Depresia postnatala nu poate fi ignorata!

Aproximativ 80% dintre femei trec prin anumite tulburari emotionale dupa nastere. Se simt triste, singure, tematoare, simt ca nu isi iubesc suficient copilul si se simt vinovate din aceasta cauza.

Jocul – un secret?

A ascunde se poate lega fie de un sentiment de rusine, de o intimitate incalcata de celalat, de protejarea unui continut foarte personal sau de o interdictie. Putem banui ca atunci cand se opresc din joc la venirea unui adult, copiii jucau un joc despre care nu ar vrea ca adultul sa stie, pentru ca ar fi certati, pedepsiti. Poate ca nu este asa dar ei asa cred.

La ce folosesc jocurile?

Unii sustin ca jocurile sunt pentru a ne distra, altii ca sunt o activitate specifica in copilarie, caracterul relaxant ar fi un alt raspuns... Sa ne gandim la inceput de ce se joaca cei mici si care este utilitatea jocurilor lor. Ei reproduc in joc activitatile adultilor. Conduc masini, imbraca papusi, construiesc case, sunt doctori, astronauti, inventatori, profesori, sportivi.

Ce inseamna conceptul de invatare prin joc?

Conceptul de invatare prin joc nu este nou. In special in educatia copiilor, diferite scoli pedagogice au pus de-a lungul timpului la punct diferite metode de a invata, asimila informatii, deprinderi, de a forma anumite capacitati prin joc. Ce ar insemna asta?

Jocurile in familie

Mai intai sa ne amintim ca parintii si rudele se joaca cu bebelusul si astfel il invata multe lucruri. Culorile, formele geometrice, animalele si chiar obiectele din casa, zilele saptamanii, anotimpurile, obiceiurile, uneori regulile – toate sunt prezentate mai intai ca joc, poezie, cantec sau ghicitoare. Si mai tarziu, principala activitate a copilului ramane jocul si parintii il acompaniaza o parte din timp dar apare si joaca cu alti copii.

Singur in fata ecranului

Avem doua realitati ori de cate ori suntem in situatia de a vorbi cu altii prin intermediul calculatorului. Fie pe chat, forum sau jocuri online. Pe de o parte jucatorul este singur in fata monitorului si pe de alta parte comunica cu cei care joaca si ei.

Joaca-te cu mine!

Stim ca sunt jocuri de grup si jocuri de unul singur. Copiii ca si adultii le prefera pe unele sau pe altele.

Violenta din jocuri

Abordam astazi un subiect adesea adus in discutie si anume violenta din jocuri. Ne referim mai intai la copii care se joaca violent si apoi la jocurile pe calculator in care "este prezenta multa violenta". Multi parinti sustin ca aceste jocuri violente ii fac pe copii sa-si manifeste violenta si in viata reala.

Jocul: placere si fascinatie la orice varsta

Dupa ce am abordat principalele aspecte prezente atat in jocuri, cat si in povesti, romane, mituri si vise: taramurile magice, timpul, personajele si combinatia dintre real si ireal, ne vom referi de aceasta data la starea pe care ne-o prodece jocul si la ce anume ne face sa ne jucam.

De ce imita copiii personajele din povesti si filme?

Am vorbit despre caracteristicile spatiului si timpului in jocuri, vise si povesti si le-am pus in legatura cu dorintele noastre pe care nu le putem satisface in viata reala, de unde si necesitatea si placerea pe care le resimtim pentru jocuri, filme si alte creatii in care fantasticul si irealul sunt pe primul plan.

Taramuri, tinuturi si lumi fantastice

Cu totii ne amintim ca am auzit despre Olimp, Atlantida, Hades, taramuri "de dincolo". Sa ne gandim putin la starea pe care o avem cand ne "intalnim" cu aceste tinuturi, fie citind romane SF, povesti, fie cand le visam sau cand copiii ne vorbesc sau ne intreaba despre ele. "Mami, exista viata pe alte planete?", "Tati, cand a disparut Atlantida? Oare mai exista?", "Oare exista viata pe alte planete?"

Trecerea timpului in realitate si in afara ei

In povesti si jocuri, timpul trece altfel sau sta pe loc, ba uneori se si intoarce, in sensul de curgere inversa. Auzim de multe ori copii care isi doresc o "masina a timpului".

De ce isi vorbesc urat oamenii?

Ne referim astazi la un subiect despre care fiecare dintre noi poate vorbi pe larg. Trecand pe langa o scoala sau un liceu, uneori si pe langa o gradinita, auzim cuvinte "urate". Ele sunt injuraturi, cuvinte si expresii jignitoare.

Copiii si absentele de la scoala

Auzim adesea despre absente, despre copii care chiulesc, despre pedepse, despre situatii uneori disperate de adolescenti care repeta un an scolar din pricina absentelor nemotivatre. Ce-i face sa lipseasca de la scoala? Cum se ajunge la dezinvestirea, dispretul sau ostilitatea fata de profesori si de scoala? Ce face familia? Care este modalitatea de abordare a unei astfel de situatii?

Legaturile dintre parinti, copii si profesori

Deseori apar probleme in aceste legaturi, iar copilul ajunge sa fie la mijloc intre dorintele si cererile parintilor si cele ale profesorilor.

Tu cand ai emotii?

Emotiile sunt prezente la toate varstele si sub diferite denumiri. Vedem o fetita de 2 anisori care isi ascunde capul dupa mama ei atunci cand cineva ii spune ca este frumoasa... Mama ei ne explica: "S-a rusinat! Cand era mica zambea la toata lumea dar acum de cand e mai maricica, nu mai vrea, se rusineaza imediat."

Razboiul dintre generatii

Saptamana trecuta am abordat tema rusinii si ne-am raportat in special la familie si la acele continuturi care produc aceasta traire. O cititoare a postat un comentariu, lung si detaliat legat de ce gandeste si ce simte, precum si parerea ei despre aspecte familiale controversate. Voi relua comentariul si voi incerca sa raspund la cateva din problemele si intrebarile pe care le ridica.

Rusinea in discutiile dintre parinti si copii

Am vorbit destul de mult in ultimul timp despre ce poate fi spus si ce nu poate fi spus, despre secret, despre a ascunde pentru a proteja, despre o incapacitate de a vorbi despre anumite sbiecte sau cu anumite personae. Mai concret, vorbeam despre ceea ce parintii le spun sau nu le spun copiilor, despre senzatia lor ca cei mici nu vor intelege, despre intentia de a-i proteja de anumite trairi sau continuturi ascunzandu-le sau amanandu-le.

Cum vorbim cu cei mici?

De multe ori parintii se intreaba cum sa-i spuna copilului anumite lucruri adica cum sa-i comunice ceva. Vom incerca sa ne referim la modul in care parintii sau adultii in general vorbesc cu copiii, resimt intrebarile acestora, aleg cuvintele pe care le cred potrivite, elimina anumite lucruri pe care le considera nepotrivite sau neadecvate cu varsta copilului.

Conflictele care apar intre parintii copiilor din aceeasi clasa

In toate grupurile exista pareri diferite, puncte de vedere contrare, moduri diferite de a privi anumite aspecte. Astfel este firesc ca si parintii sa fie un grup eterogen, compus din oameni diferiti din multe puncte de vedere si care au moduri diferite de a privi scoala, activitatea copilului, invatatoarea.
;