Tulburarea borderline a personalitatii

Tulburarile de personalitate ocupa zona incerta dintre patologia psihica si normalitate � persoanele care prezinta astfel de tulburari nu sunt bolnave mintal, dar nici deplin normale.
In ultimul deceniu al secolului trecut, J.A.Koch a numit aceste tulburari drept psihopatii, termen care a fost larg adoptat pe plan international si mentinut timp de un secol, cand a fost inlocuit cu cel de tulburari de personalitate.

Tulburarea de personalitate este un pattern persistent de experienta interioara si comportament care deviaza in mod clar de la asteptarile pe care le avem din partea insului; acest pattern este pervaziv si inflexibil, cu debut in adolescenta sau timpuriu in viata adulta, stabil in timp si care determina disfunctionalitate. Studiile sugereaza ca aproximativ 10-13 % din populatia generala prezinta tulburari de personalitate (DSM-IV).

Tulburarile  de personalitate general validate (DSM-IV) sunt urmatoarele:

  • tulburarea paranoida;
  • tulburarea schizoida a personalitatii;
  • tulburarea dissociala a personalitatii;
  • tulburarea borderline a personalitatii;
  • tulburarea histrionica a personalitatii;
  • tulburarea anxioasa (evitanta) a personalitatii;
  • tulburarea dependenta a personalitatii;
  • tulburarea anancasta (obsesiv-compulsiva) a personalitatii.

Exista si tulburari de personalitate partial-validate (tulburarea schizotipala, tulburarea narcisica si tulburarea emotional - instabila a personalitatii); tulburari de personalitate in curs de validare, (tulburarea depresiva si tulburarea pasiv-agresiva a personalitatii) si tulburari de personalitate controversate (schimbarea persistenta a personalitatii dupa o traire catastrofica si schimbarea persistenta a personalitatii dupa o boala psihica).

Ceea ce la varsta adulta numim tulburare de personalitate, la varsta copilariei este denumita tulburare de comportament, deci este improbabil ca diagnosticul de tulburare de personalitate sa fie potrivit inainte de 16-17 ani.
Tulburarile de personalitate apar la adultul tanar, dar nu toate tulburarile de comportament ale copilariei devin tulburari de personalitate.

Tulburarea  borderline prezinta trasaturi si manifestari clinice nespecifice, provenite din principalele arii nosografice ale nevrozelor, psihozelor si tulburarilor de personalitate. Aceasta tulburare a fost numita de-a lungul timpului sindromul de granita (intre psihoza si normalitatea psihica), stare de granita, caracter psihotic, psihoza de granita, schizofrenie pseudonevrotica  (George Ionescu - "Tulburarile personalitatii").

Tulburarea borderline este ilustrata in plan clinic printr-un "pattern pervaziv de instabilitate a relatiilor interpersonale, a imaginii de sine, a afectelor si o impulsivitate accentuata" (DSM-IV).

Trasaturile caracteristice ale tulburarii de personalitate borderline sunt urmatoarele:

  • Intensificarea si versatilitatea relatiilor interpersonale: acestea sunt intense si trec rapid de la o extrema la alta;
  • Binomul dispozitional in raportul interpersonal: fata de aceeasi persoana, se poate manifesta o stare de admiratie nelimitata sau furie si rejectie;
  • Reactii impulsiv-agresive la incitatii minime, cu dezlantuiri agresive, incontrolabile;
  • Intoleranta solitudinii, care duce la disconfort si anxietate;
  • Sentimentul de vid interior (imensa plictiseala, zadarnicie);
  • Sentimentul inconsistentei si dispersiei identitatii.

Trasaturile facultative sau asociate ale tulburarii borderline sunt urmatoarele :

  • comportament imprevizibil;
  • acreditare afectiva exclusiva;
  • acte autodistructive repetitive.

Tulburarea de personalitate borderline poate prezenta numeroase complicatii, dintre care: episoade psihotice, simptome psihotice propriu-zise, episoade depresive majore, tentative de suicid, alcoolomania.

Credintele fundamentale ale acestor pacienti sunt: "nu detin control asupra mea" si "nimeni nu ma intelege", iar atitudinile de baza: "daca nu fac ceea ce doresc altii de la mine, ma vor abandona", "nimeni nu doreste sa fie cu mine, daca ma cunoaste cu adevarat" si "daca nu reusesc sa-mi controlez emotiile, este catastrofal".

Abordarea psihoterapeutica este esentiala in cazul tulburarii de personalitate borderline, dar trebuie remarcat faptul ca acesti pacienti sunt mai greu de tratat, datorita rigiditatii si negativismului lor.
Ei prezinta probleme care se repercuteaza asupra tuturor sectoarelor vietii: profesie, dispozitie afectiva si relatii interprofesionale, iar gandurile lor automate sunt: "voi fi intotdeauna singur", "suferinta mea este intolerabila", "am gresit ca am avut incredere in aceasta persoana, care acum ma dispretuieste".

Se recomanda psihoterapie individuala intensiva, avand in vedere ca cei cu tulburari borderline sunt rezistenti la terapia de grup. Deasemenea, avand in vedere ca ca aceste persoane provin din familii instabile, tensionate, abuzive, este recomandabila si terapia de familie.

In urma studiilor efectuate, Pretzer si Fleming  au elaborat in 1989 un ghid practic de terapie cognitiv-comportamentala pentru pacientii cu tulburari de personalitate.


De psiholog Steliana Rizeanu, Clinica Aquamarin

 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ramona pe 20 Feb 2009, 15:20
    scriu in chineza cumva?

    geniu mic bucurestean, daca am zis ca nu are legatura cu tine trebuia sa te gandesti ca are legatura cu mine! tie ar trebui sa iti trim un articol cu "paranoia", si unul cu "sa invatam sa citim".. daca te regasesti nu e vina mea. eu mi-am dat seama ca am ceva in genul asta, si nu numai eu si altii! drac impielitat!

    0
    0

  • florin pe 19 Feb 2009, 06:25
    ce tare...

    primesti un link pe mess si sub el scrie: "interesant nu ? dar nu are legatura cu tine sa fie clar" si ce sa vezi ma pot diagnostica singur cu aceasta "boala" interesant totusi ca am descoperit ca defapt sunt "bolnav la cap"... ms ramona pt "subtilitate"

    0
    0

  • alex pe 3 Iul 2008, 19:53

    Sunt diagnosticata cu personalitate borderline dupa un test. Am o depresie majora rezistenta la medicamente din tot ce am citit deduc ca este foarte dificil de tratat aceasta problema si as dorii sa stiu de ce si mai ales care sunt cauzele.

    0
    0

  • amma pe 11 Apr 2008, 16:33
    Tratament

    Educarea mintii e singurul tratament eficient si fara efecte secundare. E dificil, dar efectele sunt de durata....

    2
    0

  • Eugen pe 20 Mar 2008, 17:50
    Salut

    Am borderline (personalitate de tip instabil-emtional) trecut in biletul de iesire din spitalul Titan, sectia de psihiatrie. Ma cam regasesc in descriere. Ce pot face?

    0
    0

  • eu pe 2 Feb 2008, 20:15

    Am citit articolul si ma comport exact asa cu spuneti. Asta inseamna ca sufar de sindromul borderline?

    0
    0

  • Lungu Ana pe 23 Sep 2007, 13:28
    borderline

    Eu fac terapie centrata pe persoana de 4 ani pentru tulburare borderline.Nu am luat nici macar o farama de medicament pentru asa ceva.Consider ca orice antipsihotic sau drog ma tulbura mai rau.Acum ma cunosc mult mai bine pe mine dacat acum 4 ani,sunt mai stapana pe mine si imi cunosc reactiile in diverse situatii.Mi-e greu sa ma schimb ,sa ma organizez,sa ma gandesc la nevoile mele.Merg insa inainte si fac cat pot eu de mult pentru a deveni mai echilibrata si mai listita.

    0
    0

  • gina pe 6 Aug 2007, 19:36
    tulburarea borderline a personalitatii

    daca se poate, as dori mai multe informatii despre aceasta boala

    0
    0

  • hapau gabriela pe 3 Aug 2007, 21:47

    prietenul meu,medic neurolog are aceasta tulburare de personalitate.cum pot sa-l ajut ca si partenera?

    0
    0

  • camy pe 24 Iul 2007, 18:14
    tulburarea borderline a personalitatii

    citeste acest articol, il vei gasi foarte interesant!

    2
    0

  • oana pe 29 Iun 2007, 18:18
    Tulburarea borderline a personalitatii

    un articol foarte interesant. Chiar am un coleg cu aceasta tulburare si am sa incerc sa-l ajut.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod