rău de maşină

De ce apare senzaţia de „rău de maşină“. Cum poţi preveni simptomele

Atunci când ne aflăm în maşină creierul primeşte mesaje contradictorii despre mediul înconjurător, similar cu efectele otrăvirii, afirmă cercetătorii.

Un studiu citat de Mediafax a ajuns la concluzia că răul de maşină a fost asociat cu răspunsul creierului la senzaţia de otrăvire. Cercetătorii au afirmat că totul pleacă de la faptul atunci când ne aflăm în maşină creierul primeşte mesaje paradoxale despre mediul înconjurător.

Deşi senzaţia de rău de maşină poate fi neplăcută, acesta poate fi un indicator al unui creier sănătos. Întrucât asociază răul de maşină cu efectul unei otrăviri, creierul comandă reacţia de a vomita, cea mai uşoară metodă prin care organismul poate elimina neurotoxinele şi otrava, relatează Mediafax.

Experţii consideră că răul de maşină sau răul de mişcare se datorează faptului că oamenii au început recent să călătorească cu maşini, autobuze sau bărci, iar creierul nostru nu s-a adaptat total.

Deşi ne-am obişnuit să călătorim cu maşina, în unele situaţii simţurile trimit către creier mesajul că trupul este staţionat.

În acelaşi timp, creierul ştie că ne mişcăm în spaţiu cu o anumită viteză, datorită senzorilor de echilibru ce se regăsesc în urechea internă.

Lichidul din tuburile senzorului de echilibru începe să se mişte, indicând că trupul se află în mişcare, dar în acelaşi timp acesta este nemişcat. Talamusul este cel care analizează informaţia, însă uneori ajunge la concluzia falsă că organismul a fost otrăvit.

"Dacă creierul devine confuz, el va transmite un semnal de alarmă, preventiv", a declarat neurologul Gean Burnett, de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie.

Privitul pe fereastră poate ajuta deoarece asigură creierul că de fapt corpul se mişcă.
Cititul unei hărţi sau al unei cărţi poate convinge creierul că trupul este staţionat.

Cercetătorii nu au reuşit să înţeleagă de ce acest fenomen este resimţit doar de unele persoane, o posibilă supoziţie ar fi linia ereditară, notează Mediafax.


Foto: Depositphotos

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod