Alimentația copilului după grețuri și diaree: Cum îl rehidratezi

În condiții normale, toate persoanele pierd o parte din apa din corp în fiecare zi, prin transpirație, lacrimi, urină și scaun.
De obicei, înlocuim apa din organism și sărurile pe care le conține prin dieta noastră. Cu toate acestea, copiii pierd uneori o cantitate mai mare de apă prin febră, grețuri și diaree sau chiar și perioade mai lungi în care se joacă și transpiră excesiv. Iar în momentul în care cel mic nu poate să înlocuiască în mod adecvat fluidul pierdut, trebuie să știi cum să-l rehidratezi.

Vărsăturile și diareea sunt niște simptome foarte frecvent întâlnite la copii. Cea mai frecventă cauză a apariției lor este o infecție cauzată de un virus cunoscut sub denumirea de gastroenterită virală. 

Cum îl rehidratezi pe cel mic după grețuri și diaree?

Un regim alimentar regulat oferit copiilor care au diaree poate reduce durata afecțiunii, în timp ce oferă o nutriție adecvată. De asemenea, le poți oferi lapte matern suplimentar sau o soluție de rehidratare orală sugarilor și copiilor cu vârste mici.
Apa nu are suficient sodiu, potasiu și alte elemente nutritive, pentru a rehidrata în condiții de siguranță copiii foarte mici.

Copiii care suferă de o gastroenterită ușoară, ce cauzează greață, vărsături și diaree, dar nu sunt deshidratați, ar trebui să continue să mănânce normal, dar ar trebui să fie încurajați să bea mai multe lichide, pentru a le înlocui pe cele pierdute prin vărsături și diaree. Cei mai mulți copii cu gastroenterită pot urma în continuare regimul alimentar regulat adecvat vârstei lor cât timp sunt bolnavi.
Sugarii care suferă de o formă ușoară de gastroenterită, dar încă nu sunt deshidratați, ar trebui să continue să primească laptele matern sau formula de lapte. 

Printre alimentele care sunt tolerate de copiii cu gastroenterită, la care a fost prevenită deshidratarea, se numără carbohidrații complecși (orez, grâu, cartofi, pâine și cereale), carne slabă, iaurt, fructe și legume. Evită alimentele grase sau alimentele bogate în zaharuri (inclusiv sucurile și băuturile răcoritoare).

Starea unor copii deshidratați nu se îmbunătățește când le sunt oferite lichide, mai ales din cauza faptului că au crize foarte frecvente de diaree sau vărsături.
Atunci când pierderile de fluide nu pot fi completate din cauza vărsăturilor în curs de desfășurare, dificultăților la înghițire, episoadelor repetate de diaree sau din alte cauze, copilul s-ar putea să aibă nevoie de fluide primite intravenos, la spital. Dacă observi că starea copilului nu se îmbunătățește sau că deshidratarea se înrăutățeste, sună imediat medicul.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod