Care este diferența dintre produsele hidratante și cele emoliente?

Credeai că sunt identice? Ei bine, au caracteristici diferite și este posibil să nu ai nevoie decât de anumite formule, în funcție de specificul tenului tău. Află cum alegi produsele de îngrijire, integrând produsele emoliente sau hidratante în ritualul tău de înfrumusețare.
Dacă vrei să-ți iei o cremă de față și te afli la raionul de cosmetice poți fi copleșită de varietatea formulelor de la raft. Precis vei vedea termenii de emolient și hidratant intercalați pe multe ambalaje și ai putea începe să crezi că înseamnă același lucru, însă nu este adevărat. Contează foarte mult să diferențiezi aceste două tipuri de produse pentru a putea decide de ce formule ai nevoie și cum să le adaptezi ritualului tău de îngrijire. Pielea hidratată și cu o strălucire sănătoasă este rezultatul selecției riguroase a ingredientelor utile pentru fiecare ten.

 
Care este diferența dintre produsele emoliente și cele hidratante?

Au un scop comun, acela de a asigura rezerve suficiente de apă în piele, prevenind deshidratarea, iritațiile sau înroșirea. Principala diferență între cele două categorii este modul în care funcționează.
„Produsele hidratante pătrund în celulele pielii și le cresc conținutul de apă”, explică dr. Meghan Feely, dermatolog din New York. 
„Pe de altă parte, produsele emoliente previn evaporarea apei de la nivelul epidermei, fortificând bariera de protecție a pielii. O cremă emolientă eficientă este foarte importantă pentru a preveni pătrunderea bacteriilor și a substanțelor chimice în organism prin intermediul pielii. În același timp va menține ingredientele benefice în interiorul pielii, prevenind pierderea lor rapidă”, continuă dr. Feely.
În concluzie produsele hidratante cresc conținutul de apă din piele, iar cele emoliente mențin hidratarea și catifelarea.

 
Ai pielea uscată sau deshidratată?

Un pas important pentru a stabili de ce produs ai nevoie este să înțelegi dacă ai pielea deshidratată sau uscată. Pielea deshidratată se referă la starea actuală a tenului.
„Reprezintă o lipsă de apă la nivelul pielii, manifestată sub forma pielii care strânge, a porțiunilor aspre, uscate sau care se descuamează, plus o sensibilitate accentuată și roșeață dacă deshidratarea este severă. Deshidratarea pielii este adesea cauzată de factori externi cum ar fi consumul excesiv de cafeină, o cantitate prea redusă de apă, meniul zilnic sau climatul”, explică dr. David Lortscher, dermatolog.
Pielea uscată este un lucru asupra căruia nu ai deloc control. „Este un tip de ten care produce foarte puțin sebum. Este posibil ca pielea să secrete foarte puțin sebum, dar să aibă un nivel normal de hidratare. În acest caz pielea este uscată, dar nu deshidratată”, spune. Dr. Lortscher.
Pentru a alege corect produsele de îngrijire trebuie să conștientizezi care este baza problemelor tenului.
Pielea deshidratată va avea nevoie de un produs hidratant, în timp ce pielea uscată va necesita produse emoliente și uleiuri faciale.

 
Ingrediente hidratante

„Pentru a le identifica trebuie să cauți pe etichetă compuși are aduc apa direct în piele cum sunt acidul hialuronic, propylene glycol, alfa hidroxi acizii, ureea, glicerina, glicerolul sau aloe vera. Aceste ingrediente au rolul de umectanți, ceea ce înseamnă că vor funcționa ca niște mangneți, obținând hidratare din straturile profunde ale pielii, dar și din mediul înconjurător și menținând efectul benefic la suprafața pielii”, potrivit dr. Feely. 
„Utilizarea acidului hialuronic are un efect pozitiv asupra elasticității pielii  și reducerii sau prevenirii ridurilor datorită proprietăților speciale de hidratare. Este un compus esențial pentru un ten neted, catifelat, ferm și cu o strălucire sănătoasă”, potrivit dr.
Lortscher.

 
Ingrediente emoliente

Ceramidele, dimethicone, untul de shea și uleiul de cocos sunt numai câteva dintre ingredientele caracteristice produselor emoliente. „Siliconii acționează  pentru a reduce fricțiunea de la suprafața pielii și o catifelează, iar ceramidele sunt lipide care sunt produse în mod natural de piele și reduc rapid uscarea și iritațiile. Substanțele ocluzive precum vaselina, lanolina, untul de cacao, uleiul de ricin, uleiul mineral sau uleiul de jojoba crează un strat protector la suprafața pielii, sigilând astfel hidratarea”, spune dr.Feely.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod