod