Alimentatia prescolarului

Toti parinti stiu care sunt regulile unei alimentatii sanatoase, cu toate acestea unul din patru copii este obez sau supraponderal. Conform datelor Ministerului Sanatatii, 80% dintre afectiunile romanilor au drept factor determinant alimentatia proasta.
Toti parinti stiu care sunt regulile unei alimentatii sanatoase, cu toate acestea unul din patru copii este obez sau supraponderal. Conform datelor Ministerului Sanatatii, 80% dintre afectiunile romanilor au drept factor determinant alimentatia proasta.

Este deci evident ca alimentatia este esentiala pentru buna dezvoltare a copilului. In aceste conditii, parintelui ii revine rolul de educator, de formator al bunelor deprinderi in alimentatie pentru copilul sau. Aici intervine si puterea exemplului si staruinta parintelui.

Fie din cauza faptului ca cei mici sunt refractari si incapatanati, fie din cauza greselilor facute chiar de parinti, fie din lipsa de timp, copiii deprind insa obiceiuri nesanatoase, uita de legume si fructe si devin dependenti de fast-food si de mancarea nesanatoasa.


Cantitate si calitate, in functie de varsta


Este foarte important sa-l inveti pe prichindel cu ideea „curiozitatii gustative”. Copilul trebuie sa manance de toate, dar adaptat cantitativ si calitativ varstei lui. „Am cerut unor parinti sa-mi spuna, in grame, cat mananca copilul lor la o masa. Le-am cerut sa aprecieze cat ar insemna, proportional aceasta portie, daca ar fi sa fie o masa pentru ei. O masa de 300 de grame pentru un copil de trei ani, inseamna trei kilograme de mancare la o masa pentru un adult! Sa te miri ca acel copil era rotund ca o mingiuta?”, povesteste Alexandrina Vasile, medic pediatru la o clinica din Bucuresti.

Imprieteneste-l cu fructele


Fructele trebuie sa reprezinte un procent important din meniul zilnic al unui prescolar. Regula celor cinci fructe si legume pe zi, este valabila mai ales pentru copilul tau.

Nu ii da fructe ca desert, ci in alte momente ale zilei. Da-i copilului in principal fructele sezonului, si mereu banane, mere si portocale. Fructele pot fi curatate de coaja si transformate in cubulete, cercuri si alte forme care sa le faca agreabile. O prezentare frumoasa le face mai tentante.

Legumele, amici de nadejde


Copiii adora sa manaince cu mana. Speculeaza aceasta oportunitate. Nu ezita sa tai mocovii, castravetii, rosiile in bucatele, feliute si bastonase si ofera-le copilului tau insotite de o crema de branza. Micutul te poate ajuta la bucatarie cand cureti, astfel incat legumele, rosiile si castravetii pot deveni personajele unor povesti pe care tu le inventezi pentru el.

Carne, oua, peste: cele mai bune proteine


Copilul trebuie sa descopre gustul carnii inainte de a implini un an. Pana la 4 ani este de preferat sa nu consume carne de porc.
Pestele, vaca si puiul sunt suficiente. La acestea se poate adauga carnea de curcan si organele de pui si porc. Fie care este vorba de preparare la cuptor, de perisoare sau snitele, copilul trebuie sa primeasca in fiecare zi o masa cu carne.

Masa de dimineata este obligatorie


Masa de dimineata este obligatorie si nu exista niciun motiv pentru care prichindelul tau sa sara peste micul dejun.
Ai de trecut cateva obstacole:
1. In general, micutilor nu le este foame dimineata. Il poti stimula, daca faci din masa de dimineata un pretext pentru o mica reuniune de familie. Animatia il va antrena. Sau ofera-i un pahar cu suc proaspat de fructe care ii va deschide apetitul.
2. Lipsa de timp. Tu te grabesti, micutul se grabeste la gradinita, copii mai mari, la scoala, sotul la serviciu.
Solutia este la indemana ta si consta in ceea ce se manainca la micul dejun.
Iata cateva combinatii matinale rapide:
cereale, iaurt si o banana (iti ia 3 minute sa le pui pe masa), sau cereale cu lapte si cacao (gata in 3 minute)
Friganele (10 minute sa prepari 8-10 bucati), cu crema de branza si dulceata
Ochiuri moldovenesti, lapte cu cacao si paine cu unt (totul gata in 10 minute)
Cornuri cu lapte si un kiwi (sau o portocala, sau o portie de capsune cu smantana) – totul gata in 3 minute
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ionut pe 29 Mai 2009, 13:14
    pt. toti si pt. toate

    pe ultima 100 de metri se aminteste de mierea de albina. dar despre polenul si propolisul de albina ? copii mei folosesc de un an produsele apicole si energizantul facut din aceste produse. face minuni. mai multe inf. dog.catel@yahoo.com

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod