Sănătatea ta: 8 factori care-ţi îmbolnăvesc inima şi pe care-i poţi evita

Statisticile arată că în România sunt peste 7 milioane de persoane cu hipertensiune arterială şi 1,3 milioane de oameni care suferă de diabet zaharat de tip 2, ambele afecţiuni fiind un factor de risc major pentru sănătatea inimii. Află cum poţi să previi bolile de inimă!

Statisticile arată că în România sunt peste 7 milioane de persoane cu hipertensiune arterială şi 1,3 milioane de oameni care suferă de diabet zaharat de tip 2, ambele afecţiuni fiind un factor de risc major pentru sănătatea inimii. Află cum poţi să previi bolile de inimă!

 

Pe lângă factorii pe care nu îi poţi controla, cum ar fi vârsta, sexul şi antecedentele familiale, există cealaltă categorie de factori pe care dacă îi previi poţi să reduci riscul de a face infarct de miocard şi accident vascular cerebral, două afecţiuni ale inimii care fac cele mai multe victime în România.

 

Astfel, dacă vrei să ai o inimă sănătoasă trebuie să eviţi factorii de risc modificabili. Iată care sunt aceştia, potrivit medicului cardiolog Gabriel Tatu-Chiţoiu:

 

1. Sedentarismul

Trebuie să înţelegi importanţa exerciţiul fizic efectuat zilnic. S-a demonstrat că 30 de minute de mişcare pe zi scade cu 60% riscul de a muri din cauza bolilor de inimă, explică specialistul.

Astfel că în fiecare zi trebuie să faci măcar 30 de minute de mişcare.

 

2. Fumatul

Dacă fumezi trebuie să ştii că eşti mult mai expusă riscului de ateroscleroză, adică depunerea grăsimilor pe pereţii arterelor care în timp determină îngustarea lor. Dacă nu te-ai convins încă de răul pe care ţi-l faci singură trebuie să ştii că în ţigară se găsesc substanţe precum acetonă, butan, arsenic, cadmiu, monoxid de carbon, toluen, ingrediente pe care le găsim de regulă în diluanţi, vopsele, gazul pentru brichetă sau alte produse.

 

3. Diabetul

Diabetul zaharat tip 2 este cea mai frecvent întâlnită formă de diabet, statisticile arătând că aproximativ 85% din pacienţii diabetici suferă de diabet tip 2. Valorile normale ale glicemiei stabilite de Asociaţia Europeană de Studiu a Diabetului (EASD) se încadrează între 73 - 110 mg/dl pe nemâncate, iar valoarea anormală a glicemiei este peste 126 mg/dl, tot pe nemâncate. 

 

4. Colesterolul

Dacă depistezi la timp colesterolul şi trigliceridele mărite şi-ţi schimbi regimul alimentar poţi să previi apariţa unei boli de inimă. Reţine! Cu cât este mai mare colesterolul rău (LDL), cu atât mai mare este şi riscul ca tu să faci o boală de inimă.

De asemenea, cu cât este mai mic colesterolul bun (HDL), cu atât este mai crescut riscul de boală cardiacă.

Valorile normale ale colesterolului:

  • colesterolul total = sub 200 miligrame la decilitru (mg/dl)
  • colesterolul rău LDL = sub 100 miligrame la decilitru (mg/dl)
  • colesterolul bun HDL = peste 60 miligrame la decilitru (mg/dl)
  • trigliceridele = sub 150 miligrame la decilitru (mg/dl)

 

5. Tensiunea

Se poate trata foarte simplu, cu ajutorul unui regim alimentar echilibrat şi administrarea tratamentului recomandat de un medic. Valoarea normală a tensiunii arteriale este de 130/85 milimetri de coloană de mercur (mm/Hg).

 

6. Obezitatea

Este un factor de risc major pentru sănătatea inimii, deoarece poate să determine creşterea tensiunii arteriale, a colesterolul rău şi poate favoriza apariţia diabetului zaharat de tip 2.

 

7. Grăsimea de pe burtă

Pe lângă aspectul inestetic pe care îl dă grăsimea abdominală, ea este un factor de risc pentru bolile cardiace şi alte afecţiuni grave, cum ar fi cancerul.

 

8. Consumul exagerat de sare

Un consum ridicat de sare transformă inima într-un muşchi fibros care-şi pierde elasticitatea, explică specialistul. Un consum normal de sare înseamnă 2,5 grame de sare pe zi, adică o jumătate de linguriţă rasă.

"Omul mănâncă de regulă aproximativ 15 linguriţe de sare pe zi. Un consum crescut de sare înseamnă orice cantitate care depăşeşte 3 grame pe zi", spune dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu.

 

De reţinut! Când vrei să-ţi faci analizele la sânge nu se mănâncă nimic de la ora 18:00, cu o zi înainte de analize, pentru a obţine rezultatele corecte, recomandă dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu.

 

Sfatul specialistului

Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, medic primar cardiologie şi medicină internă şi viitor Preşsedinte ales al Societăţii Române de Cardiologie

1. Renunţă la fumat!
2. Fă cel puţin 30 - 45 de minute de activitate fizică pe zi!
3. Menţine-te la o greutate corporală normală!
4. Alege o dietă sănătoasă, bogată în fructe, legume şi peşte, evitând alimentele bogate în grăsimi animale, excesul de sare şi alcoolul!
5. Verifică-ţi periodic tensiunea arterială şi glicemia!
6. Respectă recomandările făcute de medic pentru schimbarea stilului de viaţă şi tratament medicamentos!

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • irina pe 28 Mai 2012, 21:16
    pentru adina

    ,,boboase,, sunt legume de tipul la fasole, mazare, linte....(de la cuvintul bob)

    2
    1

  • Adinutza pe 27 Mai 2012, 21:13
    boboase??

    George, din curiozitate, ce sunt acelea "boboase"??

    2
    1

  • irina pe 27 Mai 2012, 18:04
    pentru George N

    am avut si eu probleme cu depuneri de grasime pe burta, dar dupa ce am mers la fitness 7 luni, mi s-a lipit burta de spate (e plata). am un an si 2 luni de cind nu mai merg la fitnes si maninc pe saturate, dar tin cont de regulile principale; carnea o consum doar cu salate, boboasele la fel doar cu verdeturi, si nici nu amestec mai multe feluri de proteine la o masa. Exclud dulce+ gras

    3
    1

  • Elena pe 26 Mai 2012, 09:43
    Inima

    Domnule,George,pentru a scapa de grasimea de pe burta adoptati stilul:70%nutritie(dieta,mincare sanatoasa si calorii cite poate corpul dvs.sa ada)-30% sport-miscarea pe care inteleg ca o faceti zilnic si pentru care va felicit,continuati sa o faceti consecvent.

    3
    0

  • George N. pe 26 Mai 2012, 09:12
    Inima ....

    Foarte utile aceste sfaturi venite din partea Domnului Doctor ! Am o problema la punctul 7 : eu merg zilnic pe jos [ asa imi este serviciul !!!] `circa 18-20 km . Si totusi nu reusesc sa dau jos nici un milimetru din aceasta ''burta '' . Stie cineva vreun leac sau un sfat legat de acest aspect ??? Cu stima , George N.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod