Cum să nu rămâi gravidă: cele mai tari 8 metode

Avem atât de multe metode contracepţie încât uneori îţi este greu să alegi. Află de la dr. Arben Zguri, medic obstetrică-ginecologie ce efecte au diversele contraceptive de pe piaţă şi cum să alegi corect!

Avem atât de multe metode contracepţie încât uneori îţi este greu să alegi. Află de la dr. Arben Zguri, medic obstetrică-ginecologie ce efecte au diversele contraceptive de pe piaţă şi cum să alegi corect!

 

Ce metode de contracepţie există?


În alegerea metodei contraceptive trebuie să ţinem cont de preferinţe, avantajele şi dezavantajele fiecărei metode, eficienţa şi siguranţa lor, stilul de viaţă, educaţie. Contracepţia reprezintă recurgerea la diverse metode, dispozitive, practici sexuale, substanţe chimice, medicamente, proceduri chirurgicale, cu scopul de prevenire voită a concepţiei şi sarcinii. Înainte de a recurge la sex neprotejat trebuie să avem răspuns la întrebarea cum să evităm o sarcină nedorită. În prezent sunt disponibile diverse opţiuni de planificare familială, precum:


  • Metode naturale de contracepţie: metoda calendarului sau abstinenţa periodică, monitorizarea temperaturii bazale, amenoreea indusă de lactaţie, coitus interruptus. Aceste metode sunt cele mai vechi metode, cele mai puţin nocive dar cu o eficacitate scăzută.

  • Mijloace locale şi de barieră care au rolul de a bloca accesul spermatozoizilor în vagin sau în uter: prezervativele pentru bărbaţi şi cele pentru femei, diafragma vaginală, pesarul anticoncepţional, spermicidele care pot fi sub formă de ovule, spumă, tablete, creme sau geluri, bureţi vaginali, cupola cervicală. Dintre acestea, prezervativele au şi rolul de a reduce transmiterea bolilor sexuale.

  • Contraceptivele orale cunoscute ca pilule contraceptive sunt compuse din steroizi sexuali feminini sintetici, estrogeni şi progesteron sau exclusiv din progesteron. Cel mai des utilizate sunt contraceptivele orale combinate. În mod obişnuit sunt administrate timp de 21 zile, începând cu prima zi a ciclului menstrual. Apoi urmează o perioadă de pauză de 7 zile care permite instalarea sângerării menstruale de privaţie, sângerare care mimează un ciclu menstrual normal.

 

  • Cum să nu rămâi gravidă: Dispozitive intrauterine sunt produse dintr-un material solid, de obicei polipropilenă radiopacă, se introduc în cavitatea uterină în scopul prevenirii unei sarcini. Pot fi diferite ca design dar cel mai frecvent sunt în formă de T.


  • Contracepţie de urgenţă este o metodă folosită după un contact sexual neprotejat sau când se suspicionează eşecul unei alte metode contraceptive (uitarea a două sau mai multe pilule, ruperea prezervativului, ejaculare prematură, în caz de viol, contacte sexuale foarte rare). Este o metodă excepţională de contracepţie şi nu trebuie folosită în mod regulat sau frecvent, din cauza ratei mari de eşec şi incidenţei crescute a sângerărilor vaginale.

 

  • Există şi metode de sterilizare chirurgicale destinate atât femeilor cât şi bărbaţilor. În cazul bărbaţilor este vorba de vasectomie, prin care prin care se secţionează şi pensează ductul deferent şi care este un proces reversibil. În cazul femeilor, operaţia de ligatură a trompelor se poate efectua clasic printr-o mică incizie abdominală sau pe cale laparoscopică şi este, de asemenea, o intervenţie reversibilă. Ca în cazul oricărei intervenţii chirurgicale există şi riscuri asociate.

 

 

Care sunt principalele şi cele mai eficiente metode contraceptive?


1. Contraceptivele hormonale injectabile cu progestative de lungă durată sau implant sunt cele mai eficiente metode de contracepţie. Din cauza unor efecte adverse pe care le induc, sunt folosite de anumite categorii de persoane;
2. Sterilizarea chirurgicală;
3. Dispozitivul intrauterin pe bază de cupru sau cel cu conţinut hormonal;
4. Contraceptivele orale combinate, progestative;
5. Prezervativele;
6. Diafragma;
7. Spermicidele;
8. Abstinenţa periodică.
 

 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Liliana pe 1 Sep 2017, 12:49
    Simplu...

    Cele mai simple,comode si usoare sunt 2 metode: Ovulele anticonceptionale locale si Coitus interruptus,adica ejacularea pe abdomenul partenerei sau oriunde inafara vaginului partenerei..Si pt cele care au ciclu menstrual regulat e fbuna si metoda calendarului..Simplu.

    0
    0

  • roxana pe 27 Mai 2015, 14:44
    ginecologie

    cum se numeste crema sa nu raman?

    2
    1

  • iambor andreea pe 16 Ian 2015, 19:18
    ginecologie

    as dori sa stiu care dintre anticonceptionale sunt cele mai bune 1 nam folosit niciodata 2 dupa cat timo is face efectul adica sa nu ma fereasca

    1
    2

  • gonca-berna pe 25 Feb 2014, 17:15
    ami este teama sa am un kopil

    am folosit sterilet de 14 ani nu am nicio sarcina nu am avut probleme k steriletul avandul 14 ani akum lam skos de 4 zile fiindumi teama sa numi kreaska karne peste sterilet dr speriinduma sal skot lam skos dar era in stare foarte buna steriletul si mi las skos foarte lejer neavind nicio durere;akum mie ami este foarte teama de nu a ramane insarcinata am 34 de ani stiu k este momentul sa am un copil dar tot nu sant pregatita sa fak un copil akum ami doresk sa am un copil peste 2 ani;eu akum vreau sami bag din now sterilet sant foarte multumita de el dar trebuie sa astept 2 luni sa il bag din now;teama mea este ce pot lua intre timp sa nu raman insarcinata anticonceptionale nu prea as vrea din kauza ka fumez un packet pe zi de tigari si cea ce nu este rekomandat si nu prea as vrea anticonceptionale sa iau;va intreb si ajutatima ce altceva as putea sa mai iau de nu a ramane sigur insarcinata stiu k raman imediat insarcinata;as dori ceva sigur sa nu raman rog sami explikati si sami dati un sfat bun si sigur multumesk

    3
    1

  • Ea. pe 19 Ian 2014, 15:05
    lasat in mine

    Daca a lasat o data in mine, sa iau anticonceptionale? sa nu raman gravida... ce durata de tip sa iau?

    12
    3

  • Geanina pe 30 Apr 2013, 12:55
    Consultatie

    Si totusi nu toate consultatiile sunt scumpe. Uite, cei de la Centrul Medical Donna, au anumite pachete, cu tarif redus. Intradevar sunt unele consultatii mai scumpe, dar isi merita banii la ce doctori buni au acolo, adica te consulta, iti explica, iti da un tratament adecvat organismului tau, e ok. Va recomand sincer!!

    7
    3

  • Andrfa pe 8 Mar 2013, 20:53
    ginecologie

    Ai dreptate, Camelia. Sunt foarte multe clinici care au tot felul de promotii, care sa le indemne pe doamne si domnisoare sa aibe mai multa grija de sanatatea lor. Stiu cazuri in care femei insarcinate nu merg sa isi monitorizeze sarcina, practic asta este inacceptabil!

    1
    2

  • Camelia pe 8 Mar 2013, 20:51
    ginecologie

    Citesc comentariile din subsolul acestui articol si imi dau seama ca putine sunt persoanele care cer parerea unui medic ginecolog. Multe dau vina pe situatia financiara, insa 199 lei o data pe an, este o suma nesemnificativa!

    1
    0

  • Ioana pe 7 Mar 2013, 11:29
    a ejaculat in mine

    iau marvelon 21 recomandat de doctor pt un chist asta e a doua luna cand il iau....le iau in fiecare zi la aceiasi ora nu am uitat nici o pastila...intrebarea mea este: pot ramane insarcinata daca a ejaculat in mine ?? avand in vedere ca marvelon 21 este considerat un contracceptiv cu doza mica??

    6
    3

  • miha pe 21 Iul 2012, 01:49
    anticonceptionale

    Am si eu o mare intrebare. ce anticonceptionale pot lua? sau ce altceva inafara de anticoncep pot lua, k sa nu raman gravida daca ejaculeaza in mine?

    1
    14

  • kamell pe 3 Mai 2012, 13:14
    Contraceptie in tbc si dupa

    Buna ziua, Ma poate ajuta cineva spunandu-mi ce anticonceptionale se pot lua in timpul tratamentului cu TBC si daca se pot continua si dupa incheierea tratamentului. Multumesc.

    3
    10

  • georgina pe 26 Apr 2012, 12:00
    implantul anticonceptiv

    Folosesc implantul anticonceptiv. Inainte foloseam anticonceptionale deci m-am decis pentru aceasta metoda tocmai pentru ca am incredere ca nu o sa imi afecteze nici greutatea nici starea de spirit sau nu o sa apara consecintele descrise pe ici pe colo. Sunt unele femei care nu pot accepta aceasta metoda insa pentru cele care raspund bine tratamentelor hormonale o recomand cu cea mai mare caldura: 1. nu trebuie sa iti faci griji de nimic deoarece implantul (sub piele in brat) isi face efectul in fiecare zi pe parcursul a 3 ani!!!! 2. ma costau 13 euro anticonceptionalele din 4 in 4 saptamani iar implantul m-a costat 150 euro pe 3 ani! 3. nu am ciclu decat din cand in cand, e doar un pic, cateva pete si pa! EU cu siguranta pana o sa vreau un copil voi urma aceasta metoda care dupa parerea mea e GENIALA!

    8
    5

  • rotunanicoleta pe 27 Nov 2011, 10:38
    am facut dragoste dupa 15 zile dupa ciclu am 38 de aniel a ejaculat in mine eu nu pot sa ramin gravida

    vreau sa stiu daca am ramas gravida dupa 15 zile dupa ciclu am 38 de ani el a ejaculat in mine eu nu

    51
    24

  • tinerea pe 29 Oct 2011, 00:01
    inelul contraceptiv

    As dori sa aflu cum utilizez inelul contraceptiv si cand ?

    20
    10

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod