Strategii de alimentatie sanatoasa pentru copii

Alimentatia adecvata si dieta echilibrata sunt cei mai importanti factori in dezvoltarea armonioasa a copilului tau. Urmeaza sfaturile noastre si toate celelalte mame te vor invidia.
Indiferent daca ai un copil mic sau un adolescent, exista cinci strategii prin care ii poti imbunatati dieta de a-l incuraja sa capete niste obiceiuri alimentare sanatoase. Noi ti le dezvaluim in continuare:

1. Organizeaza mese in familie in mod regulat.
2. Serveste alimente si gustari variate.
3. Fii un model pentru copii: mananca si tu sanatos.
4. Evita certurile pentru mancare.
5. Implica-i pe copii.

Atunci cand ai un program incarcat, insa, este destul de dificil sa respecti toate aceste reguli. Mai mult, fast-food-urile ofera atatea tipuri de macare gustoasa si rapid preparata, incat esti intrucatva tentata sa accepti acest compromis. Iata cum poti introduce toate aceste cinci strategii in rutina ta zilnica de viata:


1. Mesele in familie

 Mesele in familie sunt un ritual placut atat pentru copii, cat si pentru parinti. Celor mici le place siguranta oferita, iar parintii lor au posibilitatea de a tine pasul cu ce se intampla in viata de familie. In plus, aceste intalniri la ofera ocazia parintilor sa vada ce mancaruri le plac celor mici si care nu sunt pe lista lor de favlorite.

S-a descoperit ca acei copii care iau masa in familie:
  • mananca mai des fructe, legume si cereale
  • nu consuma prea multe gustari nesanatoase
  • au sanse reduse sa fie atrasi in capcana fumatului, a tigarilor de marijuana sau a bauturilor alcoolice
Probabil ca adolescentii vor stramba din nas atunci cand este vorba despre mese in familie - este normal, data fiind nevoia lor de independenta.
Studiile arata totusi ca adolescentii isi doresc inca sfatul si ajutiorul parintilor; deci folositi mesele in familie drept ocazie pentru a crea noi legaturi. Nu uita de aceste strategii:
  • permite-i adolescentului sa aduca un prieten la cina
  • implica-ti copilul in pregatirea mesei
  • nu il certa si nu ii face morala in timpul mesei; aceasta trebuie sa fie un moment de calm si de bunastare

Ce poate fi considerat "masa de familie"? Orice moment in care tu si rudele tale stati impreuna la masa, petrecand timp de calitate si discutand despre lucruri importante, dar care nu produc atmosfera neplacuta. Incearca sa mizezi pe alimentele sanatoase si nutritive in cadrul acestor mese si alege un moment in care toata lumea sa poata fi prezenta.


2. Rezervele de mancare sanatoasa

Copiii, in special cei mici, vor manca orice gasesc acasa. De aceea este foarte important sa controlezi mereu rezervele de mancare - si sa ai grija ca ele sa contina doar gustari si alimente sanatoase.

Urmeaza aceste sfaturi generale:
  • Introdu fructele si legumele in rutina zilnica, incercand sa atingi nivelul de 5 serviri pe zi
  • Faciliteaza accesul copilului la gustari sanatoase, tinand la indemana fructe si legume spalate si gata de a fi mancate; alte gustari acceptate sunt iaurtul, pasta de alune sau castane, telina, biscuitii din cereale integrale si branzeturile
  • Serveste carne macra slaba si alte surse bune de proteine, ca ouale sau nucile
  • Alege numai paine integrala sau cereale complete, pentru ca astfel cel mic va avea necesarul de fibre asigurat
  • Limiteaza aportul de grasimi evitand prajelile si alegand variante sanatoase, ca frigerea, fierberea, gratarul sau gatitul cu aburi
  • Limiteaza proviziile de gustari nesanatoase si cu putina valoare nutritiva, ca chips-urile si bomboanele; dar nu elimina complet aceste placeri ale copiilor, pentru ca ei se vor simti privati astfel - modalitatea cea mai buna este aceea de a le transforma in "gustari de ocazii speciale"
  • Limiteaza si rezervele de sucuri dulci - fie carbogazoase, fie din fructe, dar cu zahar adaugat; serveste lapte si apa in schimb


3.
Cum sa devii un model pentru cei din familie


Cel mai bun mod de a incuraja alimentatia sanatoasa este sa te hranesti si tu astfel. Copiii vor urma intotdeauna modelul adultilor pe care ii vad in fiecare zi. Mancand fructe, legume si gustari cu valoare nutritiva, le vei transmite celor mici mesajul corect. O alta modalitate de a fi un exemplu bun este sa limitezi portiile de mancare si sa n u exagerezi niciodata. Vorbeste despre cum este sa simti ca ai "burta plina", mai ales daca ai copii mici. Poti spune: "E delicios ce manca, dar simt ca m-am saturat, asa ca ma voi opri". Incearca totusi sa nu cazi nici in extrema cealalta. Paritnii care tin mereu diete si cure de slabire pot sa le imprime si copiilor aceleasi sentimente negative. Incearca sa ai o atitudine deschisa si pozitiva atunci cand vine vorba despre mancare.


4. Evita certurile pentru mancare

Mancarea poate deveni usor o sursa de conflict. Parintii bine intentionati se pot afla in situatia de a-si mitui copiii sau de a se targui cu ei sa manance lucruri sanatoase. O strategie mai buna ar fi de a le oferi copiilor posibilitatea de a controla ce mananca, dar, in acelasi timp, de a limita mancarea accesibila in casa. Copiii vor putea decide urmatoarele lucruri: daca le este foame, ce aleg sa manance din felurile oferite si cand sunt satui. Parintii sunt totusi cei care decid ce feluri de mancare le sunt disponibile copiilor, atat in timpul mesei, cat si in rest.


Tine minte urmatoarele reguli:
  • Stabileste un progrm de alimentatie predictibil. Copiilor le place sa stie la ce sa se astepte.
  • Nu forta copiii sa termine tot din farfurie. Astfel vor invata sa treaca peste sentimentul de satietate, ceea ce nu iti doresti.
  • Nu iti mitui copiii cu mancare si nici nu ii rasplati in acest mod. Evita sa folosesti desertul ca premiu pentru cei ce au terminat de mancat tot.
  • Nu folosi mancarea ca pe un mod de a-ti arata afectiunea. Cand vrei sa le arati ca ii iubesti, imbratiseaza-i, ofera-le timp sau lauda-i pentru ceea ce au facut.


5. Implica-i pe copii

Majoritatea copiilor adora sa decida ce se va manca la cina. Vobeste cu cei mici despre alegerile alimentare si despre o dieta echilibrata. Unii copii vor vrea chiar sa te ajute la cumparaturi si la pregatirea mesei. Profita de aceste momente si invata-l pe copil sa se uite la eticheta produsului cand se afla in magazin. In bucatarie, da-i celui mic sarcini potrivite pentru varsta lui; astfel, nu va exista riscul accidentarii si nici copilul nu se va simti depasit de situatie. La sfarsitul mesei, nu uita sa il lauzi pe maestru.

Pranzul de la scoala este un alt moment important, in care cel mic poate invata despre alimentatia sanatoasa. Mai mult decat atat, daca il poti face pe copil sa se gandeasca ce va manca la pranz, ai facut deja primul pas in a-l convinge sa se alimenteze sanatos.

La magazin, cand faceti cumparaturi, cautati impreuna alimente gustoase, hranitoare si care se pot ambala usor.
Inca un motiv important pentru a ii implica pe copii in aceste decizii: ii vei ajuta sa ia singuri decizii privind alimentatia lor. Nu te vom pacali: cel mic nu va prefera in mod automat o salata in locul cartofilor prajiti - totusi, obiceiurile alimentare sanatoase create la o varsta frageda vor dura toata viata.
 

Comentarii (28)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mindru anda pe 25 Iun 2009, 12:51
    copil de 3 ani care nu maninca

    as dori sa stiu cum pot stimula un baiat de 3 ani sa manince la timp pt el cea mai buna mincare sunt dulciurile care evident incerc pe cat posibil sa nu-i dau e un copil care face mai des rosu in gat si cred ca i se inchide pofta de mincare si de la tratament ce ma sfatuiti

    0
    1

  • alexandru pe 11 Mar 2009, 19:05

    baietelul meu de 1an si 11 luni mananca felul intai adica ceva sanatos supa, pilaf.... dar mai mananca si dupa aceea inca ceva de preferabil ceva dulce si ceai dar nu stiu cat sa-i dau ca sa nu fie mult!nu vreau sa manance prea mult si sa se ingrase.

    0
    1

  • genina pe 25 Oct 2008, 20:37
    Fetita mea

    etita mea de 11 luni mananca orice-i dau numai peste nu mananca... si stiu ca pestele este foarte important pentru copii.

    0
    1

  • lali 03 pe 26 Mar 2008, 10:47
    Baietii mei

    Am doi baietii unul de 2 ani si 8 luni, iar celalalt de 10 ani. Cel mare este bine are 1,51 m si 46kg, dar cel mic are 23kg, la 98 cm, daca incerc sa reduc mancarea cauta singur in frigider sau in camara si se serveste, manca orice deci nu se pune problema sa gatesc ceva care sa nu ii placa. Cum ar trebui sa il temperez?

    0
    1

  • ionela pe 20 Mar 2008, 22:18
    Mancare sanatoasa

    Daca doctorii ar fi mai interesati de soarta copiilor nostri! E adevarat ca nu seamana un copil cu altul, dar ar trebui sa ne explice cu aproximatie cantitatile de mancare pe zi si cam la ce sa ne orientam... noroc cu internetul! Puiul meu are 1 an si 3 luni si tot se mai trezeste noaptea... Cu mancarea ziua nu prea stiu cum stam. Papa branzica amestecata cu banane sau mere, supita putina, iaurturi Danonino 2-3 /zi , legume pasate doar cand are chef, carnita sau ou cate putin, laptic... Va pup!

    0
    1

  • gena pe 19 Mar 2008, 23:34
    Mancare sanatoasa

    Ce te faci cand copilul nu consma fructe desi te-ai chinuit aproape 9 ani sa-l convingi si nu numai fructele sunt o prblema?

    0
    1

  • popa otilia andreea pe 8 Mar 2008, 11:42
    Parerea mea

    Nu prea cred ca un copil intre 1-3 ani nu ar trebui sa bea suc sau mancare multa intr-o zi deoarece cand va creste va fi cat un butoi.

    1
    0

  • maria pe 15 Feb 2008, 13:13
    Lucas mananca orice

    Copilul meu de un an si 5 luni, are 14 kg, dar e inaltut si mananca orice i se da, mai putin ou. Ce importanta are oul pentru el si cum sa il ajut sa il manance?

    0
    0

  • costea liliana pe 12 Feb 2008, 19:13
    mr problema

    Si eu am probleme cu copii nu prea mananca doar supa si ciorba si alea nu prea multa. Ce sa ma fac?

    1
    0

  • ana pe 11 Feb 2008, 17:26
    Sfat

    Am un baietel de 7 luni, care mananca diversificat, dar noaptea se trezeste de multe ori sa manance san, nu stiu daca este ok, dar nu am alta sansa caci am incercat sa-i dau noaptea lapte dar nu l-a vrut nici macar sa-l guste!

    0
    0

  • mihaela pe 8 Feb 2008, 11:15
    am si eu un bebe

    Copilul meu are un an si mananca orice binenteles ce e permisibil, dimineata sfecla rosie cu mar ras sau suc. Noi gatim in casa fara sare astfel el poate manca ceea ce mancam si noi. In schimb cu somnul avem aceeasi problema ne trezim foarte des noaptea si vrem san indiferent cat de bine mancam seara.

    0
    0

  • Delia Pop pe 27 Ian 2008, 14:29
    Alimentatia bebelusului la un an

    Am un bebe de 11 luni si in februarie va implini un an. Inca il mai alaptez si i-am diversificat papa cu piept de pui, spanac cu lapte si galbenus, cerealele din magazine nu-i prea plac chiar daca i-am cumparat cereale scumpe, i-am preparat branza cu pastile de calciu lactic si o place daca i-o amestec cu banane. Bebele meu se trezeste de 3 ori peste noapte, il mai alaptez de fiecare data ii place sa adoarma la san, dar e obositor. Il culc cu mine in pat si asa reusesc sa-l adorm repede peste noapte. Dati-mi sfaturi pentru un somn mai linistit pentru bebe si o alimentatie mai variata, acum cand bebele are un an. Delia

    0
    0

  • cara pe 26 Aug 2007, 17:10
    premianta

    Felicitari, insa sa nu credeti ca toti parintii copiilor care fac mofturi procedeaza altfel......e bine sa avem grija, insa depinde si de copil, evident. Continuati tot asa, insa felicitati-va ca aveti un copil care e asa, abia apoi ca aveti d-voastra grija, am senzatia ca vreti premiul I si pe micut sa il lasam pe II..parintii toti ar trebui sa fie premianti..sanatate si bucurie in suflet

    0
    0

  • Mihaela pe 1 Iun 2007, 11:59
    alimentatia

    Fiul meu are 2,7 ani si este tot timpul admirat pentru ca nu face mofturi la mancare .Tin sa va spun ca de mic am insistat pe o alimentatie sanatoasa si nu i-am dat dulciuri sau bomboane, mezeluri pana la 2 ani . Si acum evit aceste lucruri dar fiul meu mananca fara probleme fructe si legume . Eu las intodeauna la vedere fructiera iar cad vrea cere . Nu va spun cum manaca rosiile anul trecut se ducea si lua rosia din gradina de la parinti pe cele mai mari , abia le ducea . Am mare grija sa nu lipseasca zilnic nici lactatele si carnea , evit prajelile . Este un copil sanatos nici grs nici slab,nu raceste decat foarte rar cand ia virusul de la alti copii, dar niciodata grav.

    0
    0

  • verapopa pe 6 Feb 2007, 16:00

    Si fiul meu face mofturi la mancare, are 7 ani si mananca doar ce-i place. Un lucru important pentru el este ca mancarea sa fie "frumoasa" asa ca ii pregatesc cu grija mancaruri care sa si arate bine: de exemplu o omleta care are forma unei fete cu ochi si gura din rosii sau felii de salam, pireul de cartofi modelat sub forma unor mingi, morcovii si mazarea neamestecate cu sosuri inestetice, sandwichuri decorate cat mai frumos. In ceea ce priveste carnea nici el nu e mare carnivor, prefera pestele si puiul insa de cand face sport si antrenorul i-a spus ca daca vrea sa fie puternic trebuie sa manance carne si legume parca mananca mai cu pofta si cu convingere. De exemplu fiului meu ii plac sandwichurile cu carne de peste pentru ca a vazut ca personajele din desenele animate mananca asta...nu cred ca trebuie sa te alarmezi, probabil ca e ofaza si va trece...multa sanatate!

    0
    0

  • amalia 35 pe 30 Nov 2006, 08:47
    carnea, o problema?

    Fetele mele nu mananca niciuna carne!Cea mare(8 ani)face mofturi si atunci cand o vede,iar cea mica (1 an si 3 luni) nu are dintisori destui si nu o accepta nici pasirata.Ce sa fac?

    0
    0

  • monica pe 26 Nov 2006, 22:15
    fetita mea

    ii plac foarte mult fructele, mananca zilnic 2-3 feluri de fructe si prefera si legumele, dar fierte pur si simplu.

    0
    0

  • tatiana pe 7 Nov 2006, 18:53
    baietelul meu

    nu este mancacios dar iiplac fructele simai ales laptele

    0
    0

  • oana pe 24 Oct 2006, 14:00
    marius nu mananca nimic

    baietelul meu are 2 ani si nu mananca nimic in afara de fructe si lapte la biberon.surprinzator greutatea este buna dar as vrea sa ma sfatuiti cum sa-l pacalesc sa manance mancare gatita

    0
    0

  • myoara pe 16 Oct 2006, 19:23

    Este foarte interesant,dar daca toti copiii ar respecta o alimentatie adecvata...Cat de dese ar trebui sa fie controalele medicale pt. a descoperi la timp anumite carente alimetare?

    0
    0

  • ALECU LILIANA pe 14 Oct 2006, 09:03
    Combaterea rahitismului

    Multumesc foarte mult celor ce contribuie la realizarea acestui sait.Gasim foarte putine informatii despre modul de alimentatie al copilului mic,in general despre ce alimente sanatoase si cu ce contin ele,pentru ai fixa in organism tot ce este necesar pentru a deveni puternic si sanatos.Am o nepotica de 1 an si 7 luni si la un control efectuat in urma unei raceli mai puternice,sa constatat ca este rahitica.Stiu ca aceasta boala,daca pot sa-i spun asa,se datoreaza lipsei vitaminei D din organism,si as dori sa stiu ce alimente contin aceasta vitamina.Cred cu tarie ca,prin educarea mamelor in ceea ce priveste alimentatia corecta a copilului se pot evita imbolnavirile frecvente ce apar mai des la copilul mic.

    0
    0

  • ana pe 3 Oct 2006, 16:16
    propunere

    este f bun dar cred ca pentru mame ar fi interesant daca ne ati sfatui ce fructe si ce legume se asociaza la toate vitaminele .

    0
    1

  • ana pe 23 Iun 2006, 15:54
    slabuta

    mananca de 56 ori pe zi dar foarte putin

    0
    1

  • andreea pe 19 Iun 2006, 01:08
    5 mese pe zi ?

    nu cred ca sunt necesare chiar 5 mese pe zi fetita mea mananca de trei ori si arata destul de bine si nici nu am avut probleme cu ea pana acum

    0
    1

  • lindaciurea pe 17 Iun 2006, 16:38
    copilul isi imita parintii

    Baietelul meu este dispus sa incerce aproape orice ne vede pe noi ca mancam;asa a inceput sa manance de curand si alte fructe in afara de banane si portocale.

    0
    1

  • bondrea cristina pe 11 Mar 2006, 16:31
    dulciuri multe

    ....este ca toti copii sunt inebuniti dapa dulciuri. dar graseala cea mai mare o au parintii

    0
    1

  • graur silvia pe 19 Ian 2006, 17:48
    fetele mele

    fetele nu prea mananca

    1
    1

  • foxyalinaelena pe 19 Ian 2006, 17:48
    alimentatie sanatoasa

    este bun ,dar nu stiu ce sa ma fac cu fata cea mare are 7ani si prea mananca dar este sanatoasa nu facut nici o boala .

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod